satır arası

Hamilelikte ilk hafta, uzmanların belirlediği gebelik haftalarına göre hesaplandığında son adet kanamasının başladığı ilk günde başlar. Dolayısıyla 2 ve 3. haftalara kadar aslında hamile olmasanız da doğum zamanının hesaplamasında kullanılan gebelik haftanız ilerlemeye başlamıştır. Buna göre 4 haftalık gebelik, adet gecikmesinin gerçekleştiği, hamileliğin öğrenildiği oldukça heyecanlı ve mutluluk verici bir haftaya denk gelir. Heyecanlı bir bekleyişin başlayacağı bu haftada anne adayları da hamilelik belirtilerini yavaş yavaş hissetmeye başlar. İşte 4 haftalık gebeliğe ilişkin tüm bilinmesi gerekenler...

4 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte 4. haftanın başlarında çoğu kadında herhangi bir belirti söz konusu değildir. Fakat bu haftanın sonlarına doğru Beta-HCG hormonu (insan koryonik gonadotropini) hızla yükselmeye başlar. Bu hormon aynı zamanda gebelik testlerinde düzeyi ölçülen hormondur. Beta-HCG hormonunun devreye girmesiyle birlikte vücut hamileliğe adaptasyon sürecine girer ve erken gebelik belirtileri baş göstermeye başlar. Bazı anneler için zorlayıcı olabilen, bazı hamileleri ise çok az etkileyen 4 haftalık gebelik belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Adet kanamasının gecikmesi
  • Göğüslerde ağrı ve hassaslaşma
  • Mide bulantısı ve ağızda metalik tat
  • Yorgunluk ve uyku hali
  • Ciltte kahverengi lekelenmeler
  • Saçların gürleşmesi, daha kalın ve parlak bir görünüm alması
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Şişkinlik ve hazımsızlık hissi
  • Adet sancısına benzer hafif kasık ağrıları
  • İştah artışı

4 Haftalık Hamilelik Testte Çıkar mı?

Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır. Adet gecikmesi gerçekleştiyse herhangi bir idrarda gebelik testini satın alıp üzerinde yazan talimatlara göre uygulayabilirsiniz. Adet zamanı henüz gelmediyse erken gebelik testleri olarak satılan daha hassas testlerden yararlanmanızı önerebiliriz. Bu testlerin hata payı çok düşük olsa da kan testleri daha güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Bu nedenle idrarda gebelik testi ne olursa olsun, hamilelik şüphesi bulunan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak kan testi yaptırmasında fayda vardır.

4 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?

4. hafta ile birlikte hamile olduğunu artık öğrenmiş olan anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan bir tanesi 4 haftalık gebelik ultrasonda belli olur mu sorusunun yanıtıdır. Anneler bebeklerini ultrason ekranında görmek için ne kadar sabırsız olsa da, 4 haftalık bebek henüz ultrasonla görülebilecek boyuta ulaşmamıştır. Fakat 5 veya 6. haftalarda yapılacak olan ultrason muayenesinde gebelik kesesi ve içerisinde embriyonun oluşturduğu küçük kabartı hekim tarafından görülebilir ve size gösterilir. Adet gecikmesinin üzerinden 3-4 gün geçtikten sonra ultrasonda görülebilen gebelik kesesinin boyutu yaklaşık olarak 1-3 mm civarındadır. Bu haftalardan itibaren artık bebeğin kalp atışlarını da duymamız mümkün. İlk randevuda bu bilgilerin yeterli netlikte elde edilememesi halinde birkaç gün sonraya yeniden ultrason randevusu verilebilir. Gebelik testi pozitif çıksa da tam olarak sevinmeniz ve bunun sağlıklı bir gebelik olduğundan emin olmanız için ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ve kalp atışlarının duyulması beklenmelidir. İlk trimesterde yaygın olarak görülebilmesi nedeniyle 4 haftalık gebelikte düşük söz konusu olabilir. Tüm hamileliklerin bir kısmı doğal olarak düşükle sonuçlanabilir. Bu ihtimale karşılık ilk trimesterin tamamlanmasının ardından bebek alışverişine başlamanızı öneririz.

