Her kitle kanser midir sorusuna cevap olarak, vücutta oluşan her kitle kanser değildir demek mümkündür.
Vücutta oluşan kitle, herhangi bir organda ya da vücut bölgesinde ortaya çıkabilir. Şişlik, yumru, beze şeklinde kitleler görülebilir.
Vücutta oluşan her kitle kanser midir sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkündür. Her kitle kanserli hücre oluşturmaz.
Bazen dış etkenlere bağlı olarak bir kaza, yaralanma ya da travma sonucu cilt yüzeyinin altında kanamalar görülebilir. Bunun sonucunda deri altında bir kitle oluşabilir.
Bu tür kitleler zararsızdır ve zamanla kendiliğinde geçmektedir.
Daha yavaş büyüyerek diğer organ ve dokulara yayılmayan kitlelere iyi huylu (benign) kitle denir. Ayrıca, çok büyük olmadıkça veya sinir sistemi (beyin, omurilik ve sinirler) gibi hassas vücut bölgelerinde gelişmedikçe genellikle semptomlara neden olmazlar.
Kötü huylu (malign) kitleler ise; anormal bir şekilde aşırı hücre büyümesinden kaynaklanır. Kötü huylu bir neoplazma veya kanserli kitle genellikle hızla büyür.
Lenf sistemi, kan veya kemik iliği gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum, metastaz olarak bilinen bir sürecin parçasıdır ve kanseri tehlikeli yapar.
Vücutta Oluşan Kitle Çeşitleri Nelerdir?
Vücutta oluşan kitleler; doku, kan, deri, organlar ve lenf bezleri dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerine yayılabilir ve gelişebilir.
Kitleler oluşumlarına göre; iyi huylu kitle, kötü huylu kitle ve kanser önce kitle şeklinde meydana gelebilirler.
Kanser öncesi evrede olan herhangi bir kitle zamanla kötü huylu kitleye dönüşebilir.
İyi huylu kitlelerin bazı yaygın türleri şu şekildedir;
- Lipomlar; cilt ve yumuşak doku kitleleridir
- Menenjiyomlar; beyinde oluşan iyi huylu kitlelerdir
- Osteomlar; kemiklerde oluşan iyi huylu kitle yapılarıdır
- Rahim miyomlarında oluşan kitleler. Bu tür kitleler, vücudun değişik yerlerinde oluşan iyi huylu kitlelerdir. İyi huylu kitleler çoğunlukla zararsızdır. Vücut genelinde yayılım göstermezler
Kötü huylu oluşum gösteren kitlelerin en sık karşılaşılan çeşitleri şu şekildedir;
- Osteosarkom; vücudun farklı yerlerindeki kemik yapılarında ortaya çıkan kötü huylu kitlelerdir
- Glioblastoma; beynin çeşitli yerlerinde oluşan ve kansere dönüşebilen kitlelerdir
- Göğüste, karaciğerde, akciğerlerde oluşan kötü huylu kitleler
- Germ hücreli kitleler; yumurtalıklarda oluşan kötü huylu kitlelerdir
- Prostatta oluşan kitleler
- Kötü huylu kitle olarak skuamöz hücreli karsinomlar cildin çeşitli yerlerinde oluşabilir. Kötü huylu kitleler, genellikle kanserli hücre oluştururlar. Kötü huylu kitlelerin teşhisi durumunda, endişeye kapılmadan gerekli tedavi uygulamalarının yapılması sağlık açısından önemlidir.
Kanser öncesi kitlelerin bazı yaygın türleri şu şekildedir;
- Cildi etkileyen aktinik keratoz kitleler
- Meme yapısında oluşan kitleler. Bu tür kitlelerin oluşumu kadınlarda daha fazla görülür
- Kolonda oluşan kitle yapıları, kolonun iç tarafında büyüyerek ortaya çıkabilir. Bu tür kitleler kanser öncesi kitle türleridir. Kanser öncesi kitlelerin, zamanla kötü huylu hücreye dönüşerek kanserli hücre oluşturma riski oldukça fazladır
Vücutta Oluşan Kitle Tanısı Nasıl Konulur?
Çeşitli belirti ve rahatsızlıklardan dolayı yapılan muayene sonucunda vücutta oluşan kitlenin kanser olup olmadığının tanısı konulabilir.
Fiziksel muayene yapılmadan önce, hastanın ailesinde kanser tanısı konan kişilerin olup olmadığı belirlenir ve daha sonra fiziksel muayenesi yapılır.
Daha sonra oluşan kitlenin büyüklüğü, etkisi, şekli gibi faktörlerin tespiti ve değerlendirilmesi için görüntüleme tekniklerinden faydalanılır.
Kitlenin ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesi için manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), ultrasonografi taraması yapılabilir.
Ayrıca, kitlenin kanserli olup olmadığını kontrol etmek için biyopsi de yapılabilir. Böylece kitlenin kanserli hücre oluşturup oluşturmadığı tespit edilir. Daha sonra gerekli tedavinin planlaması yapılarak uygulanacak tedaviye geçilir.
Vücutta Oluşan Kitle Nasıl Tedavi Edilir?
