Gebeliğin 26. haftasında anne karnında yer alan bebeğin gözleri tam olarak gelişmiş durumdadır. Hatta bazı bebeklerde kaşlar ve kirpikler de eşlik ediyor olabilir. Bu sırada bebeğin büyümesi ve gelişmesi anne adayının vücudunda da bir takım değişiklikler meydana getirebilir. Özellikle karın bölgesinin giderek genişlemesi bu bölgede gerilen ciltte çatlak oluşumu ile sonuçlanabilir.
Ciltte meydana gelen çatlaklar latince stria (çizgi) olarak isimlendirilir. Gebelik döneminde meydana gelen cilt çatlakları genellikle çizgilenme şeklinde ortaya çıkar. Bu çatlakların meydana gelmesindeki asıl etken cildin çok kısa bir süre içerisinde aşırı derecede gerilmesiden kaynaklanır. Hem erkek hem de kadın bireyleri etkileyebilen bu durum özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda yaygın olarak tespit edilebilir. Gebelerde cilt çatlağı tespit edilme oranları %55-90 arasında değişkenlik gösterir. Deri çatlakları sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil eden oluşumlar değildir. Ancak zaman içerisinde kaşıntı ve yanma gibi şikayetlere neden olarak rahatsız edici bir seyir izleyebilirler. Belirli bir süre sonrasında ise belirtiler giderek azalır ve kaybolur. Gebelik döneminde meydana gelen deri çatlakları özellikle meme, karın, kalça ve uyluk bölgesinde tespit edilir.
26. hafta ile birlikte ikinci trimester (üç aylık) dönemin sonuna yaklaşan anne adaylarının kendilerini iyi ve rahat hissetmeleri oldukça önemlidir. Bu hafta ile birlikte hem anne adayında hem de bebekte meydana gelen diğer değişiklikleri merak ediyorsanız, yazının devamını inceleyebilirsiniz.
26. Hafta Kaç Aylık Oluyor?
26. hafta, üçüncü trimester yani gebeliğin son 3 ayına girmeye günlerin kaldığı zaman zarfını ifade eder. Bu haftada uterus (rahim) göbek deliğinin 5 santimetre üst kısmına kadar büyümüş olabilir. Bu uzunluk yaklaşık olarak baş parmağınızın boyunun 2 katı kadardır. Geçen her haftada göbeğiniz yaklaşık olarak 1,5 santimetre genişlemeye devam edeceğini bilmekte fayda vardır.
Bu dönemde bazı anne adaylarının alınan kilolar ile ilgili şikayetleri bulunabilir. Anne adaylarının bu döneme kadar aldığı kilo yaklaşık olarak 7,25-10 kilogram arasında değişkenlik gösterir. Ancak bu vücut ağırlığının yaklaşık olarak 1 kilosunu bebeğinizin oluşturduğunu ve içerisinde yüzdüğü amniyon sıvısının da bu ölçümün içerisinde yer aldığını unutmayın.
26.Hafta Bebek Hareketleri
26. hafta bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Yakın zamanda fetüsün boyu yaklaşık olarak 6,5 santimetre uzunluğa ulaşacaktır. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 1 kilogramdır. Bebeğin büyüklüğü yaklaşık olarak bir kırmızı lahana boyutlarındadır. Bu haftada bebekler çevrelerindeki sesleri daha iyi algılamaya başlarlar. Dolayısıyla kulak içerisinde yer alan sinir yapılarının gelişmesi ile bebeğiniz, sizin sesiniz ve diğer sesler arasında ayrım yapabilme yeteneği kazanmaya başlayabilir. Bebeğiniz 26. haftada amniyon sıvı içerisinde nefes alıp vermeye de devam eder. Bu sıvı bebeğin akciğerlerinin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
