satır arası

Hamilelikte burun kanaması, fizyolojik değişimlerle birlikte görülebilen bir durumdur. Bebeğin gelişimiyle birlikte burun kanaması hamilelerde meydana gelebilir. Çoğu anne adayını endişelendiren bu rahatsızlığın normal olup olmadığı merak edilir.

Hamile kadınların da sıkça karşılaştığı burun kanamasının çeşitli nedenleri vardır. Kimi zaman endişelenilmemesi gereken bir durum olsa da bazı zamanlarda ciddiye alınması gerekir. Bu noktada hamilelikte burun kanamasının nedenleri, hamilelik belirtileri ve ne yapılması gerektiği hakkında bilinçli olunmalıdır. 

Hamilelikte Burun Kanaması Nedir?

Hamilelikte burun kanaması, çoğu gebenin karşılaştığı bir durumdur. Bu rahatsızlık, damarların hasar görmesi ve damarların yüzeyde patlamasıyla meydana gelir. Hamilelik sürecinde fizyolojik değişimi etkileyen hormonal dalgalanmalar vardır. Bu durumda burun mukozasındaki damarlar etkilenerek kanama oluşur. 

Hamilelikte Burun Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte burun kanaması genelde hafif seyrettiğinden endişelenecek bir durum yoktur. Ancak çok fazla kanaması ve durdurulamayacak derecede meydana gelmesi, acil müdahale gerektirebilir. Gebelikte görülen burun kanaması belirtileri, normal burun kanamasıyla aynıdır. Dikkat edilmesi gerekenler kanama miktarı, kan rengi ve eşlik eden semptomlardır. 

Bazı kişiler hafif kanama yaşarken bazıları da daha yoğun miktarla karşılaşabilir. Diğer yandan, normal kan rengi parlak kırmızıdır. Ancak çok yoğun olması, anormal durumlardan biri olabilir. Hamilelikte burun kanaması belirtileri söz konusu olduğunda baş dönmesi, tansiyon değerlerinde anormallik, bayılma hissi gibi semptomlara da dikkat edilmelidir. Zira bunlar, ciddi bir rahatsızlığın işareti olacağından acil müdahale gerektirebilir. 

Hamilelikte Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte burun kanaması neden olur sorusu söz konusu olduğunda birçok unsurdan bahsedilebilir. Genelde vücuttaki kan akışı hacminden meydana gelen bu rahatsızlık, burunda hassasiyet yaratır.

Aynı zamanda bebeği gelişimi de buna zemin hazırlayan durumlardan biridir. Bebeğin gelişimi için vücuttaki kan hacmi artar ve kan damarlarını genişler. Bunun sonucunda yırtılma meydana gelir ve burun kanaması başlar.

Hamilelikte burun kanamasının diğer nedenleri ise şunlardır: 

  • Alerji ve soğuk algınlığı
  • Dehidrasyon 
  • Hormonal değişiklikler 
  • Kullanılan nazal tuzlu burun spreyleri
  • Burun mukozasının kuruması

Hamilelikte Burun Kanaması Normal Mİ?

Hamilelikte burun kanaması meydana geldiğinde normal olup olmadığı merak edilir. Bu süreçte vücuttaki fizyolojik ve hormonal değişimler en önemli tetikleyicilerdir. Bebeğin gelişimiyle meydana gelen kan hacmindeki artışlar da en temel nedenlerden biridir. Burun mukozosunda ince damarlar vardır ve söz konusu olan artışlar meydana geldiğinde daha hassas hale gelir. Bu nedenle çatlayarak burun kanamasına sebebiyet verir. 

Hamilelikte burun kanamasının normal ve anormal olduğunu belirtmek için şiddetine ve meydana gelme süresini dikkate almak gerekir. Zira, çok nadir olarak görülen hafif kanamalarda genelde endişelenecek bir durum yoktur. Ancak sürekli yoğun bir şekilde meydana geliyorsa mutlaka acil müdahale sağlanmalı ve ilgili bölümden uzman doktora başvurulmalıdır. Bu rahatsızlık için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne başvurmak gerekir. 

Hamilelikte Burun Kanaması Nasıl Geçer?

Hamilelikte meydana gelen burun kanamasını doğal yöntemlerle durdurmak mümkündür. Genelde hafif seyreden durumlarda işe yarayacağından yoğun kanamalarda etkili olmayabilir.

Gebelik sürecinde meydana gelen bu rahatsızlık için önerilen talimatlar şunlardır:

  • Başınızı dik tutun ve geriye eğin
  • Sırt üstü yatın
  • Burun deliklerinizi hafifçe bastırın ve kanamanın dinmesi için 10 dakika bekleyin
  • Eğer çok fazla kanıyorsa öne eğilin
  • Buz torbası uygulayın

Yukarıdakiler hafif olan burun kanamalarında işe yarayan yöntemlerdir. Ancak çok yoğun meydana geliyorsa ve durdurulamıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durumda hamilelikte sağlık için en doğru ve etkili tedaviyi uzman doktor yapacaktır. 

Hamilelikte Burun Kanaması Tehlikeli Mi?

