Kolesterol, bütün memeli canlı türlerinin hücre yapılarında ve kanında bulunan yağımsı bir maddedir. Bu madde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gereklidir. Vücudumuzdaki sinir dokuları, kalp, karaciğer, böbrek, göz ve bağışıklık sistemi hücrelerinin işlevselliğinde büyük önem taşır. Birçok hormonun, D vitamininin ve sindirimde önemli rol oynayan safra asitlerinin üretilmesi için kolesterole ihtiyaç duyulur.
Kan tahlili hdl kolesterol nedir sorusuna vücuttaki hdl kolesterol seviyesinin ölçülmesine yarayan bir testtir şeklinde yanıt verilebilir. Vücuttaki kolesterolün büyük kısmı karaciğer organı tarafından üretilir. Ancak kişinin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak yoğun yağlı gıdalarla da vücuda alınabilir.
Kolesterol yağımsı bir madde olduğu için suda çözülemediğinden fazlası vücuttan atılamaz. Kandan dokulara, dokulardan kana veya bağırsaklardan karaciğere özel moleküller olan lipoproteinler tarafından taşınır. Vücutta farklı tipte lipoprotein çeşitleri bulunabilir. Lipoprotein olarak da adlandırılan HDL bunlardan biridir. Kandaki fazla kolesterolü karaciğere taşıyarak uzaklaştırma etkisi yarattığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Böylelikle damarlarda plak oluşumunu önler. Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Hdl kolesterol nedir kan tahlili sorusuna kişinin vücudundaki iyi kolesterol miktarını ölçmek için yapılan kan testidir şeklinde yanıt verilebilir.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Nedir?
Hdl kolesterol nedir kan tahlili denildiğinde kandaki lipoprotein miktarının ölçümü anlaşılır. Bu test genellikle tam kolesterol testiyle birlikte yapılır. Hdl, yüksek yoğunluklu lipoprotein miktarını belirtir. Ldl, düşük yoğunluklu lipoprotein miktarını ifade eder. Vldl çok düşük yoğunluklu lipoprotein miktarıdır. Hdl, biriken fazla kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Hdl kolesterol nedir kan tahlili sonuçlarına göre kişinin Hdl değerinin ölçülmesidir. Kanda fizyolojik faaliyetler için gerekenden fazla miktarda kolesterol biriktiğinde atardamar çeperinde başka maddelerle birleşebilir. Bu birleşmenin sonucunda zamanla damarlarda plak oluşabilir. Plak, damarların esnekliğini olumsuz etkilediği gibi ayrıca damarları tıkayarak organların beslenmesini engeller. Ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Mesela kişinin bacak damarlarında plak oluşumu meydana geldiyse hareket kısıtlılığı yaşayabilir. Göz damarlarında plak oluştuysa görme kaybı yaşanabilir. Kalp ve beyin damarlarındaki plak oluşumu çok daha ciddi risklere yol açabilir. Kalp damar hastalıklarının en büyük nedenlerinden biri damarlarda zamanla oluşan bu plaklardır.
Hdl kolesterol nedir kan tahlili sorusuna sonuçları total kolesterol, Ldl ve trigliserid seviyeleriyle beraber değerlendirilen kan testidir şeklinde yanıt verilebilir. Hdl kolesterol kan tahlili çocuklarda ve ergenlerde yapılmaz. 20 yaşına gelen yetişkinlerde her beş yılda bir kez doktor kontrolüyle ölçüm yapılabilir. Diyabet, kalp hastalığı, obezite riski taşıyan kişilerin belirli dönemlerde hdl kolesterol kan tahlili yaptırması büyük önem taşır. Hdl kolesterol nedir kan tahlili hakkında merak ettiğiniz soruları doktorunuza danışabilirsiniz.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?
