Göbek düşmesi birçok farklı sebeple herkesin başına gelebilecek bir durumdur.
Ağır sporlar yapmak, ağır kaldırmak, hapşırmak veya öksürmek sebepler arasında sayılabilir.
Halk arasında göbek kayması, bağırsak dolaşması, göbek kaçığı, yürek kayması, eş kaçığı ve eş çıkması gibi farklı isimlerle de tanımlanan göbek düşmesi farklı semptomlarla kendini belli eder.
Göbek düşmesinin yarattığı sorunlar günlük hayatı ciddi şekilde etkileyebilecek kadar rahatsız edici olabilir.
Göbek düşmesinin sebebi farklı bir hastalık değilse çözüm yolları vardır. Altta yatan fıtık gibi farklı rahatsızlıkla varsa önce bununla ilgili bir tedavi uygulamak gerekir.
Tekrarlama olasılığı bulunan göbek kaymasında tekrar olumsuz durumlar yaşamamak adına sağlıklı beslenmek ve düzenli, önleyici egzersizler yapmak önemlidir.
Özellikle karın kaslarını güçlendiren egzersizler göbek düşmesi yaşama ihtimalini azaltabilen hareketlerdir.
Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi, göbek kayması veya göbek kaçması net sebebi tam bilinmeyen bir durumdur.
Bu yüzden göbek düşmesi nedir sorusunu yanıtlarken kişiye özel semptomlar olabileceği bilinmelidir.
Herkeste farklı sebeplerle yaşanabilen bu tablo bazen göbek fıtığı ile karıştırılabilir.
Uygun tedavi rotasının izlenmesi için detaylı tetkikler gerekir. Göbek fıtığında kişilerde karında yumru ya da şişlik görülür.
Mide bulantısı, ağrı, kabızlık gibi semptomlar ortaya çıkar. Göbek düşmesinde bu belirtilerin hepsi direkt ortaya çıkmayabilir.
Göbek çekmesine karın kası yırtığı ya da zorlanması neden olabilir.
Özellikle sporcularda ve karın kaslarını zorlayıcı işlerde çalışanlarda risk biraz daha fazladır.
Bazı kişilerde ise çok basit, ani karın kası hareketlerinde bile göbek düşmesi ya da diğer adıyla göbek kayması yaşanabilir.
Bu yüzden göbek kayması direkt sadece çok zorlayıcı hareketlerde oluşur denemez.
Bunun altında yatan bir neden kişilerin karın kasları gücünün farklı olmasıdır.
Karın kasları güçlü olan kişilerde göbek düşmesi olma ihtimali görece azdır denebilir ama hiç ihtimal yoktur denemez.
Göbek kaymasına karşı yapılan göbek çekme tedavisinde uzmanlaşan kişiler, bir kez göbek düşmesi yaşayan kişilerin tekrar aynı şeyi yaşama ihtimalinin arttığını söylemektedir.
Göbek kayması olduktan sonra tedavi için gecikme olduğunda ise normale dönüş gitgide zorlaşabilir.
Bu yüzden şüpheli durumlarda, geçmeyen ishal ve kabızlık yaşanıyorsa ya da dik duramama gibi semptomlar belirginse vakit kaybetmeden uzmana görünmekte fayda vardır.
Göbek Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
Göbek deliği düşmesi şeklinde de tanımlanan hastalığın kişiden kişiye değişen farklı belirtileri vardır.
Genel olarak ortaklaşa görülen belirti kişinin mide üzerinde hassasiyet hissetmesi ve iltihaplanma benzeri semptomların oluşmasıdır.
Özellikle karın kasları biraz zorlandığında olumsuz hisler artar. Kadınlarda göbek düşmesi belirtileri ile erkeklerde görülen belirtiler arasında çok fark yoktur.
