42 haftalık gebelik süreci 9 ayın tamamlandığı bir zaman dilimini kapsar. Bu dönem artık doğumun her an meydana gelebileceği bir dönemdir. Bazı bebeklerin ortalama doğum tarihinin daha ileri zamanlarına kadar anne karnında beklemesi normal kabul edilen bir durumdur. Ancak anne adayı ve bebeğin bu haftada yakından takip edilmesi oldukça önemlidir. Hekimler bu döneme gelen gebe hastalarını ve bebeklerini ultrasonografik incelemeler ya da çeşitli testler vasıtası ile düzenli olarak değerlendirirler. Bu döneme kadar anne karnında kalan bebekler doğduktan sonra kuru, çatlamış, soyulmuş ya da buruşmuş bir cilt ile doğabilirler. Bu tamamen geçici bir durumdur. Bebeğin cildinin bu şekilde olması vernix adı verilen koruyucu salgı tabakasının birkaç hafta öncesinde dökülmüş olmasından kaynaklanır. Geç doğan bebekler aynı zamanda daha uzun tırnak ve saçlara sahip olabilir. Lanugo adı verilen ince tüyler ise çoktan dökülmüştür.
Ortalama bir gebelik 40 haftalık bir zamanda meydana gelir. 42. hafta bu sürenin 2 hafta ilerisini ifade eden zaman dilimidir. Her ne kadar planlandığı şekilde dünyaya gelen bebekler tüm gebeliklerin neredeyse %5’inden az olsa da özellikle miadından daha uzun süre anne karnında kalan bebeklerin nonstress test ve biyofizik profili gibi testler ile yakından gözlenmesi önerilir. Gebeliğin 42. haftası ile ilgili merak ettiğiniz diğer konular için yazının devamını takip edebilirsiniz.
42. Hafta Kaç Aylık Oluyor?
42 hafta gün hesabı yapıldığı zaman 294 güne tekabül eder. Bir ay 30 gün olarak baz alınırsa 42 haftalık gebelik süreci 9 ay 20-24 günlük bir süreyi ifade eder. 42 haftalık bir gebelik post term gebelik olarak ifade edilir. Bazı kadınlarda gebeliğin neden bu kadar uzun sürdüğü henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da hormonal değişiklikler, genetik alt yapı ve obezite gibi çeşitli etkenler bu durumun ortaya çıkmasında rol oynuyor olabilir.
42. Haftada Neler Olur?
42 haftadır gebe olan bireylerin vücudundaki gerilim giderek artmıştır. Fetüsün oldukça büyük boyutlara ulaşması nedeniyle bu durum gayet normal kabul edilir. 39 haftanın üzerindeki gebeliklerde göbek oldukça gergin durumdadır. Anne adayları karınlarını oldukça büyük ve ağır olarak algılayabilirler.
9 aylık sürenin üzerindeki postterm gebeliklerde bazı fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşabilir. Sıvı tutulumuna bağlı el ve ayaklarda şişme meydana gelebilecek durumların başında yer alan şikayettir. Bazı kişilerde şişme dışında kramp gelişimi de eşlik edebilir. Durum böyle olunca anne adaylarının ayakta durma kapasitesinin azalması gayet doğaldır. Vulva adı verilen genital bölgede bazı kadınlarda şişlik gelişimi meydana gelebilir. Pelvik bölgede dolgunluk ile kendisini gösteren bu durum bebeğin rahim içerisinde aşağı kısımlara doğru yol aldığını ve doğuma hazırlandığına işaret ediyor olabilir. Bebeğin bu hareketi mesane, rektum ve alt kısımdaki bağırsak segmentleri üzerinde bir miktar baskı oluşturabilir. Bu baskı nedeniyle idrarın hareket etmesinin kısıtlanması kişilerde sık idrara çıkma şikayeti ile kendisini gösterebilir. Sık idrara çıkma dışında bazı kadınlarda sık ishal olma da şikayetler tablosunda yer alabilir. Uzamış gebeliklerde insomnia gibi uyku problemlerine oldukça sık rastlanılır. Zaman içerisinde uykusuzluk kişinin endişeli, mutsuz, stresli, tükenmiş ve endişeli olmasına neden olabilir.
Bazı kadınlarda bu dönemde kanlı vajinal akıntı meydana gelebilir. Rahim boynu (serviks) bölgesinin doğum sürecine hazırlanmasından kaynaklanan bu belirti ağır bir kanamadan ziyade lekelenme şeklinde kendisini gösterir. Ağır vajinal kanamalar yaşanması halinde hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alınması önerilir.