4 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelikte 4. hafta içerisinde iken annenin vücudunda yoğun şekilde değişiklikler meydana gelir ve 40 hafta boyunca anne karnında büyüyecek olan bebek için hazırlıklar hızla devam eder. 4 haftalık gebelik belirtileri hissedilse de hissedilmese de bu hazırlıklar vücut tarafından gerçekleştirilmektedir. Çoğu annede adet gecikmesinden sonra hissedilen en belirgin durum meme hassasiyetidir. Yükselen hormon düzeylerine bağlı olarak gerginleşen göğüslerde hassasiyet ve ağrı söz konusu olabilir. Göğüslerin ağırlığını destekleyecek sütyenlerin kullanımı bu ağrıları hafifletebilir. Tat ve koku duyusunun yoğunlaşması ile birlikte önceden çok sevdiğiniz tat ve kokular size mide bulandırıcı gelebilir. Aynı şekilde hiç alışkın olmadığınız, belki sevmediğiniz kokular hoşunuza gitmeye başlayabilir. Anne karnındaki 4 haftalık bebek rahim duvarına tutunma evresini bu haftada tamamlar. Tutunmadan kaynaklı olarak aşılama kanaması, implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması gibi farklı isimlerle adlandırılan hafif kanama veya lekelenme gerçekleşebilir. Bu kanama her hamilelikte görülmek zorunda değildir, fakat şiddetli olması halinde sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Ayrıca anne adayları bu süreçte kendini yorgun hissedebilir, enerji ve odaklanma eksikliği yaşayabilir. Aniden hüzünlenme, kendini gergin hissetme gibi duygusal değişiklikler de söz konusu olabilir. Bu gibi değişikliklerinin büyük bir kısmı hormonlardan kaynaklanır. Vücut gebelik gibi önemli bir olaya kendini hazırlarken bu gibi rahatsızlıkların oluşması oldukça doğaldır.

4 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Gebelikte 4. hafta içerisindeyken anne vücudundaki değişikliklerin yanı sıra embriyonik hücrelerin hızla bölünmesi ile bebek de her geçen gün büyümeye başlar. Tutunma gerçekleştikten sonra oluşan hücre bölünmeleri çeşitli görevler üstlenecek biçimde farklılaşır. Bu aşamada farklılaşan hücreler ileride bebeğin farklı organ ve sistemlerini oluşturacaktır. Bebeğin besin ve oksijen gereksinimi için ilerideki haftalarda ihtiyaç duyacağı plasenta da bu hafta içerisinde oluşmaya başlar. Döllenme itibariyle bebekte genetik yapı oluştuğundan bebeğinizin cinsiyeti aslında bu haftada bellidir. Fakat cinsiyetin ultrasonda görülebilmesi için bebekte üreme organı gelişimi belirli bir aşamaya kadar ilerlemiş olmalıdır. Bu nedenle cinsiyet tespiti için 13. haftadan sonraki ultrason muayenelerinde bebeğin uygun pozisyonda durması ile hekimin cinsiyeti görebilmesi beklenmelidir. Çoğu durumda üreme organının yapısı gereğince erkek bebekte cinsiyet tespiti daha erken haftalarda yapılabilir. Kız bebeklerde ise bu süreç bebeğin de kendini saklaması halinde 20. hafta civarında yapılan detaylı ultrasona kadar gecikebilir.

Hamileliğin 4. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kadında hamilelik testinin pozitif sonuçlanması ile birlikte doğuma kadar düzenli olarak gerçekleşen muayenelerden oluşan gebelik takibi başlatılmalıdır. Bu nedenle idrarda gebelik testiniz pozitif çıkmış ise bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak gerekli kan testlerinizi ve diğer muayenelerinizi yaptırmalısınız. Daha önceden gebelik planı nedeniyle vitamin takviyesi almadıysanız hekiminize danışarak folik asit ve önerilecek diğer vitamin, mineral takviyelerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığı için alkol ve sigara kullanımı söz konusu ise bunları bırakmalısınız. Ayrıca hamilelikte birçok ilacın kullanımı sakıncalı olabildiğinden hekime danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Gebelikle birlikte kandaki düzeyi hızla artmaya başlayan Beta-HCG hormonu, her iki üç günde bir yaklaşık olarak iki katına çıkmalıdır. Bebek ultrasonla takip edilebilecek boyuta ulaşana kadar hekimler tarafından gebeliğin ilerleyişinde Beta-HCG hormonu düzeyindeki değişimler takip edilir. Fakat her hamilede hormonun artış hızı birbirinden farklıdır. Çoğu durumda düzenli olarak artış görülmesi gebeliğin olması gerektiği gibi ilerlediğini gösterir. Bu nedenle anne adayları kan değerlerini farklı kişilerle karşılaştırarak yersiz endişelere kapılmamalıdır.

Eğer sizin de adet kanamanız geciktiyse ve hamile kalma ihtimaliniz söz konusu ise 4 haftalık hamile olabilirsiniz. Gebelik testi yaptırmak ve muayeneden geçmek için jinekoloji uzmanlarına başvurabilir, hamilelik testinizin pozitif çıkması halinde kontrol randevularınızı planlayabilirsiniz. Kapsamlı Doğum paketi araştırmalarına başlayabilirsiniz. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

309900

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.