satır arası

Epilepsi toplumda ne sıklıkta görülür?

Epilepsi hastalığı toplumda %1 gibi düşük olmayan bir oranda görülür. Ülkemizde 850.000 epilepsi hastası olduğu bilinmektedir.

Epilepsi hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Epilepsi hastalığının tedavisi, hastalığın nedenine göre değişmektedir. Epilepsi hastalarının büyük bir kısmında beyinde herhangi bir lekelenme, tümör, damar yumağı gibi bir sorun görünmez. Şayet beyin içerisinde bulunan bir kitle veya lekelenmeye bağlı bir epilepsi durumu varsa temel tedavi açık ameliyat ile epilepsiye neden olan bu bölgenin çıkarılmasıdır. Beyin görüntülemeleri normal olan epilepsi hastalarında ise öncelikli olan ilaç tedavisidir.

Dirençli epilepsi nedir?

Epilepsi hastalarının %60-65’inde nöbetler ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır. Ancak %35-40 oranında hastada tek veya çoklu ilaç kullanımına rağmen durdurulamayan veya kontrol altına alınamayan nöbetler devam eder. En az iki yıl boyunca yine en az iki farklı çeşit nöbet ilacını uygun ve etkin dozajda aynı anda kullanmaya rağmen nöbetleri devam eden hastalara dirençli epilepsi hastası denir.

Epilepsi pili ameliyatı nedir? Nasıl uygulanır?

Epilepsi pili ameliyatı (vagal sinir stimülasyonu) ilaca dirençli epilepsi hastalarında uygulanan bir yöntemdir. Epilepsi pili ameliyatında boyun bölgesinde bulunan bir sinire (vagal sinir) mikrocerrahi yöntem ile kablo yerleştirilir ve kablonun diğer ucu dışardan görünmeyecek şekilde göğüs bölgesine ulaştırılır. Pil ile kablonun göğüs bölgesinde bağlantısı sağlanır ve pil köprücük kemiğinin biraz alt kısmında oluşturulan cebe yerleştirilir. Ortalama 1 saat süren bir ameliyattır.

Epilepsi pili nöbetleri nasıl durdurur?

Epilepsi pili ile boyun bölgesindeki sinire çok düşük akımlarda elektrik enerjisi verilir. Bu elektrik sinyalleri beyne ulaşır ve beyinde epilepsiye neden olan kontrolsüz hücreler arası elektrik boşalmalarının önüne geçilmeye çalışılır.

Akıllı epilepsi pili nedir?

Akıllı epilepsi pili hastaların nabız hızlarını kontrol ederek nöbetin başlayacağını önceden algılar ve bu süreç içerisinde nöbeti baskılamak için hızlı bir şekilde devreye girer. Akıllı epilepsi pili hastada nöbeti durdurmayı veya nöbetin şiddetini azaltmayı hedefleyen yüksek teknolojili bir sistemdir.

Epilepsi pili ameliyatı riskli bir ameliyat mıdır?

Epilepsi pili ameliyatı dirençli epilepsi hastalarının tedavisinde kullanılan ve kafatası açılmadan uygulanan düşük riskli bir ameliyattır.

Epilepsi pili ameliyatı ardından normal hayata ne zaman dönülür?

Ameliyat ardından hastalar 4. saatte beslenmeye ve 6. saatte yürümeye başlarlar, ameliyatın ertesi günü ise taburcu olurlar. Taburculuk ardından normal yaşamlarına hızlıca dönebilirler.

Epilepsi pili takıldıktan sonra nöbetler tamamen biter mi?

Epilepsi pili ameliyatının temel amacı; ilaçlar ile kontrol altına alınamayan dirençli nöbetleri ilaca eklenen pil tedavisi ile kontrol altına almaktır. Öncelikli amaç nöbetleri tamamen durdurmak veya nöbet ilaçlarını tamamen kesmek değildir.

Epilepsi pili ameliyatı ardından ilaçlar tamamen kesilir mi?

Hayır. Epilepsi pili ameliyatı ilaçlara ek olarak uygulanan bir tedavidir. Hastaların takipleri ve pil ayarlamaları Nöroloji hekimlerince düzenli aralıklarla yapılır. Bu takiplerde nöbet sayılarının ve şiddetinin durumuna göre ilaç ayarlamaları yapılır.

Hangi epilepsi hastaları epilepsi pili ameliyatına uygundur?

Hastalar Nöroloji, Psikiyatri ve Beyin ve Sinir Cerrahisi hekimlerinden oluşan bir heyet tarafından yapılan tüm tetkiklerin sonucuna göre değerlendirilir. Açık ameliyata uygun olmayan hastalarda, açık ameliyattan fayda görememiş hastalarda veya açık ameliyatın yüksek riskinden dolayı bu ameliyatı kabul etmeyen epilepsi hastalarında epilepsi pili ameliyatı uygulanır.

Epilepsi pilinin ömrü ne kadardır?

Ortalama 4-7 yıl arası pil ömrü vardır.

Epilepsi pili bitince nasıl bir ameliyat ile pil değişimi yapılır?

Lokal anestezi eşliğinde sadece pilin bulunduğu göğüs bölgesinde ki yara açılır ve eski pil çıkarılarak yeni pil takılır. Hastalar pil değişim ameliyatından 1 saat sonra taburcu edilirler.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

25876

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.