Yaygın olarak görülen diğer göbek düşmesi belirtileri arasında şunlar sayılabilir:
- Karın ve çevresinde hissedilen ani, keskin ağrılar
- Karın hareketlerinde zorlanma
- Karında şişkinlik hissi ve morarmalar
- İştahsızlıkve buna bağlı olarak uzun vadede tedaviye başvurulmazsa kilo verme
- Kas spazmları ve kramplar
- Dik durmakta zorlanma ve buna bağlı olarak nefes sorunları
- Yürürken ve eğilirken zorlanma
- Bazı vakalarda karında ortalama nohut büyüklüğünde kitle
- Göbeğin dışa doğru çıkması
- Göbekte akıntı ve kötü koku
- İshal, kusma, karın ağrısı, gaz problemi
- İrritabl barsak sendromu
- Depresyon
- Halsizlik, yorgunluk
- Baş ağrısı
- Uykusuzluk
- Göbeğe elle basınç uygulanınca göbeğin farklı yerde atması
Göbek düşmesi belirtileri genelde birkaç saat içinde ortaya çıkmaya başlar.
Eğer hasta hemen tedavi için uzmana başvurursa genellikle ilk sorulan sorular ani bir hareket yapıp yapmadığı, düşme olup olmadığı ve ağır kaldırmakla ilgili olur.
Bunlardan biri olmuşsa büyük ihtimal göbek düşmesinin olduğundan şüphelenilir.
Göbek Düşmesi Neden Olur?
Göbek düşmesi hastalığının temel sebepleri ağır kaldırmak ve ani hareketlerdir ama birçok farklı eylem sonucunda da yaşanabilir.
Neden olan hareketlerin ortak noktası karın kaslarında zorlanma yaratmasıdır denebilir.
Her yaşta ortaya çıkabilen göbek düşmesi en çok 20-40 yaş aralığında yaşanır. Bunun sebebi bu yaşlar arasında karnı zorlayıcı hareketlerin daha çok yapılmasıdır.
Kadınlarda göbek düşmesi belirtileri ile erkeklerdeki belirtiler benzerdir.
- Kasları zorlayan hareketler: Karın bölgesini zorlayan mekik çekme veya farklı sportif hareketler de göbek düşmesine sebebiyet verebilir. Sporcularda arasında yapılan araştırmalarda en çok göbek düşmesi vakasına karın kasları aktivitesinin çok olduğu futbolcular ve tenisçiler arasında yaşandığı tespit edilmiştir.
- Ani kasılmalar: Basit ve anlık olsalar da öksürme ve hapşırma sırasında da karında ani bir hareketlenme olur. Bu tip ani kasılma yaratan durumlar da göbek düşmesine neden olabilir.
- Fıtık: Göbek düşmesinin sebebi farklı bir hastalıkla bağlantılı da gelişebilir. Örneğin göbek düşmesi fıtıkla bağlantılı olarak da ortaya çıkabilir. Doğumla birlikte oluşabilen umblikal herni bazen göbek düşmesini de tetikleyebilir.
Göbek Düşmesi Tanısı Nasıl Konulur?
Göbek düşmesi semptomları farklı hastalıkların belirtilerine de benzediği için tanı koyma aşamasında dikkatli olmakta fayda vardır.
Yanlış tanı yanlış tedaviler uygulanmasına neden olabilir ve bu durum da bazen kişinin sağlık durumunu daha da kötüye götürebilir.
Göbek düşmesinde tanı koyulmadan önce ilk olarak fiziksel muayene oldukça bilgi verici olur.
Ardından hastanın şikayetleri dinlenir. Hasta dinleme ve soru-cevap ile ilerleme göbek düşmesine sebep olabilecek nedenlerin saptanması açısından önemlidir.
Bazen sağlıklı tanı koymak için röntgen, MR ve tomografi gibi ekstra yöntemlerden de faydalanmak gerekebilir.
Röntgen aynı zamanda karın bölgesinde farklı hastalıkların olup olmadığının kontrol edilmesi için de uygun bir yöntemdir.
