Gebeliğin 23. haftasında anne karnındaki bebek daha aktif ve daha güçlü hale gelir. Gaz sancısı mı yoksa bebeğin tekmesi mi olduğunu ayırmada zorlanan anne adayları hamileliğin bu döneminde güçlü tekmeleri kolaylıkla ayırt edebilir. Görme ile ilgili farklılıkların başladığı bu dönemde anne adayları aynı zamanda sıcak basması gibi şikayetlere de sahip olabilir. Bu dönemin bir diğer önemli özelliği de büyümenin daha hızlı meydana gelmesidir. Bu haftadan itibaren sonraki aya kadar bebeğin boyutları yaklaşık olarak 2 katına çıkar. Anne adayının vücudunda ise hormonların aşırı üretimi nedeniyle “hamile beyni” olarak bilinen sersemlik ve kafa karışıklığı hali meydana gelebilir.
23. hafta anne adaylarının heyecanının ve kafasındaki soru işaretlerinin arttığı bir dönemdir. Bu haftada hem anne adayı hem de anne karnındaki bebekte meydana gelen değişiklikleri merak ediyorsanız yazının devamını inceleyebilirsiniz.
23. Hafta Kaç Aylık Oluyor?
23. hafta, gebelik sürecinin ortasının hemen sonrasına ulaştığınız zaman dilimidir. Bu dönemde vücudunuzda meydana gelen değişiklikler size bir gebe görünümü kazandırmış olabilir. 23. hafta gün olarak hesaplandığında tam olarak 161 güne tekabül eder. Bu süre ise sizin 5 ay ve 1-2 haftalık hamile olduğunuzu gösterir.
23. Hafta Neler Olur?
23. haftada bebeğin kilosu yarım kiloya yaklaşmıştır ve 450 gram ağırlığındadır. Boyu ise 28-36 santimetre arasında değişiklik gösterir. Gebelik sürecinin sonraki 4 haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 2 katına çıkar. 23. haftada bebeğin kulak kemiklerinin gelişimi devam eder. Bu dönemde bebek yavaş yavaş kalp atışı gibi anne kaynaklı sesleri tanımaya ve ayırt etmeye başlar. Görme duyusunda da bir miktar iyileşme meydana gelen bebeğin kirpikleri ve kaşlarının oluşmaya başlaması da yine bu dönemde gerçekleşir.
Akciğerler oluşmaya devam etse de tamamen gelişmeleri için daha uzun bir süre zarfına ihtiyaçları vardır. Bebek henüz akciğer gelişimi bu aşamadayken ufak tefek dış dünyada yapacağı gibi nefes egzersizlerine başlamış olabilir. Ancak doğum sonrasında kadar bebekler vücut işlevleri için gerekli oksijeni plasenta aracılığı ile karşılar.
Lanugo, bebeğin vücudunun büyük çoğunluğunu kaplayan tüylerdir. Bu tüylenmedeki artış sonrasında ultrasonografi (usg) tetkikinde bebek bir miktar daha koyu renkli bir görünüm kazanabilir. Ultrasonografi incelemelerinde bebeğin küçük bir insan silüeti kazandığı görülebilir. Bu görüntünün görülmesi ile birlikte ebeveyn adaylarının heyecanında da bir miktar artış meydana gelmesi gayet doğaldır. Gelişen ultrasonografi yöntemleri sayesinde günümüzde bebeğin yüz özellikleri daha ayrıntılı olarak görüntülenebilir. Bebeğin bu dönemde hareketlilik kazanmış olması sayesinde vücudunun diğer bölümleri de ultrasonografi tetkiki sırasında incelenebilir. 23. haftada gerçekleştirilen bu tetkikte aynı zamanda bebeğin büyüme ve gelişme özellikleri de değerlendirilir. Baş çevresi, karın çevresi ve femur kemiği (bacakta yer alan vücudun en büyük kemiği) uzunlukları ölçerek bebeğin aynı dönemdeki bebeklere göre gelişim düzeyi incelenebilir.
23. Hafta Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
23. haftada meydana gelen en önemli değişiklik anne adayında karın bölgesinin artık gebeliği gösterecek şekilde genişlemiş olmasıdır.Anne adaylarının büyük çoğunluğunda gözlenen bu durumda bebeğin büyümesi ile birlikte karnın uzunlamasına boyutu 21-25 santimetre uzunluğa ulaşabilir. Karın bölgesindeki bu büyüme anne adayının ağırlık merkezinin değişmesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bu değişikliğe ek olarak bazı anne adaylarının ayak ve bacaklarında ödem de meydana gelebilir. Bu şişkinlik bazı kadınlarda önceki ayakkabılarını giymesinin zorlaşmasına neden olabilir.
