Göz, göz çukurunda bulunan küre şekilli bir organdır. Göz kapağı ise gözü kapatan ve gözü çevreden gelebilecek olan zararlara karşı koruyan ince bir deri tabakasıdır. Ayrıca göz kapağı, gözün nemli kalmasını sağlar ve göz kırpma refleksini sağlayarak göz organının doğru bir şekilde işlevini yerine getirmesine yardımcı olur.
Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?
Göz kapağı ameliyatı, blefaroplasti adıyla da bilinmektedir. Göz kapağı ameliyatı nedir sorusuna verilecek en doğru cevap ise gözün alt ve üst kapaklarına uygulanan ameliyatlar bütünüdür. Göz kaslarının yeteri kadar çalışamaması, kasların gevşek yapısı, yağlanma, yerçekimi ve enfeksiyonel hastalıklar yüzünden göz kapağı ameliyatı gerekli olabilir.
Göz kapağı ameliyatının farklı çeşitleri vardır. Bu nedenle göz kapağı ameliyatı fiyatı farklılık gösterir. Göz kapağı ameliyatı fiyatı yapılan hastaneye göre de değişir. Ayrıca göz kapağı ameliyatı fiyatı yapılan işleme ve ek cerrahi işleme gerek olup olmamasına göre de çeşitlilik gösterir.
Çocuklarda Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Olur?
Pitosizin en belirgin özelliği göz kapağının düşük görünmesidir. Sarkma sebebiyle kornea belirli ölçülerde kapanır ve görme problemini oluşturur. Görme probleminde oluşan zorluk çeşitli yan rahatsızlıklarını meydana getirir. Bu rahatsızlıklar kişinin yaş oranına göre sınıflandırılır.
Çocuklarda görülen göz kapağı düşüklüğü (pitosiz) oranı yetişkinlerde görülen göz kapağı düşüklüğü oranına göre daha azdır. Yaşın getirdiği sebeplerden ötürü ekstra sarkmalar da meydana gelir ve gözü olduğundan daha düşük gösterir.
Göz kapağı düşüklüğü (pitosiz), küçük yaştaki bireylerde göz tembelliği gibi yan rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu sebeple yaşı küçük hastalar özel bir dikkatle muayene edilmelidir. Rahatsızlığın, iki gözü de etkisi altına alıp almadığına, göz kapağında oluşan görme sınırının ne kadar etkilendiğine ve göz yükseklik oranlarına bakılarak bu faktörlere göre bir tedavi yöntemi seçilir. Seçilen bu tedavi yöntemine göre ameliyat yapılır veya zamana yayılan iyileştirme süreci doğrultusunda ilerlenir.
Çocuklarda doğuştan meydana gelen düşük göz kapağı hastalığında, gözde bulunan 'levator' adı verilen kasın ana rahmindeyken gelişememesi söz konusudur. Ameliyat yöntemiyle levator kasına müdahale edilir. Kas güçlendirilir ve durumun getirilerine gör kısaltılır.
Kadınlarda Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Olur?
Göz kapağı düşüklüğü (pitosiz) bireylerin görme alanını kısıtlar ve görme netliğini azaltır. Rahatsızlığın vücutta oluşturduğu sağlık probleminin yanı sıra olumsuz psikolojik etkileri de bulunur.
Düşük göz kapağı problemi yani pitosiz, bireyleri dış görünüş sebebiyle de etkiler. Dış görünüşlerinden rahatsızlık duymalarına sebebiyet verir. Psikolojik bunalımlara, hastalıklara da zemin hazırlayabilir.
Pitosiz tedavisinde üç farklı ameliyat yöntemi bulunur. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin seçileceği kişinin yaşına, hastalık oranına ve hastalık etkilerine bakılarak karar verilir. Üç ameliyat yönteminde de kasa ve göze müdahaleler mevcuttur. Hekimin belirlediği yöntem ile sürece başlanır ve bu yolda ilerlenir.
