Yaklaşık 40 haftalık hamilelik serüveninde ikinci yarıya geçmiş olan anne adayları, hamilelikte 22. hafta ile birlikte bebeklerinin günden güne büyüyüşünü keyifle izlemeye başlar. Bebek dış dünyaya kendini hazırlamak için her hafta yeni gelişmeler kaydederken anne karnı ise günden güne büyümektedir. Halen ikinci trimester içerisinde olan anne adayı için bu haftalar hamileliğin en keyif verici dönemi olarak bilinir. Dolayısıyla hamilelikte 22. hafta bebek alışverişleri ile ilgilenmek için oldukça uygun bir hafta. Peki 22 haftalık hamileliğe ilişkin bilinmesi gerekenler neler? İşte gebeliğin 22. haftasında anne ve bebekte meydana gelen değişimler…
Hamilelikte 22. Hafta Kaç Aylık Oluyor?
Gebeliğin genellikle hafta sayısı üzerinden takip edilmesi nedeniyle bazı anne adayları, hamilelikte 22. hafta kaç aylık oluyor sorusuna yanıt arar. Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir. Her geçen gün bebeğin boy ve kilosunun artması ile birlikte rahim de genişler ve anne karnı dışarı doğru belirginleşmeye başlar. Bu haftalar itibariyle daha rahat olmak adına hamile kıyafetlerine geçmek gerekebilir.
22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Hamileliğin 22. haftasında bebek, yavaş yavaş kendine bir uyku düzeni oluşturmaya başlar. Bu düzen oturuncaya dek uyku ve uyanıklık saatleri anneden farklı olabilir. Annenin uyumak için yatağa gittiği saatlerde bebek en hareketleri saatlerini yaşıyor olabilir. Bu durumda anne adaylarında uykusuzluk sorunu baş gösterebilir. Gündüz saatlerinde dinlenme amaçlı birkaç saat uyumak, uyku sorunuyla mücadele etmeye yardımcı olabilir. 22 haftalık hamile bir kadında bu haftaya kadar yaklaşık olarak 5-6 kilo kadar kilo artışının olmuş olması beklenir. Tabii ki bu durum annenin gebelik öncesindeki kilosu ile de ilişkilidir. Ancak kilo artışının aşırı olmamasına ve hamilelik boyunca dengeli bir şekilde ilerlemesine özen gösterilmelidir. Bazı anne adaylarında bu haftalarla birlikte karın, göğüsler ve bacaklarda çatlak sorunu ortaya çıkabilir. Çatlak önleyici yağlar veya kremlerin düzenli kullanımı, bu olasılığı düşürecektir.
Göğüsler doğum sonrasındaki emzirme süreci için hazırlık içerisindedir. Süt hormonlarının artmasıyla birlikte göğüslerden süt sızıntısı meydana gelebilir. Bu doğal bir durumdur ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu haftalarda anne adaylarının hekimlerinin de önerisini alarak bir miktar egzersiz yapmasında fayda vardır. Kasların güçlü tutulması hem zinde kalmaya yardımcı olacak, hem de doğumu daha kolay geçirmeniz için vücudunuzu hazırlayacaktır. Sabah bulantıları ve diğer gebelik belirtileri artık büyük oranda ortadan kaybolmuştur. Doğum için hazırlık yapmaya başlayan rahimde bu haftada bazı kasılmalar hissedilebilir. Hamilelikte 22. hafta kasık ağrısı yaşayan kadınlarda bu kasılmalardan kaynaklanan ağrılar, doğum sancıları için birer egzersiz görevi yapacaktır. Ağrılar şiddetlenirse hekime başvurulmalıdır.
22 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadardır?
Hamilelikte 22. hafta ile birlikte bebeğin büyümesiyle birlikte anne karnının da giderek daha belirgin bir hal aldığı kolaylıkla görülebilir. Bebeğin büyümesine paralel olarak rahim de büyüyerek genişler ve leğen kemiklerinin arasından yukarı doğru çıkmaya başlar. Bu haftadaki bir hamilede rahim artık karnın orta kısımlarına kadar ilerlemiştir. Dolayısıyla annenin ağırlık merkezi yavaş yavaş değişmeye başlar. Bu nedenle denge konusunda problem yaşanabileceğinden dikkatli olunmasında fayda vardır. Bunun haricinde karın henüz çok fazla büyümemiştir, bu nedenle anne için herhangi bir zorluk oluşturmaz.
