satır arası

İkili Tarama Testi Nedir?

İkili tarama testi hamileliğin başlarında yapılan ve zorunlu olmayan bir testtir. Bebeğinizin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplar. İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez. Anneden alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenir. İkili tarama testi sonucunda çocuğunuzun kromozomal hastalığa sahip olma riskinin yüksek veya düşük olduğunu öğrenebilirsiniz. Detaylı olarak ikili tarama testi nedir veya ikili tarama testi ne zaman yapılır gibi soruların cevapları için yazının devamını okuyabilirsiniz.

İkili Tarama Testi

Genellikle hamilelik haberini alan anne adaylarının ilk birkaç haftası bu güzel haberi sevdikleri ile paylaşması ve annelik hissine alışmaya çalışması ile geçer. Daha sonraki haftalarda ise yavaş yavaş sağlığı, cinsiyeti, anne veya babadan kime daha çok benzeyeceği konusunda sorular oluşmaya başlayabilir. Bazı soruların cevabını doğum öncesinde almak pek mümkün olmasa da bebeğin sağlığı bu durumların dışında kalır.

Hamilelik dönemi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından önemli bir süreçtir. Bu dönemde anne adaylarında östrojen salgısının artması sonucunda rahmin genişlemesi gibi sürekli olarak hormonal ve fiziksel değişiklikler meydana gelebilir. Meydana gelen bu değişimlere anne adayının uyum sağlaması ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için mutlaka uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından takip edilmesi gerekmektedir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yapacağı çeşitli test veya tetkikler ile annenin sağlığını kontrol ettiği kadar bebeğin büyüme gelişme sürecini de yakından takip eder. Günümüzde tıp alanında yaşanılan gelişmeler olası bir genetik hastalığın hamilelik sürecinde yapılan testler ile tanı konulabileceği bir seviyeye gelmiştir. İkili tarama testi de bu önemli testlerden biridir.

İkili tarama testi birinci trimester taramaları içerisinde yer alan bir testtir. İkili tarama testi size kromozomal hastalıklar ile ilgili kesin bir sonuç vermez ancak hastalığın olasılığını bildirebilir. Sağlıklı bir gebelikte bebekte 22 çift kromozom bulunur. Ancak döllenme sırasında kromozomlarda meydana gelen herhangi bir sorun sonucunda bu sayılarda farklılıklar gözlenebilir. Bu durum da bebekte Down Sendromu gibi kromozomal hastalıkların görülmesine neden olabilir.

Tarama testleri, anne adayının damar yolundan alınan kan numunesi üzerinde çalışılarak yapılır. Bu nedenle işlemin herhangi bir korkulacak yanı veya yan etkisi bulunmaz. Test ile ilgili merak ettiğiniz diğer durumlar için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik döneminde uygulanması tavsiye edilen ancak zorunlu olmayan bir testtir. Ancak;

  • 35 yaşından büyükseniz
  • Akraba evliliği yapmışsanız
  • Yüksek kromozomal riskiniz varsa
  • Aile geçmişinizde kromozomal hastalığa sahip bir kişi varsa ikili tarama testinin uygulanması önerilir.

İkili tarama testini risk taşıyan grupta olsanız bile yaptırmak zorunda değilsiniz. Bu nedenle karar vermeden önce sonucun sizin için önemini sorgulamanızda fayda vardır. Bunun yanı sıra ikili tarama testinin kesin sonuç vermediği sadece bir olasılığı belirttiği de unutulmamalıdır.

İkili tarama testinin uygulanabileceği belirli ve dar bir zaman aralığı vardır. Bu nedenle zamanın geçirilmemesine dikkat edilmelidir. Hamilelik süresi 40 haftadan ve 3 trimesterden oluşur. Hamileliğin ilk 13 haftası birinci trimester, 14-26 haftaları arası ikinci trimester ve 27. haftadan sonrası da üçüncü trimesteri oluşturur. İkili tarama testi ilk trimesterin sonu ile ikinci trimesterin başı arasındaki dönemde yapılır. Daha spesifik olarak 11 ile 14. haftalar arasında yapılır.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik sürecinde sizin ve bebeğin sağlığı için çeşitli testler uygulanabilir. Bunlardan biri ikili tarama testini de kapsayan birinci trimester tarama testidir. Bu tarama testi ile bebeğin doğumsal bir hastalığı olup olmayacağı belirlenir. Birinci trimester tarama testi kombine bir testtir. İkili tarama testi dışında ultrasonu da içerir.

