Vücut bağışıklık sistemi, alerjen olan maddeyi tehlikeli olarak algılayabilir. Bu durumda bağışıklık sistemi alerjen maddeye saldırmaya başlar ve alerjiler ortaya çıkar. Oluşan alerji türlerinden biri de et alerjisidir. Et alerjisi, alerjiniz olan et türünü tükettiğinizde vücut bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkidir. Tepki bazen hızlı olabilir veya sığır eti ve alfa-gal alerjilerinde olduğu gibi belirtilerin ortaya çıkması birkaç saat sürebilir.
Vücutta, histamin olarak adlandırılan kimyasal kan dolaşımına girdiğinde alerji adı verilen durum oluşur. Böylece kan damarları genişleyerek mukus üretimi yapan hücreler, histaminin kan dolaşımına girmesiyle aktif hale gelir. Bu durum; cilt yapısını, sindirim sistemini ve solunum sistemini etkileyerek bazı belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
Et Alerjisi Nedir?
Et alerjisi, etteki alerjenlerin pişirme sırasında nötralize olmasından dolayı, nadir görülen bir gıda alerjisi türüdür. Az da olsa et alerjileri meydana gelebilir ve bazı semptomlara neden olabilir. Et alerjisi, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. Ette bulunan ve alerjiye neden olabilen proteinler ( alerjenler olarak bilinir ) insanlarda alerjik reaksiyonlar oluştur.
Et alerjisi anafilaksi olarak bilinen, yaşamı tehdit eden, tüm vücudu etkileyen bir reaksiyona da yol açabilir. Kırmızı et alerjisi vakalarında anafilaksi, et tüketildikten hemen sonra veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Acil tedavi edilmezse anafilaksi bayılma, koma, şok, kalp veya solunum yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilir.
Tavuk alerjisi olan kişilerde oluşan et alerjisi, tavuk tüketildiğinde veya tavukla temas edildiğinde gerçekleşir. Bu tip alerjiler son derece nadirdir. Genellikle tavuk alerjisinden en çok etkilenenler, genç yetişkinler ve ergenlerdir.
Et Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Et alerjisi vakalarında ortaya çıkan reaksiyonlar üç aşamadan oluşabilir, ancak herkes bu üç aşamayı birden yaşamaz.
Prodrom: Bu aşamada, et alerjisine karşı reaksiyonlar birkaç dakika içinde gerçekleşir ve genellikle kaşıntı ve baş ağrısı gibi hafif semptomlar içerir.
Erken reaksiyon: Et alerjisine maruz kaldıktan sonra birkaç saat içerisinde reaksiyonlar ortaya çıkmaya başlar. Semptomlar kurdeşen, hırıltı ve karın ağrısı gibi belirtilerle kötüleşebilir.
Geç reaksiyon: Geç reaksiyon döneminde et alerjisi sonrası birkaç gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaya başlayabilir. Yorgunluk, başta olmak üzere baş ile kas ağrıları en önemli et alerjisi semptomları arasında yer alır.
Et alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak, ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
- Kurdeşen (ürtiker)
- Sindirim sistemine bağlı semptomlar (mide ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma)
- Yaygın doku şişmesi (anjiyoödem)
- Baş ağrıları
- Döküntü
- Hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı
- Şişmiş, yaşlı gözler
- Kalp atışında hızlanma olması gibi semptomlar et alerjisine karşı verilen reaksiyonlar olabilir. Bu tür belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız önemlidir. İhmal edilen et alerji vakaları, daha sonra hayati anlamda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.
Kümes hayvanlarının etlerini tüketmek sonucunda da bazı alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Tavuk etinin tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkan alerjiler bunlardan biridir. Tavuk etine karşı alerjisi olan kişilerde görülen tipik belirtiler şunlardır:
- Ağız, dudak, dil, yüz ve boğazın şişmesi
- Nefes darlığı oluşması
- Sindirim sistemine bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar
- Kurdeşen (ürtiker)
- Şok
- Düşük kan basıncı
- Düzensiz kalp atışı
- Ventriküllerin (kalbin içi boş kısımları) işleyişindeki sorunların oluşması
- Kalbin aniden durması. Bunlar anafilaksi belirtileridir, şiddetli ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur.
Et Alerjisi Neden Olur?
Kırmızı etten dolayı oluşan alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni alfa-gal sendromudur. Nadir de olsa, alfa-gal sendromuyla ilgisi olmayan kırmızı et alerjisi de görülebilir. Alfa-gale maruz kalındığında her zaman alerjik reaksiyon meydana gelmeyebilir. Alfa-gale karşı reaksiyon kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genel olarak iki ila altı saat arasında belirtiler ortaya çıkar. Ortaya çıkan belirtilerin süresi de farklılık gösterebilir.
