Rehabilitasyon
İnmenin neden olduğu sakatlık ve fonksiyon kayıplarının mümkün olan en yüksek düzeyde iyileşmesini sağlamak ve kalıcı arazlarda ise bu durumla yaşamayı öğretmeye yardımcı olmaktır.
Fiziksel terapi : İnmeden etkilenen kol ve bacakta zayıflık, güçsüzlük ve hareketleri kontrol etmede zorlanma oluştuğunda uygulanan terapi şeklidir. Uygulanan egzersizler etkili, güvenli ve dengeli hareket etmeyi sağlar. Oluşabilecek kas zayıflığı, ağrı gibi durumların önlenmesini amaçlar.
İş uğraşı terapisi : İnme geçiren kişinim günlük işlerin daha kolay ve olabildiğince bağımsız yapılabilmesi için yöntemler ve yardımcı gereçler kullanılarak uygulanan bir terapidir.
Yemek yeme, tuvalet ihtiyaçları , giyinme, banyo yapma, yazı yazma, yemek pişirme, temel ev işleri gibi günlük yaşam fonksiyonlarını yerine getirmesini öğrenmesinde sağlamanın dışında hafıza ve düşünme ile ilgili odaklanma, dikkat, hatırlama gibi güçlüklerde bu aktivitelerin düzelme ve gelişmelerine yardımcı olmayı da hedefler.
Dil ve konuşma terapisi : iletişim ve yutma problemlerinin çözümü ile ilgilidir. İnme sonrası bazı kişilerde özellikle sıvı gıdaların yutulmasında zorluklar yaşanabilir. Bu durum sıvı kaybı, beslenme bozukluğu ve akciğer enfeksiyonuna neden olabilir. Bu zorluklar inmeden hemen sonra belirlenmeli ve risk oluşturmayacak şekilde önlemler alınmalıdır.
İnme, konuşmanın ağırlaşmasına, peltekleşmesine , doğru kelimeleri bulma – okuma ve yazma zorluğuna neden olabilir. Konuşma egzersizleri ile konuşmayı sağlayan kasların kontrolünü ve kuvvetini artırma, konuşmayı daha anlaşılır kılabilecek teknikler uygulanmaktadır.
İyileşme Süreci / Yaşam Tarzı
İyileşme sürecini neler etkiler
- Beyinde inmeden etkilenen bölge
- Erken teşhis ve tedavi
- Etkin ve zamanında rehabilitasyon
- Kişinin iyileşme isteği, gayreti ve sabırlı olması
- Aile eş ve dostların desteği ve güçlü- sabırlı olmaları
- Uzun ve kısa vadeli uygun amaçlar belirleme ve doğru uygulama
- Yaş
BESLENME
İnme sonrası beslenmede sağlıklı gıda seçimi kan basıncınızı ve vücut ağırlığınızı kontrol ederek, yeni bir inme geçirme riskinizi azaltmanızı sağlar. Aynı zamanda rehabilitasyon süreci ve günlük yaşam aktivitelerinizi daha aktif bir şekilde yapmanızı sağlar.
Beslenme yaş, boy, kilo, kişide olan diğer sağlık sorunlarına göre ayarlanmalıdır. Yiyeceklerde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden vücudun ihtiyacı kadar ve dengeli bir şekilde alınması gerekir.
Kişinin hareketlilik düzeyi günlük alacağı kalori miktarının belirlenmesinde önemli bir faktördür.
Hipertansiyonunuz varsa tuzlu gıdalardan uzak durunuz.
Diyabetik iseniz şeker, reçel, çikolata, şekerli içecekler, kurutulmuş meyvelerden uzak durun.
Diyetisyen tarafından düzenlenen miktar ve sıklıklarda belirlenen beslenme şekline ve zamanlarına özen gösterin.
Uzun süreli açlıklardan kaçının ( oruç gibi ) Bu durum diyabette ki temel sorun olan insülin yetersizliğini artıracaktır.
Günlük alınması gereken sıvı alımına dikkat edin.