  • Ultrason: Ense saydamlığı ve burun kemiği olarak iki farklı noktaya odaklanır. Ense saydamlığı testinde bebeğin boynun arkasındaki alan incelenerek artan sıvı veya kalınlaşma durumu kontrol edilir. Burun kemiği ise Down sendromu gibi belirli kromozom anormallikleri olan bebeklerde görüntülenemediği için kontrol edilir.
  • İkili Tarama Testi: Anneden alınan kanın incelenmesi ile gerçekleştirilir. Bu kan testinde iki madde ölçülür. Bunlardan biri gebelikle ilişkili olan plazma proteini A seviyesi. Hamileliğin erken döneminde plasenta tarafından üretilen bu proteinin anormal seviyelerde olması kromozomal hastalıklar ile ilişkili olabilir. Ölçülen diğer madde ise koryonik gonadotropindir. Plasenta tarafından salgılanan bir diğer hormonlardan olan koryonik gonadotropinin fazla salgılanması da yine kromozomal anormallikler ile ilişkili olabilir.

Kombine bir test olan birinci trimester taraması tek başına sadece ikili tarama test veya sadece ultrason ile de yapılabilir. Başta Down sendromu ve trizomi 18 olmak üzere bebeğin herhangi bir genetik hastalığı olup olmadığını belirleyen bu testler en doğru sonuç için birlikte kullanılması önerilir. Ancak her şekilde bu testler kesin bir sonuç vermektense genetik hastalık olma olasılığını belirler. Testlerin sonucu anormal çıktığı durumlarda doğru tanının konulabilmesi için koryon villus örneklemesi, amniyosentez, hücresiz fetal DNA gibi çeşitli testler uygulanabilir.

İkili Tarama Testi Fiyatı

İkili tarama testi fiyatı yaptıracağınız zaman veya sağlık sigortanıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ikili tarama testi fiyatı ile ilgili en doğru bilgiyi sağlık kuruluşunuz ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

İkili Tarama Testi Sonucu

İkili tarama testi basit bir kan testidir. Bu test için aç karna kan verme zorunluluğu yoktur. Bu nedenle kan vermeden önce normal bir şekilde yemek yiyebilir veya sıvı tüketebilirsiniz. Kan testinin sonuçlarının çıkma süresi yaptırdığınız sağlık kuruluşuna veya farklı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğu sağlık kuruluşunda ortalama 3 gün içerisinde sonuçları alabilirsiniz.

İkili kan testi ilk 3 aylık yani birinci trimester döneminde yapılan bir testtir. Bu tarama testi ile yalnızca Down sendromu, trizomi 13 ve trizomi 18 belirteçlerine bakıldığı bilinmelidir. İkili tarama testinin sonucu düşük risk, yüksek risk veya orta risk şeklinde olabilir. Kan testinin düşük çıkması bebeğinizin kromozomal hastalığa sahip olma riskinin düşük olduğu anlamına gelir. Eğer sonucunuz normal aralıkta çıktıysa ve riskli gruba girmenize neden olan bir özelliğiniz varsa (yaş veya aile geçmişi gibi) ya da doğumdan önce kesin bir bilgi istiyorsanız konu ile ilgili endişelerinizi doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Bu sayede doktorunuz size ek test yöntemleri önerebilir.

Test sonucunuz yüksek çıktıysa eğer bu bebeğinizde kromozomal hastalık görülme riskinin yüksek olduğu anlamına gelir. Bu durumda doktorunuz daha detaylı bilgi edinebilmek için size çeşitli testler önerecektir.

İkili tarama testi hamileliğin ilk dönemlerinde yapıldığı için size ilerleyen zamanda yaptıracağınız testler veya hamileliğinizin genel yönetimi hakkında düşünme süresi imkanı sağlayacaktır. Özel ihtiyaçları olacak bir çocuğa sahip olmak ile ilgili olarak doğru veya yanlış bir karar yoktur. Kararınızın imkanlarınıza bağlı olarak değişiklik göstermesi oldukça normaldir. Bu süreçte merak ettiklerinizi ve endişelerinizi doktorunuzla paylaşarak bir destek alabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

197909

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.