satır arası

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Hamilelikte karın sertleşmesi, kadınların gebelik döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alır. İlk kez hamile kalanlar için karın sertleşmesi durumu endişe sebebi olabilir ancak genelde endişe edilecek bir sebep yoktur.

Hamileliğin doğal seyrinde fetüsün büyümesi, anne adayının bedeninin genişlemesi, midenin büyümesi gibi nedenlere bağlı olarak karın da sertleşir. Karın sertleşmesiyle birlikte bazı rahatsızlıklar da yaşanabilir. Hamilelik sürecine dahil olan rahatsızlıklar bir takım basit yöntemlerle hafifler ve gebelik ilerledikçe karın sertliği de azalır. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nedir?

Gebelik döneminde karın sertleşmesi rahmin ve bebeğin büyümesiyle birlikte karın bölgesinin genişlemeye çalışmasının etkisiyle olur. Bazı kadınlarda karında sertleşme daha az olurken bazılarında daha çok olabilir. Karın sertleşmesi ve sertleşmeyle birlikte oluşan gerginlik, hamilelikte beklenen bir durumdur.

Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman başlar sorusuna, ortalama olarak hamileliğin 12. haftası yanıtı verilebilir. Bu dönemde oluşan sertlik bazı kadınlarda daha ileri dönemlerde de oluşabilir. Sertliğin başlama zamanı ve verdiği hissiyat hamile kişinin vücut tipine göre değişkenlik gösterir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte karın sertleşmesinin belirtileri ilk 3 ayda çok olmaz. Gebelik süreci ilerledikçe karın sertleşmesi yoğunlaşır ve hafif belirtiler de kendini göstermeye başlar. 

Hamilelikte karın sertleşmesinin belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Karın bölgesi derisinde gerilme hissi
  • Kasık ve karın ağrısı
  • Ani hareketlerde karında artan rahatsızlık hissi
  • Gaz, şişkinlik, kabızlık

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik boyunca bebek büyüdükçe anne adayının karnı da büyür, bunlara bağlı olarak rahim de büyür. Genel olarak genişleme süreci karında baskı yaratır ve karın sertleşebilir. 

Gebelikte karın sertleşmesinin farklı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Hızlı Rahim Büyümesi: Bebeğin büyüdüğü yer olan rahim bebeğin vücudu geliştikçe genişlemek zorunda kalır. Anne adayının beli genişledikçe karında sertleşme olmaya başlayabilir. Rahmin hızla büyümesi karında genişleme ve gerginlik yaratabilir. 
  • Bebeğin Gelişimi: Özellikle hamileliğin üçüncü ayı itibariyle bebeğin iskeleti gelişmeye başladıkça hızlı bir büyüme olur. Bebek büyüdükçe karın da buna uyum sağlamak için büyüyüp sertleşebilir. 
  • Annenin Kilo Alması: Özellikle zayıf anne adaylarında hamilelikle birlikte kilo alımıyla beraber gebeliğin ilk günlerinde karında hafif sertleşme hissi olabilir. Tam tersi durumda yani kilolu bir anne adayında ise gebelikte karın sertleşmesi daha ileri zamanlarda yaşanabilir. 
  • Kabızlık ve Sağlıksız Beslenme: Sindirim ve boşaltım sisteminde yaşanan zorlanmalar hamilelik döneminde karın bölgesinde baskı ve sertleşme yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden gebelik boyunca sağlıklı beslenmek hamilelikte sağlık için çok önemlidir. Özellikle lifli gıdalar tüketilmesi, besinlerin yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmesi anahtar tüyolardır.  
  • Braxton Hicks Kasılması: Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılmalar birlikte yaşanabilir. Hamileliğin daha çok 2. ve 3. aylarında görülebilen Braxton Hicks kasılmaları bazen de doğuma yakın zamanlarda ortaya çıkar. Sahte sancı olarak da bilinen bu kasılmalar karında sertleşmeye de yol açar. 
  • Plasenta Ayrılması: Plasenta bebeğin beslenmesini sağlayan yapıdır ve anne karnında rahime yakın durur. Bazı kadınlarda plasenta rahim astarından ayrılır ve rahimde hassasiyet oluşur. Bu durumun neticesi olarak karında sertlik ve kanama gibi semptomlar görülür. Ciddi ve doktora başvurulması gereken bir durumdur.  
  • Düşük: Karında sertlik ve ciddi ağrılar düşük belirtisi olabilir. Özellikle 20. hafta civarı karın sertleşmesinde düşük riski biraz daha yüksektir.  
  • Ani Hareket Ağrıları: Hamilelikte 2. trimester sürecinde alt karın ve kasıkta ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar daha çok ani hareketlerle tetiklenir ve karında gerilmeyle birlikte sertleşmeye sebep olabilir. 
  • Bağırsak Hareketleri: Rahim bağırsağa yakın bölgede olduğundan bağırsak hareketleri rahimi ve dolayısıyla karın bölgesini de etkileyebilir. Rahim idrar kesesi ve rektum arasında kaldığında boşaltım sisteminde sıkışma etkisiyle karın da gerilip sertleşebilir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Başlar ve Ne Kadar Sürer?

