Beklenen günün gelip bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, bebeğiniz ile ilk duygusal bağa katkısı olan emzirme işlemi, bebeğinizin sağlıklı bir gelişim devam ettirmesi açısından da önemlidir. Bebek emzirme sonrasında rahatlar, gevşer ve kendini güvende hissettiği kollarda annesi ile güçlü bir bağ kurar. Emzirme sırasında anne de bebeği ile geçirdiği bu dakikalarda huzurlu ve mutludur. Bebek kadar annenin de bu bağı hissetmeye ihtiyacı vardır. Emzirmek anne ve bebek arasındaki bağı, ten teması ile sağlanabilecek en güzel yoldur. Bununla birlikte özellikle annelik duygusunu yeni tadan anneler için emzirirken dikkat edilmesi gerekenler vardır.
Anne Sütü Neden Önemlidir?
Anne sütü bebek için beslenme açısından ve ruhsal açıdan oldukça önemlidir. Anne sütünün içeriğinde bebeğin ilk 6 ay boyunca ihtiyacı olan vitamin, yağ, demir, protein ve mineraller yer alır. Anne sütünde bulunan proteinler, bebeğinizin ilk 6 ay boyunca tüm protein ihtiyacını karşılanmasına yeterlidir. Yağ oranı yüksek olan anne sütü, bebeğin doymasına yarayan kaloriyi içermektedir.
Anne sütü, lipitler (doymuş ve doymamış yağ asidi) bakımından zengin olup bebeğinizin sinir sistemi gelişimini destekleyen galaktolipitler bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. İçeriğinde bulunan karbonhidratlar ile kalsiyum emilimini sağlar. Anne sütü aynı zamanda yağda ve suda eriyen bütün vitaminleri ve en önemlisi K ve D vitaminlerini de bulundurur. Aynı zamanda bebeğin bağışıklık sistemini, sindirim sistemini, beyin gelişimini, üst solunum yollarını, büyüme ve gelişimini destekler. Bebeğinizi obezite riskinden de korur.
Yenidoğan Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Emzirme sırasında anne ve bebek için geçirilen zamanın her manada doyurucu olabilmesi için yenidoğan emzirirken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.
- Emzirmeye başlamadan önce annenin mikroplardan arınmak için ellerini yıkaması ve göğsünü, meme başını ve çevresini temiz ılık su ile temizlemesi önemlidir.
- Kendinizi rahat hissettiğiniz bir yerde sırtınıza destek alarak emzirme pozisyonuna geçebilir ve isterseniz ayaklarınızı uzatabileceğiniz ya da yüksekte tutabileceğiniz bir destek alabilirsiniz.
- Bebeğinizi emzireceğiniz kolunuzun altına bir yastık desteği almalı ve bebeğinizin yüzü ve bedenini size bakacak şekilde tutmalısınız.
- Bebeğinizi tuttuğunuz kolunuzu, bebeğinizin başı iç kısma gelecek şekilde bebeğinizi kalça ve bacaklarını kavramalısınız.
- Emzirme anında sağlanan ten temasını, göz teması kurarak destekleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin emmeye hazır olması için başparmak ve işaret parmağı ile kavranan meme ucunu bebeğinizin dudaklarına değdirerek onu uyarmalı, baş parmak üstte diğer parmaklar altta göğsü kavrayarak emzirme pozisyonu almalısınız.
- Meme ucu ve göğsün çevresindeki kahverengi kısmı bebeğinizin ağzına yerleştirilip onun çenesi ile göğsünüz arasında boşluk bırakmamaya özen gösterebilirsiniz.
- Bebeği doğru şekilde meme ucunu değil kahverengi bölge ile emmeye başlatmak önemlidir. Sadece meme ucunu tutan bebek, memede acı hissedilmesine ve meme ucunda çatlakların oluşmasına neden olabilir.
- Annesinin memesini doğru şekilde kavrayamayan bebek, memede olan sütün tamamının gelmesini sağlayamayabilir.
- Doğru şekilde yerleştirilemeyen meme, bebeğin ağzından meme ucu çekilerek değil küçük parmakla bebeğin damağına yavaşça dokunarak çıkarılmalıdır. Daha sonra bebek doğru şekilde tekrar emmeye hazırlamalıdır.
- Bebeğin doğru tekniklerle emzirilmesi oldukça önemlidir. Emzirme sonrası meme de iltihaplanma (mastit) olmaması için emzirme teknikleri ile ilgili profesyonel yardım alınılabilir.
Emzirme işleminden sonra bebeğinizin kendi isteği ile memeden ayrılmasını bekleyebilirsiniz. Bebeğinizin tam anlamıyla doyduğundan memeyi kendi bırakacağını unutmamanız önemlidir.
Emzirirken Dikkat Edilmesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?
