satır arası

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?

Güneş yanığı bireylerin olması gerekenden uzun süre güneşin altında kalması sonucu veya cildin doğrudan yüksek sıcaklıkta güneşe maruz kalmasıyla meydana gelir ve çoğunlukla ciltte kızarma şeklinde kendini belli eder. 

Güneş yanıkları doğrudan müdahale edilerek bir takım tedavi yolları uygulandığında 3 ila 5 gün aralığında düzelir.

2.derece yanık şeklinde meydana gelen güneş yanıkları doğru tedavi uygulandığında bir haftada iyileşmeye başlamaktadır. 

Yaz aylarının gelmesiyle yapılan tatillerin ardından güneş yanıkları kaç günde geçer sorusu bireylerin en çok merak ettiği konulardan biridir.

Genellikle azalarak ve kırmızılığın deri rengini almaya başlamasıyla geçmeye başlar. 

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı genel olarak doğal ve yapay olmak üzere iki farklı kaynaklı oluşabilir.

UVA ışınları, cildin derinlemesine işleyebilirken UVB ışınları birtakım cilt rahatsızlıklarını da beraberinde getirebilmektedir, bu durumdan korunmak için güneş kremini düzenli ve sık sık kullanmak önemli bir noktadır.

UVC ışınları ise yapay olarak lazer ya da doğrudan ışığa maruz kalmayla ciltte oluşan yanıklardır. 

Güneş yanıkları tedbirsizlik sonucu oluşabileceği gibi kişinin elinde olmayan sebeplerle de oluşabilmektedir.

Dolayısıyla güneş yanığına maruz kalan bireyler, yanlış yöntemlerden sakınmalı ve doğru araştırmalar yapmalıdır. 

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? 

Güneş yanığı kaç günde geçer, sorusuna cevaben bireyler, süreci kısaltmak için soğuk kompres uygulayabilmektedir ancak durum ileri seviye bir yanık ise dermatoloğa başvurmakta yarar olacaktır.

Güneş yanığının acısı genellikle ilk bir kaç saat fark edilmeyebilir o sırada ciltte kızarmalar meydana gelmeye başlamıştır. 6 saat içerisinde birey bölgede acı, ağrı ve sızı hissetmeye başlar.

İlk 24 saatte bu ağrı giderek şiddetlenir ve birey doğru tedaviyi uygulamaya başladıysa 48 saat içerisinde acı azalmaya başlar.

Bu durum yanığın derecesine bağlı olmakla birlikte bireyin cilt hassasiyetleri ile de doğrudan bağlantılıdır. 

Yanığın derecesine göre gün sayısında farklılık gözlemlenebilmekle birlikte genellikle güneş yanığı en az 3 en fazla beş gün içerisinde geçmektedir.

1 ve 2 derece yanık olmak üzere iki çeşit güneş yanığı türü bulunmaktadır. 

Birinci derece güneş yanığı bireylerin en sık karşılaştığı yanık türüdür. 1 derece güneş yanığı kaç günde geçer, sorusu için 3 ila 5 gün aralığı işaret edilebilir.

Bu yanık türü genel olarak ciltte kızarıklık olarak kendini gösterir. 2 derece güneş yanıklarında ise bir dermatologdan yardım almak bireye fayda sağlayacaktır çünkü yanık deri altına da zarar vermiş olabilmekte ve doğru tedavi uygulanmalıdır. 2. derece güneş yanığının iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilir. 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı bir çeşit iltihaplanmadır ve müdahale edilmediği takdirde cilt altına işleyebilmektedir.