Posalı gıdaları beslenme şeklinize ekleyerek, hareket azlığına bağlı kabızlık sorununu çözmeye çalışın.
Yiyeceklerinizin hazırlanış şekli fırında pişirme, haşlama ya da ızgara şeklinde olmalıdır.
Katı yağlar yerine zeytinyağı tercih edin.
Yağsız ya da az yağlı gıdaları seçin.
Porsiyonlarınız ideal ölçüde olsun, ve her öğünde almanız gereken besin gruplarını dengeli bir şekilde ayarlayın.
CİNSEL HAYAT
İnme geçirdikten sonraki ilk haftalarda cinsellik ile ilgili konular pek aklınıza gelmeyecektir. Fakat zaman ilerledikçe ve siz giderek iyileşmeye başlayınca bu konuda endişe duymaya başlamanız son derece normaldir. Kol ve bacaklarınızdaki hareketler tekrar geri gelmeye başladıkça cinselliğinizi yaşamanızda tıbben bir sakınca yoktur.
Fiziksel olarak özürlü olmak cinsel birleşmeyi öncekinden daha zor hale getirebilir. Ancak cinsel duygular inme ile yok olmazlar
İNME SONRASI YAŞANACAK CİNSELLİK YENİ BİR İNME GEÇİRMEYE NEDEN OLUR MU ?
Bu konu en çok endişe duyulan durumdur. Ancak cinsellik sırasında harcanan efor, günlük işlerinizi yaparken olduğu kadardır. İlk haftalarda günlük yaşam alışkanlıklarınız yeme, konuşma, tuvalet ihtiyaçları gibi konular öncelikli olacağından inme geçirmeniz üzerinden bir süre geçmiş olacaktır. Bu konuda endişeniz varsa doktorunuzla konuşabilirsiniz.
İNME SONRASI CİNSEL HAYATTA YAŞANABİLECEK DEĞİŞİMLER
- Yorgunluk, bitkinlik
- Vajinal kuruma
- Cinsel arzu azalması
- Hareket kısıtlılığı
- Duyu-his kaybı
- İdrar kateteri olması
- Başarısız olma ( iktidarsızlık ) endişesi
- Özgüven azalması
- Aile ve toplum içinde sosyal rolün değişmesi
- Anksiyete, depresyon
- Utanma ve mahcubiyet hissi
CİNSEL YAŞAMI SÜRDÜRMEDE PRATİK ÖNERİLER
- Partnerinizle bu durumu açıkça konuşun. Gerekirse psikolojik destek alın. Fiziksel durumunuzu primer doktorunuzla nöroloğunuzla görüşebilirsiniz.
- Cinsel birlikteliğinizi eşinizle beraber planlayın.
- Tuvalet ihtiyaçlarınızı giderin ve kişisel temizliğinize dikkat edin.
- Kendinizi rahat, dinlenmiş hissedeceğiniz bir zaman seçin. Rahatsız edilmeyeceğiniz huzurlu bir ortamı tercih edin.
- Ilık bir banyo, hafif bir müzik ve masaj rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Cinsellik öncesi ağır yemekler yemeyin ve alkol almayın.
- Vajinal kayganlaştırıcı kullanın.
- İnme sonrası hareket ve his kaybınız varsa, her ikinizin de en rahat ettiğiniz pozisyonu bulun. (İnmeden etkilenmeyen tarafınızdan yaklaşılması gibi )
- İdrar kateteri kullanıyorsanız, bu konuda sağlık ekibi size gerekli önerilerde bulunacaktır.
- Yaşadığınız deneyimi eşinizle paylaşın. Varsa oluşan sorunları beraberce çözmeye çalışın.
İnme sonrası yaş ve durumunuz uygunsa hamile kalabilir ve doğum yapabilirsiniz. İnme sonrası doğum kontrol hapları yerine, farklı önleme metotlarını tercih etmelisiniz. Bu ilaçların içinde bulunan hormonlar inme tekrarı açısından riski arttırabilir..
YOLCULUK
İnme sonrası ne zaman uçak yolculuğu yapabilirim ?
