Bilimsel Çalışma Özet Dökümü
Yayınları:
Uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayımlanmış 28 makale
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış 34 makale
Uluslararası bilimsel kongrelerde sunulmuş 7 bildiri
Ulusal bilimsel kongrelerde sunulmuş 51 bildiri
Kitapları:
Özgün kitap bölüm yazarlığı: 2 adet
Çeviri kitapta bölüm çevirisi: 1 adet
Kitap editörlüğü: 1 adet
ÖDÜLLER
1. Deneysel serebral vazospazmın spinal kord stimulasyonu ile tedavisinde Nitrik oksit sentetaz blokajının sonuçları. (Arş. Gör. Dr. Ö. Karadağ, Tez Danışmanı: Y.Doç.Dr. H. Murat Göksel) Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.B.D. uzmanlık tezi, Sivas, 1999 (2000 yılı Türk Nöroşirürji Derneği Dr. Ayşima Altınok tez ödülü)
2. Gürelik M, Karadağ Ö, Polat S, Özüm Ü, Aslan A, Gürelik B, Göksel HM: The effects of the electrical stimulation of the nasal mucosa on cortical cerebral blood flow in rabbits. Neuroscience Letters, 365:210-213, 2004 (2005 yılı Türk Nöroşirürji Derneği Dr. Hamit Ziya Gökalp bilimsel araştırma ödülü)
3. Karadağ Ö, Eroğlu E, Gürelik M, Göksel HM, Kılıç E, Gültürk S: Cervical spinal cord stimulation increases cerebral cortical blood flow in an experimental cerebral vasospasm model. ActaNeurochirurgica (Wien), 147:79-84, 2005 (2005 yılı Türk Nöroşirürji Derneği Mahir Tevrüz bilimsel araştırma ödülü)
1. ESSFN bursu ile İsveç, Stockholm, Karolinska Hastanesi Nöroşirürji Bölümü, Ağrı cerrahisi ve fonksiyonel nöroşirürji fellowship (1996); Prof. Dr. Bjorn Meyersson ile.
2. İsveç, Stockholm, Karolinska Hastanesi Nöroşirürji Araştırma Laboratuarı Ph. D. Öğrencisi; “Serebral vazospazm etyopatogenezinde peptiderjik mekanizmaların rolü”; 1997; Prof. Dr. Niels-Aage Swendgaard ile.
1. Nöroonkolojik hastalıklar: Beyin ve beyin zarlarının kendi tümörleri ve diğer organlardan sıçramış (metastatik) tümörleri:
Nöronavigasyon rehberliğinde, mikrocerrahi teknik ve ultrasonik cerrahi aspiratör gibi yardımcı cihazları kullanarak cerrahi tedavi.
2. Omurga tümörleri
Omurga tümörlerinin cerrahi tedavisi ya da uygun olgularda kapalı (perkütan) yaklaşımla tümör yakma (radyofrekans) veya dondurma (kryoterapi) tedavisi.
3. Omurilik tümörleri ve omuriliğe başka organlardan sıçramış (metastatik) tümörler.
Omurilik tümörlerinin mikrocerrahi teknikle çıkarılması.
4. Ağrı ve diğer sinir sistemi bozukluklarına yol açan tüm omurga hastalıkları (disk fıtıklaşması, kanal daralması, omur kayması, kemik erimesi sonucu omurga bozuklukları).
Mikrodiskektomi veya diskektomi yöntemi ile fıtık boşaltılması; uygun cerrahi implantları kullanarak omurganın ihtiyaç olan bölgelerinde dayanıklılık ve uygun hareketliliğin kazandırılması ve korunması ameliyatları.
5. Kemik erimesi, düşme gibi nedenlerle oluşan omur kırıkları
Uygun olgularda kapalı (perkütan) yaklaşımla kemik çimentosu enjeksiyonu (vertebroplasti, kifoplasti) tedavisi.
6. Beyin damar hastalıkları (beyin damar baloncuğu, beyin damar yumağı)
Kafatası içi kanamaların cerrahi tedavisi, gerekli olgularda mikrocerrahi teknikle damar baloncuğu veya damar yumağının kapatılması.
7. Doğumsal sinir sistemi anomalileri (açık omurilik, ayrık omurilik, sinir sistemi bağlantılı keseler)
Doğumsal sinir sistemi anomalilerinin acil cerrahi tedavisi.
8. Hidrosefali: Beyinde aşırı sıvı birikimine bağlı bebeklikte aşırı baş büyümesi ve zihinsel gelişim bozukluğu; yaşlılıkta yürüme güçlüğü, idrar kontrol bozukluğu ve unutkanlık.
Hidrosefali olgularında uygun şant sistemleri kullanılarak kafatası içinde biriken fazla sıvının uygun vücut boşluklarına sürekli ve kontrollü aktarılması cerrahisi.
9. Çevresel (periferik) sinir sistemi hastalıklarında cerrahi tedavi: bilek, dirsek ve dizde sinir sıkışmaları, sinir kesileri ve diğer yaralanmaları, sinir tümörleri.
Uygun olgularda bölgesel anestezi ile sinir sıkışmalarının giderilmesi, sinir yer değişikliği, mikrocerrahi teknikle sinir yaması cerrahisi.
10. Kronik, diğer tedavilere dirençli ağrı, hareket sisteminin diğer tedavilere dirençli hastalıkları (Parkinson, tremor, spastisite) gibi hastalıklar.
Uygun olgularda kapalı sistem omurilik kontrollü ilaç salınım pompası yerleştirilmesi; beyin (DBS) ya da omurilik (SCS) uyarıcı kapalı sistem yerleştirilmesi.
11. Tıbbi tedavi (ilaç), fizik tedavisi gibi diğer uygulamalara dirençli ağrılar.
Uygun olgularda biyorezonans terapisi.