Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bazıları bu süreçte zorluk yaşayabilir. Gebeliği engelleyen sebepler, kadından, erkekten veya her ikisinden de kaynaklanabilir. Bu sebepler genetik olarak doğuştan gelen bir sorun olabileceği gibi yaşam tarzına göre sonradan oluşan problemler de olabilir. Fertilite yani doğurganlık oranı kişiden kişiye değişir. Subfertil olarak adlandırılan durum doğurganlık oranın çeşitli sebeplerle düşük olmasıdır. Subfertilite yaşayan çiftlerin tedavi görmeden çocuk sahibi olma ihtimali düşüktür. Halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite durumunda ise tedavi görmeden çocuk sahibi olma ihtimali bulunmaz.
Hormonal Sorunlar
Kadınlarda östrojen ve progesteron, erkeklerde ise testosteron hormonu gebeliğin sağlanması için önemli hormonlardır. Hipogonadizm bu hormonların yeterli miktarda üretilmediği durumu ifade eder. Hipogonadizm sonucunda yeterince üretilmeyen eşey hormonları sperm ve yumurta üretimini ve kalitesini olumsuz etkiler. Progesteron ise döllenmiş yumurtanın tutunabilmesi için uygun şartları sağlayan hormon olduğu için eksikliğinde gebelik güçleşir veya düşük tehlikesi yaşanabilir. Gebelik için önemli bir diğer hormon olan lüteinleştirici hormon (LH), testitlerin ve yumurtalığın uyarılmasını sağlayarak gebelik için gerekli şartların olmuşmasını sağlar. Hamilelikle ilişki birçok hormon bulunduğu için hormonal bozukluklar gebeliğe engel olan sorunların en başında yer alır. Polikistik over sendromu gibi yumurta gelişimini olumsuz etkileyen kistlerin oluşması da yine hormonal sorunlardan kaynaklanır.
Kadın Hastalıkları
Kadınlarda yumurta gelişimini ve kalitesini, rahim içini, fallop tüpleri, kısacası yumurtanın döllenip rahme yerleşene kadarki süreçte geçtiği tüm aşamalarda görülen problemler gebeliğe engel oluşturur. Kadınlarda gebeliğe engel oluşturan hastalıklar şöyle sıralanabilir:
- Çikolata Kisti: Endometriozis diğer bir adıyla çikolata kisti, rahim içini kaplayan endometrium tabakasının rahim dışına yayılmasıyla oluşur. Kistler yumurta kalitesini azalttığı ve fallop tüplerinin işlevini bozduğu için gebeliğe engel oluşturur.
- Fallop Tüplerinde Tıkanıklık: Fallop tüplerindeki tıkanıklık hamile kalmayı engelleyen sebeplerin en sık karşılaşılanları arasında yer alır. Tüplerdeki tıkanıklık uzun süre tedavi edilmeyen enfeksiyon veya cerrahi operasyon sonrası oluşur. Tıkanıklıktan dolayı yumurta tüpe geçmeyebilir, sperm yumurtaya ulaşmayabilir veya döllenmiş yumurta rahme gelemeyebilir.
- Septum: Rahim içinin perde gibi bir yapı ile ikiye ayrılmasına septum denir. Bu durum rahim boşluğunu daralttığı için bebeğin yerleşmesini ve tutunmasını engelleyebilir.
- Vajinal Kuruluk: Vajinal kuruluk ilişki sırasında iki taraf içinde zorluk yaşatan bir durum olduğu için kayganlaştırıcı gibi çözümler tercih edilir. Kayganlaştırıcılar ise sperm kalitesini olumsuz etkileyerek gebeliği zorlaştırabilir.
Erkek Hastalıkları
Erkekten kaynaklanan gebeliğe engel durumlar, sperm kalitesine, sayısına ve spermin yumurtaya ulaşmasına dayanır. Erkekte görülen gebeliği zorlaştıran rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir:
- Varikosel: Testislerde bulunan toplar damarların şişerek genişlemesi sonucu varikosel oluşur. Genç erkeklerde de görülebilen varikosel sperm üretimini ve kalitesini olumsuz etkilediğinden gebeliği zorlaştırır.
- Azospermi: Azospermi, yani salgılanan meni içerisinde sperm olmaması iki sebepten kaynaklanabilir. Sebeplerden biri sperm kanalının tıkanıklığı diğeri ise genetik bozukluklardır. Sperm kanalı doğuştan eksik yapıya olabileceği gibi sonradan genital enfeksiyonlar sonucu veya cerrahi operasyonlar sırasında tıkanıklık oluşabilir. Genetik bozukluk nedenleri arasında ise testis torsiyonu veya testislerin yukarıda konumlanması yer alır.
- Sertleşme Sorunu: Erektil disfonksiyon yani diğer bir adıyla sertleşme sorunu, erkekte infertilitenin en sık karşılaşılan sebepleri arasında bulunur. Bu durum gebelik için zorluk oluşturduğu için aşılama tedavisi ile spermlerin doğrudan rahim içine enjekte edilmesi tercih edilebilir.