Erkeklerde Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Olur?
Düşük göz kapağı ameliyatı nedir, sorusundan sonra cevabı en merak edilen sorulardan biri de ameliyatın cinsiyetler arası farklılık gösterip göstermediğidir. Düşük göz kapağı ameliyatı cinsiyete göre farklılık göstermez.
Yalnızca hastanın göz kapağının düşüklük oranına, sarkmanın görme alanını ne kadar daralttığına ve yaş oranına göre değişik gösterir. Bu faktörler göz önüne alınır ve üç ana ameliyat şeklinden biri tercih edilir.
Göz kapağı ameliyatlarında, gerekli göz kaslarına işlem yapılır. Sarkan göz kapağı yukarı kaldırılır ve oluşan göz üstü ve göz altı torbaları, göz kapağı sarkmaları, göz kapağına bağlı görme kusuru tedavi edilmiş olur.
Yaşlılarda Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılarda göz kapağı düşüklüğü her zaman düşük göz kapağı hastalığının habercisi değildir. Yaş oranının sebeplerinden ötürü kaynaklandığı da görülebilir. Yaşlanan cilt elastik ve taze yapısını kaybeder. Vücudun her bölgesinde bulunan dokuların tazeliğini kaybetmesi sebebiyle kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Bu sarkmalar gözde de görülür.
Göz kapağı sarkması, yaşa bağlı olmaksızın kişinin estetik görüntüsünü olumsuz etkiler ve görme alanının kısıtlanması nedeniyle de görme sorunlarına da sebep olur. Yaşa bağlı kırışıklıklar botoks yöntemiyle düzeltilebilirken uzun süreli etki için cerrahi operasyona başvurulmalıdır.
Yaşlılıkla meydana gelen hastalıklar bulunur. Düşük göz kapağı ameliyatında bu hastalıklardan bazıları risk teşkil edebilir. Bu sebeple ameliyat edilecek kişinin; rahatsızlıkları, hastalıkları, travmaları, alerjileri dahil tüm kategoriler es geçilmemelidir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında risk barındıran durumlar:
- Kişinin tansiyon, şeker ve tiroid gibi hastalıklarının bulunması,
- Bireyin gözünde, göz tansiyonu, göz kuruluğu , enfeksiyon olması,
- Hastanın kısa süre içerisinde herhangi bir ameliyat geçirmiş olması,
- Kişinin kronik rahatsızlığının bulunması.
Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üst kapak ameliyatı, lokal anestezi uygulandıktan sonra hasarlı bölge tespit edilerek o alan kesilir. Daha sonra kas ve deri dokusu kesilerek çıkarılır. Ameliyat gerçekleşirken dikişlerin belli olmaması için gözün katlandığı bölgeden kesik atılır. Estetik dikiş kullanılarak dikiş izlerinin minimuma indirilmesi hedeflenir.
Alt kapak ameliyatı için ise göz alt kapağının kirpik diplerinden atılan kesikle fazla deri, kas ve ya yağ dokusuna ulaşılarak çıkarılır. Daha sonra kirpik diplerine estetik dikiş atılır. Böylece gözde ameliyat izinin kalmaması hedeflenir.
Göz Kapağı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Göz kapağı ameliyatı riskleri nadir gözükür. Deneyimli hekimlerin ameliyatı yapmaması sonucu göz kapağında orantısızlık oluşabilir. Ayrıca kanama ve enfeksiyon oluşması riskleri de mevcuttur. Göz kapağı ameliyatı riskleri arasında alt kapak ameliyatlarında derinin fazla alınması durumu da vardır. Bu durumda deri eklenmesi gerekilebilir.
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Göz kapağı ameliyatı sonrası komplikasyon oluşmaması için çok dikkat edilmelidir. Doktorunuz tüm önerilerine harfiyen uymanız gerekir. Göz kapağı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekilenler:
- Hemen göz kapağı ameliyatı sonrası yatakta sırt üstü yatılmamalıdır. Yarı oturur pozisyonda yatmak önemlidir.
