34 haftalık gebelik süreci, anne adaylarının karnında yer alan bebekleri amniyotik sıvı adı verilen yapı içerisinde eğlendikleri bir dönemdir. Amniyotik sıvı bu dönem itibari ile en yüksek hacmine ulaşır. Amniyotik sıvı bebeğin içerisinde yaşadığı ortamı oluşturur. Toplam sıvı hacmi yaklaşık olarak 800 mililitre olup bebeğin hareket etmesini kolaylaştırıcı etki gösterir. Bebek aynı zamanda bu sıvıyı yutarak yutma refleksini de geliştirir. Ortam sıvı olmasına rağmen bu yutma eylemi sırasında bebek aynı zamanda soluk alıp verme egzersizi de yapmış olur. Amniyotik sıvı bebeğin kaslarının, kemiklerinin, sindirim sisteminin ve akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olur. Amniyotik sıvı dışında bebeğin cilt yüzeyinde vernix adı verilen peynirimsi ve kalın bir madde de bulunur. 34. haftada bebeğin genel gelişim düzeyi geç preterm olarak ifade edilebilir. Geç preterm bir bebek doğduğunda her ne kadar miadında doğan bebeğe benziyor olsa da aslında hala tam olarak olgunlaşabilmiş değildir. Bu haftada doğan bebekler sarılık, beslenme problemi veya soluk alıp verme problemleri yaşayabilirler. Ancak doğru şekilde yapılan müdahale ile 34. haftada doğan bebeklerin hayatta kalma oranları %99’dan daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.
34. haftaya girilmesi ile birlikte anne adayının tuvalet ihtiyacının sıklaşması gibi çeşitli şikayetler de meydana gelebilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde hormonal değişiklikler nedeniyle meydana gelen sık idrara çıkma geç gebelik dönemlerinde ise büyüyen bebeğin alt karın bölgesinde oluşturduğu baskıdan kaynaklanır. 34. hafta hakkında merak ettiğiniz diğer konular için yazının devamını takip edebilirsiniz.
34. Hafta Kaç Ay Eder?
İçinde bulunulan haftayı 7 ile çarpılması sonucu gebe olarak geçirilen gün sayısı hesaplanabilir. 34x7 işleminin sonucu ise 238 gündür dolayısıyla bir ay 30 gün kabul edilecek olursa geçen gebelik süreci ay cinsinden 7 ay 28 gün olarak bulunabilir. 34. gebelik haftasına ulaşmak oldukça önemlidir. Bazı bireylerin kendisini sanki daha uzun süredir hamile gibi hissetmesi de oldukça doğal kabul bir durumdur. Ancak anne adaylarının bu dönemde akıllarında tutması gereken asıl olay doğuma 2 aydan daha kısa bir zaman kalmış olmasıdır. Ancak bebeklerin bu konuda sabit bir takviminin olmadığı ve gebeliğin herkes için farklı bir süreç olduğu da unutulmamalıdır.
Bebeğin anne karnında büyümesini sürdürmesi ile anne adayının aldığı kilolar da belirginleşmeye başlayabilir. Hekimler tarafından aksi belirtilmediği sürece haftalık olarak meydana gelmesi beklenen kilo artışı yaklaşık olarak 0,5-1 kg arasındadır. Anne adayları bu dönemde sıvı tutulmasına bağlı olarak ekstra bir şişkinlik şikayetinden yakınabilirler. Kulağa başta garip gelse de tutulan sıvının atılmasını sağlamanın en kolay yolu tüketilen sıvı miktarını artırmaktır. Susuz kalmamak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını yakından ilgilendiren bir durum olduğu için dikkatli olunmalıdır.
Bazı kadınlarda bu dönemde göbek deliğinin içerden dışarıya bakar şekilde yön değiştirmesi meydana gelebilir. Bu durum oldukça normaldir ve herhangi bir endişeye neden olmamalıdır. Göbek deliği etrafında aşırı hassasiyet meydana gelmesi durumunda ise tahriş gelişimini önlemek için çeşitli bandaj uygulamalarına başvurulabilir.
