satır arası

E vitamini, tokoferol olarak da adlandırılır. Antioksidan özellikleriyle de bilinir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikaller adı verilen zararlı bileşiklerden korumaya yardımcıdır. Serbest radikaller kalp hastalıkları, kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vücutta tüketilen besinler enerjiye dönüşürken serbest radikaller oluşmaya başlar. Ayrıca serbest radikaller ultraviyole ışık ve sigara dumanı kaynaklı da olabilir. E vitamini içeriği olan tokoferolün; alfa-tokoferol, beta-tokoferol, delta-tokoferol, gama-tokoferol olmak üzere dört farklı şekli vardır.

E Vitamini Nedir?

E vitamini özellikle yağda çözünebilme özelliği ile öne çıkan vitaminlerden biri olarak bilinir. Çözünebilir olması nedeniyle yağ dokusunda ve karaciğerde depo edilir. Yağda çözünen vitamin olması nedeniyle vücuttan hemen atılmaz. Vücudun E vitaminine ihtiyacı olduğunda, depolanmasından dolayı kullanıma hazır halde vücutta bulunur. E vitamini içeren besinler doğal halde pek çok besin maddesinde bulunur. Bu nedenle normal bir beslenme ile ihtiyacınız olan E vitaminini alabilirsiniz. 

E vitamini özellikle saç ve tırnakta başta olmak üzere farklı olumlu etkilere sahiptir. Cilt için de oldukça etkilidir. Bu nedenle güzellik ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Yaşlanmanın etkilerinin ortaya çıkmasını yavaşlatmakta önemli bir vitamindir.

E vitamini; saç uzamasına, kırılmasına, parlaklığına ve ışıltılı bir saç oluşumu sağlamaya yardımcı bir vitamindir. Antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu için saçta da etkilidir. Bu bölgedeki deride kan akışını yükseltme konusunda vücudu destekler. Ayrıca saç nemlendirici özelliği de bulunmaktadır.

E vitamini yağda çözünen vitaminlerdendir. Gerektiğinde emilmesi için depo edilir.

Yaşa göre önerilen günlük E vitamini miktarı şu şekildedir:

  • Doğumdan itibaren 6 aya kadar olan bebeklerde günlük E vitamini ihtiyacı 5 miligram
  • 7. aydan itibaren 12. aya kadar olan bebeklerde günlük E vitamini ihtiyacı 6 miligram
  • 1 ile 3 yaş arasındaki bebek ve çocuklarda günlük E vitamini ihtiyacı 7 miligram
  • 4 ile 8 yaş arasındaki çocuklarda günlük E vitamini ihtiyacı 8 miligram
  • 9 ile 13 yaş arasındaki çocuklarda günlük E vitamini ihtiyacı 12 miligram
  • 14 yaşından büyük yetişkinlerde E vitamini ihtiyacı günlük 16 miligram
  • Emzirme döneminde olan kadınlarda günlük E vitamini ihtiyacı 19 miligramdır. Vücudun E vitaminini depolama özelliği olduğundan günlük olarak E vitamini tüketilmesine gerek yoktur

E Vitamini Nelerde Var?

E vitamini nelerde var sorusuna doğal olarak üretilen birçok besin maddesinde bulunur şeklinde yanıt verilebilir. E vitamini bulunan besinler şu şekildedir;

Avokado

B grubu vitaminler, potasyum ve magnezyum dışında avokado E vitamini açısından zengindir. Avokado içerisinde yoğun miktarda E vitamini bulundurur. Tüketilen bir avokado günlük E vitamini ihtiyacından fazlasını karşılayabilir.

Mango

E vitamini açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca içerisinde bulunan çok sayıda vitamin ve mineral sayesinde vücut bağışıklık sisteminin korunmasına da yardımcı olur. Bununla birlikte mango antioksidan özellik gösteren bir meyvedir.

Kivi

E vitamini bakımından yoğun bir meyvededir. 100 gram bir kivi tüketildiğinde günlük E vitamini ihtiyacı karşılanabilir.

Ispanak

Kış mevsiminde oldukça fazla tüketilen bir sebzedir. Düşük kalorili bir besin maddesi olmasından dolayı rahatlıkla tüketilebilir.

Kırmızı Pancar

Kırmızı pancarın hem kökleri hem de yaprakları tüketilebilir. Kırmızı pancar E vitamini bakımından zengin bir sebzedir.

Kuru yemiş çeşitleri

E vitamini nelerde var sorusuna cevap olarak, ay çekirdeği, badem, yer fıstığı, fındık, fıstık ezmesi gibi kuru yemiş çeşitleri sayılabilir. Bu tür kuru yemişlerin günlük olarak tüketilmesi halinde gerekli E vitamini karşılanabilir.

