Kalp ameliyatı diğer bir ismi ile bypass ameliyatı olarak da bilinir. Kalp ameliyatı nedir sorusu beraberinde birçok farklı soruyu da beraberinde getirir.
Kalp ameliyatı nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse, kalp ameliyatı; kişinin göğüs belgesinde meydana gelen ani ağrılara ve sıkışmalara bağlı olarak ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarının tedavi edilmesidir demek mümkün.
Özellikle kroner kalp hastalığı gibi durumlarda kişilerin kalp ameliyatı olması gerekli görülebilir. Hastanın sağlık durumuna göre de kalp ameliyatı çeşitleri arasından hangisinin uygulanacağına karar verilir.
Kalp Ameliyatı Nedir?
Kalp ameliyatı, kişinin kalbe bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarının çözümü olarak kabul görür. Kalp ameliyatı çeşitleri, kişinin hangi kalp rahatsızlığına sahip olduğu göz önünde bulundurularak tercih edilir. Her kalp hastalığında farklı bir ameliyat türünün kullanılması mümkündür.
Kalp ameliyatı kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bu ameliyat çeşitleri ise kapalı kalp ameliyatı ve açık kalp ameliyatı olarak bilinir. Kalp ameliyatında en önemli nokta kişinin kalp sağlığının korunmasıdır.
Kısacası kalp ameliyatı; kalbinde problem olan hastaların ilaç tedavisi ya da farklı bir tedavi yöntemi ile iyileşememesi halinde tercih edilen bir tedavi türüdür denebilir.
Çocuklarda Kalp Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp ameliyatı genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kalp hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşir. Fakat kalp rahatsızlıklarının erken yaşlarda ortaya çıkması da mümkündür. Bazı kalp hastalıkları genetik aktarım yolu ile de nesilden nesle aktarılabilir.
Bu sebeple çocuklarda hatta yeni doğan bebeklerde dahi bazı kalp rahatsızlıklarının gözlemlenmesi ihtimali vardır. Aile geçmişindeki bazı kalp rahatsızlıklarını genetik testler yaptırarak öğrenmek mümkün.
Çocuklarda herhangi bir kalp rahatsızlığı olması halinde ilaç tedavisi önerilebilir. Kalp rahatsızlığı ile ilgili en ufak belirtilerde dahi çocukların uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Kalp hastalıklarında erken teşhis büyük bir önem taşır.
Yapılan muayeneler sonucunda doktorlar tarafından hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir. İlk olarak ilaç tedavisi önerilebilir. Hastanın durumuna bağlı olarak kalp ameliyatı da tercih edilebilir.
Kadınlarda Kalp Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp hastalıkları ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, ülkemizdeki kadınların erkeklere kıyasla daha sık kalp rahatsızlıklarına yakalandığı ortaya çıktı. Bu sebeple kadınların kalp sağlıklarına daha çok dikkat etmesi gerekir.
Bunun için ise sağlıklı beslenmek çok önemlidir. İlk olarak kalp rahatsızlıklarını ve bu rahatsızlıkların hangi belirtiler ile ortaya çıktığını da bilmek gerekir. Kalp hastalıklarından herhangi birine ait bir belirti ortaya çıkması halinde direkt olarak randevu alarak uzman doktorlar tarafından muayene olunmalıdır.
Kişiye kalp rahatsızlıklarından birisi ile ilgili bir tanı konulması halinde tedavi sürecine başlanır. Hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak da tedavi yöntemine karar verilir. Kapalı kalp ameliyatı ya da açık kalp ameliyatı ile de hastanın tedavi edilmesi mümkündür.
Erkeklerde Kalp Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp ameliyatı, kalp hastalıklarından kurtulmak için gerekli olan bir işlemdir. Fakat öncelikle kişinin herhangi bir kalp rahatsızlığı olup olmadığı bilinmelidir. Bunun için fiziksel muayene olmak gerekir.
Doktorlar tarafından fiziksel muayene gerçekleştikten sonra ise kişiden bazı testler talep edilebilir. Testlere bağlı olarak kişinin ameliyat olup olmayacağına karar verilir. Bu tür ameliyatlar çoğunlukla kapalı olarak gerçekleşir. Açık kalp ameliyatı geçmişe oranla günümüzde daha az tercih edilir.
Kalp Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalp ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bu ameliyat türleri, kişinin hangi kalp rahatsızlığına sahip olduğuna kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Bir kişinin kalp ameliyatı olabilmesi için öncelikle bir kalp rahatsızlığının bulunması gerekir. Kalp rahatsızlıklarının birçok farklı türü bulunur.
Kişinin kalp rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmesi için sağlık kuruluşlarını ziyaret etmesi gerekir. Bu tür rahatsızlıklar bazı belirtiler ile birlikte ortaya çıkar. Bu sebeple doktora gidildiğine hangi belirtilere sahip olunduğu hakkında bilgi vermek gerekir.
