satır arası

Gebeliğin 31. haftası bebeğin merkezi sinir sistemi yapılarının daha çok karmaşıklaştığı bir dönemdir. Bu haftada anne karnındaki bebek daha önce hiç olmadığı kadar aktiftir. Ayaklarını hareket ettirme ve baş parmağını emme gibi doğumdan sonraki yaşam için gerekli olan reflekslerini geliştirmeye devam eder. Bazı anne adayları bebeğin büyümesi ile birlikte sık idrara çıkma ve yorgun hissetme gibi şikayetlere sahip olabilir. 31 haftalık gebeliklerde bebeğin aktiflik derecesindeki artışı aynı zamanda dinlenme süresinin de uzaması ile sonuçlanabilir. Artık daha uzun uyku döngüsüne sahip olan bebeğin uyku uyanıklık döngüsü anne tarafından fark edilebilir şekilde sabit bir seyir izleyebilir.

31. haftaya ulaşan gebeliklerde anne adaylarının kafalarında birçok soru işareti bulunması gayet normaldir. Bu haftada meydana gelen diğer birçok değişiklik hakkında bilgi almak istiyorsanız yazının devamını inceleyebilirsiniz.

31. Hafta Kaç Ay Eder?

31 hafta toplam 7 ay 3 haftalık bir gebelik süresine tekabül eder. Bu dönem aynı zamanda anne adayının gebeliğin son evresine giriş yaptığı zaman dilimidir. Büyüyen ve genişleyen uterus (rahim), diğer iç organlar üzerinde bir miktar baskı oluşturabilir. Oluşan bu baskı da çeşitli rahatsızlık hisleri ile sonuçlanabilir.

Anne adayı dışında anne karnında büyüyen bebekte de bir takım değişiklikler meydana gelir. Bir yandan vücudu ağırlaşmaya devam eden fetüs aynı zamanda beyin gelişimini de sürdürür.

31. Hafta Neler Oluyor?

Diyafram üst ucundaki baskıya ek olarak büyüyen uterus aynı zamanda mesane üzerinde de bir miktar baskı oluşturur. Bunun sonucunda ise anne adayında sık idrara çıkma gibi şikayetler oluşabilir. Bazı anne adaylarında bu dönemde hapşırık ya da öksürme sırasında bir miktar idrar kaçırılması da söz konusu olabilir. Bu tarz idrar yapma ile ilgili problemler genellikle doğumun sonrasında uterusun küçülmesi ile gerilemeye başlar. Bazı kadınlarda ise gebeliğin vücuda getirdiği yük ve gerilim nedeniyle pelvik taban kaslarında güçsüzlük meydana gelebilir. Dolayısıyla durum böyle olunca bazı anne adaylarında idrar kaçırma problemi doğumun sonrasında da devam edebileceği için dikkatli olunmalıdır.

İdrara ek olarak bazı kadınlarda krema kıvamına yakın bir sıvı olan kolostrum adı verilen ilk süt de bu dönemde salgılanmaya başlayabilir. Normal anne sütüne göre daha yoğun olan kolostrum, doğum öncesi veya sonrası dönemde salgılanmaya başlayabilir. Bazı kadınlarda birkaç kez salgılanan kolostrum bazı kadınlarda ise gebelik döneminde hiç meydana gelmeyebilir. Kolostrum salgısının diğer birçok değişiklik için olduğu gibi anne adayının vücudunun doğuma hazırlandığı gösteren bulgular arasında yer aldığı unutulmamalıdır.

Anne adayının karnındaki bebeğin boyutları bu dönemde yaklaşık olarak bir hindistan cevizi boyutundadır ve karın çevresinin genişlemesi devam eder. Bu genişleme cilt üzerinde zorlayıcı etki gösterirse çatlak olarak isimlendirilen lezyonlar gelişebilir. Bu dönemde anne adaylarının merak ettiği diğer konulardan bazıları şu şekilde özetlenebilir:

31. Hafta Karın Ağrısı

31. hafta anne adayının kalın bağırsak hareketlerinin yavaşladığı bir dönemdir. Bağırsaklardaki hareketliliğin azalması ile su emebilme kapasitesi artar ve dolayısıyla kabızlık şikayeti meydana gelebilir. Kabızlık şikayeti ise bu dönemde sık karşılaşılan karın ağrısı belirtisi ile kendisini gösterebilir.

31. Hafta Kasık Ağrısı

Kasık ağrısı, gebelik döneminde sık karşılaşılan ve gebeliğin süresi ilerledikçe şiddetinde artış meydana gelebilen bir şikayettir. Bu bölgedeli ligament gibi bağ doku elemanlarında hissedilen ağrılar veya vajinal nedenler, gebelikte kasık ağrısının en sık nedenleri arasında yer alır.

