Kalça ameliyatı farklı isimleri ile de bilinen bir cerrahi operasyondur. Kalça ameliyatı nedir sorusuna kısaca kalçaya protez takma işlemi yanıtı verilebilir. Bu ameliyatlara halk dilinde total kalça protezi ismi verilir. Tıp dünyasındaki ismi ise total kalça artroplastisidir. Kalça ameliyatı, kişinin kalça bölgesinde kireçlenme oluşmasına bağlı olarak gerçekleştirilir. Kalça eklemi bir top şeklindedir. Bu kısmın hasar alması ile ortaya bazı sağlık sorunları çıkar. Bu sorunlara bağlı olarak da kişinin ameliyat olması gerekir. Gerçekleşecek olan bu ameliyata ise kalça ameliyatı denir.
Kalça Ameliyatı Nedir?
Kalça ameliyatı, kişinin kalça bölgesinin zarar görmesi sebebi ile doktorların cerrahi müdahalede bulunmasıdır. Yapılan bu cerrahi müdahale sonucunda, kalçadaki hasar alan bölge iyileştirilir. Yapılan protez işlemi sayesinde hasar gören top şeklindeki kısım, yeni bir yapı ile değiştirilir. Böylelikle kalça ameliyatı gerçekleşmiş olur. Bölgedeki hasarlı eklemin değiştirilmesi 70 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Geçmiş dönemlerde bu hastalığın çözümünde farklı yöntemler ile ameliyatlar yapılıyor olsa da günümüz teknolojisinde eskisinden çok daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün hale geldi.
Kadınlarda Kalça Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda uygulanacak olan kalça ameliyatının, diğer bireylere uygulanacak olan kalça ameliyatından herhangi bir farkı yoktur. Kişinin kalça bölgesine darbe alması halinde bu bölgede acı ve ağrı hissi oluşabilir. Sert bir zeminde kalça üzerine düşmek bu sorunlara sebep olan faktörlerin en başında yer alır. Aynı zamanda yaşın ilerlemesine bağlı olarak da kalça bölgesinde kireçlenme meydana gelebilir. Kadınlarda kireçlenmeye bağlı olarak kalça problemi oluşumu da oldukça sık görülür. Kalça bölgesinde herhangi bir ağrı ya da acı hissinin oluşması halinde alanında uzman doktorlardan randevu alınmalıdır. Randevu tarihi geldiğinde kişi şikayetlerini doktora bildirir ve muayene olur. Doktor tarafından talep edilen testler ve tahliller yapılır. Bu işlemlerin sonucunda kişinin kalça ameliyatı olmasını gerektiren bir durum varsa hasta ameliyata alınır.
Erkeklerde Kalça Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerin ağır kaldırmaları ya da ağır işlerde çalışmaları halinde kalça bölgelerinde bazı sağlık sorunları oluşabilir. Bir süre sonra bu sağlık sorunlarına bağlı olarak da kalça kireçlenmesi ortaya çıkar. Kalçada oluşan sağlık sorunları farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında en sık görülenleri kalça bölgesinde ağrı hissidir. Bunun haricinde ise; kalçada acı oluşumu, eğilip kalkmada zorluk çekme ve oturmakta zorluk yaşanması görülebilir. Kalça bölgesinde hassasiyet oluşumu da mümkündür. Bu belirtiler ile birlikte sağlık kuruluşlarına giderek fiziksel muayene olunmalıdır. Yapılan fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda ise görüntüleme yöntemlerinden destek alınarak kişinin rahatsızlığı tespit edilir. İlaç tedavisi ya da fizik tedavi ile düzelmeyecek durumlarda, hastanın kalça ameliyatı olması gerekir. Doktor kontrolleri sonucunda hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir.
Yaşlılarda Kalça Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılarda, yaşın ilerlemesine bağlı olarak kireçlenme oluşumu başlar. Bu kireçlenme eklem bölgelerinde meydana gelir. Kalçada oluşan kireçlenme de yaşlılıkta ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar arasında yer alır. Yaşlı bireylerin ilk olarak ortopedi bölümüne randevu alması gerekir. Doktor muayenesi gerçekleştikten sonra kişinin farklı bölümlere sevk edilmesi de gerekebilir. Kişinin kalçasında problem olduğuna karar verilmesi halinde hangi tedavi yönteminin uygulanması gerekildiği tespit edilir. İlerleyen yaşlarda kişilerin anestezi alması riskli olabilir. Bu sebeple kalçadaki problem ilaç kullanarak düzelebilecek gibi ise öncelikle ilaç tedavisi önerilir. Fakat rahatsızlık ameliyat gerektirecek düzeyde ise kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurulur. Farklı alanlardaki uzman doktorların hastayı muayene etmesi gerekir. Kişinin sağlık durumu ameliyata elverişli ise ameliyat gerçekleşir. Bunu anlayabilmek için de ilk olarak kişinin bünyesinin narkozu kaldırıp kaldıramayacağı kontrol edilir. Yaşlılarda kalça ameliyatı nasıl yapılır sorusunun yanıtından önce hastanın ameliyat olup olamayacağını bilmek gerekir.
