Hamileliğin 5. haftası, birçok anne adayının hamile olduklarını öğrenmiş olduğu ve ilk ultrasona hazırlandığı bir haftadır. Adet periyotları daha uzun olan kadınlarda ise adet gecikmesi bu haftaya denk gelir ve ardından hamilelik testi yapılabilir. Bu haftada genellikle hamileliğin verdiği mutluluk, şaşkınlık ve heyecan duygularına alışmaya çalışan anne adayları gebelik belirtilerini yavaş yavaş hissetmeye başlar. İkinci aya giriş yapılır ve bu haftalarda bebeğin ilk kalp atışları da dinlenebilecektir. Ultrason ve kalp atışlarının dinlenmesi ile birlikte hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği daha net bir şekilde tespit edilebilir. Peki hamileliğin 5. haftasında anne ve bebeği bekleyen değişiklikler nelerdir? İşte 5. gebelik haftasına ilişkin bilinmesi gerekenler...
5 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Birçok anne adayı, gebeliğin 4. haftasından itibaren gebelik belirtilerini hafif de olsa hissetmeye başlar. Bu belirtiler yalnızca ara sıra görülen baş dönmeleri olabileceği gibi bulantı, tansiyon düşüklüğü, koku hassasiyeti gibi birçok farklı belirtiyi de içerebilir. 5. haftaya girilmesiyle birlikte bu belirtiler bir miktar artabilir. Önceki haftalarda herhangi bir farklılık hissetmeyen anneler, bu hafta birlikte genellikle ilk belirtileri deneyimler. Doğum paketi fiyatları konusunda gebeliğin ilk anından itibaren araştırmaya başlayan anne adayları, genellikle kapsamlı bir gebelik hizmeti alırken, beşinci ve altıncı haftalar başta olmak üzere, ilk üç aylık belirtilerin çok yoğun olduğu periyotta da konforlu hissetmek isterler. Bu dönemde sıklıkla yaşanan 5. hafta gebelik belirtileri arasında en yaygınları şunlardır:
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk
- Göğüs dolgunluğu ve ağrı
- Süt beyazı renkte hamilelik akıntısı
- Ağızda metalik tat
- Yüzde ve cilt yüzeyinde kahverengiye yakın lekeler
- Adet sancısına benzer kasık ağrıları
- Saçların kalınlaşması ve parlaklığının artması
- Normalden sık idrara çıkma
- Kokulara karşı gelişen hassasiyet
- İştah artışı
5 Haftalık Hamilelik Testte Çıkar mı?
Özellikle planlı şekilde beklenen gebeliklerde test için uygun zaman ebeveyn adayları için sabırsızlıkla beklenir. 5 haftalık hamilelik, hem idrar hem de kan testlerinin yapılması için uygun bir zamandır. Bu haftada Beta-HCG hormonu düzeyi önemli ölçüde artarak 18 ila 7.340 mlU/mL aralığına gelmiştir. Adet gecikmesi de gerçekleşmiş ise hamilelik testinin yapılmasında fayda vardır. Anne adayları idrarda gebelik testleri veya kanda gebelik testlerini tercih edebilir. Genellikle kolay temin edilmesi ve evde yapılabilmesi nedeniyle ilk tercih idrar testlerinden yana olur. Bu testlerin doğruluk oranı çok yüksektir, fakat yine de kan testi kadar kesin gözüyle bakılmamasında fayda vardır. Bu nedenle idrar testi sonucu ne olursa olsun adet gecikmesi söz konusu ise sağlık kuruluşlarına başvurularak hamilelik testi yaptırılmasını öneririz.
5 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?
Beta-HCG hormonunun ölçümü ile yapılan hamilelik testlerinden sonra genellikle 5 veya 6. haftalar için ultrason randevusu verilir. Bu ultrason muayenesi, dış gebelik gibi hatalı pozitif sonuçlara yol açan sağlıksız gebelik sorunları varsa bunların teşhis edilebilmesi için de oldukça önemlidir. Bununla birlikte özellikle de idrarla yapılan erken gebelik testleri ile çok erken öğrenilen gebelikler için düşük söz konusu olup olmadığı da bu muayenede anlaşılabilir. Söz konusu muayene genellikle 5. veya 6. haftalarda gerçekleştirilir. 4,5 veya 5 haftalık hamilelerde vajinal yolla yapılan ultrason ile gebelik kesesi genellikle görülebilir. Karından ultrason yaptırmak isteyen anne adayları ise 6. haftayı beklemelidir. Ultrason muayenesinde her şey yolunda ise hekiminiz gebelik kesesini görüntüleyecek, ayrıca bebeğin kalp atışlarını dinleyecektir. 5 haftalık gebelik kesesi kaç mm olmalı sorusuna “bu kese, bebeğe ilişkin ultrason ekranında görebileceğimiz ilk belirtidir ve 5. hafta itibariyle yaklaşık 20 mm çapındadır” yanıtı verilebilir. Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez. Embriyonun bir kabartı şeklinde görülmesi ve kalp atışlarının alınabilmesi ise her şeyin yolunda olduğunun işaretidir.