26. Hafta Neler Oluyor?
Bu dönemde erkek çocuklarda testisler onları dışarıdan saran skrotumun içerisine doğru hareketine başlar. Anne adaylarının bu döneme kadar aldığı kilo yaklaşık olarak 7,25-10 kilogram arasında değişkenlik gösterir. Hamilelik dönemi boyunca meydana gelen hormonal değişiklikler hem duygu durum değişiklikleri hem de oluşan şikayetler ile yakından ilişkilidir. Bu dönemde oluşabilecek değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:
- Karnın büyümesi
- Uykusuzluk
- Şişkinlik ve gaz
- Baş ağrısı
- Vajinal akıntılarda artış
- Unutkanlık
- Sakarlık
- Bulanık görme
- Yuvarlak ligament ağrısı
Gestasyonel diyabet (hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığı), bu dönemde dikkat edilmesi gereken değişikliklerden biridir. Bu durumun oluşturduğu en sık şikayet ise idrar yapma sıklığında artış meydana gelmesidir. Bu belirtiye ek olarak tüm gün susuz hissetme gibi diğer belirtiler de gestasyonel diyabet tablosuna eklenebilir. Önemli sağlık kuruluşlarına göre kadınların yaklaşık olarak %9’unda gebelik döneminde gestasyonel diyabet gelişimi söz konusudur. Dolayısıyla oluşabilecek şikayetleri fark etmeniz ve gebeliğin takibini gerçekleştiren hekiminize bu durumları bildirmeniz oldukça önemlidir. Glukoz tolerans testi olarak adı verilen bir yöntem ile sizde şeker hastalığı gelişip gelişmediği kolaylıkla tespit edilebilir. Böylelikle bu durumun bebeğiniz için ne kadar risk teşkil ettiği de ortaya çıkarılmış olur. Gestasyonel diyabet tespit edilmesi sizde daha önce farkında olmadığınız bir şeker hastalığı durumu olduğunu göstermez. Hatta gestasyonel diyabet gelişen kadınların büyük bir çoğunluğunda bu durum doğumu takiben gerilemeye başlar. Bazı kadınlarda ise gestasyonel diyabet tespit edilmesi onların doğumun ardından tip 2 şeker hastalığı gelişimi açısından risk grubunda yer almasına neden olabilir.
Gestasyonel diyabet tanısı almanız hamileliğiniz boyunca bazı farklı durumların tetiklenmesine neden olabilir. Doğum ağırlığının yüksek olması (makrozomi) gibi değişiklikler sezeryan doğum için risk artışına neden olabilecek gestasyonel diyabet değişiklikleri arasında yer alır. Bu durumun erken tanı alması ve uygun şekilde müdahale edilmesi hamilelik sürecinin sağlıklı şekilde sürdürülmesi ve sonlandırılması açısından oldukça önemlidir. Gestasyonel diyabet gelişen kadınların kan şekerini sıkı takip ederek öğünlerini şeker düzeyine göre düzenlemelidir. Bu konuda kafanızda bulunan soru işaretlerini hekimleriniz ile paylaşmanız halinde onlar sizin için en uygun beslenme alışkanlığı değişikliği konusunda size yardımcı olabilirler.
26. Hafta Mide Bulantısı
Bazı kadınlarda gebeliğin ilk dönemlerinde oluşan belirtiler 26. hafta içerisinde de devam ediyor olabilir. Mide bulantısı devam ediyor olabilecek belirtilerin başında gelir. Bu dönemde tüketilen besinlere dikkat edilmesi bu şikayetin hafifletilmesinde etkili olabilir. Tüketilen deniz ürünü düzeyi dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarının başında gelir. Bazı deniz ürünlerinin yüksek oranda başta civa olmak üzere ağır metal içermesi nedeniyle tüketiminin sınırlandırılması önerilir. Balık ve karides ise bu dönemde tüketilebilecek deniz ürünü gıdalar arasında yer alır. Tüketilen ürünlerin hangi şartlarda üretildikleri ve saklandıkları hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak açısından dikkat etmeniz gereken konuların başında gelir.
Kırmızı et, kümes hayvanı veya mandıra ürünlerinin çiğ tüketimi salmonella bakterisinin bulaşmasına neden olarak mide bulantısı şikayetinin şiddetlenmesine neden olabilir.
26. Hafta Karın Ağrısı
26. hafta ile birlikte bazı kadınlarda sindirim problemleri ortaya çıkarak karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve reflü gibi şikayetlerin meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumun altında yatan neden genellikle boyutları giderek artan fetüsün sindirim organları üzerinde baskı yapmasıdır. Oluşan karın ağrısı şikayetini kontrol altına almak için bazı bireylerde çeşitli ilaç tedavisine başvurulabilir. Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından hekimlerinizin bilgisi, önerisi ve reçetelendirilmesi dahilinde olmayan kişisel ilaç kullanımından kaçınılması oldukça önemli bir konudur.
Sindirim sistemi şikayetlerinden korunmak için sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme planına sadık kalmak ve normal kabul edilenden daha fazla kilo almaktan kaçınmak bu konuda atılabilecek adımların başında gelen uygulamalardır. Vücut ağırlığının kontrol edilmesi aynı zamanda bu dönemde gelişebilecek gestasyonel diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık durumlarına karşı da bir koruma sağlayabilir. Bu korumaya ulaşmanın temel yolu ise hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde sağlıklı bir beslenme programına uymak ve size uygun fiziksel aktiviteleri düzenli olarak gerçekleştirmektir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
7.8.2021
212066
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.