Eşek sütü çok eski zamanlardan bu yana sağlık ve cilt için kullanılmıştır. Kleopatra’nın cilt güzelliği için eşek sütü ile banyo yaptığı bilinir.
Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için cilt bakım ürünlerinin yanı sıra doğal ürünler de sıkça tercih edilir. Doğal içerikli sabunlar; zaman zaman yıkama jelleri, köpükleri yerine cilt temizleme için kullanılabilir.
Eşek sütü sabunu, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde cildi temizlerken nemini korumaya yardımcıdır. Egzama, sedef gibi kuruluk görülen cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı olarak tercih edilir. Nemlendirici ve yenileyici özellikleriyle saç ve vücut temizliğinde kullanılabilir.
Eşek sütü kendi içerisinde barındırdığı içeriklere ek olarak sabun içeriğinde zeytinyağı da barındırır. Zeytinyağı sabunun nemlendirme özelliğini ve besleyiciliğini destekleyicidir. Cilt ve saçlardaki yağın, kirin derinlemesine temizlenmesine yardımcıdır.
Cildi yenileyerek daha genç, parlak ve canlı bir cilt görünümünü destekler. Eşek sütü faydaları nedeniyle sabun dışında nemlendirici, şampuan, duş jeli gibi çeşitli temizleme ürünleri içerisinde de kullanılabilir.
Eşek Sütü Sabunu Nedir?
Eşek sütü sabunu doğal eşek sütü içeriğine sahip katı bir sabun türüdür. İçeriğinde eşek sütünün yanı sıra doğal zeytinyağı da bulunur. Eşek sütü sabunu yara iyileşmesi, cilt yenileme, kırışıklık giderme gibi pek çok alanda tercih edilebilir.
Yaşlanma karşıtı cilt bakımı için cilde uygulanabilir. Eşek sütü sabunu su ile birleştiğinde eşek sütü aktif olur. Cildi derinlemesine temizlerken nemin korunmasına yardımcıdır.
Cilt problemlerinin tedavisi için tercih edilebilir. Akne, egzama gibi cilt hastalıklarında etkilidir. Yaş artışıyla birlikte ortaya çıkan ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Cildin daha genç ve dolgun görünmesinde etkisi vardır. Cilde etkilerinin yanında saç ve saç derisinin temizliğinde kullanılabilir. Saçların daha sağlıklı, canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Kuru ve kepekli saç derisinin bakımında tercih edilebilir.
Eşek Sütü Sabunu Faydaları Nelerdir?
Eşek sütü sabunu cilt ve saç bakımında sıklıkla tercih edilir. Nemlendirme, canlandırma ve temizleme özellikleri mevcuttur. Eşek sütü sabunu faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Eşek sütünün ciltteki belirtileri üzerine etkilerinden dolayı cilt bakım ürünlerinde tercih edilir. Yaşlanma ile birlikte oluşan ince çizgi ve kırışıklık oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Ciltte hücre oluşumunu hızlandırarak daha genç ve dolgun bir cilt görünümü sağlamaya yardımcıdır.
- İçerisindeki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde cildi besler. Daha sağlıklı ve parlak bir cilt oluşturmaya yardım eder.
- Eşek sütü sabunu cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Egzama, sedef gibi kuruluğa sebep olan cilt hastalıklarında temizlik aşaması için tercih edilebilir.
- İçerisinde barındırdığı omega 3 ve omega 6 sayesinde antioksidan etki gösterir. Bu sayede cildi dış etkenlerden koruyan cilt bariyerini güçlendirmeye katkı sağlar.
- Ölü derinin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Yeni hücrelerinin oluşum sürecini hızlandırıcı etki gösterebilir.
- Yaraların enfeksiyon kapmasını önlemeye daha hızlı şekilde iyileşmesine katkı sağlar.
- Cilt lekeleri ve kararmaların görünümünü hafifletmek için tercih edilir. Renk tonunun eşitlenmesine yardımcı olur.
- Saç ve saç derisi temizliğinde fazla yağ ve kirden kurtulmak için kullanılabilir. Daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmaya yardımcı olur.
Eşek Sütü Sabunu Saça Faydaları Nelerdir?
Eşek sütü sabunu faydaları için saç ve saç derisi temizliğinde tercih edilebilir. Saç derisini ve saçları nemlendirmeye ve onarımına yardımcı olur. Eşek sütü sabununun saçlara faydaları şöyle listelenebilir:
- Eşek sütü saçların kökten uca beslenmesine ve koparak dökülmelerin azalmasına yardımcıdır. Saç köklerini besleyerek daha sağlıklı ve hızlı uzamasına destek olur.
- Saç derisinde oluşan kepeği azaltmaya yardımcıdır. Saç derisini nemlendirerek kuruluğa bağlı gelişen tahriş ve kaşıntı şikayetlerini azaltmaya destek olur.
- Saçların daha hacimli görünmesine yardımcı olur.