5 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
5 haftalık hamile olan kadınlarda, vücudun gebeliğe hazırlanması nedeniyle çok önemli değişiklikler meydana gelir. 5 haftalık gebelikte kanama olur mu sorusu anne adayları tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Bebeğin anne rahmine tutunmasının ardından implantasyon kanaması adı verilen hafif ve 1-2 gün sürebilen kanama söz konusu olabilir. Fakat bebek ultrasonda görüldükten sonra yaşanan kanamalar hamileliğe ilişkin bir sorunun göstergesi olabileceğinden böyle durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bazı anne adayları hamileliğin ilk üç ayı boyunca tıpkı adet görür gibi aylık kanama yaşadıklarını dile getirir. Böyle durumlarla karşılaşılmakla birlikte kanamanın nedeninin öğrenilmesi ve bebeğin ultrason muayenesinin gerçekleştirilmesi için hekime başvurulmalıdır. 5 haftalık gebelikte kasık ağrısı da beklenen bir diğer gebelik belirtisidir. Kasıklarda hissedilen ağrılar şiddetli veya uzun süreli olmadığı takdirde hamileliğe bağlı bir belirti olarak değerlendirilebilir. Söz konusu ağrılar adet dönemlerinde veya adet olmadan önce hissedilen kramplara benzer şekilde hissedilir. Tüm vücudu etkisi altına alan yoğun hamilelik hormonlarından kaynaklı olarak anne adayları bu haftada duygu değişimleri yaşayabilir, çok mutlu veya çok gergin olabilir, hatta gereksiz yere ağlamaya başlayabilir. Bu gibi belirtiler genellikle vücudun gebeliğe alışmaya başlaması ile hafifleyerek ortadan kaybolacaktır.
5 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?
Anne karnındaki 5 haftalık bebek, yaklaşık olarak 2 mm boyutuna ulaşmıştır. Yani henüz bir pirinç kırığı kadardır. Yine de burun ve göz gibi organların temelleri bu haftada atılır. Beyin, kalp ve omurilik hızlı bir şekilde gelişirken, göbek kordonu ve plasenta oluşmaya başlar. İlerleyen haftalarda bebeğin besin ve oksijen gereksinimi plasenta yoluyla anne vücudundan alınarak göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe iletilmeye başlayacaktır. Nöral tüpün gelişiminden kaynaklı olarak gövde ile iri bir baş görünümü ortaya çıkar, bu nöral tüp ilerleyen haftalarda beyin ve omuriliğin gelişmiş formunu oluşturacaktır. Nöral tüpün gelişiminde folik asite yoğun şekilde ihtiyaç duyulduğundan nöral tüp defekti olarak adlandırılan doğumsal hastalığın oluşma riskinin ortadan kaldırılabilmesi için gebeliğin öğrenildiği andan itibaren folik asit takviyesine başlanmalıdır. Planlı gebeliklerde bu takviye hali hazırda gebelik planından 3 ay öncesinde zaten başlatılmıştır. Embriyonik yapıda dış tabaka olan ektodermden sinir sistemi, orta tabaka olan mezodermden dolaşım sistemi, kemikler, kaslar ve böbrekler, iç tabaka olan endodermden ise bebeğinizin akciğerleri, karaciğeri ve bağırsaklarının gelişimi başlayacaktır.
Hamileliğin 5. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamileliğin 5. haftasında anne adaylarının büyük bir çoğunluğu gebeliğini öğrenmiştir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar arasında şunlara yer verilebilir:
- Radyasyondan uzak kalınmalı ve vücuda radyasyon veren tomografi, röntgen gibi görüntüleme işlemleri yaptırılmamalıdır.
- Tüm sağlık kontrollerinde hamilelik bilgisi hekime verilmeli, hamilelikte kullanım açısından hekime danışılmadan kesinlikle ilaç alınmamalıdır.
- Sigara ve alkol kullanımı var ise bu alışkanlıklar derhal bırakılmalıdır.
- Sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir.
- İçeriği bilinmeyen yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
- Çok ağır işler yapılmamalıdır.
- İlaç kullanımı çoğu durumda mümkün olmayacağından enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalı, hijyene maksimum düzeyde özen gösterilmelidir.
- Kontrol muayenelerine zamanında gidilmelidir.
Eğer siz de hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ve adet kanamanız geciktiyse jinekoloji uzmanlarına başvurarak muayene olabilir, aynı zamanda gebelik testi yaptırabilirsiniz. Hamilelik teşhisi almanız halinde gebelik takibine ilişkin muayenelerin planlaması konusunda hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
6.8.2021
11.10.2023
300437
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.