satır arası

Fıtık Ameliyatı

Fıtık vücudun birçok farklı bölgesinde ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Bu sebeple fıtık ameliyatı nedir sorusuna yanıt verebilmek için ilk olarak fıtık türlerini bilmek gerekir. Fıtık diğer bir ismi ile henri rahatsızlığı olarak da bilinir.

İnsan vücudunda, organların yerinde kalmasını sağlayan dokular ve kaslar vardır. Bu dokuların ya da kasların kaymasına bağlı olarak fıtık oluşumu başlar. Fıtık oluşumundan kaynaklı olarak da bazı durumlarda fıtık ameliyatı olmak gerekir.

Günümüzde oldukça yaygın olarak ortaya çıkan yedi fıtık türü vardır. En sık görülen fıtık türleri arasında; göbek fıtığı, bel fıtığı, boyun fıtığı, karın fıtığı, kasık fıtığı, ameliyat kesisi fıtığı ve bel fıtığı yer alır. Fıtık ameliyatı türleri de kişide hangi fıtığın ortaya çıktığına göre belirlenir.

Fıtık Ameliyatı Nedir?

Fıtık ameliyatı, dokuların ya da kasların kayması ile ortaya çıkan sağlık probleminin tedavi edilmesine imkan sunar. Yapılan ameliyat sayesinde kişilerin fıtık problemi ortadan kalkar.

Fıtık türlerine ya da fıtığın ilerleme durumuna göre ameliyat olunup olmayacağına karar verilir. Fıtık kişinin günlük hayatını zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Bu sebeple de kişinin yaşam kalitesinde düşüş yaşanır. Bu durumu ortadan kaldırmak için fıtık ameliyatı olmak gerekir. Tedavi edilmeyen fıtıkları bir süre sonra daha büyük sağlık problemlerine yol açar.

Çocuklarda Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Fıtık her yaştan kişide ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Bu durum çocuklarda da görülebilir. Çocuklarınızda fıtık olup olmadığını anlamak için ilk olarak fıtık belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Fıtık belirtileri ortaya çıktığı zaman ise en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret ederek çocukların muayene edilmesi gerekir. Yapılan fiziksel muayene sonrasında bazı testler ya da tahliller talep edilebilir.

Çocukların hangi bölgesinde fıtık olduğu belirlenir. Böylelikle çocuğun sağlığı da göz önüne alınarak fıtık ameliyatı olunup olunmaması gerektiğine karar verilir. Bazı durumlarda çocuklar için fizik tedavi de önerilebilir. Doktorların muayenesine ve çocukların sağlık durumuna bağlı olarak ameliyata karar verilir. Bu karar sadece alanında uzman olan doktorlar tarafından verilebilir.

Kadınlarda Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Fıtık problemi birçok kişide ortaya çıkabilir. Bu sorunun erkeklerde daha sık oluştuğuna dair bazı bilgiler olsa da kadınlarda da aynı oranda ortaya çıkar. Fıtık problemi yaşayan kadınların hangi fıtık türüne sahip olduğu öğrenilir.

Bu bilgiden sonrasında doktora yaşanılan belirtiler aktarılır. Yapılan muayeneler sonrasında ise kişiye fıtık tanısı koyulur. Fıtığın türüne bağlı olarak fıtık ameliyatının nasıl yapılacağına karar verilir. Fıtık ameliyatı nasıl yapılır sorusunun yanıtı, fıtığın hangi bölgede oluştuğuna göre değişiklik gösterir.

Kişinin ameliyat olmasına karar verildikten sonra ameliyat tarihi belirlenir. Ameliyat öncesinde kişinin bırakması gereken ilaçlar olması halinde ameliyat günü buna göre belirlenir. Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı yapılarak fıtık ameliyatına başlanır. Böylelikle kişilerin hangi bölgesinde fıtık var ise bu bölgedeki rahatsızlık ortadan kaldırılır. 

Erkeklerde Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde fıtık ameliyatı nasıl yapılır sorunun yanıtı, kadınlarda ve çocuklarda olduğu gibidir denilebilir. Fıtık ameliyatı olurken uygulanacak işlemler yaşa ya da cinsiyete göre değişiklik göstermez. İlerleyen yaşlarda bazı istisnalar ortaya çıkabilir. Erkekler de herhangi bir bölgesinde fıtık oluşumunun meydana geldiğini düşündüğü takdirde randevu alarak muayene olmalıdır. 

Yapılan muayene sonucunda uzman hekimler kişinin rahatsızlığı ile ilgili bilgi verir. Bazı durumlarda kişiler başka rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler ile fıtık belirtilerini karıştırabilir. Bu sebeple ilk olarak kişiye tanı koyulması gerekir. Tanı koyulduktan ise gerekli tedavi yöntemine karar verilir. Bu durumda kişinin ameliyat olması gerekiyorsa ameliyat hazırlıklarına başlanır.

Yaşlılarda Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda fıtık ameliyatı için öncelikle kişinin ameliyata uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kişinin genel sağlık durumuna bakılır. Farklı alanlarda uzmanlaşmış olan doktorlar tarafından kişiler muayene edilir. Fıtık ameliyatı olması gereken kişinin ameliyatta uygulanacak olan anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı hakkında bilgi edinmek gerekir. 