Kalça Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça ameliyatının yapılmasına karar verilen muayene süreci tamamlandıktan sonra ameliyat tarihi belirlenir. Kişinin vücudu ve sağlığı göz önünde bulundurularak, kişinin ne zaman ameliyat olmasının daha uygun olduğuna karar verilir. Vücudun ameliyata hazır hale gelmesi gerekir. Kalça ameliyat öncesinde kişinin bazı ilaçları bir süre boyunca kullanmaması talep edilebilir. Bu sebeple ameliyat hemen gerçekleşmez. Daha sonrasında ise ameliyat öncesi anestezi hazırlığına başlanır. Kalça ameliyatında genellikle genel anestezi uygulanır. Gerekli durumlarda ise lokal anestezi uygulanarak da ameliyatın gerçekleşmesi mümkündür. Lokal anestezide hastanın panik olmaması adına sakinleştirici verilme imkanı da vardır. Her durumda kişilere sakinleştirici ilaç verilmez.
Kalça Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalça ameliyatında her ameliyatta olduğu kadar risk vardır. Bu riskler arasında ameliyatın başarısız geçmesi, kişinin fazla kan kaybetmesi ve enfeksiyon kapması yer alır. Fakat bu riskler oldukça düşüktür. Kalça ameliyatı risklerinden ziyade kalça ameliyatı sonrası oluşabilecek risklere daha çok dikkat etmek gerekir. Kalça ameliyatı sonrası; implantın gevşemesi, kan pıhtılaşması, metallozis, kalça çıkığı, kalça sertleşmesi ve ameliyat sonrası enfeksiyonu gibi riskler vardır. Bu sebeple kişinin ameliyat sonrasında çok daha dikkatli olması gerekir.
Kalça Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Kalça ameliyatı sonrası kişilerin bir süre hastanede kalması gerekebilir. Doktor onayı verildikten sonra taburcu olunur. Hastaneden çıkan kişilerin bir süre istirahat etmesi gerekir. Kişinin kalça bölgesine darbe almamasına özen gösterilmelidir. Doktor tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı ve düzenli olarak doktor muayenesine gidilmelidir. Gerekli durumlarda doktorlar ameliyat sonrasında fizik tedavi önerebilir. Bunun haricinde ise kişilere diyet listesi verilebilir. Hijyen kurallarına ekstra dikkat ederek enfeksiyon oluşumunun önüne geçilir. Doktor tavsiyelerine uymak da ameliyat sonrasında iyileşme sürecine büyük oranda katkı sağlar.
Kalça Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kalça ameliyatı sonrasında kişilerin iyileşme süreci farklılık gösterir. Bazı hastalar bir ay içerisinde iyileşirken bazılarının iyileşme süreci iki ayı bulabilir. Bunun sebebi ise kişinin sağlık durumudur. Kişinin farklı sağlık sorunları varsa iyileşme süresi uzayabilir. Aynı zamanda ilaçların düzenli kullanılmasına bağlı olarak da iyileşme süreci kısalabilir. Kalça ameliyatının kaç gün içerisinde iyileştiğine dair net bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu sebeple ameliyat sonrası kişiler kendilerine ne kadar iyi bakarsa o kadar çabuk iyileşir demek mümkündür.
Sıkça Sorulan Sorular
Kalça Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kalça ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı ameliyatı gerçekleştiren doktora göre ve hatta hastanın sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ameliyatın ortalama süresi 1 - 2 saat arasındadır. Fakat narkoza bağlı olarak bu sürenin değişmesi de mümkün. Genellikle ameliyatların iki saati geçmediği bilinir.
Kimler Kalça Ameliyatı Olamaz?
Kalça ameliyatı olması gerektiği halde ameliyat olamayacak bazı kişiler bulunur. Kalça ameliyatı olamayacak kişiler şu şekilde bilinir;
- Kalça bölgesinde enfeksiyon olan kişiler
- Demans hastaları
- Akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler
- Kalça çevresinde kas felci olan kişiler
- Atardamarda ya da toplardamarda yetersizliği olan kişiler
Kimler Kalça Ameliyatı Olmalıdır?
Kimlerin kalça ameliyatı olup olmayacağına alanında uzman doktorlar karar verir. Bu kararın verilebilmesi için kişinin mutlaka muayene olması gerekir. Kalça ameliyatı olunmasını gerektiren durumlardan bazıları ise şu şekilde bilinir;
- Romatoid artrit
- Osteoartit (yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan dejenerasyon)
- Travmatik artrit (yaralanma sonucu oluşan eklem problemleri)
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Sami Sökücü
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/o6Trabn1.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Medical Park Göztepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
26.2.2024
16.4.2024
8921
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.