Yetişkinler için hdl kolesterol kan tahlili normal değeri yaşa ve cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak sağlıklı yetişkinlerde kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılması için Hdl kolesterol ölçümü şu şekilde sıralanabilir:
- Kadınlarda 40 mg/dL
- Erkeklerde 50 mg/dL
Bu değerler tek başına değil kandaki tüm kolesterol ölçümleriyle beraber incelenir. Kan tahlili hdl kolesterol nedir alanında uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Eğer hdl kolesterol durumunuzla ilgili şüpheleriniz varsa bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz sizden başka testler de isteyebilir. Tüm test sonuçlarınıza göre hdl kolesterol kan tahlili normal değerinizin kaç olması gerektiği konusunda size daha doğru bir bilgi verebilir.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri
Hdl kolesterol düşüklüğü neden olur sorusuna Ldl kolesterolün yükselmesi şeklinde yanıt verilebilir. Ldl kolesterolün yükselme nedenleri kişinin sağlık durumuna, genetik yapısına, yaşına, cinsiyetine, yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi sonucu da hdl kolesterolü düşüklüğü görülebilir. Hdl kolesterol düşüklüğü toplumumuzda sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Yaşam tarzında yapılabilecek bazı değişikliklerle hdl kolesterol düşüklüğü giderilebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Fazla kilo almamaya dikkat etmek
- Alkol ve sigara kullanmamak
- Uyku düzenine dikkat etmek
- Bol su içmek
- Doymuş yağ ve trans yağ içeriği düşük, lif içeriği yüksek bir diyet yapmak
- Bolmeyve, sebzeve tam tahıllı yiyecekler tüketmek
Hdl kolesterol düşüklüğü probleminiz için yaşam tarzınızı değiştirmenizin yanında doktorunuz size hdl seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilecek ilaçlar kullanmanızı da önerebilir.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri
Hdl kolesterol yüksekliği çoğunlukla iyi olarak kabul edilen bir durumdur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğu için sakıncalı görülmez. Kan tahlilinde hdl kolesterol yüksekliği nedir sorusuna kandaki yüksek lipoprotein miktarını gösterir şeklinde yanıt verilebilir. Lipoprotein 80 mg/dL ve üzeri değerler hdl kolesterol yüksekliği olarak kabul edilir.
Zeytinyağı, tam tahıllar, baklagiller, lifli meyveler, somon, ton balığı, fındık, badem gibi yiyeceklerin tüketimi hdl kolesterolü yükseltir. Ancak hdl kolesterol yüksekliği altında yatan nedenin araştırılması önemli olabilir. Çünkü bazı karaciğer, böbrek hastalıklarının, düşük tiroid hormonu seviyeleri, HIV, AIDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen ciddi hastalıkların yan etkisi olarak da hdl kolesterolünün yükselmesine neden olabilir.
Hdl kolesterol yüksekliği iyi olarak kabul edilse de altında yatan nedenin araştırılması sağlığınız açısından önemlidir. Doktorunuza bu konuda danışabilir, ondan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Hdl kolesterol kan tahlili randevusu almak için doktorunuzun önerdiği laboratuvardan bilgi edinebilirsiniz. Ya da doktorunuzun bağlı çalıştığı hastanenin laboratuvarından randevu talebinizi belirterek alabilirsiniz. Randevu zamanı başvurduğunuz kurumun yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle laboratuvar çalışanları en uygun zaman aralığında randevu talebinizi sisteme girer ve randevunuzu hızlıca oluşturur.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Hdl kolesterol kan tahlili sonucunuzu çıktıktan sonra doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Doktorunuz sonuçlarınızı inceleyerek size durumunuzla ilgili gereken bilgilendirmeyi yapar. Bazı laboratuvarlar, sonuçlarınızı online olarak veya telefonla sorgulamanıza olanak tanır. Ayrıca tahlil sonuçlarınız hazırlandıktan sonra raporunuzun çıktısını laboratuvardan alabilirsiniz.
Hdl Kolesterol Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Hdl kolesterol kan tahlili testi için 12 saat açlık gerekmektedir. Bu yüzden testin genellikle sabah saatlerinde yapılması tercih edilir. Hemşire hastanın kolundaki damardan küçük bir tüp kan örneği alır. Genellikle bu işlem birkaç dakika sürer. Alınan kan örneği hdl kolesterol kan tahlili testi yapılması için laboratuvara gönderilir.
Hdl Kolesterol Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Hdl kolesterol kan tahlili sonuçları 1-2 günde çıkar. Ancak bazı durumlarda sonuçların çıkması uzun sürebilir. Sonuçların ne zaman çıkacağı ile ilgili laboratuvardan daha kesin ve doğru bilgi edinebilirsiniz.
Barkod ile Hdl Kolesterol Kan Tahlili Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?
Laboratuvarlar ve hastaneler, barkodlu bir belge vererek kan tahlili sonuçlarınızı online olarak veya hasta portalı aracılığıyla görmenizi sağlayan bir imkân sunabilir. Barkod ile sonuçlarınızı öğrenmek için testinizi yapan laboratuvarın ya da muayene olduğunuz hastanenin web sitesine giriş yapabilirsiniz. Barkod numarasını yazdıktan sonra hdl kolesterol kan tahlili sonucunu ekranda görüntüleyebilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Doç. Dr.
Gökalp Altun
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/WgmphVqt.JPG
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Florya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
30.5.2024
30.5.2024
8387
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.