Bu konuda ki kararı doktorunuz ile görüşerek almalısınız. Genellikle inme geçirdikten sonra en az 2 hafta uçağa binmeniz tavsiye edilmez. Ancak inme sonrası durumunuza göre doktorunuzun seçimi ile bu süre aylar sürebilir. Uçuş sırasında değişen basınç ve oksijen seviyeleri , uzun süren hareketsiz oturma zorlukları gibi pek çok nedenden dolayı uçuş zamanı doğru belirlenmelidir.
Eğer doktorunuz karayolu ile yolculuğa onay verdiyse, ihtiyaç duyduğunuz her an dinlenme molası verin.
Yastık gibi desteklerle en uygun pozisyonu bulun.
Yürümenize yardımcı araç kullanıyorsanız ( Tekerlekli sandalye , baston vs yanınızda götürün.
İlaçlarınızı ve ilaç kartınızı, dr ve acil ulaşabilecek kişilerin telefon numaralarını, durumunuzu bildirir bir raporu yanınızda taşıyın.
Rahat ve bol giysiler giyin.
ARABA KULLANMA
Neden inme geçirdikten hemen sonra araba kullanmamalıyım?
İnme sonrası, güvenli bir şekilde araba kullanma yeteneğiniz pek çok yönden etkilenebilir
Kol, bacak ya da her ikisinde de güçsüzlük-his kaybı olması
Kaslarda ağrı hissi
Gözlerde çift görme, bulanık görme, görme alanı kaybı
Konsantrasyon eksikliği, hızlı ve doğru karar verme, yön bulmada zorluklar, hafıza sorunları
İnme sonrası oluşan enerji kaybı ve kaslardaki yorgunluk
Epilepsi nöbeti : İnme geçirenlerin az bir bölümünde inme sonrası ilk dönemlerde epilepsi krizleri görülebilir. Bu nedenle de araç kullanmaya kısa süre içinde başlamak uygun değildir.
İnme sonrası ne zaman araba kullanmaya başlayabilirim ?
İnme, konsantrasyonu, karar verme yeteneğini, görmeyi, hafızayı ve kas gücünü etkilediği takdirde kişinin yeniden araba kullanmaya başlaması çok güvenli olmayabilir. Sadece konuşma sorunu varsa araba kullanması etkilenmeyecektir.
Sol tarafını görmeyen, ihmal eden ya da epilepsi nöbeti geçiren bir kişi için araba kullanmak çok tehlikeli olabilir. Bu durumda kişinin, doktoruna danışarak algılama ve reaksiyon süresini gözden geçirmesi ve araba kullanmaya gerçekten hazır olup olmadığını öğrenmesi gereklidir.
Gerekli görüldüğü takdirde arabanızda bir takım değişiklikler yapılabilir. Örneğin direksiyona tek elle çevirmenizi sağlayan bir topuz eklenmesi , pedalların ve viteslerin yerlerinde değişiklik yapılması gibi. iki kapılı arabalar. Dört kapılılara kıyasla daha rahat giriş imkanı verirler, otomatik vites daha rahat bir sürüş sağlayacaktir.
İnme sonrası 1 ay süre ile araç kullanmamanız uygun olacaktır. Bu süre ağır vasıta ve işi sürekli araç kullanmak olan taksi, dolmuş vs kullanıcıları için 3 ay olarak tavsiye edilir. Araç kullanımına başlamak için uygun zamanı doktorunuzla görüşün. Gerekli görürse sizden bazı testler isteyebilir.
İŞE GERİ DÖNÜŞ
İnme, daha çok emeklilik ve emekliliğe yakın dönemlerde kişileri etkileyen bir durumdur. Bu yaşlardaki kişiler, felç sonrası tekrar iş hayatına dönmeyi düşünmeyebilirler. Ancak aktif iş hayatında içinde iken inme geçiren genç ve orta yaştaki kişiler için işe geri dönme çok önemlidir.
