satır arası

İdrar retansiyonu, idrarın mesanede birikmesine rağmen kişinin idrar yaparken zorluk yaşamasına neden olan önemli bir rahatsızlıktır.

Bu rahatsızlık, mesanenin düzgün boşalmaması ve idrar yolları tıkanıklığı sebebiyle gerçekleşebilir.

Bazı durumlarda ise idrar retansiyonu, ani veya kronik olabilir. 

İdrar retansiyonu belirtileri içerisinde idrar yapamama, karın bölgesinde şişlik, idrar yaparken ağrı veya yanma, sürekli idrara gitme isteği, gece idrara kalkma, idrar akışının zayıf olması, ağrılı mesane duygusu yer alabilir.

Mesanede idrar birikmesine rağmen idrar yapamıyor olmak idrar retansiyonu belirtisi olabilir. Ayrıca mesane aşırı dolmuşsa, şişlik ve basınç karın bölgesinde oluşabilir. 

İdrar retansiyonu nedenleri fiziksel tıkanıklar, sinirsel problemler, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, mesane kasları olmak üzere sıralanabilir.

Tedavi edilmediği zaman idrar retansiyonu böbrek hasarına, enfeksiyonlara ve diğer tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir.

Bu nedenle tedavi için derhal bir uzman doktora başvurulması gerekebilir. 

İdrar Retansiyon Nedir? 

İdrar Retansiyon Nedir? 

 

İdrar retansiyonu, mesanede idrarın bulunmasına rağmen kişinin idrar yaparken zorlanması veya idrarın yapılamaması durumudur. Bu noktada mesanenin tamamen boşaltılması oldukça güçleşir.

Genellikle mesanenin düzgün bir şekilde kasılmaması, idrar yolundaki tıkanıklık veya sinirsel sorunlar idrar retansiyonuna sebebiyet verebilir. 

İdrar retansiyonu, vücutta mesane bölgesinde biriken idrarın düzgün bir şekilde boşaltılmasını engelleyen çeşitli fizyolojik ve nörolojik faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlık, tedavi edilmediği durumlarda böbreklerde hasara ve idrar yollarında ise enfeksiyonların açığa çıkmasına neden olabilir. 

İdrar retansiyonu, idrar yapma zorluğu ile baş gösteren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip bireyler, mesanenin tamamen ya da kısmen boşaltıldığını hissederek huzursuz hissedebilir. İdrar retansiyonu ikiye ayrılır:

  • Akut idrar retansiyonu, bireylerin ani bir şekilde idrar yapamaması durumudur. 
  • Kronik idrar retansiyonu, mesanenin idrarı yeterince boşaltamamasına karşılık yinede idrara çıkma isteğinin var olması ile ilgilidir. İdrarın yavaş bir şekilde birikmesine neden olan kronik idrar retansiyonu, kişinin mesanesinin tam olarak boşalmadığı durumu ifade edebilir. 

İdrar Retansiyon Belirtileri Nelerdir?

İdrar retansiyon belirtileri içerisinde idrar yapma zorluğu, karın bölgesinde şişlik, idrar yaparken ağrı, sık idrara gitme isteği, idrar akışının zayıflaması, ağrılı idrar, gece sıklıkla idrara kalkma, mesane duygusu ve rahatsızlık yer alabilir.

Böyle bir durumda kişi, idrar yapmaya çalışırken normalden çok fazla zorlanır veya hiç idrar yapmayabilir.

İdrar retansiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

  • İdrar yapma güçlüğü
  • Karın bölgesinde şişlik, ağrı
  • Sık idrara gitme
  • İdrar akışının zayıf olması
  • Ağrılı idrar yapma
  • Gece sık idrara kalkma (Noktüri)
  • Mesane duygusu ve rahatsızlık

Mesane dolduğunda, karın bölgesinde şişlik ve rahatsızlık hissiyati oluşabilir. Mesane tam olarak idrarı dışarıya atamadığı zaman, sürekli idrara gitme isteği oluşabilir. İdrar yaparken ağrı, yanma ve zorluk yaşanabilir.

Gece boyunca sık sık idrara kalkma ihtiyacı çoğalır. Aynı zamanda mesane bölgesinde baskı, ağrı ve yine aynı şekilde rahatsızlık ortaya çıkabilir. Mesane boşaltma sorunları, yaşam kalitesinde önemli ölçüde düşüşe neden olabileceğinden uygun bir tedavi yönteminin erkenden belirlenmesi öngörülür. 

İdrar Retansiyon Nedenleri Nelerdir?

İdrar Retansiyon Nedenleri Nelerdir?

İdrar retansiyonu, mesanede idrar birikmesi durumu olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Bazen erkeklerde prostat büyümesine bağlı olarak idrar retansiyonu gelişebilir.

Prostat büyümesi, mesanenin çıkış yolunu tıkadığı için idrarın düzgün bir şekilde vücuttan atılmasına mani olabilir. İdrar retansiyonu nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Prostat büyümesi
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Nörolojik bozukluklar
  • Bazı ilaçlar
  • Mesane taşları
  • Kadınlarda pelvik organ sarkması
  • Mesane kaslarının zayıflaması
  • Gebelik
  • Diyabet
  • Fiziksel engeller

Fiziksel engeller ya da üretra darlığı gibi yapısal bozukluklar, idrarın serbestçe vücuttan çıkmasını engelleyebilir.