Vücutta oluşan bir kitle varsa; kitlenin türü, boyutu, belirtilesi, hastada oluşturulduğu etkiler ve diğer risk faktörleri gibi unsurlar değerlendirilerek tedavisi yapılır.
İyi huylu kitle oluşumunda, bazı durumlarda herhangi bir belirti bile görülmeyebilir.
Bu tür kitleler hiçbir tedavi uygulaması gerekmeden kendiliğinden iyileşebilir. Bazı iyi huylu kitleler ise ilaç tedavisi, takip ve kontrol yapılarak iyileştirilir.
İyi huylu kitleler nadir olarak cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilir.
Her kitle kanser midir, kötü huylu olarak oluşan kitleler kanser olabilir. Oluşum itibariyle kötü huylu olan kitlelerin tedavi yöntemi çoğunlukla cerrahi müdahaledir. Kötü huylu kitlenin vücuttan çıkarılarak tekrarlanması önlenebilir.
Bunun için; ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefli ilaç tedavisi uygulanarak kitle tedavi edilebilir.
Vücutta Oluşan Kitle Ameliyatı
Vücutta oluşan kitlelerin ameliyatı; kitlenin boyutuna, etkisine, türüne göre değişik şekillerde gerçekleştirilebilir.
Oluşan kitlenin kanserli olması halinde yapılacak cerrahi müdahale yöntemleri açık ameliyat ve kapalı ameliyat olarak uygulanır. Kitlenin vücuttan çıkarılması için genellikle kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilir.
Daha hızlı iyileşme ve vücutta daha az kesi açılması kapalı ameliyatın avantajlarıdır. Kapalı ameliyat yöntemi ile hastalarda ameliyata bağlı ağrı düzeyi daha az olur.
Vücuttaki kitlenin ameliyatı sonrasında kemoterapi ve radyasyon tedavisi de uygulanarak kanserli kitle iyileştirilmeye çalışılır.
Vücutta Oluşan Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Vücutta oluşan kitle tedavisi sonrasında iyileşme sürecinde bazı hususlara dikkat edilmelidir. Gerekli ilaçlar titizlikle kullanılmalıdır. Takip ve kontrol muayeneleri aksatılmadan tamamlanmalıdır.
Kitlenin cerrahi müdahalesi sonrasında kanserli hücrelerin tamamen vücuttan uzaklaştırılması için kemoterapi ve radyoterapi gibi koruyucu tedaviler yapılması gerekebilir.
Bu süreç hastalar için biraz yıpratıcı olabilir. Bundan dolayı hastalara gerekli psikolojik destek verilmelidir.
Hastalar, beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri gerekir. Günlük vitamin ve mineralleri almaları için dengeli ve sağlıklı beslenme doğrultusunda hareket etmeliler.
Kendilerini yoracak fiziksel aktivitelerden kaçınmaları gerekir. İyileşme süresini kısaltmak adına bu tür önlemleri almak ve günlük hayatta uygulamak gereklidir.
Vücutta Oluşan Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Vücutta oluşan kitle için hangi bölüme gidilir?
Her kitle kanser midir sorusuna cevap olarak, vücutta oluşan kitlenin kanser oluşturup oluşturmadığının teşhisi ve sonrasında tedavisi için onkoloji bölümüne gitmek gereklidir. Onkolojinin çeşitli alt dalları da vardır. Örneğin; çocuklarda oluşan bir kanser varsa pediatrik onkoloji, kemoterapi uygulaması yapılacaksa medikal onkoloji, radyoterapi uygulaması yapılacaksa radyasyon onkoloji bölümüne gitmek gerekir.
Vücutta oluşan kitle tehlikeli midir?
Vücutta oluşan her kitle tehlikeli değildir. Kitlenin tehlikeli olması için kötü huylu özellikler göstermesi gerekir. Kötü huylu kitleler; oluştuğu bölgenin dışına çıkarak diğer organları ve dokuları da etkiler. Vücudun geneline zarar verebilirler. İyi huylu kitleler ise; genellikle tehlikeli değildir. Zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebildiği gibi gerektiğinde tedavi yapılarak iyileşebilirler.
Vücutta oluşan kitle kanser midir?
Her kitle kanser midir sorusuna cevap olarak, kitlelerin hepsi kanserli hücre oluşturmaz yanıtı verilebilir. Kötü huylu kitleler zaman içerisinde vücudun geneline yayılarak kanserli hücre oluşturabilirler. Bundan dolayı kötü huylu kitlelerin zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. İyi huylu olarak oluşan kitleler ise çoğunlukla kanser oluşturmazlar.
Vücutta oluşan kitle nasıl temizlenir?
Vücutta oluşan kitleler oluşum nedenine ve etkisine göre farklı şekillerde vücuttan temizlenir. İyi huylu kitleler; ilaç tedavisi yapılarak ya da takip, kontrol yöntemi ile temizlenebilir. Gerektiğinde cerrahi müdahale de yapılabilir. Kötü huylu kitleler ise cerrahi müdahale yapılarak kanserli dokuların vücuttan çıkarılması suretiyle vücuttan temizlenir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Cemil Bilir
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/kxx3TBNj.jpg
Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)
Medical Park Pendik
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)
1.10.2024
1.10.2024
147
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.