İŞE GERİ DÖNMENİZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
İnmenin etkileri ve inme öncesi yaptığınız işin niteliği
Bazı iş kolları diğerlerine göre daha fazla el fonksiyonu gerektirebilir. Bir cerrah ya da elektrik teknisyeni sürekli olarak her iki elini de kullanmak zorundadır. Bu alanlarda çalışan kişiler, aynı mesleklerin eğitim kısmına geçip, birikimlerini kullanabilirler. Avukatlık yapan biri, inme sonrası konuşma yeteneğini kaybetmişse, avukatlık bürosunda yazı yazması korunmuş ise yazışma işlerini yürütebilir.
Motivasyonunuz
İnme öncesi işinizi seviyorsanız ve bağlıysanız, pek çok engeliniz zaman içinde azalır. İşinize geri dönebilmeniz etkili bir motivasyon kaynağı olur. Ancak işinizi sevmiyor ve kayıtsız iseniz, bu işe döndüğünüzde tüm engeller aşılmaz görülür.
İş verenin size sağlayabileceği destek
İş verenin de sizinle çalışma isteği olduğu durumlarda, bilgisayar kullanma , bütçeyi gözden geçirme, birtakım aletler yardımı ile çalışma gibi egzersizler yaparak işe dönüş hazırlığı yapabilirsiniz. Bu konuda iş uğraşı terapisti size yardımcı olabilir. Başlangıçta yarım gün çalışmaya başlamamanız, hazır olduğunuzda tam güne geçmeniz uygun olacaktır.
İşe geri dönüş, hiçbir zaman aceleye getirilmemeli öncelik gündelik hayat aktiviteleri ve hareketlere verilmelidir. İşe geri dönme süreci inmenin şiddetine ve yukarıda anlatılan diğer faktörlere bağlı 6-12 aylık bir zaman alabilir.
SOSYAL YAŞAM ETKİNLİKLERİ
İnme, arkadaş ilişkilerinizi de etkileyebilir. Bazı arkadaşlarınızı kaybedebilir, yenilerini edinebilirsiniz. Bazı arkadaşlarınız, sizin durumunuz hakkında ne söyleyeceğini bilemediği için ziyaret etmekten çekinecektir. Bir bölümü sizi ziyaret eden çok sayıda kişinin olacağını varsayarak, size yük olmamak için ziyaret tarihini erteliyor olabilir. Kalanlar ise inme geçirdiğinizi bilmiyor ya da sadece kendi işleri ile meşgul olabilirler.
İlk aşamada önceliğiniz günlük ihtiyaçlarınız karşılayabilecek kadar hareket etmeniz ve en kısa sürede işinize geri dönebilmek olacaktır. Ancak sosyal yaşam aktiviteleri de rehabilitasyonunuzun önemli bir parçası olmalıdır.
İnme sonrası konuşma güçlüklerinde kişi, diğer kişilerle iletişimde zorlandığı için rehabilitasyonu için en gerekli olan bu zamanda aile ve arkadaşlar ile iletişimi kesebilir. Bu durum inme sonrası sıklıkla görülen depresyonu da artıracaktır.
Öncelikle yanında rahat hissetiğiniz, size keyif veren kişilerle görüşmeyi tercih edin. Bu kişileri siz ya da bir yakınınız durumunuz hakkında bilgilendirin.
Sizle kurdukları iletişim evet / hayır diye ya da kısa cümleler ile yanıtlayacağınız şekilde olmalıdır.
Yavaş ve anlaşılır tarzda konuşmaları gerekir.
Size cevap verme için gerekli süreyi anlayışlı bir sabırla göstermeliler.
Yüksek sesle değil, normal ses ile konuşmalılar.
Hareketlerden, mimiklerden , eşya, resim, yazıdan faydalanarak iletişim kolaylaştırılabilir.
Hasta dudak okumaya alıştırılabilir.
Kendinize konuşmayı gerektirmeyecek ve sizi iyi hissettirecek yeni uğraşlar edinin. Balık tutma , resim yapma gibi.
Sıklıkla eşinizle ve ya da bir arkadaşınızla sessiz bir ortamda konuşma egzersizleri yapın.
