satır arası

Hoş kokusu, ekşi-tatlı kendine özgü tadıyla sıkça tüketilen greyfurt suyu faydaları ile doğal şifa kaynağı olabilir. Jamaika kökenli, yarı tropik greyfurt bitkisinin sıkılmasıyla elde edilir. Greyfurt turunçgiller ailesinin en değerli üyelerinden biri olmakla birlikte mandalin, limon ve portakal suyuna kıyasla daha az tercih edilebilir.

Ayrıca araştırmalar, sağlık açısından bazı güçlü faydalara sahip olabileceğini de gösterir. C vitamini, antioksidan gibi maddelerden zengin olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir destektir. İçerdiği pek çok önemli bileşen nedeniyle onlarca greyfurt suyu faydasını saymak mümkündür.

Greyfurt Suyu Kalorisi, Özellikleri ve Besin Değerleri

Greyfurt suyu kalorisi oldukça düşük içeceklerin başında gelir. Dolayısıyla dengeli olmasını istediğiniz diyetinize dahil edebileceğiniz harika bir besindir. Orta boy greyfurttan sıkılan suyun yaklaşık kalori değeri 52’dir. Suyunda lif oranı daha düşük olacağı için meyvesiyle arasında kalori farkı olabilir.

Sedef otugiller familyasının Citrinae alt familyasında yer alır. Latinde adı Citrus paradisi olan greyfurt, Jamaika Barbados Adası'na özgü tatlı bir portakal türüyle Asya’nın güneyinden getirilen turunç cinsinin rastgele melezleşmesi sonucu ortaya çıkar.

Subtropikal iklimleri seven yaklaşık 4-6 m boyundaki ağaçlardan beyaz renkli salkımlar biçiminde çiçeklenir. Üst ve alttan basık portakala benzeyen meyveler verir. İçerdiği ana maddeler vitamin, mineral, lif ve pektin şeklinde sıralanabilir.

ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre orta boy greyfurt ve suyunda bulunabilecek besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 2 gr lif
  • 1 gr protein
  • 13 gr karbonhidrat
  • %43 C vitamini
  • %8 A vitamini
  • %4 potasyum
  • %4 tiamin
  • %4 folat
  • %3 magnezyum
  • Polifenol antioksidan bileşikler

Greyfurt Suyu Faydaları Nelerdir?

Düzenli şekilde greyfurt suyu tüketmek vücudunuzdaki birçok sistemin düzenli çalışmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte aç karnına greyfurt suyu faydaları olup olmadığı ile ilgili kesin bilimsel kanıtlar bulunmaz. Öte yandan kullanıcıların aklında "greyfurt suyu tansiyon düşürür mü, kilo verdirir mi, şekere iyi gelir mi?" ve benzeri konularda pek çok soru işareti bırakabilir.

O halde greyfurt suyunun bilime dayalı 7 faydasını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Önemli bir bağışıklık sistemi desteği olabilir. İçeriğindeki yüksek C, A, B vitamini seviyesinin zararlı virüs ve bakterilere karşı koruyucu olduğu bilinir. Çinko, bakır ile demir ise vücut savunmasını artırmaya katkı sağlar. Bunun yanında enfeksiyonlara karşı direnç göstermeye destektir. Ayrıca araştırmalar C vitamininin soğuk algınlığını daha çabuk atlatmaya yardımcı etki gösterdiğini gösterir.
  • Diyet dostudur. Birçok meyve türü ile benzer biçimde yaklaşık 2 gram lif ile çok miktarda su içermesi kalori tüketimini sınırlamaya ve daha tok hissetmeye destektir. Aynı zamanda yemek ile birlikte greyfurt suyu tüketenler üzerinde yapılan çalışmada bel bölgesi yağlanmasında anlamlı azalmalar gözlemlenmiştir. Ancak suyu ile meyvesini tüketenler arasında istatistiksel anlamda önemli farklar bulunmamıştır.
  • Diyabet problemleriyle insülin direncini düşürme yardımcı etki gösterebilir. Kritik görevlerinden biri kan şekerini düzenleme olan insülin hormonu düzenli greyfurt meyvesi veya suyu tüketilmesiyle daha sağlıklı şekilde çalışıp direncini azaltabilir. Günde 3 öğün yemek öncesi greyfurtun yarısını tüketen bir grup denekte yemeyenlere kıyasla insülin seviyesi ve direncinde anlamlı düşüş görülmüştür. Başka çok önemli bir bulgu ise suyu yerine meyvesini bütün olarak tüketenlerin tip 2 diyabet riskinde azalma ve kan şekeri kontrolünün daha iyi olmasıdır.
  • Kalp sağlığını iyileştirebilir. Sistolik kan basıncını (büyük tansiyon) düşürdüğü için kalp rahatsızlığı riski oluşturabilen kolesterol ve yüksek tansiyon değerlerini iyileştirdiği söylenebilir. Bu etkinin, içerdiği yüksek potasyum miktarından kaynaklandığı düşünülür. Aynı zamanda içindeki diyet lifi ve diğer besleyici maddeler kolesterol seviyelerini düşürebilir.
  • Böbrek taşı problemini rahatlatmaya yardımcıdır. İdrar yoluyla böbreklerden süzülen atık maddeler kristal oluşturarak taşa dönüşmeyi tetikleyebilir. Greyfurt suyu bu noktada adeta bir kan temizleyici işlevi görür. Greyfurttaki sitrik asit kalsiyumla bağlanır. Böylece dışarı daha kolay atılır. Ayrıca pH’sı yükselen idrarda taş birikmesi zorlaşabilir.
  • Birçok hastalığa neden olan serbest radikal oluşumunu önlemeye destektir. Yüksek miktarda antioksidan içermesi sayesinde çeşitli hastalıkların oluşma risklerini azaltmaya yardımcı olur. Karotenoidler, flavonoidler ve likopen türevleri gibi güçlü antioksidan çeşitleri ihtiva eder. Bu antioksidanlar hücrelerdeki oksidatif stresi azaltarak serbest radikallere bağlanır.
  • Cilt bariyerini güçlendirir. Bileşimindeki C vitamini, cilt hasarını onarmaya ve yaşlanmaya karşı etkilidir. Ayrıca sitrik, malik ve tartarik asitler cildin elastikiyetini artırmada görev yapan önemli moleküllerden bazılarıdır. Büyük çoğunluğunun su olması da cildin hidrasyonu için gereklidir.