Kilo Problemleri
Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak gebelik ihtimali olumsuz etkileyen durumlardan biri olur. Kadınlarda kilo dengesizliği, yumurtlamayı ve yumurtalığın normal fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyebilir. Obezite kadınlarda adet düzensizliği görülmesinin sebepleri arasında yer alır. Erkeklerde kilo dengesizliği ise üretilen sperm sayısını ve kalitesini bozar. Spermlerin canlılığını sürdürmesi için belirli sıcaklığın altında olması gerekir. Erkeklerde fazla kilo vücut ısısını da artırdığı için verimli sperm miktarını azaltır.
İlerleyen Yaş
Her kadının hayatı boyunca kullanacağı belirli bir yumurta sayısı bulunur. Bu sayı her ay adet döngüsü ile birlikte atılan yumurtayla eksilir. Ortalama 400 adet yumurta bulunduğu için 40’lı yaşlar civarında yumurtalar azalır ve menopoza girilir. Kadınlarda kişiden kişiye değişmekle birlikte 35-45 yaşları arasında yumurta sayısı düşer ve kalitesi azalır. Bu yaşlarda sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilmesi zorlaşır. İlerleyen yaşlarda hamile kalmak için çok geç kalmadan doktor kontrolünde hamilelik sağlanmalıdır.
Kanser
Kanser hastalığı ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve ışınlar hem kadın hem de erkek için gebeliğe engel oluşturur. Erkeklerde sperm kalitesini ve üretilen sperm sayısını azaltırken kadınlarda ise yumurtlamada problemler oluşturarak erken menopoza neden olabilir. Bu sebeple kanser tedavisine başlamadan önce üremeyi koruyucu önlemler alınması gerekir. Yumurta ve sperm dondurma gibi yöntemler ile önlem alınarak tedavi sonrasında çocuk sahibi olma ihtimali korunabilir.
Alkol ve Sigara
Alkol ve sigara kullanımı hem gebelik öncesi hem de gebelik sonrası için problem oluşturur. Anne baba adayları çocuk düşündüklerinde alkol ve sigarayı bırakarak daha başarılı ve sağlıklı sonuç alabilirler. Alkol ve ve sigara hücre yıkımını artırarak hücre yenilenmesini zayıflattığı için yumurtlamayı olumsuz etkiler ve hatta erken menopoza neden olabilir. Gebelik oluştuktan sonra da bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Bu süreçte sigara ve alkol kullanmaya devam edilirse bebekte zeka geriliği, gelişim bozukluğu, konjenital kalp hastalıkları gibi doğumsal anomalilere ve erken doğum gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Kronik Hastalıklar
Hamileliğin gerçekleşmesi için vücut fonksiyonlarının olması gerektiği gibi çalışması metabolizmanın işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi önem taşır. Şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalıkları, pıhtılaşma bozukluğu, tiroid hastalığı gibi kronik hastalıklar metabolizmayı etkilediği için gebeliği engelleyen sebeplerin arasında önemli bir yere sahip olur. Bu hastalıkların tedavisi başarılı bir şekilde sürdürülmez ise gebelik gerçekleşse bile erken doğum veya düşük yapma gibi tehlikeler oluşturur.
Tüp Bebek Tedavi Süreci
Normal şartlarda gebelik sağlanamadığında ilaç tedavisi, aşılama ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemler ile bebek sahibi olunabilir. En çok tercih edilen yöntemlerden biri olan tüp bebek tedavisi aşamalı bir süreç olduğundan çiftler tedavi hakkında bilgilendirilir. Normal yollar ile 1 yıl içinde çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisine başlayabilirler.
Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında kadın ve erkek için çeşitli testler istenerek yumurta ve sperm gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olunur. Sonrasın adet sürecinin 2. veya 3. günü itibari ile tedaviye başlanır. Başta anne adayının 8-10 gün arası hormon iğnesi kullanması gerekir sonrasında ise yumurta çatlatma iğnesi ile hormonlarla olgunlaştırılmış yumurta çatlatılır. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonrası ise yumurta toplanırken eş zamanlı olarak erkekten sperm örnekleri alınır. Laboratuvar ortamında bir araya getirilen örnekler ile döllenme gerçekleştirilir. Tedavinin son aşaması döllenmiş embriyonun rahim içine aktarılması ile tamamlanır.
Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları
Tüp bebek tedavisi fiyatları uygulamayı yapacak hekime, uygulamanın yapılacağı kliniğe, uygulamanın ne şekilde gerçekleştirileceğine göre değişiklik gösterir. Tüp bebek tedavisi ve fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz, hastanemizle iletişime geçebilirsiniz. Hastanelerimizde tüp bebek tedavisi son teknoloji gelişmiş ekipmanlar ve alanında uzman doktorlarımız tarafından gerçekleştirilir. Anne ve baba adaylarının durumları değerlendirilerek, gebeliği engelleyen sebeplerin neler olduğuna karar verildikten sonra en uygun tedavi süreci planlanır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi - Tüp Bebek Merkezi
8.9.2022
8.9.2022
99743
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.