Doktorlar tarafından kişinin ameliyata girmesine onay verilmesi halinde, ilerleyen yaşlarda da fıtık ameliyatı olmak mümkün. Ameliyata izin verilmemesi halinde ise farklı tedavi yöntemleri uygulanarak, fıtık problemine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi sağlanır. 

Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Fıtığın ortaya çıktığı bölgeye göre kişilere uygulanacak olan tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Bazı durumlarda kişide oluşan fıtığa fizik tedavi ya da ilaç tedavisi ile müdahale edilir.

Fıtığın belirtilerinin artması ya da fıtığın ilerlemesi halinde ise cerrahi müdahale gerektiren ameliyat yöntemleri tercih edilir. Ameliyatta genellikle hastalara genel anestezi verilir. Bazı durumlarda fıtık ameliyatlarında spinal anestezi de kullanılabilir.

Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kişilere uygulanan her cerrahi işlemde bazı riskler vardır. Fıtık ameliyatı riskleri de her cerrahi müdahalede olduğu gibi bilinir. Fıtık ameliyatı sonrası kişinin sağlığına dikkat etmemesi, ameliyattan daha riskli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Fıtık ameliyatı riskleri şu şekilde bilinir;

  • Ameliyatta enfeksiyon kapmak
  • Ağır kanamanın meydana gelmesi
  • Fıtığın tekrarlanması ya da ameliyatın başarısız geçmesi

Fıtık Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Fıtık ameliyatı sonrası yapılması gereken en önemli şey doktor tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılmasıdır. Ameliyattan sonra kişilerin bir süre istirahat etmesi gerekir. Doktor tarafından bazen fıtık ameliyatı sonrası korse önerilebilir.

Korseler daha hızlı iyileşme süreci elde edilmesini sağlar. Bunun dışında ise düzenli olarak hastane kontrollerine gidilmelidir ve doktor tarafından bir diyet listesi verildiyse bu listeye uyulmalıdır. Kişilerin ağır kaldırmaması da çok önemlidir.

Fıtık Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Fıtık Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Fıtık ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde en büyük etken kişilerin öz bakımıdır. Ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapmamasına dikkat etmek gerekir.

Hijyen kurallarına dikkat edilmesi halinde ve doktor tarafından verilen bilgiler uygulandığı takdirde oldukça kısa bir süre içerisinde iyileşme sürecine başlanmış olur. Ameliyat sonrası ilk bir ay kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapması halinde iyileşme süreci uzayabilir.

Fıtık Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Fıtık ameliyatından sonra doktorlar tarafından, hastalara uygun beslenme programı verilebilir. Bunun haricinde ise kişilerin bol su tüketmesi gerekir. Ağır yiyeceklerden uzak durmak, kişinin iyileşme sürecine katkı sağlar. Gerekli durumlarda ameliyat öncesinde ya da sonrasında hastalar diyetisyenlere yönlendirilebilir.

Fıtık Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Fıtık ameliyatının ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet veren yan etkileri yoktur. Genellikle ameliyat sonrasında kişilerde bel ağrısı olabilir. Ameliyat olunan fıtık türüne göre bu ağrılar boyun ağrısı ya da karın ağrısı olarak da ortaya çıkabilir.

Kişide halsizlik meydana gelebilir. Bunlar haricinde ise fıtık ameliyatının bilinen ağır yan etkileri yoktur. Ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapma riski vardır. Bu gibi durumlarda acil olarak en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmek gerekir.

Fıtık Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Fıtık ameliyatı sonrasında kişilerin ellerini yıkamadan ameliyatlı bölgeye dokunması ya da farklı bir duruma bağlı olarak ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapma riski vardır. Ameliyatlı bölge enfeksiyon kaptığında, bölgede renk değişimleri oluşur. Ameliyatlı bölge üzerinde iltihaplanma başlar ve kaşıntı hissi oluşur. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde bölgede enfeksiyon oluşumu başlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Fıtık Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Fıtık ameliyatı kaç saat sürer sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Fıtık ameliyatları ortalama yarım saat ile kırk beş dakika kadar sürer. Fakat ameliyat olan kişinin sağlık durumuna bağlı olarak bu süre uzayabilir ya da kısalabilir. Aynı zamanda fıtık ameliyatının türü ve hangi bölgeden ameliyat olunduğu da ameliyat süresini etkiler.

Gebelikte (Hamilelikte) Fıtık Ameliyatı Olunur mu?

Gebelik sürecinde anne adaylarının herhangi bir ameliyat olması genellikle önerilmez. Kişinin fıtık ameliyatı olması için doğum sonrası süreç beklenir. Bu süreçte kişiye fizik tedavi önerilebilir. Hamilelik sürecine bağlı olarak bu süreçte ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için kişilerin ilk önce muayene olması gerekir.

Fıtık Neden Oluşur?

Fıtık oluşumu birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Karın ve bel bölgesinde oluşan fıtıklar genellikle ağır kaldırılması halinde ortaya çıkabilir. Uzun süre ayakta kalmak da fıtık oluşumuna sebebiyet verebilir. Bunlar haricinde ise; kronik öksürük, gebelik, sürekli kilo alıp verme ve aşırı fiziksel güç kullanılması da fıtığın ortaya çıkma sebepleri arasında yer alır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Halil Alış
Genel Cerrahi
Medical Park Florya
29926

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.