- Saçları besleyerek daha canlı ve parlak görünüm için tercih edilebilir.
Eşek Sütü Sabunu Nasıl Kullanılır?
Eşek sütü sabunu cilt, yüz ve saçlar için kullanılabilir. Yüz için kullanılmak istendiğinde yüz, bir miktar ıslatılarak sabunla köpürtülür. Masajla köpürtülerek cilde uygulanır ve 3-5 dakika yüzde bekletilir. Süre sonunda bol su ile durulanır.
Bundan sonra tonik ve nemlendirme basamaklarına geçilebilir. Günde 3 defaya kadar kullanılabilir, ancak uzmanlar yüzün cilt bakım rutininde sadece akşamları bir ürün yardımıyla temizlenmesini önermektedir. Eşek sütü sabununun diğer tüm sabunlar gibi gözle teması önlenmelidir. Sabunun uygulanacağı kısımda tahriş olmuş deri ve açık yara olmadığına dikkat edilmelidir.
Vücut için kullanılmak istendiğinde duş jeli yerine duş sırasında kullanılabilir. Vücutta akne bulunan bölgelere uygulandıktan sonra 5-6 dakika boyunca durulanmadan beklenmesi etkisini arttırabilir.
İlk kez kullanacak kişilerde alerji gelişme riskine karşı vücudun bir bölümüne sürülerek yama testi yapılması uygun olacaktır. Saçlar için kullanıldığında normal zamanlarda şampuan kullanan biri için kullanımı zor olabilir. Bu sebeple önce eşek sütü sabunu ile birkaç yıkama yapıldıktan sonra son yıkamalar şampuan ile yapılarak saçın alışması sağlanabilir.
Eşek Sütü Sabunu Sivilcelere İyi Gelir mi?
Eşek sütü antibakteriyel özellikler barındırır. Düzenli olarak kullanıldığında akne oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Yüz ve vücutta oluşan sivilcelerin iyileşmesi için tercih edilebilir.
Ciltte doğal olarak üretilen sebum, fazla üretildiğinde gözeneklere dolarak komedon oluşumuna neden olabilir. Eşek sütü sabunu fazla yağı temizleyerek komedon oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Cilt yenileyici özelliği ile sivilce sebebiyle oluşan leke ve skarların giderilmesine katkı sağlar. Oluşan yara ve tahrişlerin hızla iyileşmesi için kullanılabilir.
Ancak sivilce oluşumunun sebebi kişiye göre değişebilir. Bazen kistik akne ve hormonal kaynaklı akneler görülebilir. Sivilce için kullanılmak istendiğinde bir dermatoloğa başvurmak daha uygundur. Saç derisinde oluşan sivilcelerde de etkilidir. Saç diplerine uygulandığında 5-10 dakika masaj yapılarak uygulanır ve bekletilirse etkisi artacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Eşek sütü sabunu faydaları için cilt bakım rutinlerinde sıklıkla tercih edilir. Eşek sütü sabunu kullanmak isteyenlerin aklında nasıl uygulandığı, nasıl hazırlandığı ile ilgili soru işaretleri oluşabilir.
Eşek Sütü Sabunu Nasıl Yapılır?
Eşek sütü sabunu hazırlamak için öncelikle sabun sütü ve sabun jipsi ateş üzerinde 1-2 saat kadar süreyle eritilerek karıştırılır. Karışım tümüyle eridikten sonra içerisine sıcak su eklenir. Bu karışıma eşek sütü eklenerek iyice karıştırılır ve homojen hale getirilir.
Elde edilen karışım bir süzgeç yardımıyla silikon veya tahta kalıplar içerisine aktarılır. Kalıp içerisine alınan sabun donmaya bırakılır. Katılaşan sabun kalıptan çıkarılır ve kullanıma uygun boyutlarda kesilir. Bu aşamadan sonra nem almayacak şekilde paketlenerek saklanır.
Eşek Sütü Sabunu Yüz İçin Kullanılabilir mi?
Eşek sütü sabunu içeriğinde nemlendirici etkrn maddeler barındırmasına rağmen bazı içerikleri nedeniyle kurutucu etki gösterebilir. Sabunlar köpürmek için bir yağ ile etkileşime girmelidir. Cilde uygulandığında ciltte bulunan yağı kendine çeker.
Bu da ciltte kurumaya yol açabilir. Bu sebeple hassas olan yüz derisine uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Kuruyan cilt kendini onarmak amacıyla daha fazla sebum üretmeye başlayabilir. Fazla sebum da sivilce oluşumuna ve yağlanmaya neden olabilir.
Sabun ile yıkama yaptıktan sonra cildin yoğun bir nemlendirici ile nemlendirilmesi bu sorunların önüne geçmek için gereklidir. Hassas ve tahriş olmuş cilde sahip kişilerin doğal sabunları yüz için kullanmadan önce bir dermatoloğa danışması daha doğru olacaktır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dermatoloji (Cildiye)
30.1.2024
3.5.2024
41155
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.