satır arası

Beklenen ortalama 40 haftalık gebelik döneminin tam ortasına gelen 20. hafta, anne adayları için sürecin yarısının tamamlanıp doğum için geri sayımın başladığı bir haftadır. İlk trimester ve ikinci trimesterin başlarındaki rahatsızlık veren hamilelik belirtilerinin geride kaldığı bu haftalar, birçok anne adayı tarafından hamileliğin en keyifli dönemi olarak nitelendirilir. Yirminci hafta ile birlikte bebek hızla olgunlaşmaya devam ederken ultrason görüntülerinde bebeğin gelişimi hakkında pek çok bilgi edinilebilir. Peki 20 haftalık hamilelikte anneyi ve bebeği bekleyen değişimler neler? İşte 20 haftalık hamilelikte beklenen değişimler...

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

20 haftalık gebelik, anne vücudunda birçok değişikliği de beraberinde getirir. Kilo artışı hızlandığından karında çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle çatlak önleyici yağlardan ve kremlerden yararlanabilirsiniz. Rahim giderek genişlemeye devam etmekle birlikte bu haftada göbek deliği hizasına kadar ulaşmıştır. Bu durum vücudun ağırlık merkezini değiştirdiğinden denge sorunları yaşanabilir. Düşme riskine karşılık topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak ve eğilip kalkarken bir yere tutunarak dikkatli davranmak şeklinde önlemler almakta fayda vardır. Bunların yanı sıra 20. haftada anne adaylarında görülen bazı diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Saçlar, tırnaklar ve vücuttaki tüylerin uzaması hızlanır.
  • Artan kan hacmi demir ihtiyacını artırır. Bu nedenle demir gereksinimi karşılanamadığında kansızlık ortaya çıkabilir.
  • Hormonal değişikliklerin etkisiyle unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü oluşabilir.
  • Tansiyon düşüklüğü görülebilir.
  • İştah artışı, mide ekşimesi, hazımsızlık, baş ağrısı ve baş dönmesi sorunları yaşanabilir.
  • Ayak ve ayak bileklerinde ödem sorunu ortaya çıkabilir.

Bunların yanı sıra hamilelikte 20 hafta karın ağrısı veya karında gerginlik hissi gibi kişiden kişiye farklılaşan çeşitli değişikliklere de neden olabilir. Normal dışı bir durum hisseden anne adayları hekimlerine danışmalıdır. Bu haftalarda sıklıkla yaşanan bir diğer durum ise kabızlıktır. Sindirim sisteminin çalışması yavaşladığından kabızlık sorunu birçok anne adayında görülmektedir. Lifli besinler tüketmek, tam tahıllı ekmek tercih etmek, taze sebze ve meyveler ile bol sıvı tüketimine özen göstermek kabızlığın önlenmesinde oldukça etkilidir.

20 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Anne karnındaki 20 haftalık bebek hızla büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Kalp atışları eskiye göre güçlenirken duyu sinirleri de olgunlaşır ve özellikle işitme duyusu oldukça gelişmiştir. Bu haftada anne vücudunun içerisindeki sindirim, kalp atışları gibi seslere ek olarak dış dünyadan gelen sesler de bebeğin ilgisini çekmeye başlar. Kız bebek bekleyen anne adaylarında bebeğin rahmi bu haftada gelişmeye başlar. Akciğer gelişimi hızlı bir şekilde devam eder ve bebek küçük küçük nefes egzersizleri yaparak kendini dış dünyaya hazırlamaya başlar. Saç ve kaşlar belirgin şekilde çıkmaya başlamıştır. Bebek anne karnında rahatlıkla hareket edebilir, dönebilir ve tekme atabilir. Bebeğin kalp atış hızı ise dakikada 120-160 civarındadır.

20 Haftalık Bebekte Cinsiyet Değişir mi?

18 ile 22. haftalar arasında detaylı ultrason adı verilen özel ultrason ile bebeğin vücut yapısı, büyüme ve gelişmesi ayrıntılı olarak incelenir. Bu muayene bebeğin sağlığı açısından önemli bilgiler verirken aynı zamanda çoğu zaman cinsiyetin tespit edilebilmesine de imkan tanır. Bu ultrason ile uygun pozisyonda durması halinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda bebek kendini saklayabilir veya ultrasonla cinsiyet tespitine izin vermeyecek bir pozisyonda durabilir. Bu durumda cinsiyet tespiti için bir sonraki ultrason muayenesinin beklenmesi gerekebilir. 20. haftada hekim tarafından cinsiyet bilgisi verilse de bunun küçük de olsa bir yanılma payının olduğunu bilmekte fayda vardır. Yirminci haftada hata payı oldukça düşük olsa da bebeğin pozisyonuna göre bazı durumlarda hekimin yanılması mümkündür. Bu nedenle cinsiyet farklılığının önemli olduğu bebek alışverişlerine başlamadan önce iki ultrason muayenesi ile bebeğin cinsiyetinin doğrulanması beklemenizi öneriyoruz.

