satır arası

16 haftalık hamilelik 2. trimester dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde anne adaylarını en çok zorlayacak olumsuzluklardan biri kabızlıktır. Çünkü büyüyen bebek anne adayının organlarına baskı uygular ve bu da kabızlığa yol açar. Bunun önüne geçilebilmesi için bol sıvı ve lifli gıdalar tüketilmesi gerekir. Ayrıca 16. haftada annenin karnı ve göğüsleri hızlıca büyümeye devam eder. Bu nedenle kıyafet dolabında yeni kıyafetleri yer açmak gerekebilir. Bebeğin büyümesiyle birlikte anne adayı kilo almaya devam eder. Hormonlar da oldukça yoğundur ve bu hormonların birçok yan etkisi vardır. Bu yan etkiler anne adaylarını zaman zaman zorlasa da hepsinin geçici olduğunun bilinmesi gerekir.

16 Hafta Hamilelik Kaç Aylık Oluyor?

16 haftalık hamile olmak demek 4 aylık hamile olmak anlamına gelir. Yani bakıldığı zaman hamileliğin tamamlanmasına, yani doğumun gerçekleşmesine yalnızca 5 aylık bir süreç vardır. Anne adaylarının bu süreçte çok heyecanlı olmasını bekliyoruz, ancak her durumu karşı hazırlıklı olmaları için iyi araştırma yapmalarını öneriyoruz. Böylece karşılaşılan zorluklara karşı daha hazırlıklı olmak mümkün olabilir.

16 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

16. hafta itibariyle anne adayının vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Anne adaylarının saçları bu dönemde daha kalın ve daha parlak görünmeye başlar. Bunun yanında saçlar ve tırnaklar daha hızlı uzar, ayrıca anne adayının cildi daha ışıltılı görünebilir. 16. hafta itibariyle hormonların da etkisiyle sırt ağrılarının görülmesi normaldir. Bu ağrılara hormonların yan etkisi de denilebilir. Sırt ağrılarının hafifletilebilmesi için ağır olmayan egzersizler yapılabilir. Göğüslerin de emzirmeye kendini hazırlaması nedeniyle büyümesi devam eder. Rahmin bağırsaklara baskı yapmasından dolayı kabızlık da olağan belirtiler arasındadır. Anne adaylarının bu dönemde kabızlığın önüne geçebilmeleri için bol bol lifli gıda tüketmeleri gerekir. Ayrıca hamileliğin her haftasında olduğu gibi bol su tüketmek vücudun çalışmasını kolaylaştırır. Böylece kabızlık da daha hafif seyreder. Bu dönemde anne adayları çok unutkan olabilir. Hatta bu durum İngilizce olarak “PregnancyBrain” olarak da adlandırılır. Unutkanlığa yol açan kesin neden bilinmemekle birlikte biyolojik nedenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Gözlerin 16. haftada hassas olması beklenen bir durumdur. Özellikle alerjisi olan anne adaylarında gözlerde kuruluk, kaşıntı ve hassasiyet hissedilmesi normaldir. Bunun önüne geçilebilmesi amacıyla doktor kontrolünde damla veya alerji ilaçları kullanılabilir. 16. haftada hamilelik parıltısı diye de adlandırılan bir durum ortaya çıkar. Anne adaylarının cildi bu dönemde olduğundan daha parlak ve sağlıklı görünür. Ayrıca 16. haftalık gebelik karın büyüklüğü oldukça belirgindir. Bebeğin büyümesiyle birlikte anne adayının karnı da büyümeye devam eder. Bunun dışında en çok görülen belirtiler;

  • Karnın etrafında oluşan ağrılar,
  • Burun kanaması,
  • Kollarda ve bacaklarda ağrılar,
  • Baş dönmesi ve baş ağrıması,
  • Aşerme,
  • Beyaz renkli vajinal akıntı,
  • Hormonların etkisiyle değişken ruh hali,
  • Sabahları bulantılar,
  • Mide bulantısı,
  • İdrar enfeksiyonu,
  • Hazımsızlık ve buna bağlı olarak mide ekşimesi olarak sıralanabilir.

Bu belirtilerin hepsinin görülmesi her zaman mümkün değildir. Ancak en çok karşılaşılan belirtiler bunlardır. Belirtilerinin her birinin sebebi anne adayının vücudundaki hormonal aktivitelerdir. Hormonların dalgalanmasından dolayı birçok belirti ortaya çıkar ve bu belirtiler zaman zaman anne adaylarını zorlayabilir. Bunun önüne geçilebilmesi için doktor tavsiyelerine uymak, düzenli beslenmek ve düzenli uyumak oldukça önemlidir.

