satır arası

Hamileliğin 19 haftasından itibaren bebeğin cinsiyetini öğrenme ihtimali vardır. Bu nedenle birçok ebeveyn bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenmek konusunda heyecan duyar. Eğer ilk 3 aylık dönemde ultrason ile herhangi bir kontrol yapılmamış ise 19. hafta ebeveynler için şaşırtıcı olabilir. Çünkü bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre birçok uzvunu görmek mümkün olur. Bu da aileler için oldukça heyecan verici bir tecrübedir. 19 haftalık gebeliğe ilişkin bilinmesi gerekenler bununla ibaret de değildir.

19 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

19 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şaşırtıcı olabilir. Çünkü önceki haftalarda yapması oldukça basit eylemler bu haftadan itibaren zorlaşmaya başlar. Bu durum da anne adaylarını zora sokar. Annenin karnı gün geçtikçe büyümeye başlar ve çorap giymesi bile artık çok zor bir aktivite halini alır. Yine de anne adaylarının bol bol hareket etmelerini öneriyoruz. Hatta anne adaylarına özel hamile yogası ve pilatesi oldukça sağlıklı sporlardır. Bunun yanında rahatsız olmayacak kadar yürümeyi de tavsiye ediyoruz. 19. hafta itibariyle sık sık tuvalete çıkma, mide yanmaları ve mide ağrıları, kramplar ve uyku bozuklukları yaşanabilir. Bunlar olağan belirtiler arasında yer alır. Ancak uyku bozukluklarının sürekli devam etmesi depresyona sebebiyet verebilir. Bunu önlemek için anne adaylarının doktorlarına başvurmalarını öneriyoruz. Ayrıca;

  • Deride çatlaklar meydana gelmesi,
  • Karnın etrafında oluşan ağrılar,
  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık,
  • Ellerde ve ayaklarda ödem oluşması,
  • Vajinal enfeksiyon,
  • Göğüslerin hassaslaşması,
  • Cildin koyulaşması,
  • Saçların daha koyu ve parlak bir hale gelmesi,
  • Beyaz renkli vajinal akıntılar en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.

Annelere bu konularda endişe etmemelerini ve baş edemedikleri durumlarda doktorlarına başvurmalarını tavsiye ediyoruz.

19 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

19. hafta itibariyle bebeğin cildinde çok hızlı gelişimler meydana gelir. Bunlardan en önemlisi artık bebeğin cildinde “Vernix” adı verilen tabakanın oluşmaya başlamasıdır. Doğumun başlamasına 3 ay kala süreyle de vernix tabakası en kalın haline kavuşur. Bebeğin doğumuyla birlikte vernix tabakasının bir kısmı vücudunda kalır. Bebeğin vücudunu kaplayan bu yapının amacı, amniyon sıvısının asitli yapısının bebeğin cildine zarar vermesini önlemektir. Ayrıca doğum esnasında bebeğin doğum kanalından ilerlemesine de yardımcı olur. Bebeklerin vücutları 19. haftadan itibaren üst dudakları ve göz bebekleri de dahil olmak üzere lanugo adı verilen tüy tabakasıyla kaplanır. Kas gelişimi hızla devam ettiği için el ve bacak hareketleri daha seri bir hal alır. Kas gelişiminin yanında yağ dokusu da kalınlaşır ve bebeğin vücut ısısının korunmasını sağlar. Sinir sistemi beyin ve vücudun diğer noktaları arasındaki bağlantıları sağlamaya devam eder. Bu durum sonucunda bebeklerin duygularında yoğunlaşmalar meydana gelir. Tüm gelişmelerden dolayı anne karnındaki bebeğin kulakları da gelişim gösterir ve sesleri daha net duymaya başlar. Annenin organlarının çalışmalarını çok net bir şekilde algılar. Hatta vücudun dışından gelen şiddetli seslere tepki gösterebilir. Ayrıca bebeklerin diş gelişimi bu hafta itibariyle gelişir. Her ne kadar doğumdan aylar sonra ilk dişler çıksa da 19. haftadan itibaren bebeklerin dişleri gelişmeye başlar.

19 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Değişir mi?

Bebeklerin cinsiyeti anne rahmine düşmesiyle birlikte bellidir. 19. hafta itibariyle de bebeklerin cinsiyeti doktorlar tarafından ultrason görüntüsü ile tespit edilebilir. Bebeklerin cinsiyetinin değişmesi mümkün değildir ancak tahminlerde bazen yanılmalar olabilir. Yanılmalar sebebi çoğunlukla bebeğin anne karnındaki pozisyonudur. Eğer bebek ultrason esnasında, anne karnında cinsel organları görünecek şekilde pozisyon almış ise cinsiyet kolaylıkla tahmin edilir. Diğer durumda ise tahminlerde yanılmalar meydana gelebilir. Cinsiyetin kesin olarak tahmin edilebilmesi için 20. hafta daha uygundur. Bu nedenle kesin cinsiyet tahmini için 20. haftadan itibaren doktora gidilmesini tavsiye ediyoruz. Yine de her tahminde ufak da olsa yanılma payının olabileceği unutulmaması gerekir.