Dolayısıyla birtakım yöntemler acıyı hafifletebilecek türdendir. Güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Soğuk duş: Bu uygulama cilt için oldukça faydalı ve serinletici etkiye sahiptir. Soğuk su güneş yanığının deride oluşturduğu sıcaklığı alarak kişinin anlık olarak rahatlamasına yardımcı olabilmektedir.
  • Soğuk nemli bez veya havlu: Duş almaya zaman ya da imkan olmadığında bireyler, güneş yanığı olan bölgeye bu uygulamayı doğrudan yapabilmektedirler. Böylece bölgeye yoğunlaştırılmış şekilde hızlı bir tedavi uygulanmış olunur.
  • Aloe vera jeli kullanmak: Aloe vera jelinin bilinen pek çok faydası vardır ve bunlardan biri de cildi tazelemesidir. Güneş yanığı oluşan bölgeye sürülen aloe vera jeli acıyı hafifleterek cildin yenilenmesine katkı sağlar. 
  • Nemlendirici krem ve losyon kullanmak: Alkolsüz ve kokusuz nemlendiriciler cilde nemi hapsederek cilt kuruluklarının önüne geçer ve böylece iyileşme sürecini hızlandırırlar. Cildin sağlıklı şekilde iyileşmesi için bol bol nemlendirici ve losyon kullanılabilmektedir.
  • Bol su tüketmek: Dehidrasyon oluşmaması ve güneş yanığının tedavi sürecini hızlandırabilmek için bu dönemde bol bol su içilmelidir. Cildi içeriden beslemek de dışarıdan beslemek kadar önem arz etmektedir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarından biraz daha fazla su tüketmek de güneş yanığının iyileşme sürecinde etkili olacaktır.
  • Güneşten uzak durmak: Güneş yanığı olan bölgeyi mümkün olduğunca serin bir ortamda tutmak fayda sağlayacaktır. Dikkat edilmediği ve tekrar güneşe maruz kalındığı taktirde yanığın derecesi değişebilir ve iltihaplanmaya sebebiyet verir. Güneş yanığı kaç günde geçer, sorusuna yanıt arıyor ama güneşe maruz kalıyorsanız, bu durum iyileşme sürecinizi de etkiler. 
  • Ağrı kesici kullanmak: Güneş yanığı olan bölgede çok yoğun şekilde ağrı ve acı hissediliyorsa bir ağrı kesici de bölgedeki sızıyı hafifletebilmektedir ancak bu noktada bir uzman doktordan bilgi almak ve ilacı doktorun söylediği ölçülerde almak önemlidir.
  • Cilde müdahale edilmemesi: Cilt yüzeyinde oluşan kabarcıklar patlatılmamalı ve güneş yanığı olan bölgede kaşınma varsa birey mümkün olduğunca kaşımaktan uzak durmalıdır. Derinin sürekli olarak kaşınması iyileşme sürecini yavaşlatabildiği gibi cildin altına da iltihap yayılmasına sebebiyet verebilmektedir. Derinin kendi kendine soyulmasını beklemek bu noktada en sağlıklı karar olacaktır. 
  • Rahat kıyafetler giymek: Bölgeyi sıkmayan ve kişinin üzerine yapışmayan kıyafetler doğru tercihtir çünkü bölgenin hava alması iyileşme sürecine doğrudan fayda sağlamaktadır. Dar ve sıkı giyilen kıyafetler derinin iyileşme aşamasını sekteye uğratabilmektedir.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı belirtileri, genellikle yanığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle kendini ciltte kızarma ve deri döküntüsü olarak gösterse de belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Ciltte Şişme
  • Şiddetli Ağrı
  • Ciltte Oluşan Kabarcıklar
  • Kaşınma
  • Yanma Hissi
  • Bölgede Hissedilen Yüksek Sıcaklık
  • Deri Soyulması
  • Ciltte Lezyonlar

Güneş Yanığı Oluşmaması İçin Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

Güneş yanığı oluşmaması için alınabilecek tedbirlerin başında güneş kremi sürmek gelmektedir ancak bunun yanı sıra öğle saatlerinde güneşe doğrudan maruz kalmamak, cildi daha öncesinde güzel nemlendirmiş olmak, açık renk kıyafetler giymek, serin yerleri tercih etmek de güneş yanığı oluşmaması için alınabilecek tedbirler arasındadır.

Güneşe doğrudan maruz kalmamak için şemsiye kullanmak, güneş gözlüğü takmak ve doğru kıyafet tercihi de yine alınabilecek önlemler arasındadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş Yanığına Yoğurt İyi Gelir mi?

Güneş yanığına yoğurt sürmek bireylerin en çok tercih ettiği yöntemler arasındadır ancak yoğurdun vermiş olduğu serinlik cildi o an rahatlatsa da yoğurdun iyileştirici bir etkisi yoktur. Eğer yanık deri altına işlemişse sanılanın aksine enfeksiyonu tetikleyebilmektedir. 

Yüzdeki Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Yüzdeki güneş yanığı bireyin yaşam konforunu doğrudan etkileyebilmektedir. Dolayısıyla yüzü rahatlatmak için bir takım yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan ilki cildi soğuk suyla yıkamak veya cilde soğuk kompres uygulamaktır. Ancak yanık izi kalmaması için cildin nemli kalması da önemlidir dolayısıyla soğuk uygulama dikkat gerektirmektedir. Yüzü yanığa iyi gelen nemlendirici ve losyonlarla besledikten sonra aloe vera sürmek de acıyı biraz azaltacak ve bireyi rahatlatacaktır.

Güneş Yanığı Kimlerde Görülür?

Güneş yanığı, güneşe doğrudan maruz kalmış her bireyde görülebilse de beyaz tenli bireylerde, bebeklerde, ışına doğrudan maruz kalmış kişilerde daha sık görülebilmektedir. 

Güneş Yanığının Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Güneş yanığının süresi genellikle 3 ila 5 gün aralığında değişse de açık ten, fazla güneşe maruz kalmak, 10.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmış olmak yanığın süresini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
Emel Erünal
Medikal Estetik
Medical Park Medical Park Antalya
134

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.