Hemoroid yani halk arasında bilinen adı ile basur; düzensiz ve yetersiz beslenme, yanlış tuvalet alışkanlıkları, günlük hayatta uzun süre oturmalar, kronik kabızlık gibi bir çok sebepten ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır ve basur ameliyatı tedavi yöntemlerinden biridir.
Toplumda yaygın bir biçimde görülür. Yetişkin nüfusun %50'si hayatlarının bir döneminde hemoroid (basur) semptomlarıyla karşılaşmaktadır. Hastalığın evresine göre farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nedir?
Hemoroid ameliyatı veya halk arasında bilinen ismiyle basur ameliyatı, anüs ve rektumun içinde ve çevresinde basınç altında esneme nedeniyle şişen kan damarlarından kaynaklı şikayetleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan cerrahi bir işlemdir.
Hemoroid belirtileri arasında rektal ağrı, kanama, kaşıntı ve nadiren rektal prolapsus yer alır. Hemoroid, bağırsak hareketleri sırasında zorlanma sonucu gelişebilir. Bulundukları yere göre iki tip hemoroid vardır. Dış hemoroid anüs derisinin altında oluşurken, iç hemoroid anüs ve rektumun alt kısmında oluşur.
Çoğu durumda hemoroitler semptomsuz olarak ortaya çıkar ve insanlar bunları fark etmeyebilir. Diğer durumlarda semptomlar rahatsız edici olabilir ve tedavi gerektirebilir.
Kişide rahatsızlık yaratan hemoroid tedavisinde hastalığın derecesine göre farklı cerrahi yöntemler mevcuttur. Ameliyatlar kan akışını kısıtlamayı veya hemoroidi gidermeyi amaçlar.
Kadınlarda Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?
Hemoroitler hem erkeklerde hem de kadınlarda çok yaygın olarak görülür. Toplumun yaklaşık yarısı 50 yaşına kadar bu hastalığa yakalanır. Kadınlarda özellikle hamilelik ve yaşlılık dönemlerinde karşılaşılabilir. Ayrıca kronik kabızlık veya ishalle de ilişkilidir. Düşük lifli beslenme düzeni de hemoroidlerin ortaya çıkmasının sebeplerindendir.
Rahatsız edici semptomlara neden olan basurun en etkili tedavi şekli hemoroid ameliyatıdır. Yaşam tarzı, beslenme değişiklikleri gibi diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen semptomlar yaşayan kişiler için hemoroid ameliyatı önerilmektedir.
Basur ameliyatının amacı hemoroidin küçültülmesi veya yok edilmesidir. Basur ameliyatı nasıl olur ve basur ameliyatı nasıl yapılır sorularına verilecek en kısa yanıt bu operasyonun iki farklı şekilde yapıldığıdır.
- Hemoroidin alınması
- Hemoroide giden kan akışının azaltılması
Erkeklerde Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde çeşitli nedenlerle hemoroid görülebilir. Özellikle gün içinde sürekli ağır kaldırmak, tuvalette oturarak çok zaman geçirmek, düşük lifli beslenmek ve dolayısıyla ortaya çıkan kabızlık en önemli nedenlerindendir.
Hemoroid tedavisinde hastalığın evresine ve yerine (iç-dış) bağlı olarak farklı cerrahi müdahaleler mevcuttur. Hemoroidin 4 evresi vardır.
- 1. Evre: Ciddi kanamalar olmasa da tuvalet kağıdını kirletecek kadar kanamalar görülür.
- 2. Evre: Hemoroidler dışkıyla birlikte dışarı sarkar ve kendiliğinden içeri girer.
- 3. Evre: Hemoroidler dışarıdadır ve ancak parmak yardımıyla içeri itilebilir.Ödem oluşumu ve ağrılar görülebilir.
- 4. Evre: Bu evrede hemoroidler tamamen dışarı sarkmış durumdadır. Otururken ağrı görülür.
Yaşlılarda Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Olur?
Tıpkı kadınlarda ve erkeklerde olduğu gibi hastalığın evresine; bulunduğu yere ve ayrıca yaşlılığın ortaya çıkardığı risklere göre cerrahi müdahale değişebilir
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Belirtilerinizin ciddiyetine ve komplikasyonlarınızın olup olmadığına bağlı olarak doktorunuz, hemoroid ameliyatına ihtiyacınız olup olmadığına ve sizin için en uygun prosedür türüne karar verecektir. Basur ameliyatı nasıl olur sorusuna verilecek yanıt, izlenecek yönteme göre farklılık gösterir.
-
Hemoroid Bant Ligasyonu: Bu kanamayı veya iç hemoroid sarkmasını tedavi etmek için yapılan bir prosedürdür. Hemoroit tabanının etrafına bir lastik bant yerleştirmeyi içerir. Bu yöntem, kan akışını kısıtlayacak ve sonunda hemoroidin düşmesine neden olacaktır
-
Skleroterapi: Bu prosedür, doktorun iç hemoroide kimyasal bir solüsyon enjekte etmesini içerir. Çözüm, bölgedeki sinir uçlarını uyuşturarak ağrının hafifletilmesine yardımcı olur. Ayrıca yara dokusunun oluşmasına ve hemoroidin düşmesine neden olur.