Kolonoskopi ve endoskopi ile de inceleme yapılabilir ancak bazı kişilerde bunların sonucunun temiz çıkması göbek düşmesi olmadığına dair kesin bir sonuç olarak görülmeyebilir.
Bu noktada uzman görüşü önemlidir. Belirtiler ve tetkik sonuçları değerlendirildikten sonra tanı konabilir.
Göbek Düşmesi Tedavisi Nasıldır?
Göbek düşmesi tedavisi birçok farklı şekilde olabilir. Fizyoterapistlerin önerdiği ve yönlendirdiği hareketlerle kendi kendine iyileşme olabilir.
Bu konuda uzmanlaşmış ve tecrübesi olan doktorlarla görüşmek sonuç almayı kolaylaştırır.
Hem semptomları hafifletmek hem de tedavi amacıyla uygulanabilen yöntemler şöyledir:
- Soğuk uygulama: Karında yaşanan ağrıları hafifletmek için soğuk terapi yapılabilir. Soğuk uygulaması ağrı ve şişliğin azalmasına destek olur. Soğuk uygulamada kalın bir beze sarılan buz torbaları kullanılabilir. Kalın bez soğuğun ciltte tahriş yaratmaması için koruyucudur. Soğuk uygulamayı birkaç dakika yaptıktan sonra ara vere vere gün içinde uygulamak mümkündür.
- Sıcak uygulama: Sıcak uygulama da soğuk uygulama gibi belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir. Sıcak su torbası karın bölgesinde kan akışını hızlandırarak ağrıları hafifletebilir. Tahriş olmaması adına direkt deriye sıcak su torbası koymaktan kaçınmakta fayda vardır.
- Dinlenmek: Mümkün olduğunda istirahat etmek, birçok kişide göbek düşmesi iyileşmesinin hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
- Bandaj: Göbek çevresini bandajla sarmak vücudun anatomik olarak sağlıklı hale gelmesini kolaylaştırabilen bir yöntemdir.
- İlaçlar: Göbek düşmesinden dolayı şiddetli ağrılar varsa doktorlar ağrı kesici önerebilir. Bazı durumlarda iltihaba karşı antibiyotik tedavisi de yapılabilir.
- Farklı hastalıklara yönelik tedaviler: Göbek düşmesinin tedavi yöntemleri arasında ameliyat pek tercih edilmez ancak bazı uzmanlar son çare olarak ameliyat önerebilir. Ayrıca farklı hastalıklar varsa onlar için ameliyat gerekebilir. Örneğin göbek fıtığı tespit edilirse cerrahi müdahale gerekebilir. Karın migreni veya karın epilepsisi tespit edilirse onlara yönelik tedaviler de gerekebilir.
Göbek Düşmesi Göbek Çekme Yöntemleri
Göbek düşmesinin düzeltilmesinde kullanılan göbek çekme yöntemlerinin büyük kısmı halk hekimliğinden profesyonel tıbbi alana yayılan yöntemledir.
- Kol ve Bacak Çekme: Önce hasta yüz üstü yatırılır. Göbek çekecek uzman hastanın belini sabitler, kol ve bacağı çapraz şekilde sırtta birleştirir. Göbek yerine gelince işlem sona erer.
- Masaj Uygulaması: Hasta düz şekilde yatar. Tedavi uygulayan uzman karna masaj yaparak göbeği yerine getirir. Özellikle göbek deliği ve çevresine uygun hareketlerle masaj yapılır. Masaj sırasında bitkisel yağlardan faydalanmak da destekleyici olur. Masaj uygulamasıyla yapılan tedavinin hemen ardından özellikle karın kaslarını güçlendirici şekilde beslenme önerilir.
- Damar ve Kaslarla Müdahale: Hastanın sağ kolunda göbekle bağlantılı kasa masaj gibi basılar uygulanır. Sonra kol sarılır. Kontrollerde göbeğin yerine geldiği anlaşıldığında bez çıkarılır. Damar ve kaslara müdahale ile göbek düşmesi tedavisinde uzman tarafından, göbekle bağlantılı farklı damar ve kaslara bası uygulanarak da göbeğin yerine getirilmesi denenebilir.