31. Hafta Sancılar

Braxton Hicks kasılmaları olarak bilinen sancılar aralıklı tarzda oluşan ve genellikle ağrısız kasılmaları tarif eder. Birinci trimester (ilk 3 aylık dönem) içerisinde de başlayabilen bu sancılar anne adayı tarafından genellikle ikinci ve üçüncü trimester içerisinde hissedilir.

31. Hafta Cinsellik

31. hafta içerisinde hekimler tarafından aksi belirtilmediği sürece cinsel ilişki için bir kısıtlama söz konusu değildir. Ancak bu aktiviteler sırasında korunarak bebeğe enfeksiyon bulaşma ihtimalini en aza indirmeniz gerektiğini unutmayın.

31. Hafta Beslenme

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin gelişen vücut yapıları için mikro besin maddelerine yeterli miktarda ulaşılması oldukça önemlidir. Bu nedenle sebze ve meyve içeriğinden zengin sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uyulması önerilir.

31. Hafta Bebek Gelişimi

Gebeliğin 8. ayının başlangıcında bebeğiniz büyüme eğrisinin ortalarını yaklaşmıştır. Bu dönemde bebek cildi altında yağ depolar ve dolayısıyla olduğundan daha yumuşak bir görünüm elde eder. Anne karnındaki bebek bu dönemde oldukça aktif olup kol ve bacakları ile çeşitli hareketler yapabilir. Genel olarak 31. haftada bebek pozisyonu baş prezentasyonu (sefalik prezentasyon) şeklindedir. Bu pozisyonda bebeğin başı anne rahminin boyun kısmına doğru yönelmiş olup bacaklar göğüs kafesine çekilmiş şekilde gözlenebilir.

31 haftalık bir bebeğin incelemelerinde ultrasonografi tetkikleri sırasında göz kırptığı tespit edilebilir. Yapılan araştırmalara göre bu dönemde oldukça yavaş şekilde gözlerini kırpan bebeklerin saatte ortalama göz kırpma sayısı 6-15 arasında değişkenlik gösterir.

Akciğerler gebeliğin bu döneminde gelişimini sürdüren organlar arasındadır. Bebeğin nefes egzersizlerine devam ettiği bu dönemde nefes hareketleri 28 haftalık dönemdeki yoğunluğuna göre yaklaşık 4 kat daha sık şekilde gerçekleştirilir.

31. haftada bebeğin cilt yüzeyinde lanugo adı verilen ince tüylerin döküldüğü ve bebeğin daha pürüzsüz bir görünüm kazandığı tespit edilebilir. Bu durumda cilt altında biriken yağ dokusunun kırışıklıkları engellemesinin de payı vardır. Doğuma kalan yaklaşık 10 haftalık süre içerisinde bebeğin beyni de dış dünya için hazır hale gelme çalışmalarını sürdürür. Bu nedenle beyin yapılarını oluşturan sinir hücreleri bu dönem içerisinde hızlı bir şekilde gelişerek bebeğin merkezi sinir sistemine işlevsellik kazandırır. Bu hızlı gelişim aynı zamanda 5 temel duyunun da gelişimini sağlar. Dolayısıyla anne karnındaki bebek tat almaya ve hissetmeye başlayabilir. Bu hislerin gelişmesi nöron olarak isimlendirilen sinir hücreleri arasındaki bağlantıların sağlanması ile ilgilidir. Sinaps olarak isimlendirilen bağlantılar 31 haftalık bir anne karnındaki bebekte milyarlarca sayıya ulaşmış olup sinirler arası iletim oldukça hızlı şekilde gerçekleşebilmektedir. Bebeğin beyni artık bilgiyi işleyebilme, ışığı takip edebilme ve diğer duyu organlarından gelen sinyalleri algılayabilme kapasitesine ulaşmıştır. Her ne kadar anne karnındaki bebeğin çevresinde algılayabileceği farklı kokular mevcut olmasa da amniyotik sıvı içerisinde çözünmüş olan maddeler ile duyularını dış dünyadaki yaşam için hazır hale getirmeye devam eder.

31. Hafta Bebek Kilosu

Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.

31. hafta, doğum ve doğum sonrası hazırlıklarının hız kazandığı bir dönemdir. Bu tarz yapılması gerekenlerin erken zamanda tamamlanması, gebeliğin son zamanlarında daha rahat olmanızı ve aşırı efor sarf etmenizi engelleyebilir. Aynı zamanda anne adayları iş yerlerindeki arkadaşlarına veda ederek bu haftanın sonundan itibaren gebelik izni adı verilen 8 haftalık istirahat dönemine geçiş yapabilirler.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

202057

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.