satır arası

Gebelikte Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte diş iltihabı, ağız bakımının iyi bir şekilde yapılamaması sonucunda ortaya çıkar. Bunun nedeni ise bakteri plaklarının birikimi olarak bilinir.  

Gebelik, çeşitli açılardan zorlanılan dönemler içerebilir.

Genellikle bu zamanda diş etlerinde oluşan bakteri plakları, çeşitli birkaç değişim ile birlikte vücuda zararlar veren enflamasyonlara neden olabilir. 

İltihap sorununun önüne geçmek için ise alanında uzman bir diş hekimine başvurarak ihtiyaç duyulan kontrol ve tedavi süreçlerinin doğru zaman içerisinde başlatılması önerilir. 

Gebelikte Diş İltihabı Nedir? 

Gebelikte Diş İltihabı Nedir? 

Gebelikte diş iltihabı sancılı bir süreç haline gelebilir. Hamilelikte salgılanan hormonların etkisiyle ağız içinde yer alan bakteriler artış gösterir.

Bu nedenle diş eti hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak iltihaplanmalara neden olur. 

Hamilelik sürecinde vücutta bazı olumsuz değişimler ortaya çıkar.

Özellikle diş ve diş etlerinde uzun süren iltihaplanmalar görülebilir. Ağız içi bakterilerinin artmasıyla birlikte oluşan bu durum, genel hijyenin ihmal edilmesi sonucu ağrıya da sebep olabilir. 

Hamilelik döneminde sıklıkla yaşanılan mide bulantılarının sonucunda ise sürekli kusma meydana gelir.

Bununla birlikte ağızda biriken asitler, dişler üzerinde olumsuz etkiler bırakır.

Zaman içerisinde büyük bir sorun haline gelen ağız yarası gibi iltihaba dönüşebilen sorunlar, yemek yeme ve konuşma gibi durumlarda dahi rahatsızlık vermeye devam edebilir.

Gebelikte diş iltihabı; bu dönemde yoğun biçimde salgılanan bazı hormonlar, bakterilerin artması ve gereken ağız içi bakımlarının düzenli aralıklarla gerçekleştirilmemesi gibi nedenlere bağlı olarak rahatsız edici bir şekilde ortaya çıkabilir.

Bunu engellemek için ise gebelik takibi sırasında bir doktorla görüşerek gerekli tedbirleri alabilir ya da hekim önerileri doğrultusunda uygun bir tedavi yöntemi sürecine dahil olabilirsiniz. 

Gebelikte Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Gebelikte diş iltihabı dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Bu hassas süreçte ağız içi hijyenine dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Gebelikte diş iltihabı belirtileri arasında ise şunlar yer alabilir;

  • Soğuk ve sıcak yiyecek, içeceklere karşı yoğun hassasiyet 
  • Lenf düğünlerinde gözle görülür şekilde belirgin şişlik
  • Ağız içerisinde ortaya çıkan kötü kokular

Bu belirtilere ek olarak ağızda kötü tat ve bazı zamanlarda ateş gözlemlenebilir.

Ayrıca diş eti kanaması, şiddetli ağrı ve yemek yemede güçlük çekme gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz. 

Gebelik sırasında ağız içerisinde oluşan iltihaplar hem sizin hem de bebeğinizin genel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Uzman bir doktora danışarak iltihabın durumuna bağlı şekilde iyi bir tedavi yöntemi izlenebilir. 

Gebelikte Diş İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte diş iltihabı çeşitli nedenler üzerinden gelişerek ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasında hormonlara bağlı olarak yeme ve içmede artış görülür. Bu süreçte ağız hijyenine özen göstermek bir hayli önemlidir.

Bu nedenle her gün düzenli aralıklarla fırçalama işleminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Gebelikte diş iltihabı nedenleri arasında bulunan etkenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Biriken plaklar. 
  • Diş taşı ve bakteriler. 
  • Düzensiz fırçalama
  • Sigara tüketimi
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Şeker hastalığı 
  • Gebeliğe bağlı artan hormonlar

Bu noktada her gün dişlerinizi temizleyerek olası sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Gebelikte diş iltihabı yaşayan kişiler ise bazı ilaç tedavilerinden ya da ağız içi cerrahi yöntemlerden yararlanabilirler. 

Genellikle lokal anestezi uygulamasıyla mevcut iltihaplanma tedavi edilebilir.

Buna ek olarak doktorun gebelik sırasında kullanım için uygun bulduğu antibiyotikler de acıyı hafifletmek üzere rahatlıkla kullanılabilir.  

Geçmeyen Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Geçmeyen Diş İltihabına Ne İyi Gelir?

Gebelikte diş iltihabı tedavi edilmediği zaman çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.

İltihabı durdurmak üzere önce uzman bir hekime görünmek gerekir. Doktorun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması da sürecin verimli geçmesi açısından büyük bir önem taşır. 

Diş eti masajı, gebelik sürecinde ağrılarınızı dindirebilir. Ayrıca etkili bir temizlik için gargara da yapılabilir.

