Gebelik süreci ortalama olarak 40 haftalık bir süreçtir. Dolayısıyla 33 haftalık gebe olunması doğuma sadece 7 hafta gibi kısa bir süre kaldığını ifade eder. Üçüncü trimester içerisinde olan 33. haftada anne adayları, bebeklerini kucaklarına aldığını ve o gün geldiğinde hayatın nasıl olacağına dair çeşitli duygu ve düşünce karmaşası yaşayabilir. Gebeliğin bu döneminde çeşitli değişiklikler meydana gelmeye devam etmektedir. Hatta bazı anne adayları için rahatsız edici ağrılar ve ödem günlük hayatın bir parçası haline gelmiş olabilir. Doğuma sadece haftaların kaldığı bu dönemle ilgili daha fazla bilgi almak için yazının devamını takip edebilirsiniz.
33. Hafta Kaç Ay Eder?
33. hafta gebelik süresinin 8 ay 1 haftalık zaman dilimine tekabül eder. Anne adayı gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimester (son üç aylık) evresinde olup doğuma yaklaşık olarak 7 haftalık bir süre kalmıştır. 33 haftalık gebelik süreci sonrasında anne karnındaki bebek bir yandan nefes alıp verme hareketlerine devam ederken bir yandan emme ve yutkunma yeteneklerini de geliştirir.
33. Hafta Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
33. haftaya kadar olan sürede anne adayının vücudunda birçok değişiklik meydana gelmiştir. Memelerin büyümesi ve karın bölgesinde meydana gelen genişleme bu değişikliklerden en bariz olanlarıdır. Tüm bu belirtiler vücudunuzun gebelik sürecine adaptasyonu ile gerçekleşir. Doğum sonrası ise meydana gelen değişikliklerin birçoğu tekrar normale döner.
33. haftada anne adayının kan hacmi gebelik öncesine göre yaklaşık olarak %40 artmıştır. Vücutta genel olarak bir aşırı üretim hali mevcuttur ve saçların daha uzadığı tespit edilebilir. Bazı kişilerde yoğun metabolik tempo sırasında çarpıntı gibi bazı kalp ritim düzensizlikleri ortaya çıkabilir ancak bu şikayetler genel olarak normal kabul edilir. Uzun süreli veya sık sık meydana
gelen belirtilerde ise sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.
33. Hafta Kasık Ağrısı
Kasık ağrısı gebelik döneminde sık ortaya çıkan belirtiler arasındadır ve gebelik sürecinin ilerlemesi ile birlikte şiddetinde bir miktar artış gözlenebilir. Ligament ağrısı ve vajinal problemler, gebelikte kasık ağrısının en sık nedenleri arasında yer alan durumlardır. Kasık ağrısı genellikle acil bir durum olarak kabul edilmez ancak kasık ağrısı veya herhangi bir şikayetiniz oluşması halinde bu durumu hekimlerinize bildirmeniz önerilir.
33. Hafta Sancılar
Gebeliğin son dönemlerine girilmesi ile birlikte sancılar vücudun doğum için verdiği alarmlar olarak kabul edilir. Bazı zamanlarda ise bu kasılmalar ve sancılar birer yanlış alarm olabilir. Braxton Hicks kasılmaları olarak isimlendirilen sancılar, bu yanlış alarm ifade eden sancılar içerisindedir ve doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak değerlendirilirler.
Braxton Hicks kasılmaları gerçek doğum sancılarında olduğu gibi rahim boynu olan serviksin genişlemesine neden olabilir ancak bu kasılmalar doğum sürecini başlatacak şekilde ilerlemezler. Genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde hissedilmeye başlayan bu yalancı doğum sancıları özellikle yorucu bir günün ardından akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkma eğilimindedir. Braxton Hicks kasılmalarında herhangi bir dikkat çekici düzen mevcut değildir. Doğum zamanına yaklaşıldıkça bu yalancı sancıların sıklığında bir miktar artış meydana gelebilir. Braxton Hicks sancıları başladığında anne adayları karın bölgelerinde bir gerginlik hissedebilir. Bu kasılmalar genellikle ağrılı olmasa da bazı anne adaylarında ağrı şikayeti de ortaya çıkabilir. Aralarında geçen süre azalmayan ve şiddetinde bir artış gözlenmeyen gelip geçici kasılmalar meydana gelmesi, Braxton Hicks kasılmalarının temel özelliklerini oluşturur. Bu kasılmalar genellikle kişinin pozisyonunu değiştirmesi veya mesanesini boşaltması sonrasında gerileme eğilimindedir.