Hamilelikte 22. Haftada Bebeğin Ultrason Görüntüsü
22. haftada yapılacak bir ultrason muayenesinde bebeğin artık büyük ölçüde geliştiği ve neredeyse tamamen bir bebek görünümünde olduğu fark edilebilir. Bu haftaya kadar çoğu ebeveyn adayı bebeklerinin cinsiyetini öğrenmiş olacaktır. Bebeğin pozisyonunun uygun olmaması gibi nedenlerle daha önceki ultrason muayenesinde cinsiyet görülemediyse bu hafta yapılacak bir muayenede cinsiyetin görülebilme ihtimali yüksektir. Ultrasondaki minik bebek figürü, uykuda veya hareketli saatlerinde olabilir. Eğer uyku saatlerine denk geldiyseniz hareket etmemesi nedeniyle endişelenmemeniz gerektiği konusunda sizi uyarmak isteriz. Bu haftada ultrasonda gözlemleme şansı bulabileceğiniz bir diğer gelişme ise bebeğin mimikleridir. Özellikle de renkli ultrason, 3 boyutlu ultrason gibi ultrasonlarla bakılması durumunda bebeğin gülümsediği veya çeşitli mimikler yaptığı görülebilir.
22 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi
Hamileliğin 22. haftası, bebek gelişimi konusunda önemli adımların atıldığı bir gebelik haftasıdır. Vücudun dış görünümünün yanı sıra organlar, beyin ve kemikler hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmeye devam eder. Ayrıca deri altı yağ dokusu da gelişmeye başlamıştır. Çift katmanlı cilt yapısı gelişerek yüzeysel katman ve derin katman olmak üzere iki katman şekline dönüşmeye başlar. Bunlardan yüzeysel katman el ve ayak tabanlarında, parmaklarda bulunan derilerin ve bu dokulardaki izlerin oluşmasını sağlar. Bebeğin duyularında da 22. hafta ile birlikte önemli gelişmeler gözlenir. Tat alma ve işitme yeteneği önceki haftalara oranla artmıştır. Bebek, anne karnında içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısının tadına bakmaya başlar. Ayrıca anne vücudu içerisindeki kalp atışı, bağırsak sesleri gibi gürültülerin haricinde dış dünyadan gelen sesleri de algılayabilir. Beyin ve sinir gelişimi ile birlikte dokunma duyusu da güçlenmiştir. Artık istemli hareketlere de başlamış olan bebek çevresindeki yüzeylere dokunarak dokunma duyusunu keşfetmeye çalışacaktır.
Bu tür gelişmelerin haricinde boy ve kilo artışı da hızla devam eder. 22 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak 28-29 santimetreye ulaşmıştır. Bebeğin kilosu ise 450 gram civarındadır. Kalp atışları da daha düzenli bir hale gelmiştir.
22 Haftalık Bebek Hareketleri
22. hafta bebek hareketleri, anneler için oldukça heyecan verici olabilir. 22 haftalık bebeğin hareketleri hissedilir mi diye soran anne adaylarına evet yanıtını verebiliriz. Çoğu kişi, hamileliğinin 20. haftasından itibaren bebeğin hareketlerini yavaş yavaş hissetmeye başlar. Bazı kişilerde bu daha erken veya daha geç olabilir. Özellikle ilk gebelikte bebek hareketleri biraz daha ileri haftalarda hissedilmeye başlar. Ultrason muayenelerinde bir sorun görülmemesi halinde endişe edecek bir durum söz konusu değildir. İlk haftalarda bebeğin hareketleri belli belirsiz şekilde hissedilir, bunlar bağırsak hareketleri ile karıştırılabilir. Daha önceden hamilelik geçirmiş kişiler bu ayrımı daha kolay yapabilir. Ancak 22. hafta ile birlikte bebeğin hareketleri daha belirgin bir hale gelmiştir. Önceki haftalarda refleks ve seğirme tipinde hareketler gerçekleştiren bebeğiniz bu hafta itibariyle artık istemli hareketler yapmaya başlar. Esneme, dil çıkarma, amniyon sıvısını yutmak için ağız açıp kapama, eli çeneye koyarak düşünme pozisyonu alma gibi hareketler bu haftada en sık gözlenen bebek hareketleri arasındadır. Haftadan haftaya hareket kabiliyeti hızla artacaktır. Özellikle 28. haftadan sonra bebek hareketleri çok daha belirginleşir. Üçüncü trimesterde ise bebeğin hareket alanı önemli ölçüde kısıtlanacağından hareket yeteneği artmaya devam etse de bebek kendine yeterince alan bulamayabilir.
Eğer siz de hamileliğinizde 22. haftanızı geçiriyorsanız bu haftada bir kontrolden geçmek veya bebeğinizi ultrasondan geçmek için jinekoloji uzmanlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca 22. haftada dikkat edilmesi gerekenler hakkında hekiminizin önerilerini dikkate alarak hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
İkbal Kaygusuz
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/TXl9AaFU.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
14.3.2024
209050
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.