Kişide oluşun belirtiler doğrultusunda hasta muayene edilir ve gerekli tahliller yapılır. Bütün kontroller tamamlandıktan sonra kişide kalp rahatsızlığı olup olmadığı ortaya çıkar. Kişinin kalbinde bir sorun söz konusu ise bunun hangi rahatsızlıktan kaynaklı olduğu bulunur. En son aşama olarak ise tedavi yöntemine karar verilir.
Bazı kalp rahatsızlıkları ilaç tedavisi ile ortadan kalkabilir. Bazı durumlarda ise kişinin mutlaka kalp ameliyatı olması gerekir. Kişinin kalp ameliyatı olmasına karar verilmesi halinde ise ameliyat öncesi anestezi hazırlıklarına başlanır.
Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalp ameliyatı, tercih edilen ameliyat türüne göre farklı riskleri de beraberinde getirir. Tabi ki her zaman hastalara ameliyat önerilmez. Kişinin hastalığının ilerlemiş olması ve bu hastalığın kişiye ameliyattan daha çok zarar verme ihtimali olması halinde hastalar ameliyata alınır.
Kapalı kalp ameliyatının riskleri diğer ameliyatların riskleri ile aynı olarak bilinir. Açık kalp ameliyatı riskleri ise kapalı ameliyat türlerine göre biraz daha fazla olarak bilinse de bu durum doğru değildir. Açık kalp ameliyatının riskleri, uzman kalp damar cerrahları tarafından yapılır.
Bu sebeple ameliyatta hayati risk % 1 oranındadır. Genel olarak bütün ameliyatların bazı riskleri bulunur. Bu riskler arasında;
- Mikrop kapma
- Narkoza bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskler
- Kanamanın durmaması gibi bazı maddeler yer alır
Kalp Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Kalp ameliyatı sonrası hastaların istirahat etmesi gerekir. Kişinin çok fazla yorulmaması ve enerji harcamaması daha güvenli olur. Kalp ameliyatı sonrası doktor tarafından verilen reçeteli ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
Doktor tarafından hastaya önerilen farklı bir şey varsa mutlaka uygulanmalıdır. Bunun dışında ise kişinin düzenli olarak kontrollere gitmesi gerekir. Gerekli durumlarda ameliyatlı bölgeye pansuman yapılmalıdır ve bu süreçte hijyen kurallarına normalden çok daha fazla dikkat etmek gerekir.
Ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumu, hastanın iyileşme sürecinin gecikmesine sebebiyet verir. Ayrıca doktorlar, hastaların ameliyat sonrasında korse kullanmasını önerebilir. Bu durumda mutlaka korse kullanılmalıdır.
Kalp Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kalp ameliyatı sonrasında hastanın iyileşme süreci tamamen kişinin kendisine nasıl baktığı ile alakalıdır. Tabi ki bu süreci değiştirecek farklı etkenler de bulunur. Bu etkenlerin başında kişinin hangi kalp problemine bağlı olarak ameliyat olduğu ve hangi ameliyat türünün uygulandığı yer alır.
Bunun haricinde ise iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemine ve vücut direncine bağlı olarak da değişiklik gösterir. Ameliyat sonrasında kişiler bir süre yoğun bakım ünitesinde kalmalıdır.
Doktor gözlemi altında birkaç gün geçirdikten sonra taburcu işlemleri gerçekleşir. Ortalama 8 haftalık bir süre içerisinde hasta yavaş yavaş iyileşmeye başlayacaktır. İyileşme süreci 10 haftayı bulabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kalp Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kalp ameliyatı kaç saat sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Ameliyatın süresini belirleyen farklı faktörler vardır. Bu faktörlerden en önemlisi ise kişinin sağlık durumudur. Kişiye uygulanan anestezi dahi ameliyat sürecini etkiler. Aynı zamanda kişinin olduğu ameliyat türü de sürenin uzamasına ya da kısalmasına sebebiyet verebilir.
Kalp Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kalp ameliyatı sonrası beslenme programı, doktorlar tarafından hastalara verilebilir. Doktor herhangi bir diyet listesi verdiyse, hastaların bu listeye uygun olacak şekilde beslenmesi gerekir. Ameliyat sonrasında alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir. Aynı zamanda bol su tüketmekte bu süreçte kişiye fayda sağlar.
Kalp Ameliyatı Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?
Kalp ameliyatı sonrasında hastalarda ağrı hissi oluşumu tabi ki meydana gelebilir. Ağrı hissine ek olarak farkı belirtiler de ortaya çıkabilir. Kalp ameliyatı olan kişilerin bu sebeple düzenli olarak hastane kontrollerine gitmeleri gereklidir. Kişinin sağlığını riske atacak farklı bir belirtinin ortaya çıkması halinde direkt olarak doktorunuza başvurmalısınız.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
Mehmet Alaaddin Pekedis
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/5I3BSbOO.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Adana
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
16.2.2024
16.4.2024
5219
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.