Oluşturma Tarihi: 08.07.2019 14:46 Güncelleme Tarihi: 03.05.2024 13:39
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, kadim tedavi yöntemlerinin, günümüz sağlık ihtiyaçlarına göre modernize bir şekilde harmanlanıp, sağlık uygulamalarında yararlanılmasıdır. Klasik ve batı tıbbına katkı sağlamak, hastalara bütüncül tıp hizmetleri sunmak, programın başlıca amaçlarındandır. Uygulamada, binlerce yıllık tedavi yöntemlerine başvurulduğu gibi, modernize edilmiş tıp uygulamaları ve yeni geliştirilmiş tedavi yöntemleri de bulunur. Usulsüz ve yetkisiz şekilde yapılan uygulamaların önüne geçmek için, 27 Ekim 2014 tarihinde resmi gazetede bir yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre, tamamlayıcı tıp uygulamalarını yalnızca tıp doktorları ve diş hekimlerinin ilgili alanlarında, alacakları kurs kapsamındaki branşlara göre tedavi uygulayabilecekleri açıklanmıştır.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Felsefesi
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp felsefesi, bulunduğu coğrafyadaki; farklı din, inanç ve kültürlere dayalı tıp ritüellerinin ve alışkanlıklarının, insanların sağlık ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onlara yardımcı tedavi hizmetleri sunmaktır. Bölüm, insanların fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, iyileştirme ve tedavi etmenin yanı sıra bunların iyi bir şekilde sürdürülmesine de katkı sağlar. İnsanların hastalık sırasında kullandığı ilaç ve cerrahi girişim gerektirecek rahatsızlıklarında, bunları minimum seviyeye çekilmesinde katkı sağlar. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ‘’alternatif’’ bir tedavi değil ‘’tamamlayıcı’’ ve ‘’geleneksel’’ bir tedavi şeklidir.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıpta Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta uygulanan birçok tedavi şekli bulunmaktadır. İnsanların en çok şikayet ettiği rahatsızlıklardan olan; kas-kemik ağrıları, bel-boyun fıtıkları, omuz-dirsek ve eklem ağrılar, menisküs yırtılamaları, aşırı yorgunluk hissi, nefes darlığı, yara tedavisi ve cilt bakım konularında başvurulan yöntemlerdir. En çok başvurulan geleneksel ve tamamlayıcı tedavi uygulamaları aşağıdaki gibidir:
Fitoterapi: Tıbbi bitkiler kullanılarak, hastalığın tedavi edilmesi ve önlenmesi uygulamasıdır. Bitkilerin etkinliği ve doz ayarlaması tedavinin seyri için önem taşır. Genellikle mide-bağırsak hastalıklarında, böbrek-idrar yolu hastalıklarında ve kilo kontrolünde başvurulabilen bir uygulamadır.
Ozon Terapi: Ozon gazının, antienflamatuar, antimikrobiyal ve yara iyileştirici özelliği olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple daha çok; bağışıklık direncini arttırmada, nefes darlığı şikayetlerinde ve enfeksiyonel hastalarının tedavisinde başvurulabilir.
Akupunktur: Tarihi 3000 yılı aşkın geçmişe dayalı bu uygulama, çeşitli iğnelerle vücudun belli noktalarına enerji akışı sağlayabilir. Daha çok; ağrı, migren, astım hastalıkları, depresyon, anksiyete ve nörolojik rahatsızlıklarda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur tedavisinin bilinen bir yan etkisi olmadığından en güvenli uygulamalardan biri olduğu düşünülebilir.
Mezoterapi: Vücudun yüzeysel tabakalarına, çok düşük miktarda ilaç ve sıvıların enjektör ile uygulanması işlemidir. Daha çok estetik amaçlı uygulanan bu yöntem; cilt bakımı, kırışıklık tedavisi, selülit tedavisi, saç dökülmesi, yağ eritme ve genital bölge estetiğinde rahatlıkla başvurulabilir.
Hacamat tedavisi: Tarihi 5000 yıl öncesine ait olduğu düşünülen bu yöntem, halk arasında en çok başvurulan uygulamalardan biri sayılabilir. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülen bu uygulama, vücudun belli kısımlarından, vakum yöntemiyle kan alınmasına dayanır. Genellikle şikayetin olduğu bölgeye yakın yapılan bu işlem bir neşter yardımıyla deriye çizik atılması ve bardak yada benzeri bir aletle kanın çekilmesidir.
Osteopati: Sadece eller kullanılarak uygulanan bu yöntem, birçok hastalığın tedavisinde başvurulabilmektedir. Osteopati yalnızca hastalığın tedavisi değil, kaynağına inmeye amaçlar. Daha çok ağrı tedavilerinde, duruş bozukluklarında, sinir ve stres tedavisinde kullanılan bir tedavi şeklidir.
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.