Greyfurt Suyu Nasıl Yapılır?

Greyfurt suyu ağızda bıraktığı acımsı tat sebebiyle herkesin içmekten hoşlanmadığı meyve sularından biri olabilir. Öte yandan greyfurtun hem tat hem de görünüm açısından pek çok farklı çeşidinin olması tüketmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle meyve sıkacağı ile sıktıktan sonra diğer lezzetlerle tatlandırarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Portakal suyu, bal, tarçın, zencefil gibi ilavelerle içimini kolaylaştırabilirsiniz.

Greyfurt Suyu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Greyfurt Suyu Kimler Kullanamaz?

Greyfurt suyu faydaları kadar zararları da olabilen bir meyve suyudur. Greyfurt suyu ilaç etkileşimlerine neden olabilmesi ve düşük pH’ı nedeniyle herkesin direkt olarak tüketebileceği besinlerden değildir. Bazı ilaçlarla birlikte alındığı zaman greyfurt suyu zararları ortaya çıkabilir. Vücudun karaciğerdeki ilaçları metabolize etmek için kullandığı enzimlerden biri olan P450 mekanizmasında görev alan CYP3A4’ü inhibe edebilir. Bu durum ilaçlarda sanki aşırı doz alma ve olası yan etkileri ön plana çıkarma gibi sonuçları nedeniyle zehirlenmelere neden olma olasılığı artar.

Özellikle tansiyon, anksiyete, organ nakli, kortikosteroid, kalp ve alerji ilacı kullanan kişiler dikkatli olmalıdır. Dolayısıyla doktora danışmak en sağlıklı seçenektir. Bununla birlikte içerdiği çeşitli asitler nedeniyle pH değeri düşüktür. Mideyi rahatsız edebileceği için mide problemleri olan kişiler farklı şekillerde tüketebilir.

Greyfurt Suyu Ne Zaman İçilmeli?

Greyfurt suyunu günün istediğiniz saatinde tüketebilirsiniz. Yapılan çalışmalar yemekten önce ve yemek ile birlikte tüketimin daha faydalı olduğunu destekler. Yatmadan önce greyfurt suyu içmek mideyi rahatsız edebilir. Dolayısıyla boş mide için uygun olmayabilir. Ayrıca yatmadan veya sabah aç karnına greyfurt suyu içmek üzerine yeterli çalışma bulunmadığı için faydalı olup olmadığına dair kesin bilgi yoktur.

Greyfurt Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli?

Herhangi bir ilaçla etkileşime girmediği veya başka rahatsızlığınız olmadığı sürece aşırıya kaçmadan greyfurt suyu içmek en doğrusudur. Beslenme uzmanlarının önerisi orta boy bir greyfurtun yarısını günlük olarak içmek veya yemektir. Genel sağlığınızı, kullanım amacını ve günlük beslenme programını gözden geçirerek bir beslenme uzmanına danışmak en sağlıklı yöntem olabilir.

Greyfurt Suyu Nasıl Saklanır?

Greyfurt suyu faydalarından alınan verimi artırmak açısından birçok besin ile benzer şekilde greyfurt suyunun da taze hazırlanmasında fayda vardır. Ancak taze hazırlaması mümkün olmayan durumlarda stok yapmak gerekebilir. Besin değerini kaybetmemesi için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) meyve sularının en az +4ºC ve altındaki sıcaklıklarda saklanması gerektiğini önerir. Böyle durumlar için hava geçirmez kaplar içerisinde dondurucuda muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dyt.
Ege Ramadanoğlu
Beslenme ve Diyet
Medical Park Florya
4752

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.