Anneler için keyifli ve bebekleriyle birebir iletişime geçtikleri emzirme sürecinin beslenme ile desteklenmesi önemlidir. Tüketilen yiyeceklerin ne miktarda ve ne sıklıkta, hangilerinin nasıl tüketildiğine dikkat etmek gerekmektedir. Emzirme döneminde anne kendi beslenmesine özen göstererek bebeğin beslenmesine katkı sağlamış olur. Bu dönemde işlenmiş gıdalardan ve katkı maddesi içeren ürünleri tüketmemeye özen göstermeniz önemlidir. Emziren anneler 3 ana öğün 3 ara öğün günde 6 öğün beslenmelidir. Temel besin gruplarından süt ve süt ürünleri, tahıllar, yumurta, sebze, meyve ve et tüketimi dengeli bir beslenme için önemli besinler olarak sofranızda bulunmalıdır. Bu sayede sütünüzün besin değeri de bir o kadar dengeli olacaktır.
Omega-3 açısından zengin bir besin kaynağı olan balığı haftada iki kez tüketmeniz, sütünüzün besin değerine katkısı açısından önemlidir. Protein ve kalsiyum ihtiyacınız için günde en az bir porsiyon süt, yoğurt, peynir, ayran ve kefir tüketmeye özen göstermelisiniz. Yine protein ihtiyacınız için yumurta, et, tavuk ve hindi eti de tüketmelisiniz. Kuru baklagiller de protein kaynağıdır. Bu nedenle beslenmeniz de yer vermeye özen gösterebilirsiniz. Gaz ve şişkinlik yapmaması için yemeklerinize kimyon ekleyebilirsiniz. Tahılların tüketiminde ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmemeye dikkat etmeniz gerekir.
Yemeklerinizde kullandığınız iyotlu tuz doğal yollarla karşılanamaz. Bebeğinizin ihtiyacı olan iyot anne sütünden bebeğinize geçerek iyot ihtiyacını karşılar. Tatlı ihtiyacınızda aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Sütlü tatlılar ve kuru meyvelerden tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İçeriğinde likopen ve antosiyanin bulunan kırmızı renkli meyve ve sebzeleri daha fazla tüketebilirsiniz. Bütün bu beslenme önerilerinin yanı sıra D vitamini almanız da önemlidir. Tüketilen besinlerde bulunmayan D vitamini için günde en az 15 dakika güneşe çıkarak hem sizin hem bebeğiniz için gerekli olan D vitaminini alabilirsiniz. Emzirme sürecinde anne sigara ve alkol tüketiminden mutlaka uzak durmalıdır.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur. Sıvı alımını sadece su ile değil meyve suları, komposto ve bitki çayları ile de alabilirsiniz. Hazır meyve suları, ve gazlı içeceklerden bu süreçte uzak durmanızda fayda vardır. Bitki çaylarından rezene ve papatya çayı rahatlamanıza yardımcı olduğu gibi sütün artmasına da yardımcı olur. Gün içerisinde şekersiz bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları ve bol sıvı tüketimi süt verimini artırarak bebeğiniz için yeterli sütün olmasını sağlayacaktır.
Emzirmenin Önemi
Emzirmek bebek için en sağlıklı ve doğal beslenme yoludur. Mümkünse bebek en az 12 ay emzirilmelidir. Emzirme sürecinin ilk 6 ayı bebeğe anne sütü haricinde hiçbir gıda verilmemelidir. Anne sütünün sağladığı faydayı başka hiçbir besin ve süt bebeğinize sunamamaktadır. Anne sütü her zaman hazır bir besin kaynağıdır ve bebek ile anne iletişiminde rolü büyüktür. Kucaklanmayı isteyen bebeğinizin bu sayede sizinle oluşturduğu bağ, ruhsal gelişimi için de önemlidir. Bebeğiniz büyüse de emzirme sırasında kucaklanarak sizinle kurduğu ten temasını devam ettirir.
Bebekler doğduklarında bağırsaklarında mekonyum adı verilen yapışkan kıvamlı madde ile doğarlar. Anne sütü ilk emzirme sonrası bu maddenin bebeğinizn vücudundan atılmasına yardım eder. Emzirmenin bebeğe faydalarının yanı sıra anne içinde birçok faydası vardır. Emzirme sırasında annenin vücudunda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon rahim kasılmasını sağlar, açık kan damarlarını onararak doğum sonrası kanamaları azaltır. Emzirme ile annelerin meme kanseri riskinin azaldığı da bilinmektedir. Bebeğinizi emzirme ya da emzirirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda sorun yaşıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak destek alabilirsiniz. Böylece bebeğinizin çok daha sağlıklı bir şekilde beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Kadın Hastalıkları ve Doğum
21.3.2022
18.8.2023
41945
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.