- Yuvarlak Cisim Üzerine Yatma: Yuvarlak, yarı yumuşak bir cisim hastanın göbek bölgesine bağlanır ve hasta yüzüstü yatar. Bu şekilde uzman kişi hastanın cisim üzerinde bir süre kalmasını sağlar ve göbeğin yerine oturması sağlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Göbek düşmesi yaşamamak adına neler yapılabilir?
Karın kaslarının kuvvetlendirme göbek düşmesinde önleyici yöntemlerin başında gelir. Kısa süreli ısınmadan sonra karın kaslarını güçlendirecek hareketler yapılabilir. Isınmadan yapılan egzersizler göbek düşmesini önlemek yerine tetikleyici etki bile yaratabilir. Bu yüzden spor öncesi ısınma çok önemlidir. Beslenme de önemlidir.
Göbek düşmesiyle bağlantılı problemlerin önüne nasıl geçilir?
İnsan vücudu gün içinde genellikle dik durur. Bu duruşta yer çekimine karşı aslında bir mücadele vardır. Mücadeleyi sağlıklı şekilde yürütebilmek için tüm kasların kuvvetli olması gerekir. Bütünsel sağlıktaki pürüzler, kas zayıflığı göbek düşmesine kapı aralayabilir.
Yerçekimi kuvvetinin etkisiyle vücudun üst kısmına ve beyne yani yukarı doğru kan akışı baskı altında olur. Bu etki ilerleyen yaş ve hareketsiz bir yaşam biçimiyle daha da yoğunlaşır. Dolaşım sisteminin tam verimle çalışamaması beyne yeterli kanın ve oksijenin gitmemesi anlamına gelir. Dolaşım sistemini güçlendirmek bütünsel sağlık için önemlidir. Dolaşımı iyileştirmek sabah doğada yalınayak yürümek iyi bir egzersizdir. Boşaltım sistemi sağlığı için ise çömelerek tuvaleti yapmak rahatlatıcıdır.
Bebeklerde göbek düşmesi belirtileri nelerdir?
Göbek düşmesi rahatsızlığı ile bebeklerde göbek düşmesi olarak halk arasında söylenen durum farklıdır. Bebeklerdeki göbek düşmesinde kastedilen göbek bağının düşmesidir. Bu yüzden bebeklerde göbek düşmesi belirtileri rahatsızlık olarak tanımlanan göbek düşmesinden farklı olur. Doğumdan sonra bebeğin göbek bağı ciltten ortalama 2 cm yukarıdan olacak şekilde kesilir. Göbek bağı kesilmesinden bebek herhangi bir şey hissetmez çünkü kesilen yerde sinir yoktur. Göbek bağı kesildikten sonra bu alanı temiz ve kuru tutmak önemlidir. Birkaç gün içinde bu bağ sulu özelliğini kaybetmeye başlar. Sarıdan yavaş yavaş kahverengiye dönen göbek bağı bölümü ortalama 1-3 hafta içinde kendiliğinden düşer.
Göbek düşmesi için hangi doktora gidilebilir?
Göbek düşmesi için genel cerrahi uzmanlarından ya da fizyoterapistlerden destek alınabilir. Özellikle bu konuda daha önce tecrübesi olan doktorların tedaviyi sağlıklı şekilde uygulaması kolaylaşır. Fizyoterapi ile pelvik taban kasları güçlendirilir, kişiye özgü egzersizler yapılır ayrıca osteopatiden faydalanmak da yararlı olabilir. Genel cerrahlar ise tüm kaslara ve organ pozisyonlarına ciddi derecede hakim oldukları için tedavi yöntemlerini belirlemede uygun kararları alabilirler.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Barış Bayraktar
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/qpZBkdNZ.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Gebze
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
16.5.2024
16.5.2024
196715
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.