Diş ipi, aralarda sıkışan tortu ve yemek atıklarını yok eder. Doğal antibakteriyel olarak bilinen adaçayı ile ağız çalkalanabilir. Böylece zaman içerisinde iltihap azaltılabilir. 

Sağlıklı bir gebelik sürecinde diş eti sağlığını göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

Ağız hijyeni eğitimi ile ve doğru diş fırçalama teknikleri ile iltihaplanmadan korunmak mümkündür.

Özellikle diş taşı temizliği, profesyonel cila gibi işlemlerin uygulanması bu süreçte faydalı bulunur. 

Gebelikte Diş İltihabı Nasıl Geçer? 

Gebelikte diş iltihabı, yemek yerken bölgede ağrı oluşmasına yol açar. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca ortaya çıkan ani diş iltihaplarını gidermek üzere başlangıç için periodontal tedavisi uygulanır.

Ağız hijyeni eğitimi olarak nitelendirilen periodontal tedavinin düzenli bir şekilde devam ettirilmesi bu aşamada oldukça önemlidir. 

Diş taşı temizliği, cila işlemi ve düzenli aralıklarla fırçalama gibi rutinler iltihabı kısa sürede geçirir.

Bunun dışında maydonoz ve karanfil gibi sağlıklı gıdalar tüketebilirsiniz. Ağız bakımının ihmal edilmemesi durumunda iltihaplanma kendiliğinden de geçebilir. 

Gebelikte diş tedavisi sıklıkla 13. ve 27. haftaları arasında tercih edilir.

Ayrıca evde ağrıyan tarafa soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla da ağrının yer aldığı alan temizlenebilir.  

Gebelikte Diş İltihabı Tedavisi Nedir?

Gebelikte Diş İltihabı Tedavisi Nedir?

Gebelikte diş iltihabı oluşumunun önüne geçmek için yemek yedikten sonra ağız temizliğine önem verilmesi hassasiyet taşır.

Hamilelikte sürekli değişim göstermekte olan endokrin sistemi ve yeme düzeninde oluşan değişiklikler nedeniyle ağız diş bakımı göz ardı edilebilir.

Bunun sonucunda ise sancılı iltihaplanma gözlemlenebilir. 

Hamilelikte ağız içi hijyenine önem vermek ve düzenli olarak her gün diş fırçalamak gerekir. Bu bölgede iltihaplanma, çeşitli belirtiler sonucunda tespit edilebilir.

Bunlar arasında; sıcak soğuk hassasiyeti, çiğneme sırasında ağrı, yutma güçlüğü, lenf düğümlerinde şişme, ağız kokusu ve nadir olarak ateş görülebilir. 

Belirtiler görüldüğü takdirde uzman bir doktora başvurarak uygun bir tedavi yöntemi izlenebilir.

edavi için genellikle ağrıyan ve sızlayan dişin röntgeni çekilir. Ayrıca enfeksiyon ve iltihabın yayılıp yayılmadığı da bu sayede tespit edilebilir. 

Hamilelik sırasında vücudu riske atmamak maksadıyla iltihaplanmalar doğru tedavi yöntemleriyle giderilebilir.

Sağlıklı bir bebek gelişimi için gebelikte diş iltihabı gibi çeşitli sorunları kontrol altına almak üzere birkaç yol izlenebilir. Bu aşamada uzman görüşleri bir hayli önem taşır.

Gebelikte Diş İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte Diş İltihabı Kaç Günde Geçer? 

Gebelikte diş iltihabı için uzman hekimler, durumun genelini görmek üzere bazı tetkiklerde bulunabilirler. Çoğu zaman hassasiyet kendiliğinden geçiyor olsa da bazı durumlarda tedavi ile iyileşme gözlemlenir. Bunun sonucunda da hekiminiz fayda görebileceğiniz bazı ilaçları önerebilir. Düzenli kullanımla birlikte en kısa sürede iyileşme gözlemlenebilir. 

Gebelikte Diş İltihabı Vücuda Yayılır mı? 

Gebelikte diş iltihabı sıklıkla görülen bir rahatsızlık olarak öne çıkar. Tedavi edilmediği durumlarda çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Bu durumda vücudunuz için oldukça büyük bir sağlık sorunu haline gelebilir. Semptomlar; ağrı, ateş, şişlik, halsizlik şeklinde sıralanabilir. 

Gebelikte Diş İltihabı Tehlikeli midir?

Gebelikte diş iltihabı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Tedavi edilmediği zaman vücuda yayılarak tehlike taşıyabilir. Bu nedenle uzman bir hekime görünerek uygun bir tedavi yöntemi seçmek gerekir. Ayrıca bu durum belli koşullarda erken doğum riskini de artırabilir. Ağız içerisinde meydana gelen enfeksiyonlar bebeğin sağlığını üzerinde hasarlara neden olabileceğinden hızlıca önlem alınması önerilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Emine Nur Kahraman
Ağız ve Diş Sağlığı
Medical Park İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa
249

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.