- Ikınma, bağırma, hapşırma ve öksürme gibi yüze basınç uygulayan davranışlar yapılmamalıdır.
- Sıcak banyo yapılmamalı ve ameliyatlı bölge ıslatılmamalıdır.
- Tansiyon stabil tutulmalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaç ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
Göz Kapağı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Ameliyat bitiminden itibaren genelden 5-6 saat süreyle hastanede hasta takip edilir. Herhangi bir sorun olmadığı müddetçe hasta taburcu edilir. Ameliyat sonrası bölgeye 48-72 saat soğuk buz tedavisi uygulanır.
Antibiyotikli pomad ile ise 1 hafta pansuman yapılır. Beş gün süreyle su değdirilememesi ise önerilir. Ortalama 6-7 güne dikişler alınır. Herhangi bir sorun oluşmadı müddetçe 3-4 gün sonra kişi normal hayatına yavaş yavaş dönebilir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası ve diğer göz kapağı ameliyatları sonrası kapak seviyesinin normale dönmesi 3-4 haftayı bulmaktadır. Tam iyileşme için ise yaklaşık 1-2 ay gerekir.
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Vücudun ameliyat sonrası toplanması için besleyici gıdalar tercih edilmelidir. İşlenmiş ve rafine gıdalardan, sağlıksız yağlardan ve fazla şeker ve tuzdan kaçının. Ayrıca alkol ve sigara kullanımından da kaçınılmalı.
Göz Kapağı Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Ameliyat sonrası göz çevresinde ödem oluşabilir. Şişkinlik gözlenebilir. Ayrıca kanama da söz konusu olabilir. Gözde kuruluk veya fazla gözyaşı görülebilir. Gözde yanma, bulanık görme , ışık hassasiyeti ve batışma hissiyatı yan etkileri arasındadır.
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Ameliyat sonrası bölgede giderek artan ağrılar enfeksiyona işaret edebilir. Gözde şiddetli akıntı, göz çevresin de faklı bir renk değişimi, doğal olmayan koku artışı, hassasiyet ve kanamalar enfeksiyon habercisi olur. Yüksel ateş, yanma hissi ve gözde batışma da enfeksiyon belirtilerindendir. Bu belirtiler takip edilerek fark edildiği an ilgili doktorunuza başvurmanız ise oldukça önemlidir.
Göz Kapağı Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi Sonrası Nasıldır?
Ameliyata girmeden önce göz kapağında herhangi bir makyaj takma kirpik vb. olmamalıdır. Kontakt lens varsa çıkarılmalıdır. Göz kapağı ameliyatı sonrası ise, gözü yoracak tüm durumlardan kaçınılmalıdır. Dış alanda güneşten korunmak için güneş gözlüğü takılmalıdır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtisi Nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğünün en belirgin özelliği, göz kapağının sarkık olmasıdır. Bunu izleyen diğer belirtiler ise; görme alanında yaşanan darlık, göz tembelliği, gözlerde sürekli hissedilen yorgunluk hissidir. Sıralananan belirtilere sahip bireyler mutlaka uzman bir göz doktoruna muayene olmalıdır.
Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Ameliyat yarım saat ile 2 saat arasında sürmektedir.
Düşük Göz Kapağı Ameliyatı Zor mu, Çocuklar da Olabilir mi?
Düşük göz kapağı ameliyatı doğru müdahale ve ameliyat sonrası bakım ile çok zorlu bir operasyon değildir. Bu ameliyatta yaş riski de yoktur. Ancak hastanın durumuna ve yaş gruplarına göre doktora danışılmalıdır. Hekimler tarafından hastalığın düzeyine göre ameliyat kararı verilir. Sakınca görülmeyen hasta ameliyata alınır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
NÜKHET ZAİM
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/pEbliwCH.jpg
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Medical Park Ordu
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
12.2.2024
20.5.2024
59586
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.