Ayrıca uzun süreli diyabet, sinir hasarına yol açarak idrar yapma düzenini bozabilir. Bazen gebelik sırasında büyüyen rahim, mesaneye baskı yaparak idrar çıkışını güçleştirir.

Mesane yetmezliği, idrarı mesanede tutarak boşaltılmasını engeller. 

Pelvik kaslarının zayıflaması, mesanenin aşağıya doğru kayması idrarın tutulmasına yol açar. Mesanede oluşan taşlar, idrarın serbestçe normal düzeninde vücuttan çıkmasını önleyebilir. İdrar yolu tıkanıklığı, idrar retansiyon rahatsızlığına zemin hazırlar.

Tüm bunların yanı sıra Parkinson hastalığı, inme gibi nörolojik hastalıklar, idrarın kontrolünü sağlayan sinirleri olumsuz yönde etkileyebilir. 

İdrar Retansiyon Tedavisi

İdrar retansiyonu tedavisi, oluşum nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İdrar retansiyonu tedavisinde bazı yaygın yöntemler ve yaklaşımlar bulunur. Doktor muayenesi ve gerekli testlerin yapılması durumunda uygun bir tedavi yöntemi belirlenir.

Eğer prostat büyümesine bağlı olarak gelişen bir durum varsa mesane boynu kaslarını gevşetmek amacıyla birtakım önemli ilaçlara başvurulur. 

Prostat büyümesi sebebiyetiyle ortaya çıkan idrar retansiyonu, prostat büyümesini küçültmeye yönelik ilaçlar kullanılarak düzeltilebilir.

İdrar birikmesiyle beraber başka bir ciddi rahatsızlık mevcut ise mesaneye ince bir tüp olan kateter takılabilir. Kateterizasyon, geçici veya kalıcı olmak üzere ikiye ayrılabilir. 

Prostat büyümesinin yol açtığı idrar retansiyonunda, prostat dokusunun bir kısmı cerrahi müdahale ile çıkarılabilir.

Mesanede taş olduğu zaman yine aynı şekilde cerrahi yola başvurulabilir. Ayrıca üretra darlığı ve pelvik prolapsus onarımı gibi durumlarda da cerrahi yollara başvurulması öngörülür. 

Pelvik taban egzersizleri, özellikle kadınlar ciddi faydalar sağlar. Bu egzersiz hareketleri, pelvik kaslarını güçlendirerek mesanenin düzgün çalışmasına yardım edebilir. Biofeedback terapisi ise mesane kaslarını kontrol etmeyi öğrenmeye yardımcı olabilir. 

Sıvı alımını düzenlemek, idrar retansiyonunu azaltarak mesanenin düzenli olarak boşaltılmasını sağlayarak idrar birikmesini engelleyebilir.

Diyabet ya da nörolojik hastalıklar sonucunda idrar retansiyonu meydana geliyorsa temel hastalığın öncelikli olarak tedavi edilmesi öngörülür

. İdrar retansiyonunun tedavisi, durumun şiddetine ve oluşum nedenine göre özelleştirilebilir.

Tedaviye karar vermeden önce, alanında uzman bir sağlık profesyoneline başvurulması önerilir. Böylece en uygun tedavi yöntemine öngörülen doğru bir zamanda başlanabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

İdrar retansiyonu nasıl önlenir? 

İdrar retansiyonu gün boyu yeterli miktarda su içerek önlenebilir. Yeterli sıvı tüketimi, idrarın seyreltilmesine ve mesanenin düzenli çalışmasına yardım edebilir. Ayrıca düzenli tuvalet alışkanlıkları ile mesanenin sağlıklı bir şekilde çalışması desteklenebilir. Lif açısından zengin besinler tüketmek, kabızlığı önlediği için dolayısıyla idrar retansiyonu azaltabilir. Düzenli olarak egzersizler yapabilir, karın bölgesine sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Ancak, idrar retansiyon belirtileri yaşadığınız durumlarda alanında uzman bir doktora gitmeli ve uygun tedavi yöntemlerine başvurmalısınız.

İdrar retansiyonu nasıl teşhis edilir? 

İdrar retansiyonu, mesanenin tam olarak boşalmaması durumu olarak tanımlanır. İdrar retansiyonu teşhisi için tıbbi geçmişe bakılır ve semptomlar değerlendirilir. Genellikle karın bölgesine baskı yaparak mesanenin doluluğu ve hassasiyeti değerlendirilebilir. İdrar örneği ile enfeksiyon, kanama veya diğer anormallikler detaylı şekilde gözlemlenebilir. İdrara çıktıktan sonra rezidüel ölçümüne başvurulabilir.  

İdrar retansiyonu komplikasyonları nelerdir? 

İdrar retansiyonu, mesane boşaltma sorunları ile bilinen ciddi bir rahatsızlıktır. Mesanede biriken idrar, idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Uzun süreli idrar birikimi, mesane duvarının gerilmesine yol açarak hasar görmesine sebebiyet verebilir. Mesanede biriken idrarın böbreklere geri kaçması söz konusu olabilir. Bu hususta vezikoüreteral reflü oluşuma neden olabilir. Mesane çıkışındaki tıkanıklık, idrarın böbreklere geri dönmesine yol açtığı için böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Bazı durumlarda ise mesanede uzun süre biriken idrar, taş oluşumunda etkili olabilir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Adem Fazlıoğlu
Üroloji
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
756

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.