Alınan kilolar ile birlikte çeşitli şikayetlerin baş göstermesi gayet normaldir. Anne adayının vücudunun zorlanması ile oluşabilecek belirtiler şu şekilde özetlenebilir:
- Uyumakta zorlanma
- İdrar yapma sıklığında artış
- Halsizlik
- Siyatik (kalça, bacak ve ayak ağrısı)
- Nefes darlığı
- Mide yanması ve diğer sindirim problemleri
34. Hafta Mide Yanması
Bebeğin boyutlarının artması aynı zamanda rahim dokusunu (uterusun) da genişlemesi ile sonuçlanır. Bu organın büyümesi ise çevre dokular olan mide ve iç organların baskı altında kalmasına neden olabilir. Sindirim sistemi üzerinde oluşan baskı mide yanması veya diğer sindirim şikayetleri ile kendisini gösterir. Bu dönemde anne adayları her ne kadar canları baharatlı veya acı yiyecekler aşeriyor olsa da mide yanmasını tetikleyebilecek gıdalar oldukları için kendilerini bu tarz gıdaları tüketmekten sakınmalıdırlar. Bu dönemde baharatlı ve acı gıda tüketimini günün birinde tekrar yiyebileceği düşüncesi ile sonlandıran anne adaylarında bu uygulama hem onları motive edebilir hem de mide yanması şikayetinin dindirilmesinde yardımcı olabilir. Bebeğin uterus içerisinde aşağıya doğru hareket etmesi sindirim sistemi organları üzerindeki baskıyı hafifleterek mide yanması şikayetinin ortadan kalkmasını sağlayabilir. Ancak bebeğin aşağı doğru hareketi bu sefer mesane üzerinde baskı oluşturur ve dolayısıyla idrar yapma ile ilgili şikayetler ve kasık ağrısı gibi belirtiler gelişimini tetikleyici özellik gösterebilir.
34. Hafta Kasık Ağrısı
34. hafta içerisinde oluşan kasık ağrısı şikayeti için istirahat etmek oldukça önemlidir. Bu tarz şikayetler ile mücadelede iyi dinlenmiş olmak size ekstra güç vereceği için istirahat etmeyi ihmal etmemeniz önerilir. Bazı anne adayları gün içerisinde kestirerek ağrı şikayetinin hafiflemesini sağlayabilir. Uyanıldığında ise yavaşça kalkılması gerektiği unutulmamalıdır. Gebenin vücudu istirahat halinden tekrar aktif duruma geçerken baş bölgesine veya kol ve bacaklara olan kan akışını ani olarak düzenleyemeyebilir dolayısıyla yataktan ani olarak kalkılması halinde baş dönmesi hatta bayılma gibi diğer şikayetler oluşabileceği için dikkatli olunmalıdır.
34. Hafta Bebek Gelişimi?
34 haftalık bir bebek yaklaşık olarak bir kavun büyüklüğüne ulaşır. Anne karnında gelişimini sürdüren fetüs için en önemli şey bu büyümenin sağlıklı bir şekilde meydana gelmesidir. Bebeğin boyutlarının giderek artıyor oluşu nedeniyle artık rahim içine sığmakta zorlanabilir ve dolayısıyla bacaklarını karnına doğru çekerek hacmini küçültür. Bu dönemde aynı zamanda bebeğin vücudunda çıkan ve lanugo adı verilen kılların bazıları dökülmeye başlar. Bu kıllar bebek doğduğunda da bir süre boyunca devam edebilir.
Bebeğinizin gözleri bu dönemde ışığa tepki verecek şekilde göz bebeklerini ayarlayacak kadar gelişmiş durumdadır. Gözlere ek olarak akciğerler de gelişimini tamamlamaya bir adım daha yaklaşmış olur. Bebeğin cildine saran verniks kazeoza adlı madde bu dönemde kalınlaşma gösterir. Bu madde bağışıklık ve vücut sıcaklığı gibi işlevler için oldukça önemli fonksiyona sahiptir.
34. Hafta Bebek Kilosu
34. hafta içerisinde bebeğin uzunluğu yaklaşık olarak 40-45 santimetre arasında değişiklik gösterir ve kilosu ise yaklaşık olarak 2,5 kilogramdır. Bebek bu dönemde cildinin altında yağ dokusu biriktirerek kilosunu artırır. Yağ doku gelişimi bebeğin içerisinde bulunduğu sıvıda vücut sıcaklığını dengeleyebilmesi için kritik öneme sahiptir. Bebeğin boyutlarındaki artış ve dar alan nedeniyle aldığı pozisyona bağlı olarak fetal hareketlerde bir miktar aktivite azalması meydana gelebilir. Ancak özellikle kol veya bacağını hareket ettirdiği zaman anne adayının göbeğinde bu hareketleri rahatça hissedilebilir hale gelmiştir.
34. hafta, kendinizi doğum sürecine hazırlamaya başlamak için ideal kabul edilen bir zaman dilimdir. Bebeğin doğumunun başlaması ile hangi hastaneye gidileceğinin planlaması bu kapsamda atılacak adımların başında gelir. Hastanenin içerisinde gidilecek doğum kliniği ve acil servis gibi birimlerin nerelerde olduğunun öğrenilmesi yapılabilecek bir diğer uygulamadır. B grubu streptokok taşıyıcılığı açısından yaptıracağınız testleri de bu dönemde planlamanız önerilir.
34. haftada meydana gelen erken doğumlarda günümüzde bebeğin yaşama şansı oldukça yükselmiş durumdadır. Kasılma hissetmeye başlamanız halinde bu kasılmaların sıklığı ve yoğunluğunu takip etmeniz ve olası şiddetlenme halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
7.8.2021
209999
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.