Erken Menopozda Tüp Bebek Tedavisi
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum; randevu hatırlatma ve hizmet sunumu için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.


Güvenlik Kodu :
Güvenlik Kodunu Giriniz:

satır arası

Menopoz her kadının hayat döngüsünün bir parçası olan, zamanında gerçekleştiğinde sağlıklı ve doğal bir durumdur. Eğer normal kabul edilen yaşlardan daha erken bir zamanda gerçekleşirse farklı sorunlara neden olabilir. Erken yaşanan menopoz, kalp ve damar hastalıklarına, kemik erimesinin hızlanmasına, cilt yaşlanmasına, vajinal kuruluğa ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Menopoz öncesinde adet düzensizliğinin görüldüğü, 3 veya 8 yıl arası süren, perimenopoz olarak adlandırılan bir menopoz öncesi dönem bulunur. Menstruasyon döngüsü 12 ay boyunca tamamlanmadığı zaman ise menopoza girildiğinden emin olunur.

Erken menopoz ve yumurtalık yetmezliği

Erken menopoz olarak adlandırılan yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından önce menopoza girme durumudur. Normal şartlarda 45-50 yaşlarında menopoz görülmesi beklenir ama erken menopoz gerçekleştiğinde ise 35-40 yaşlarında adet gecikmesi ve adetten kesilme görülür. Erken menopoz her kadının önemsemesi gereken bir konudur. Özellikle aile geçmişinde erken menopoz olan kişiler başta olmak üzere her kadın, yumurtalıklarının durumunu ve erken menopoz olma ihtimali olup olmadığını öğrenmelidir. Çünkü erken menopoz sadece adet döngüsünü durdurarak hamileliği engellemez aynı zamanda pek çok hastalığın sebepleri arasında yer alır. Yumurtalıklara zarar veren ve östrojen hormonu miktarına etki eden her etken erken menopoza neden olabilir.

Erken menopoz önlenebilir mi?

Erken menopozu önlemek için beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzına dikkat ederek önlemler alınabilir. Muayene esnasında görüntüleme yöntemleriyle ve özel genetik testler ile erken menopoz riski geç kalınmadan tespit edilebilir. Ailesinde erken menopoz görülen kişiler veya yapılan kontrollerde erken menopoz riski bulunan kişiler özellikle dikkatli olmalıdır. Erken menopozu etkileyen ve dikkat edilmesi gerekenler durumlar şöyle listelenebilir:

  • Beslenme
  • Sigara tüketimi
  • Cerrahi operasyonlar
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Sistemik hastalıklar
  • Gebelik ve emzirme

Yaşam biçiminin erken menopoz üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Yaşam biçiminin erken menopoz üzerinde oldukça önemli etkileri bulunur. Erken menopozda kilit rol oynayan genetik faktörlerin yanı sıra beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin de büyük bir yeri vardır. Erken menopozu önlemek için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şöyle sıralanabilir:

  • Haftada en az 3-4 gün yarım saatten uzun süren egzersiz yapmak
  • İdeal kiloyu korumaya çalışarak ne çok zayıf ne de çok kilolu olmak
  • Sigara ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak
  • Stres ve kaygıdan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak
  • Kemikler için yararlı olan kalsiyum ve D vitamini alımına önem vermek
  • D vitaminin aktive olması için yeterli miktarda güneş görmek
  • Zararlı kimyasallardan ve zararlı ışınlardan uzak durmak
  • Vücut hücrelerini bozarak çeşitli hastalıklara ve yaşlanmaya neden olan oksidan maddelerin zararlı etkilerini önlemek için antioksidan takviyesi almak
  • Brokoli, lahana, biber, domates, fındık, ceviz, elma, nar, üzüm, greyfurt, avokado, bamya, ıspanak gibi antioksidan yeşil sebzeler, meyveler, kuruyemişler tüketmek

Erken menopoz belirtileri nelerdir?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle menopoz ile erken menopoz belirtileri oldukça benzerdir. Belirtiler gözlendiğinde doktor kontrolünde önlemler alınarak tedavilere başlanabilir. Erken menopozun en sık karşılaşılan belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği sonucu uzun süre adet görememe ya da sık adet görmek
  • Regli günlerinin iki hafta ve daha uzun sürmesi
  • Ateş basması sonucu normalden fazla terlemek
  • Baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hali yaşamak
  • Ani duygu durum değişimleri, sinirlilik hali ve stres
  • Uykusuzluk yaşayarak halsiz ve yorgun hissetmek
  • İştahta artış olması ve kilo değişimleri görülmesi
  • Unutkanlık, odaklanmada güçlük ve dikkatsizlik
  • Mesane sorunları sonucu idrar kontrolünde zorlanmak
  • Cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluk oluşması

Erken menopoz tedavisi nasıl yapılır?