Fiziksel değişiklikler dışında gebeliğin 23. haftası hormonal değişikliklerin de devam ettiği bir dönemdir. Duygu durum ile ilgili farklılıklar özellikle gebeliğin ilk ve son 3 ayında yaygın görülür. Anne adaylarının bu hormonal dalgalanmalar sırasında heyecan ve neşesini kaybetmesi halinde uzmanlardan destek almayı ihmal etmemesi önerilir.
Gebeliğin bu dönemine kadar anne adayı yaklaşık olarak 5,5-7 kilogram kilo almış olur. Bu durum ve diğer birçok fiziksel ve hormonal değişiklik nedeniyle gebeliğin 23. haftasında çeşitli belirtiler meydana gelebilir:
- Elde karıncalanma
- El ve ayaklarda kızarıklık
- Ayak üzeri ve bileğinde ödem meydana gelmesi
- Ciltte gerginlik nedeniyle iz oluşması
- Linea nigra (koyu çizgi) olarak isimlendirilen göbeğin ortasında siyah uzun iz oluşması
- Meme ucunun etrafındaki alanda koyulaşma
- Kloazma olarak tanımlanan gebelik maskesi oluşması
Bu belirtilere ek olarak bazı kadınlarda oluşan değişikliklerin etkisinde çeşitli şikayetler de oluşabilir. Gebelik sırasında bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu oluşan konstipasyon (kabızlık) şikayeti oluşabilecek problemlerin en sık görülenleri arasında yer alır. Sırt, omuz ve boyun kaslarında gerilimin artması bazı kadınlarda baş ağrılarının ortaya çıkmasını tetikleyici özellik gösterebilir. Uyku ile ilgili insomnia gibi problemleri tetikleyebilecek ağrı şikayetleri varlığında uzman hekimlerden destek alınması önerilir. Uyku problemlerine ek olarak anne adaylarında oluşabilecek diğer şikayetler şu şekilde özetlenebilir:
- Horlama
- Unutkanlık
- Diş etlerinde kanama
- Şişkinlik veya reflü gibi sindirim sistemi problemleri
- İştahta artış
Gebeliğin ilk 3 ayındaki sabah bulantılarının bu dönemde azalmış olması 23. haftanın getirdiği iyi haberler arasında yer alır. Ancak bulantıların geçmesine rağmen bazı kadınlarda iştahta ve tat koku duyarlılığında meydana gelen değişiklikler devam ediyor olabilir.
Bazı anne adaylarında bu dönemde Braxton Hicks kasılmaları olarak ifade edilen ağrısız kasılmalar meydana gelebilir. Bu kasılmalar rahim kaslarının doğuma yaptığı hazırlığı ifade eder. Ancak kasılmaların ciddi kram, karın ağrısı ya da vajinal kanama gibi şikayetler ile birlikte meydana gelmesi halinde bu belirtilerin erken doğuma işaret edebiliyor olması nedeniyle hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekir.
23. Hafta Kan Gelmesi
23. haftada serviks olarak isimlendirilen rahim boynu bölgesi oldukça iyi kanlanan vücut kısımları arasında yer alır. Dolayısıyla pelvik muayene ya da cinsel aktivite sonrasında lekelenme şeklinde bir miktar kanama olması gayet doğaldır. Bazı kadınlarda kanamaya ek olarak pembe- kahverengi mukuslu akıntı da meydana gelebilir. Ancak gebeliğin ikinci yarısında meydana gelen vajinal kanamalar hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir. Lekelenmeden daha yoğun şekilde meydana gelen kanamalarda çeşitli plasenta problemlerinin etkisi olabileceği için sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alınmalıdır.
23. Hafta Su Gelmesi
23 haftalık gebelik süreci içerisinde anne adayının vücudunda sayısıyız değişiklik meydana gelir. Uterusun (rahim) büyümesi ve mesane üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bazı kadınlarda büyük ihtimalle idrar olan bir sıvı kaçışı meydana gelebilir. Bu sıvının amniyotik sıvı olduğundan şüphelenmeniz halinde acil müdahale edilmesi için sağlık kuruluşlarına başvurmayı ihmal etmeyin.
23. hafta bebeğin gelişiminin devam ettiği ve dış dünyaya çıkmaya hazır olmadığı bir dönemdir. Ancak oldukça özel bakım ile bu dönemde doğan bebeklerin de hayata tutunma şansı mevcuttur. Genel olarak gebeliğin uzaması ile bebeğin hayatta kalma şansı orantılı olarak devam eder. Yine de gebeliklerin sadece binde beşinde üçüncü trimester öncesinde doğumun gerçekleştiği unutulmamalıdır. Önümüzdeki haftada 6 aylık hamile olan anne adayının kafasındaki geri kalan tüm soruları çekinmeden rutin muayeneler sırasında hekimlerine danışması önerilir. Sağlıklı günler dileriz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Hasan Terzi
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/WxvHtoY9.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Kocaeli
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
14.3.2024
212530
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.