20 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

20. haftada girilen ultrason muayenesi genellikle ayrıntılı ultrasona denk gelir. Bu muayenede bebeğin kalp, beyin böbrekler gibi iç organlarının gelişimi hekim tarafından detaylı olarak incelenir. Ayrıca fiziksel gelişim açısından da değerlendirilen bebekte boy ve kilo ölçümü yapılır, uzuvların gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edip etmediği tespit edilebilir. Ultrason monitöründe ebeveynler, bebeklerinin hareketli bir zamanına denk gelmeleri halinde bu hareketleri keyifle izleyebilir. 3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrason ile yapılan muayenelerde bebek çok daha detaylı bir şekilde görülebilmektedir. Muayene sonrasında hekim tarafından ultrason çıktısının bir örneği anne ve babaya verilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde bir sonraki muayeneye ne zaman gidileceği konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılır.

Hamilelikte 20 Hafta Kaç Aylık Oluyor?

Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır. Karın iyice büyüyüp günlük aktiviteleri zorlaştırmaya başlamadan önce bu haftalarda bebeğiniz için belli başlı hazırlıkları yapmaya başlamanızı öneririz. Bebek odası hazırlığı, giysi alışverişi gibi ileriki haftalarda sizi zorlayabilecek bazı işleri bu keyifli dönemde aradan çıkarmakta fayda var. Böylelikle son trimesterde dinlenmek için kendimize daha fazla vakit ayırabiliriz. Ancak bu gibi aktiviteleri yaparken kasık ve bel ağrılarına neden olabileceği için uzun süre ayakta kalmamaya özen gösteriniz.

20 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

20 haftalık bebek boyu ve kilosu, bu haftaya ulaşan anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Yirminci haftada anne karnındaki bebeğin kilosunun yaklaşık 280-300 gram, boyunun ise 17-20 cm civarında olması beklenir. Yani yirmi haftalık gebelikte bebeğin yaklaşık olarak iri bir patates boyutlarındadır. Bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte her bebekte birbirinden farklı olabilir. Bebeğin büyüme ve gelişmesine ilişkin bir sorun görmesi halinde hekim gerekli öneri ve bilgilendirmeleri yapacaktır. Bu nedenle ebeveyn adayları bebeklerinin kilo ve boyuna ilişkin yersiz endişelere kapılmamalıdır.

20 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıldır?

20 haftalık hamilelikte bebek hareketleri genellikle anne tarafından sıklıkla hissedilebilir. Bazı durumlarda ise özellikle de obezite gibi durumlarda bu hareketlerin anne tarafından algılanması gecikebilmektedir. Sağlık muayenelerinizde hekiminizin herhangi bir sorun görmemesi halinde bu hareketlerin hissedilmesinin bir süre gecikmesi herhangi bir sorun yaratmaz. Genellikle ilk gebeliklerini yaşayan anne adaylarının bebek hareketlerini hissetmeye başlaması, daha önceden hamilelik yaşamış olan diğer anne adaylarına oranla daha geç haftalara denk gelir. Üçüncü trimesterde bebeğin anne karnında sahip olduğu alan kısıtlanacağından ikinci trimesterin son dönemleri bebeğin en hareketli olduğu zamanlardır. Yirminci hafta ile birlikte bu sürece adım atılır ve bu hafta itibariyle bebek kol, bacak ve ellerini sık sık hareket ettirir. Dokunma duygusunu keşfetmenin keyfini çıkaran bebek, etrafındaki dokulara veya göbek bağına elleriyle dokunabilir.

Eğer siz de hamileliğinizde yirminci haftaya ulaştıysanız detaylı ultrasona girmek, rutin kontrollerinizi yaptırmak veya muayeneden geçmek için jinekoloji uzmanlarına başvurabilirsiniz. Hekiminizin önerilerine kulak vererek ve kontrollerinizi aksatmayarak gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayıp bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

222150

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.