-
Hemoroidektomi: Hemoroidektomi , büyük sarkan hemoroidi olan hastalarda hemoroidi kalıcı olarak ortadan kaldıran cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat genellikle genel anestezi gerektirir. Bu prosedürde cerrah, neşter, makas veya elektrocerrahi cihazı ile hemoroid çevresinde dairesel bir kesi yapar. Daha sonra deriyi çıkarırlar ve ortaya çıkan yarayı dikişlerle kapatırlar ya da kendi kendine iyileşmesi için açık bırakırlar. Yaranın açık bırakılmasının nedeni genellikle ya yaranın konumu nedeniyle kapanmasının zor olması ya da başka sağlık durumlarının mevcut olmasıdır.
-
Longo Tekniği: Bu prosedür büyümüş veya sarkmış iç hemoroidlerin tedavisine yardımcı olur. Dış hemoroidi tedavi edemez. Anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sırada cerrah, hemoroitleri anal kanal içinde normal bir pozisyona zımbalamak için özel bir cihaz kullanacaktır. Bu hemoroitlere kan akışını kısıtlar ve boyutlarının yavaşça küçülmesine neden olur.
Bazı çalışmalar hemoroid zımbalamanın geleneksel hemoroidektomiden daha az ağrılı olabileceğini ve iyileşme süresinin daha kısa olabileceğini bulmuştur. Ancak bu durumun tekrar ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her tekniğinin tekrarlama ve olası komplikasyon açısından kendine özgü riskleri vardır. Basur ameliyatından sonra yaygın görülen komplikasyonlar arasında ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve anal bölgede gerginlik hissi yer alır.
Basur ameliyatının sonrasında ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar şunlardır ve acil tıbbi bakım gerektirir:
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Kanama
- Dışkıyı tutamama
- Anal darlık veya anal kanalın dışkılamayı zorlaştıracak şekilde daralması
- Tekrarlayan hemoroid
- Nadir durumlarda, hemoroid ameliyatından sonra apseler meydana gelebilir.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Hemoroid ameliyatından sonra hastaların dikkat etmeleri gereken bazı hususlar şunlardır:
- Lif açısından zengin gıdalarla hazırlanmış yemekler yemek
- Bol su içmek
- Uzun süre oturmaktan kaçınmak
- Oturma banyosu yapmak
- Bağırsak hareketi sırasında zorlanmamak
- Ağırlık kaldırmaktan kaçınmak
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Basur ameliyatı sonrası iyileşme süresi kişiye ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterir. Hemoroide kan akışını kısıtlayan yöntemlerin ardından hemoroidin düşmesi için birkaç gün gerekir. Yaranın tamamen iyileşmesi 1 ila 2 hafta sürebilir.
Hemoroidektomi yöntemi uygulanan hastaların iyileşme süresi 6 ila 8 haftayı bulabilmektedir. Bu tedavi yöntemi uygulanan hastalar 10 gün içinde normal hayatlarına dönebilmektedir. Ancak operasyondan sonraki 2-3 hafta boyunca ağır işlerden uzak durulmalıdır.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Basur ameliyatı sonrasında hastalar, kabızlığa neden olabilecek gıdalardan uzak durmalı ve bol su tüketmelidir. Tahıllı gıdalar ve lifli gıdalar tercih edilmelidir.
Hemoroid (Basur) Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Basur ameliyatı sonrası rektumda bir miktar kanama olması normaldir. Ancak aşağıdaki durumlarda doktora başvurmalısınız:
- Çoğunlukla veya çok kanlı bir bağırsak hareketi geçiriyorsanız
- Anal veya karın bölgelerinde şiddetli ağrı yaşıyorsanız
- İshaliniz varsa
- Ateşiniz varsa
- İdrar çıkaramıyorsanız
- Uzun süreli kabızlık çekiyorsanız
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan ağrılı ve akıntılı bir apse oluşursa doktorunuza danışınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Hemoroid tedavisinde ameliyat olmak şart mıdır?
3. ve 4. evre hemoroidlerde genellikle ameliyat önerilmektedir.
Gebelik döneminde ortaya çıkan hemoroid nasıl tedavi edilir?
Bol bol su içilmeli, lifli gıdalarla beslenilmeli, uzun süre oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Geçici tedavi olarak doktor önerisiyle krem veya fitiller kullanılabilir.
Basur ameliyatından sonra hemoroid tekrarlar mı?
Bütün hemoroid tedavilerinden sonra az da olsa tekrarlama riski vardır. Bunun önüne geçmek için lifli beslenmek, bol su içmek ve uzun süre oturmamak gibi önlemler alınabilir.
3. veya 4. evre hemoroid durumunda ameliyat olunmazsa ne olur?
Boğulma, şişlik ve şiddetli ağrılar günlük hayatı olumsuz etkiler.
Basur ameliyatı kaç saat sürer?
Basur ameliyatı kaç saat sürer sorusuna kesin olarak bir yanıt verilemese de operasyonun 30 dakika ile 1 saat arasında sürmesi beklenmektedir.
Basur ameliyatı fiyatı nedir?
Basur ameliyatı fiyatı izlenecek tedavi yöntemine göre değişmekte olup gerçekleştirilecek muayene sonrası bilgi alınabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Aziz Kemal Emek
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/56stMBbY.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
21.2.2024
16.4.2024
39576
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.