Et alerjisi vakalarına neden olan alfa-gal reaksiyonu şu semptomlara neden olabilir:
- Mide bulantısı ve kusmanın olması
- Cilt yüzeyinde döküntülerin meydana gelmesi
- İshal
- Et alerjisine bağlı kurdeşen oluşması
- Hazımsızlık ve sindirim problemlerinin olması
- Solunum sıkıntısının varlığı
- Bayılma
- Baş dönmelerinin olması
- Kuru öksürük
- Şişmiş dudaklar, dil, boğaz veya göz kapaklarının olması
- Kan basıncında düşüşlerin ortaya çıkması
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Şiddetli mide ağrısı gibi semptomlar et alerjisine neden olan alfa-gal sendromunun belirtileri olabilir. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında alerji ve immünoloji alanında uzman bir hekime kontrol olmanız gerekir.
Et alerjisi, herhangi bir dönemde aniden ortaya çıkabilir. Belirli kan gruplarını, geçmişte enfeksiyon geçirenleri, kene ısırığı geçirenleri, egzama veya diğer gıda alerjileri olanları daha fazla etkileyebilir. Et alerjisinin bilinen bir tedavisi yoktur, ancak bazen semptomlar zamanla gerileyebilir. Kümes hayvanı odaklı bir et alerjisi en sık gelişme çağındaki çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür.
Fakat ilk belirtiler okul öncesi yıllarda ortaya çıkabilir. Bu tarz bir rahatsızlığınız varsa öncelikle alerjik durumu yaratan etkenlerden uzak durmanız gerekir.
Alfa-gal sendromu alerjisine karşı, alfa-gal içeren yiyecekleri sınırlandırarak, kaçınmak gerekir. Alfa-gal; dana eti, tavşan, kuzu eti ve geyik eti gibi memeli etlerinde (sakatat etleri diğer etlerden daha fazla alfa-gal içerir), jelatin, süt ürünleri, don yağı, sığır eti, et suyu, bulyon ve sos gibi memelilerden yapılan diğer ürünlerde bulunur.
Alfa-gal kümes hayvanlarında (tavuk, hindi, ördek ve bıldırcın gibi) veya diğer kuşlarda bulunmaz. Ayrıca, yumurta, balık ve deniz ürünlerinde veya sürüngenlerde de alfa-gal bulunmamaktadır.
Et Alerjisi Nasıl Geçer?
Belirli et türleri tüketildiğinde, et alerjisi belirtileri ortaya çıktığında teşhis koymak adına uzman bir alerji alanında uzman bir hekim tarafından kontrol edilmeniz gerekir. Farklı et veya kümes hayvanı türlerine özgü IgE antikorlarını tespit edebilen bir alerji kan testi uygulanabilir.
Ayrıca, cilt reaksiyonuna neden olup olmadığını görmek için küçük miktarlarda et proteininin derinin altına yerleştirildiği bir deri delme testi de yapılabilir. Daha sonra belirtilerin iyileşip iyileşmediğini görmek için şüpheli et alerjenlerini beslenme listesinden çıkarılarak eleme diyeti yapılır.
Et alerjisini önlemek için, alerji yapan belirli et ürünlerini tüketmemek gerekir. Et alerjisine karsı bir reaksiyonla karşılaşılması durumunda antihistamin içerikli ilaç kullanılabilir. Böylece alerjik reaksiyon sonucu oluşabilecek döküntüler hafifletilmeye çalışılabilir. Astım rahatsızlığı olanlar, alerjik reaksiyon sonucu oluşabilecek solunum sıkıntısını hafifletmek için inhaller içerikli ilaçlar kullanabilirler.
Et Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kan Grubu Et Alerjilerini Nasıl Etkiler?
Kan grubu et alerjisinin görülme derecesini değiştirebilir. A ve O kan grubuna sahip kişilerde daha sık et alerjisi görülmektedir. Bunun nedeni, AB veya B kan grubundaki B antijeninin et alerjisini tetikleyen alerjene en çok benzemesidir. A veya 0 kan grubuna sahip olmak et alerjisi riskini artırabilir.
Et Alerjisi Sonucu Oluşan Anafilaksinin Belirtileri Nelerdir?
Et alerjisi sonrası ortaya bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de anafilaksidir. Anafilaksi aniden ortaya çıkar. Baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetmek, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, artan kalp atışı, nemli hale gelen cilt, kafa karışıklığı veya kaygı, bilinç kaybı gibi semptomlar et alerjisine bağlı olarak oluşan anafilaksinin belirtileri olabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Ali Şengül
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9m4cQQEL.jpg
Alerji ve İmmünoloji
Medical Park Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Alerji ve İmmünoloji
4.9.2024
4.9.2024
106
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.