Gerçek doğum sancıları ve kasılmalar oksitosin adı verilen bir hormon ile tetiklenir. Bu hormon uterus (rahim) dokusunun kasılmasını uyarıcı etki gösterir. Birçok kadın için gerçek doğum sancıları gebeliğin 40. haftasında başlama eğilimindedir. 37. hafta ve öncesinde gerçek doğum sancılarının başlaması ise prematüre doğum olarak isimlendirilir. Gerçek doğumun başlangıcına işaret eden belirtiler şu şekilde özetlenebilir:
- Halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen pembe veya kırmızı kanlı mukuslu akıntı meydana gelmesi
- Bebeğin karın bölgesinde aşağıya doğru hareketinin hissedilmesi
- Su gelmesi olarak bilinen amniyotik kesenin yırtılması ve içerisindeki sıvının dışarıya çıkması
Zaman zaman gelip geçici tarzda meydana gelen sancılar genellikle Braxton Hicks kasılması olarak kabul edilir. Ancak sancıların ve kasılmaların daha sık aralarla gelmesi veya şiddetinin artması ise gerçek doğum sancılarına işaret eden belirtiler arasında yer alır. Sancı ve kasılmaların arasındaki süre 5-6 dakikaya kadar inmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
33. Hafta Bebek Gelişimi
33. haftada bebeğin bağışıklık sistemi gelişmesini sürdürür ve anne adayından bebeğe plasenta vasıtası ile çeşitli antikorların geçişi meydana gelir. Bebeğin kemikleri 33. hafta itibari ile tamamen oluşturulmuş olsa da henüz içleri yumuşak ve bükülebilir özelliktedir. Bu durum özellikle kafatası kemiklerinde daha belirgindir. Kemiklerin esnekliği doğum sürecine kadar korunarak bebeğin doğum kanalından geçişinin daha kolay olması sağlanır. Halk arasında bıngıldak olarak bilinen fontaneller doğum sonrası 1-2 sene boyunca da yumuşaklığını sürdürür.
28. haftadan itibaren anne karnındaki bebek zayıf da olsa bir emme refleksi gösterir. 33. haftaya gelindiğinde ise bebek artık koordine bir şekilde kaslarını kullanarak emme ve yutkunma refleksini gerçekleştirebilir. 33. haftada gerçekleştirilen ultrasonografi tetkiklerinde bebeğin uyanık olduğu zamanlarda gözlerini açık tuttuğu görülebilir. Bebeğin hareketleri, nefes alıp vermesi, kas tonusu, kalp atışı ve amniyotik sıvı düzeyi, ultrasonografi ile incelenen diğer özellikler arasında yer alırlar.
33. Hafta Bebek Kilosu
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
Bebeğin büyümesi ve vücut ağırlığının artması bazı anne adayları için zorlayıcı bir durum olabilir. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ve çevreden doğru destek ile birlikte üçüncü trimester daha az stresli yönetilebilir. Hekimler tarafından aksi belirtilmediği sürece üçüncü trimesterde anne adaylarının fazladan 450 kalori tüketmesi önerilir. Bu dönemde başta civa olmak üzere ağır metal içeren büyük balık türlerini, tam pişmemiş gıdaları, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmekten kaçınılması gerekir. Taze sebze, meyve, doğal protein kaynağı gıdalar, D vitamini kaynağı mandıra ürünleri, sağlıklı yağ içeren kuruyemiş gibi gıdaların tercih edilmesi oldukça önem arz eder.
Gebeliğin bu döneminde hekimlerinizi diğer dönemlere göre daha sık görmeniz önerilir. Kafanızda herhangi bir soru oluşması halinde uzman hekimlerden destek alarak bu soru işaretlerini giderebilirsiniz. Randevular arasında aklınızdaki soruları bir yere not etmeniz onları sonraki randevunuzda hatırlamanızı kolaylaştırıcı bir yöntem olabilir. Erken doğuma dair belirtileri vücudunuzda gözlemlemeniz, normalden daha ağır nefes darlığı hissetmeniz veya anne karnındaki bebek hareketlerinin saatte 6-10 hareketten daha az hissetmeniz halinde acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir. Sağlıklı günler dileriz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
7.8.2021
239330
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.