42. haftanın ilk gününde anne adayları doğumun indüklenmesi (dışarıdan uyarılması) yoluna başvurabilir. Bazı anne adayları ise yürüyüş yaparak bebeğin kendiliğinden bu süreci başlatması için beklemeyi tercih edebilir. Yürüyüş yaparken uzun süreli ayakta kalmaktan kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır. 42. haftanın ikinci gününde vajinal doğum yapabilme ihtimali devam etmektedir. Ancak bebeğin herhangi bir değişiklik göstermemesi halinde hekimlerle birlikte hareket ederek doğumun indüklenmesine başvurulabilir. Bazı kadınlarda bu dönemde vajinal doğum ihtimali ortadan kalkmış olur dolayısıyla sezeryan doğum seçeneği gündeme gelebilir. Bazı kadınlar ise ikinci günde de bebeğin kendiliğinden hazır olmasını beklemeyi tercih edebilir.
42. haftanın üçüncü gününde spontan doğum meydana gelebilir. Doğumun dışarıdan başlatılması yerine kendiliğinden meydana gelmesini bekleyen anne adaylarının sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına sadık kalması oldukça önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme planı kapsamında bolca meyve ve sebze tüketilebilir. 42. haftanın dördüncü gününe gelindiğinde spontan doğum ihtimalinde belirgin bir azalma söz konusudur. Hekimler bu dönemde hastalarına doğumun dışarıdan indüklenmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunurlar. Gebeliğin bu dönemlerinde ayak bileği ve bacaklardaki ödem nedeniyle yürüyüş yapmak mümkün olmayabilir. Aynı zamanda ortaya çıkan bacak krampları da yürümeyi zorlaştırıcı özellik gösterir. Bu nedenle 42. haftanın dördüncü gününde uzun yürüyüşler yerine genellikle kısa yürüyüşler tercih edilir. Bireyler bu günde istirahat etmeye özen göstermelidir. Endişe, kaygı, tükenmişlik ya da depresyon gibi duygulardan kendisini sıyırarak pozitif kalmalı ve aklını gebelik dışında diğer düşünceler ile meşgul etmeye özen göstermelidir.
42. haftanın 5. gününde spontan (kendiliğinden) doğum ihtimali daha da azalmıştır. Kendiliğinden doğumu bekleyen anne adayları beşinci günden itibaren daha fazla istirahat etmeye özen göstermelidir. Bu haftanın altıncı gününe ulaşıldığında doğum artık hala kendiliğinden başlamadıysa hekimlerin doğumun indüklenmesi önerisi bir gereklilik haline gelmiş olabilir. Kendisini hazır hissetmeyen anne adaylarını istirahatlerine devam etmelidir. Bu haftanın son gününde ise bebeğin ve annenin sağlığının korunması adına doğumun bir an önce başlatılması gerekir. Bu konuda yapılan çeşitli çalışmalar göstermiştir ki postterm gebeliklerde bebeğin kaybına dair artmış bir risk söz konusudur. Beklemeye devam edilmesi aynı zamanda annenin sağlığını da tehlikeye atabileceği için bilinçli olunması oldukça önemlidir.
42. Haftada Bebek Gelişimi
42. haftada anne karnında olan bebeklerin gelişimi devam eder. Anne adayları bu zaman diliminde ya doğal olarak doğum kasılmasını beklerler ya da dışarıdan destek alarak suni sancı ile doğum sürecini başlatabilirler. 39 haftanın üzerinde süren gebeliklerde ölü doğum riskinde bir artış söz konusu olduğu unutulmamalıdır.
42 haftalık olan bebeğin boyutları yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğündedir. 50-52 santim boyutlara ulaşan bebek yaklaşık olarak 3,7 kg ağırlığa sahiptir. Bebeğin bu büyük boyutlarına rağmen hala vajinal doğum yapabilme şansı mevcuttur. Postterm gebelikler doğum sonrası genellikle miadında doğan bebeklere göre daha büyük olarak dünyaya gelirler.
Uzamış gebelik yaşayan anne adaylarının bazı endişelere sahip olması gayet doğaldır. Meydana gelen risk artışı ve oluşabilen komplikasyonlar nedeniyle bu endişe oldukça haklı gerekçelere sahiptir. Gebelik sürecinde oluşan belirtiler de bu dönemde ağırlaşmaya başlayabilir. Aynı zamanda gebeliği uzun süren anne adaylarının doğum sonrası dönemde kaygı ve depresyon gelişimine dair de bir yatkınlığı söz konusu olabileceği için psikolojik destek sağlanmalıdır. Normalden uzun süren gebeliğiniz mevcut ise hekimlerinizle daha sıkı temas kurarak olası değişikliklerde en kısa sürede destek almayı ihmal etmeyin.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Kadın Hastalıkları ve Doğum
7.8.2021
7.8.2021
25592
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.