Erken menopozu tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Erken menopoz tedavisi, kemik erimesi, kalp damar hastalıklar, cinsel isteksizlik gibi erken menopozun etkilerini azaltmak için uygulanır. Erken menopozun tedavisinde en etkili yol östrojen hormonunu yerine koyma tedavisidir. Hormon replasman tedavisi (HRT), eksilen östrojen ve progesteron hormonlarının oral yolla, vajinal yolla veya enjeksiyonla vücuda alınmasıdır. Böylelikle normal görülen menopoz yaşına kadar tedavi sürdürülerek birçok hastalığın önüne geçilebilir. Ayrıca ateş basması, aşırı terleme ve baş ağrısı gibi menopoz belirtileri de tedaviyle hafifletilmiş olur. Hormon replasman tedavisi, her durumda ve herkese uygulanabilen bir tedavi olmadığı için doktor ile birlikte kar zarar dengesi gözetilerek karar verilir. Tedavi sürecinde de kemik ölçümü, östrojen değerleri, meme ve rahim kontrolleri düzenli olarak yapılır.

Erken menopozda hamile kalınabilir mi?

Erken menopoz başlangıcında adet düzensizliği belirtileri görülürken 12 aylık adet görememe sonucu ise menopoz tam anlamıyla başlamış olur. Hamilelik oluşması sağlıklı bir yumurta gerektirdiğinden yumurta yetmezliğinde yani erken menopozda yumurta kalmadığı için normal şartlarda hamile kalmak mümkün değildir. Bazı durumlarda ise menopoz başlasa da yumurtlama bir süre daha devam edebilir. Yumurta oluşması durumda, takip yapılarak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olunabilir. Erken menopozda yumurtlama görünmesi azımsanmayacak oranda olduğu için belirtilerin erken tespit edilerek tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Eğer yaşınız ilerliyorsa, erken menopoz belirtileri gösteriyor ve çocuk sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka doktor takibinde olmalısınız. İsterseniz tüp bebek tedavisine hemen başlayabilir veya yumurta dondurma yöntemi ile yumurtalarınızı dondurup ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olabilirsiniz.

Yalancı menopoz belirtileri nelerdir?

Yalancı menopoz çeşitli hormon değişimleri sonucu adet döngüsünün aylarca baskılanmasıdır. En belirgin belirtisi adet görmeme durumu olmakla birlikte menopoza benzer belirtiler de görülür. Bazı durumlarda yalancı menopoz bilinci bir şekilde planlanarak hormon ilaçları kullanarak gerçekleştirilir. Bunun sebebi yalancı menopoz tedavisi uygulanarak endometriozis, adenomyozis ve miyom gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktır. Adet dönemi baskılandığında kanlanma azaldığı için miyomlar ve rahim dışı dokular küçülerek operasyonu kolaylaştırır. Yalancı menopoz ile menstruasyonu baskılamak tüp bebek tedavisinin transfer aşamasından önce de tercih edilen bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisinden başarılı sonuç almak için önce yumurta almak ve embriyoyu oluşturmak sonrasında transfer aşamasından önce yalancı menopoz tedavisi uygulamak faydalı olacaktır.

Erken menopozda tüp bebek tedavisi

Erken menopoz durumunda çocuk sahibi olabilmenin en başarılı yolu tüp bebek tedavisi olur. Tüp bebek tedavisinde, erken menopozla birlikte azalan yumurtlamadan kaynaklı yumurta takibinin yapılması önemlidir. Sağlıklı yumurta elde edebilmek için iğne tedavileri ile yumurta gelişimi sağlanırken yumurtanın kalitesi düşebileceği için doğal içerikli ilaç tedavilerine yönelinir. Başarılı bir şekilde yumurta gelişimi sağlandıktan sonra yumurta çatlatma iğnesi uygulanarak yumurta döllenmek için hazır hale getirilir. Yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplanırken eş zamanlı olarak da erkekten sperm örnekleri toplanır. Gelişen teknoloji ve tıp bilimi, spermlerin sağlıklı ve kaliteli olanlarının seçilmesine imkan tanır. Böylece erken menopozda tüp bebek tedavisinin başarı oranı artırılmış olur.

Erken menopozda tüp bebek tedavisi için hastanelerimizin donanımlı Tüp Bebek (IVF) Merkezleri hizmet verir. Siz de erken menopoz döneminde çocuk sahibi olmak istiyorsanız, hastanemizin uzman doktorlarına muayene olarak tedavi süreci hakkında bilgi alabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

23052

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.