Kaz Eti

Kaz eti oldukça lezzetli ve besleyicidir. İçesinde pek çok vitamin ve mineral bulundurur. Kaz eti, E vitamini bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir.

Balık Çeşitleri

Balık ürünlerinde de yüksek miktarda E vitamini bulunur. Ayrıca omega-3 yağ asidi bakımından da oldukça zengindir. Deniz ürünleri için E vitamini nelerde var sorusunun cevabı, çinekop, lüfer, somon balığı gibi balık türlerini işaret eder.

Brokoli

Brokoli besleyici bir besin maddesidir. Ayrıca düşük kalorili bir besin olmasından dolayı rahatlıkla tüketilebilir. İçeriğinde başta E vitamini olmak üzere çok sayıda vitamin ve mineral bulundurur.

Bitkisel yağlar

Buğday tohumu, ayçiçeği ve aspir yağı gibi bitkisel yağlar ile zeytinyağı E vitamini açısından önemlidir. İçerisinde zengin E vitamini bulunduran bu ürünleri düzenli kullanmak hem kalp sağlığına iyi gelir hem de E vitamini ihtiyacını karşılar.

E Vitamini Neden Önemli?

E vitamini vücutta pek çok işlevi olan önemli bir vitamin türüdür. Bağışıklığa katkı sağlar, hücre yenilenmesi ve cilt üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. E vitamini saça ve cilde faydaları nedeniyle oldukça bilinen bir vitamindir. Antioksidan özellik gösteren E vitamini, cilt yaşlanmasında etkili olan serbest radikallere karşı vücudu destekler. Böylece cilt yapısını, yaşlanmaya karşı etkilerden koruyarak, yaşlanma belirtilerinin oluşmasını yavaşlatabilir.

E vitamini, astım rahatsızlığı yaşayan hastalara fayda sağlayabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, hücrelere uzun vadeli hasar veren, serbest radikaller adı verilen oksijen içeren molekülleri etkisiz hale getiren maddelerdir. 

Akciğerlerdeki oksidatif stresin azaltılmasıyla, astımın temel özelliği olan hava yolu aşırı duyarlılığının azaltılabileceği düşünülmektedir. Ancak yüksek miktarda E vitamininin vücuda alınması, alerjik astımı olan kişilerde akciğer fonksiyonlarını bozabilir ve hava yolu aşırı duyarlılığını artırabilir. Ayrıca birçok cilt bakım ürününde E vitamini kullanılabilir. E vitamini, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve normal çalışmasında oldukça önemlidir.

E vitamini eksikliği sağlıklı kişilerde nadir görülür. Ancak yetersiz beslenmeye yol açan emilim bozukluğu yaşayan kişilerde yaygın bir şekilde E vitamini eksikliği görülebilir. E vitamininin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;

  • Retinopati; gözün retinasında hasar, görme bozukluğu gibi göz sağlığıyla ilgili problemler oluşabilir.
  • Periferiknöropati; sinirlerin hasar görmesi sonucu güçsüzlüğe veya ağrıya neden olabilir.
  • Miyopati olarak bilinen kas güçsüzlüğüne neden olabilir.
  • Ataksi; vücut koordinasyonunda işlev kaybı oluşabilir. E vitamini eksikliğinde bu tür belirtiler oluşabilir. 

E Vitamini Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

E Vitamin Eksikliği Kimlerde Görülür?

E vitamini, tüketilen pek çok besin maddesinin içerisinde bulunur. Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı olan bireylerde E vitamini eksikliği çok az görülür. Ancak farklı rahatsızlıkları olan bireylerde E vitamin eksikliği görülebilir. E vitamin eksikliğinde riski en yüksek olanlar emlimim bozukluğu yaşayan hastalardır. Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), kistik fibrozis, çölyak hastalığı, bağırsak rezeksiyonu gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerde sıklıkla E vitamin eksikliği görülebilir.

E Vitamininin Saç Sağlığına Faydaları Nelerdir?

E vitamini, saç sağlığını koruyarak saçların uzamasına yardımcı olabilir. Saç dökülmesini azaltarak, saç köklerini kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca kuru saçların nemlenmesinde önemli bir vitamindir. Saç derisini beslediği için saçlar daha parlak görülür. E vitamini, saçta kepek oluşumunu önleyerek, saç derisinde oluşan kaşıntıları azaltmaya yardımcıdır.

E Vitamininin Tırnaklar Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Vardır?

E vitamini, lenfödem (ağrılı kol ya da bacak şişmesi) ve kronik akciğer enfeksiyonlarıyla sıklıkla ilişkilendirilen nadir bir rahatsızlık olan sarı tırnak sendromunu tedavi etmek için kullanılabilir. E vitamininin içeriğindeki antioksidan özelliklerden dolayı tırnaklarda oluşan sarı renk değişiminin tedavisinde etkili bir vitamindir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Serap Yavuzer
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Medical Park Florya
162

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.