satır arası

2 ay aşısı, bebeklerin doğumundan itibaren vurulması gereken aşılardan biridir. Bağışıklık sisteminin bebeklerde zayıf olması nedeni ile küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızın sağlığını koruyabilmek adına belirlenen aşıları doktor gözetiminde yaptırmanız gerekir.

Aşılar sayesinde çocuğunuzda hastalıklara karşı bağışıklık kazandırılmaya çalışılarak hastalanmaması veya hastalandığında hafif atlatabilmesi aşıların vurulma amacıdır.

2 ay aşısı nedir, diye araştırıldığında ebeveynlerin karşısına bazı hastalıklar için yapılması gereken birden fazla aşı çıkar. Hastalıklar için 2 aylık bebeklere; DaBT-İPA-Hib (Beşli karma aşı), BCG (verem aşısı) ve KPA (pnömokok aşısı) aşıları 2 ay aşısı adı altında uygulanır.

Bu aşılar bebeği; verem, difteri, pnömokok (zatürre) ve boğmaca gibi hastalıklardan korumak amacı ile yapılır. Bu nedenle aşıların yapılması bebekler için büyük bir önem taşır. 

Çocuklara yapılacak aşılar Sağlık Bakanlığının düzenlediği aşı takvimine uygun olacak şekilde yapılır böylece ebeveynlerin tarihleri atlamadan aşıları takip edebilmesi ve yaptırabilmesi sağlanır.

2 Ay Aşısı Ne Zaman Yapılır? 

Ebeveynlerin en merak ettiği durumlardan biri, 2 ay aşısı en geç ne zaman yapılır, sorusudur. 2 ay aşısı, doğumunun üzerinden iki ay geçen bebeklere yapılır. Henüz bağışıklık sistemlerinin güçlü olmaması nedeni ile bebeklerin 2 ay aşılarını aksatmamak aileler için yerinde bir karar olacaktır. 

Sağlık Bakanlığının düzenlediği takvime uygun olacak şekilde aşıların yaptırılması büyük önem taşır. Bazı durumlarda doktorlar aşılar için farklı bir zamanı uygun bulabilir bu gibi durumlarda doktor ile ailenin beraber aşı günlerine uyum sağlaması gerekir. Bebeğin sağlığına göre alınan bu kararlarda önemli olan ebeveyn ve doktorun bilinçli ve uyumlu bir şekilde hareket etmeleridir. Her iki taraf da tüm bilgileri şeffaf bir şekilde birbiriyle paylaşmalıdır.  

Ailenin aşıları birkaç gün geciktirmesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna danışarak doktor kontrolüne uygun şekilde bebeklerinin aşısı yaptırılabilir. Yine de aşıları takvime veya doktorun önerisine uygun olarak aksatmadan yaptırmak bebek için büyük önem teşkil eder.

2 ay aşısı en geç ne zaman yapılır, sorusuna aşı takvimi ve doktorun önerileri işaret edilebilir. Bebeğin 2 ay kontrollerinde aşı yaptırılabilir. Herhangi bir nedenle yapılamayan aşı, bu takvimden en geç birkaç gün sonrasında muhakkak yapılmalıdır.

2 Ay Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır? 

2 ay aşısı, ikinci ayındaki tüm bebeklere uygulaması gerekir. Yapılmaması durumunda bebekte birçok hastalığa karşı bağışıklık oluşturulmadığı için daha çabuk hastalık kapma, daha zor iyileşme, kalıcı hastalıklar veya salgınlar oluşmasına sebep verir.

Kızamıkçocuk felci gibi hastalıklar bulaşıcı olduğu için bu ve benzeri hastalıklar için gerekli olan aşıyı yaptırmamak sadece kendi bebeğiniz için değil diğer bebekler için de risk oluşturabilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde aşıların zamanlarını takip edip yaptırmak doğru ve sağlıklı karardır. 

Bebeklikte bazı hastalıklar için en iyi tedavi zamanında yapılan aşılardır. Böylece çocuğunuz için sonrasında kapma ihtimali olabilecek hastalıklara aldığınız aşı önlemi sayesinde çocuğunuz çok daha rahat hastalığı atlatabilecek veya hastalığı hiç kapmayacaktır. Daha sağlıklı ve verimli bir hayat yaşayabilmesi için bebeklerde 2 ay aşısı yaptırmak değerli bir önceliktir. 

2 Ay Aşısının Faydaları Nelerdir?  

Aşılar enfeksiyona karşı vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olur. Bebeklerde 2 ay aşısı başta aşı yapılan bebeğin salgın hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar.

Tüm bebeklere uygulanarak toplumda bağışıklığın artması ile de hastalıkların salgın boyutuna ulaşmasına engel olur. Ailelerin kafasını karıştıran durumlardan biri olan eski hastalıkların günümüzde olmadığı algısı ile beraber aşıları istememesi ciddi sorunları beraberinde getirir. 

Dünya üzerinde bulunan hastalıkların tamamen bittiğini düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. Dünyanın bir ucundaki tek bir hastanın yüzlerce kişiye enfeksiyonu bulaştırması da yine günümüzde imkansız değildir.