İnme kol ve bacak kaslarınızı etkilemişse, sosyal yaşama katılacak duruma geldiğinizde size yardımcı olacak tekerlekli sandalye, baston gibi destek ürünleri ev dışında da kullanmaktan çekinmeyin.
Ev dışında da yemek yemenizi kolaylaştırmanızı sağlayacak , durumunuza uygun eğimli kaşık çatal kullanabilirsiniz.
Uzun süre dış ortamda oturmanız gerektiğinde vücudunuza destek olacak oturma ve sırt minderleri kullanabilirsiniz.
Duygu Durumu ve Sorunlarla Baş Etmek
İnme sonrası hasta ve hasta yakınları karşılaştıkları büyük üzüntüye reaksiyon olarak 4 aşamalı bir devreden geçerler. Hasta kaybettiği fonksiyonlarını, geçmiş yaşam stilini ve toplum içindeki yerini düşünürken, hasta yakını da hasta ile birlikte yeni duruma uyum sağlamaya çalışır.
Bu 4 aşama
1 ) Şok
2 ) İnkar
3) Eski duruma dönme arzusu
4 ) Yeni duruma uyum
Bu aşamaların ne kadar zaman alacağı kişiden kişiye değişir. Bir aşamadan diğer aşamaya geçiş kişinin ortamdan aldığı doğru desteğe bağlıdır. Hasta belirsizlik, endişe ve rahatsızlık duyguları yaşar, hastalığın ciddiyeti arttıkça stres düzeyi de artar. Özellikle geceleri bu hastalıkla nasıl başa çıkacağını hastalığın finansal yönünü, ailenin bu hastalıktan nasıl etkileneceğini, iş hayatına dönüp dönemeyeceğini düşünürler. Hastaların pek çoğu daha önce sahip olduğu yaşamı kaybettiklerini düşünürler ve umutsuz hissedebilirler. Bazen bu duygular ciddi boyuta ulaşarak anksiyete ve derin depresyona yol açabilir. Yaşanan depresyon ise iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
Bu durumda hasta için ailenin ve hasta yakınlarının desteği yanı sıra psikolojik destek ve ilaç tedavisi gerekebilir.
Hasta yakınları için öneriler
- Hastalığın erken dönemlerinde olumsuz duygulardan sıyrılmalı ve bu duyguları hastanıza hissettirmemelisiniz.
- Hastanıza gereğinden çok yardım etmek ve hareketlerini kolaylaştırmak yerine, onu gözlemlemeli ve motive etmelisiniz.
- Hastaya destek verirken onun bir birey olduğu unutulmamalı, sakatlık derecesi ne olursa olsun davranış ve sözler bu durumu desteklemeli.
- Hastanın durumuna uyum sağlaması açısından yanında hastalığı hakkında konuşulabilir. Ancak geleceğe yönelik olumsuz vurgular, endişeli sözcükler kullanılmamalı. Davranış ve sözler hep cesaret verici olmalı.
- Hastalığın nedenine yönelik suçlayıcı bir tavır alınmamalı. Bu tavır hastada sadece cesaretsizliğe neden olur.
- Uzun bir tedavi ve rehabilitasyon süreci gerektiren bu hastalıkta, hastaya hizmet veren ekiple olumlu ve yapıcı bir iletişim kurmalısınız.
- Hastane sürecinde hastanızın bakımına katılın. Gerekli önerileri ve desteği sağlık ekibinden alın. Böylelikle eve döndüğünüzde pek çok konuda daha bilgi sahibi ve rahat olacaksınız.
- İnme sonrası, bu sürecin bir an önce bitmesini umarak, pasif bir bekleyiş içinde olmak yerine bu tedavi ve rehabilitasyon sürecinin uzun bir dönem olduğunu bilmelisiniz. En önemli amacı ise inmenin neden olduğu kalıcı sakatlık ve sınırlılıkların en yüksek düzeyde iyileşmesini sağlamak ve kalıcı sakatlıklarda hastanın bu durumla en kalite şekilde yaşamasını öğretmektir.