16 Haftalık Hamilelik Ultrason Görüntüsü

16 haftalık bebek neye benzer sorusu ebeveynler, özellikle anne adayları tarafından en çok merak edilen sorulardan biridir. Bebeğin büyüklüğü 16. hafta itibariyle artık bir avokado büyüklüğüne ulaşmıştır. Yani bebek bu hafta itibariyle bir avakadoya benzer. Ortalama olarak bu haftada bebeklerin boyu 10 ila 13 cm arasında değişiklik gösterir. Haftaların ilerlemesiyle birlikte büyümeye ve kilo almaya devam eden bebeğin ağırlığı ise 80 gr ile 150 gr civarlarında seyreder. Kız bebeklerin veya erkek bebeklerin boylarında ya da ağırlıklarında bu dönem açısından herhangi bir farktan bahsetmek mümkün değildir.

16 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

Her anne ve baba adayının bebeklerinin sağlıklarından sonra en çok merak ettikleri konu cinsiyet konusudur. 16. haftadan itibaren bebeğin cinsiyeti hakkında tahminde bulunmak olası bir durumdur. Ancak bu dönemde yapılan tahminlerde yanılma payı her zaman vardır. Daha kesin bir tahmin için ailelerin 20. haftayı beklemeleri daha doğru olacaktır. Çünkü cinsiyet tahmininin doğru yapılabilmesi için uygun koşulların oluşması gerekir. Ultrasonda bebeğin doğru pozisyonda olması ve cinsel organının açık bir şekilde görülebilmesi gerekir. Böylece daha kesin bir tahminde bulunmak mümkün olabilir. Ayrıca erkek bebeklerin cinsiyeti kız bebeklerin cinsiyetinden daha önce tespit edilebilir. Yapılan yanlış tahminlerden dolayı bebeğin cinsiyetinin sonradan değişmesi ile ilgili yanlış bir kanı vardır. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü bebeğin cinsiyeti ana rahmine düşmesi ile birlikte bellidir. Yalnızca bu cinsiyetin ultrasonda görüntülenebilmesi için yaklaşık 20 haftalık bir süreç geçmesi gerekir.

16 Haftalık Bebek Gelişimi

16 haftalık bebeğin yüz kaslarındaki gelişmeler hızla devam eder. Bu nedenle bebeğin kaşlarını çatması beklene bir durumdur. Bebeğin gözleri de 16. haftada çalışmaya başlar. Her ne kadar göz kapakları kapalı olsa da ışığa karşı tepki vermesi olağan bir durumdur. Fetüs her geçen gün daha fazla insana benzemeye başlasa da henüz cildi şeffaf olduğundan bunun için biraz daha süre geçmesi gerekir. Bebeğin derisinin şeffaf olmasından dolayı vücudundaki kan damarlarının görüntülenmesi de olağan bir durumdur. 16. haftada fetüsün kulaklarındaki kemikler gelişmeye başlar. Bu da bebeğin dışarıdan birtakım sesleri duyabileceği anlamına gelir. Özellikle annenin çalışan organlarının sesini duyar. Yapılan araştırmalar bebeğe anne karnındayken dinletilen şarkının doğum sonrasında kendilerine dinletildiğinde o şarkıyı tanıdıklarını ortaya koymuştur. Bu nedenle annelerin ninni seçerken dikkatli olmalarını öneriyoruz. Çünkü bebek doğduktan sonra aynı ninnileri dinlemek isteyebilir. Sinir sistemi de hızla gelişimine devam eder. Sinir sisteminin gelişmesi beyin ile kaslar arasındaki bağlantının sağlanmaya başlandığı anlamına gelir. Böylece bebek kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. Bu hareketler yalnızca kol ve bacaklarla sınırlı değildir. Bebeğin yüz kaslarında da birtakım hareketler mevcuttur. Yine bu hareketlerin gerçekleşmesinin sebebi de sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte yüz kaslarının gelişmesidir. Ancak bu yüz hareketleri kontrollü hareketler değildir. Bebeğin yapılan ultrasonografi muayenesinde bebeğin yüz ifadelerinin görüntülenmesi mümkündür. Ayrıca bebekler 16. haftada ellerini birleştirerek yumruk şekline getirebilirler. İlerleyen haftalarla birlikte bu gelişimler daha da hızlanır ve bebeğin vücudu da doğuma hazırlanır.

16 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıldır?

Bebek bu hafta itibariyle anne karnında birçok harekette bulunur. Yüz kaslarını hareket ettirebilir veya ellerini yumruk haline getirir. Kollarını ve bacaklarını da hareket ettirebilir. Bu hareketler bilinçli hareketler olmamakla birlikte yine de çok yoğundur. 16. haftalık bebek hareketlerini hissetmiyorum diyen anne adaylarının endişe etmemesini tavsiye ediyoruz. Çünkü yakında bebeğin hareketleri, tekmeleri ve yumrukları çok yoğun şekilde hissedilmeye başlar. Ancak 16. hafta itibariyle bu mümkün değildir. Bebek anne karnında ne kadar aktif olsa da bunu anneye hissettirmek için daha oldukça küçüktür.

Eğer siz de 16 haftalık gebelik hakkında bilgi almak istiyor, gebeliğinizi daha sağlıklı geçirmek istiyor ya da gebeliğe kendinizi hazırlamak istiyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmana danışabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Türkan Cengiz
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Medical Park Seyhan
165747

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.