Tüm bu ihtimaller göz önüne alındığında bebeğinizi korumanızda aşı sizlere büyük bir kolaylık ve fayda sağlar. Aşılar vücudu korumayı sağladığı için de tedavilerden çok daha uygun ve daha az yıpratıcı olur.

2 Ay Aşısı Yasal Olarak Zorunlu mu? 

Türkiye'de 2 ay aşısı tüm diğer aşılar gibi zorunlu değildir. 2 ay aşısını yaptırmak istemeyen ebeveynler, bir dilekçe ile aşıdan muaf olabilir. 2 ay aşısı bebeğinizin hastalıklardan koruması için en sağlıklı ve güvenilir yoldur. 

2 Ay Aşısının Koruması Kaç Yıl Sürer? 

Ebeveynlerin 2 ay aşısı nedir sorusunun ardından ve aşının koruma süresi merak edilen en önemli noktadır. 2 ay aşısı bebekleri uzun solukta çeşitli hastalıklardan korumak için yapılan aşılardır.

Bebeğin yaşamında boğmaca, verem, zatürre, difteri gibi hastalıklardan büyük zararlar görmemesi amacı ile ebeveynleri özveri ile aşı takvimine uyum sağlar ve aşı sonrasında da gerekli ihtimamı bebeğe sunar. Böylece ebeveynler, bebeklerde 2 ay aşısı yan etkileri nedeni ile ortaya çıkabilecek tüm semptomları takip edebilir ve bebeğin zarar görmeden atlatabilmesini sağlar. 

2 ay aşısı kaç tane sorusunu da 2 ay aşısı adı altında 3 tane olarak yanıtlamak mümkündür. Yapılan / yapılacak bu aşıların yüksek oranla koruyuculuğu bulunduğu söylenebilir. Bebeklikte aşı sayesinde almış olduğu enfeksiyonlarla ileride doğabilecek daha büyük sorunların önüne geçilmesi sağlanır.

2 Ay Aşısının Yan Etkileri Nelerdir? 

2 ay aşısı içinde zayıflatılmış virüsler bulunduğu için bebek aşı yapıldıktan sonra bazı semptomlar gösterebilir. Genel olarak 2 ay aşısı yan etkileri şunlardır:

  • Yüksek ateş  
  • Mide bulantısı/kusma
  • Aşı yerinde şişme veya kızarma
  • Uyku
  • Halsizlik
  • Baş veya kas ağrısı
  • İshal
  • İştahsızlık

2 ay aşısı yan etkileri genellikle 48-72 saat arasında iyileşme gösterir. Semptomların ağırlaştığı durumlarda en yakın sağlık kurumu ile iletişime geçerek bebeklerde 2 ay aşısı yan etkileri süreci kontrol altına alınır. Semptomlar genellikle hafif atlatılır veya hiç ortaya çıkmaz bu nedenle 2 ay aşısı güvenli bir süreç oluşturur. Ancak bebekler aşılarını olduktan sonra ilk 24-48 saat arası anne ve babaların süreci kontrol etmesi çok daha güvenli bir alan sunar.

Sık Sorulan Sorular 

2 ay aşısı nedir, nerelerde yapılır?

Bebeğin ikinci ayında yapılan aşılara 2 ay aşısı denir. Bağlı olduğunuz aile sağlık merkezlerinde, devlet hastanelerinde, sağlık ocaklarında veya özel hastanelerde yaptırılabilir.

Aşı zamanlarını not almayı ve doktorunuzu bu konu hakkında bilgilendirmeyi unutmayınız. Herhangi yaşanacak bir sorunda veya takip edilebilmesi kolaylığı sebebi ile aşı takvimlerine uygun olarak aşılama yaptırmak da bebek ve aileler için önem taşır.

2 ay aşısından sonra bebeğe banyo yaptırılır mı?

Aşılardan sonra bebeğe banyo yaptırılabilir ancak 2 ay aşısı olan BCG aşısından sonra 48-72 saat arasında (3 gün boyunca) banyo yaptırılmaz. Aşı sonrasında şişme veya kızarıklık olabilme ihtimaline karşı bebekte huzursuzluk yaşatmamak adına ebeveynler dilerse banyo yaptırmayı birkaç günlüğüne erteleyebilir. 

2 ay aşısı bebekte huzursuzluk veya ağlama yapar mı?

Bazı bebeklerde 2 ay aşısı yan etkileri görülebilir. Özellikle bebeklerde huzursuzluk, ağlama, halsizlik veya uykusuzluk görülebilir. Bu durum 48 saat içinde geçer ancak bebekte ağır semptomlar veya geçmeyen bir semptom görüldüğünde derhal ailenin sağlık ekiplerine bildirmesi ve yardım alması gerekir.

2 ay aşısı kaç tanedir?

Bebeklere uygulanan 2 ay aşısı; beşli karma aşı, pnömokok ve verem aşısı olmak üzere 3 tane aşıdan oluşur. 

 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
Şule Turan Akyol
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Medical Park Samsun
61834

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.