Gebelikte karın sertleşmesi genelde 3 ay sonrasında olur. Çoğunlukla 2. ya da 3. trimester döneminde sertlik oluşmaya başlar. Karın sertleşmesinin hamilelikte mutlaka hissedilmesi söz konusu değildir. Bazı anne adayları karın sertleşmesi hissetmezler. 

Erken doğumdüşük veya ektopik gebelik ya da preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi herhangi bir komplikasyon riski durumları yoksa karın sertleşmesi hamileliğin doğal fizyolojik etkilerinden biridir. 

Hamilelikte yaşanan karın sertleşmesinin verdiği rahatsızlık hissi çok yüksek olmaz. Sertliğin ara ara yaşattığı ağrılar ve gerginlik birkaç dakika sürer. Doğuma yakın zamanlarda oluşan karın sertleşmesi ise rahmin rahatlaması için olabilir ve pozisyon değiştirmek rahatlama sağlayabilir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Yaşandığında Ne Yapılmalı?

Eğer hamilelikte karında sertlik hissi ciddi ve uzun süreliyse, kritik süreçler içinde gerçekleşiyorsa, vajinal kanama gibi ek belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana ulaşmak gerekir. 

Hamilelikte karın sertleşmesini kilo alma, bebeğin büyümesi gibi olağan sebeplerle yaşıyorsanız öncelikle bunun hamilelik sürecinin doğal bir etkisi olduğunu hatırlayın ve kendinizi rahatlatın. 

Hamilelikte farklı sebeplerle olan karın sertleşmelerinde izleyebileceğiniz rotalar şöyledir:

  • Eğer karında sertlikle birlikte gerilme hissi de yaşıyorsanız ve pozisyon değiştirdiğinizde rahatlıyorsanız bu büyük ihtimalle yalancı sancı olarak da bilinen Braxton-Hicks kasılmaları yaşadığınızı gösterir. Biraz hareket etmek veya zaten hareket halindeyseniz biraz dinlenmek gevşemenizi sağlayacaktır. 
  • Bebeğin büyümesi ve vücudunuzun genişlemesine bağlı yaşadığınız karın sertliği ve gerilme hissi için ılık duş almak iyi bir yöntemdir. 
  • Vücuttaki değişimler ve bebeğin beslenmesine bağlı olarak anne adayının gücünü koruması adına doktor onayıyla magnezyum takviyesi gibi destekleyiciler kullanılabilir. 
  • Karında sertlik ödem nedeniyle de iyice rahatsızlık veren bir hale gelebilir. Ödem atmak ve ishal için hamilelik boyunca bol bol su içmek ve sıvı tüketmek önemlidir. 
  • Hamilelikte karında sertlik ve kas gerilimi hafifletmek için gebelere uygun nefes egzersizlerini yapmak rahatlatıcı bir seçenektir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi için Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Gebelikte karın sertleşmesi ve gerginliği yaşıyorsanız ve pozisyon değiştirmenize, rahatlatıcı yöntemler denemenize rağmen rahatsızlık haliniz geçmiyorsa doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. 

Karın sertleşmesi ile birlikte ağrı ve kanama gibi sorunlar da varsa hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Karında sertlik ve gerginlik hissiyle birlikte kasılmalar başladıysa, bir saat içinde 3-4 kasılmadan fazlasını yaşıyorsanız, doktorunuza haber vermeniz iyi olur. Bu durumda, doğum yavaş yavaş ön sinyallerle kendini gösteriyor olabilir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi midir?

Gebelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi olabilir ancak her sertleşme hissi doğuma işaret eder denemez. Bazen yalancı sancılarda da karın sertleşmesi olur ama sonuç doğum olmaz. Bazen de hamileliğin farklı dönemlerinde sadece bebeğin iskeletinin ve annenin vücudunun gelişiminin etkisi karında sertlik yaratıyor olabilir. 

Hamilelikte karın sertleşmesi ve ağrı neden olur?

Hamilelikte oluşan karın sertleşmesi bazen gerilme bazen de ağrı hissiyle birlikte yaşanabilir. Evde uygulanan rahatlatıcı yöntemlerle bu rahatsızlıklar genellikle azalır. Geçmeyen, artış eğiliminde olan, beraberinde farklı sıkıntıların da yaşandığı durumlarda ise uzmana başvurmak gerekir. 

Bebek anne karnında neden taş gibi olur?

Bebeğin özellikle iskeletinin gelişmesiyle birlikte anne adayının karın bölgesinde büyüme de olur. Bebeğin gelişme aşamasında bazı kadınlar karında yaşanan hissiyatı taş gibi olma gibi tanımlayabilir.

5 aylık hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?

5 aylık hamilelikte karın sertleşmesi bebeğin gelişimiyle ilgili olabileceği gibi erken doğum belirtisi de olabilir. Erken doğum riskinin 5.ay ile birlikte başladığını bilmekte fayda vardır.

Eğer karın sertleşmesi ağrı, günde birkaç günlük ped değiştirmeyi gerektirecek kadar çok akıntı, pembemsi akıntı gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa erken doğuma işaret ediyor olma ihtimali yüksektir ve hemen hastaneye gitmek gerekir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Cem Dane
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
195156

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.