Hamilelikte burun kanaması, genelde normal ve tehlikesiz bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Öyle ki vücuttaki hormonal ve fizylojik değişimlerden kaynaklıdır. Ancak farklı sağlık sorunları varsa ve kanama geçmiyorsa ciddi bir durum olduğunu belirtebiliriz.

Hamilelikte burun kanamasının tehlikeli sayılabilecek semptomları şunlardır:

Yukarıdaki durumlar normal bir burun kanamasında da ciddi etmenlerdir. Bu nedenle hamilelik sürecinde de dikkate alınmalı ve gereken müdahaleler yapılmalıdır. İlgili uzman KBB doktoruna başvurarak sağlık sorununuzu kontrol altına alabilirsiniz. 

Hamilelikte Burun Kanamasını Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Hamile kadınlarda meydana gelen burun kanaması çoğu zaman risksizdir. Ancak gerekli müdahalelerin yapılması ve kontrol altına alınması önemlidir.

Sık sık bu rahatsızlığı yaşamamak için şu önlemleri almalısınız:

  • Sağlıklı beslenmelisiniz
  • Doktorunuzun önerdiği burun jeli veya spreyi kullanabilirsiniz
  • Burun temizliğine ve hijyenine dikkat etmelisiniz
  • Bol su içmelisiniz
  • Nazal tuzlu burun spreyi kullanırken dikkat etmelisiniz
  • Kan damarı sağlığı için yeteri miktarda K ve C vitamini almalısınız
  • Burun içine sert maddeler yerleştirmemelisiniz
  • Burun deliği temizliği nazikçe ve suyla olmalıdır
  • Kuru ortama maruz kalındığında kanama riski artacağı için nemli bir ortamda bulunabilirsiniz

Hamilelikte Burun Kanaması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte ara ara meydana gelen burun kanaması, anne adaylarını endişelendirir. Zira, bebeğe zarar verip vermediği bu rahatsızlıkla ilgili en çok merak edilen durumlardan biridir. Burun kanamasının doğrudan bebeğe zarar vermediği bilinir. 

Yine de yoğun ve sürekli meydana gelen kanamalarda doktora danışmak en doğrusudur. Zira, aşırı kan kaybedilirse bebeğin oksijen ve beslenme gereksinimleri risk altına girebilir. Bu nedenle bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için uzman doktora danışarak rahatsızlığın kontrol altında olmasını sağlayabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Kanaması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte burun kanaması olur mu ve ne zaman başlar sorularının yanıtları önemlidir. Söz konusu olan rahatsızlık genelde belirli bir süreç içinde başlar. Bu dönem ilk trimesterdir. Bazı durumlarda bebek doğana dek de devam etmesi mümkündür. Genelde bu süreçte başlasa da kişiden kişiye değişebilir. 

Söz konusu olan trimester dönemi genelde ikinci ve üçüncü hamilelik ayına denk gelir. Bu süreçte hormon seviyelerinde artış belirgin bir şekilde görülmeye başlar. Bunun sonucunda kan damarları genişler ve burun kanaması meydana gelir. Yine de bazı kadınlar gebelik sürecinde hiç bu rahatsızlıkla karşılaşmaz. 

Burun Kanamasının Sık Yaşanması Durumunda Yapılacaklar

Eğer gebelik döneminde burun kanaması sık sık yaşanıyorsa mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Uygun tedavi yöntemi belirlendikten sonra daha iyi bir şekilde kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda bu süreçte dikkate alınması gereken en önemli noktalardan biri, burun mukozalarındaki kuruluğu önlemektir.

Bunun için düzenli olarak yeterli miktarda su içmeniz tavsiye edilir. Diğer yandan hapşırırken ağzınızı açık tutmamalısınız. Kış aylarında kuru havayı önlemek için nemli bir ortam hazırlamalısınız. Pratik bir yöntem olarak kalorifer peteğinin üzerine su koyabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Kanaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte Sol Burun Kanaması Neden Olur?

Hamilelikte sol burun kanaması en çok görülen kanama türüdür. Sol taraftaki kılcal damarlar daha hassas olduğundan daha fazla meydana gelir. Dolayısıyla sol tarafta meydana gelen kanamalarda spesifik bir neden yoktur.

Hamilelikte Burun Kanaması Cinsiyet ile İlgili mi?

Hamilelikte burun kanaması cinsiyet belirtmek için bir gösterge değildir. Bilimsel bir açıklaması olmadığı gibi her gebe kadında görülen bir durumdur. Dolayısıyla bebeğin kız veya erkek olma durumunun bu rahatsızlıkla bir ilgisi yoktur. 

Hamilelikte Burun Kanaması Ne Kadar Yaygındır?

Hamilelikte burun kanamasının genelde yaygın olduğu bilinir. Bu rahatsızlık üzerine yapılan araştırma sonucunda %20 oranında hamile kadınlar bununla karşılaşır. Gebe olmayan kadınlarda ise bu sıklık %6 şeklindedir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Leman Veziroğlu Birdane
Kulak Burun Boğaz
Medical Park Bursa
7567

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.