19 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

19. hafta itibariyle bebeğimiz artık ultrasonda çok daha orantılı bir şekilde görünmeye başlar. Bebeğin vücudu şekillenmeye başlamıştır ve bacaklarının boyu artık kollarından daha uzun bir hal almıştır. 19. haftalık bebek anne karnında nerededir sorusunun cevabı ise net değildir. Çünkü gelişimi hızla devam eden bebeğin sık sık pozisyon değiştirmesi olağan bir durumdur. Bazı durumlarda baş aşağı bir halde dururlarken bazı durumlarda ise baş yukarı şekilde pozisyon alabilirler. Anne karnında hala daha küçük bir halde olduklarından rahat rahat hareket edebilirler. Bu nedenle bu soruya kesin bir cevap vermek 19. hafta itibariyle doğru değildir. Bebekler anne karnında 34. haftadan sonra ancak sabit bir şekilde dururlar. Bu da doğumun yaklaşması ile ilgilidir.

Hamilelikte 19 Hafta Kaç Aylık Oluyor?

Anneler bebeklerinin rahme düşmesiyle birlikte duygusal birçok değişim yaşarlar ve bebeklerinin gelişimleriyle birlikte kendileri de hem psikolojik hem de fiziksel olarak değişirler. Annelerin psikolojik gelişimleri bebeklerinin etrafında odaklanır ve bebekleri ile ilgili her şeyi bilmek isterler. Bilinmek istenen en önemli bilgilerden biri de bebeklerinin kaç aylık olduğudur. 19 hafta gebelik 4 ay 13 gün demektir. Yani bebek annesi ile 4 ay 13 gün tamamlamış anlamına gelir. Bakıldığı zaman doğumun gerçekleşmesi için katedilmesi gereken yolun yarısına gelinmiş denilebilir. Normal bir doğum hemen hemen 9 ay 10 gün olduğundan hamileliğin yarısına hemen hemen 1 hafta kalmış olur. Bu da anne ve babaların heyecanının iyice artması anlamına gelir. Bu dönemde karşılaşılan her türlü sorunla ilgili olarak doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

19 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

Bebeğiniz bu dönemde artık yadigar domates veya mango boyutlarındadır. Bu da aslında ultrasonda daha kolay bir şekilde görünmesi anlamına gelir. Hemen hemen 200-250 gram ağırlığına gelmiş ve 15 cm boyuna ulaşmıştır. Gün geçtikçe de büyümeye devam eder. Bu haftadan itibaren bebeğin kilosu 15 kat artar. Bu durum her bebekte aynı olmamakla birlikte ortalama bir değerdir. Doktor kontrolünde bebeğin ağırlığı daha düşük veya yüksek çıkabilir. Ancak endişe edecek bir durum yoktur. Çünkü her bebeğin gelişimi aynı devam etmez. Daha ağır veya daha hafif bebeklerin olması oldukça normaldir. Cinsiyetine göre de bebeklerin anne karnında ağırlığı değişebilir.

19 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır?

19. haftadan sonra bebeğin sinir sistemi ve kas sisteminin gelişmesi hızlanır. Bu nedenle bebeklerin hareketlerin bir artış söz konusu olur. Parmak emme, istem dışı kas hareketleri ya da istemli olarak başı hareket ettirmek yani bilinçli kas hareketleri yapmak bebeğin yetenekleri arasındadır. Bu nedenle bebek önceki haftalara kıyasla oldukça hareketlenmiş demektir. 19 haftalık gebelikte bebek hareketlerini hissetmiyorum demek pek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü her ne kadar bebek fazlaca hareketlense de bu hareketlerin hissedilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Tam aksine daha hareketli bir bebek annesine oldukça fazla sinyal gönderebilir. Her iki durum da dönem dönem anneleri endişelendirebilir. Ancak bunun normal olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Bebeğinin hareketlerini henüz hissetmeyen anneler de ilerleyen günlerde oldukça fazla hareket hissedebilirler.

Eğer siz de 19. haftalık bebeğinizle ilgili bilgiler almak, bebeğinizin ve vücudunuzun gelişimleri öğrenmek istiyorsanız vakit kaybetmeden muayene olabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Murat Gürkan Arıkan
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
194500

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.