Kalp kası iltihabı, kalbin kasılma ve gevşeme yeteneğini azaltarak işlevini bozan, potansiyel olarak tehlikeli bir hastalıktır. Kalp kasında iltihap oluşması, herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Aniden ortaya çıkan semptomlar, kalp ritminde düzensizlik, çarpıntı ve nefes darlığı gibi sorunlarla kendini gösterebilir. EKG ile izlenebilen elektriksel aktiviteler, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir. Kalp kası iltihabı (miyokardit) hakkında detaylı bilgi edinmek bu rahatsızlıktan korunmanıza ve belirtileri erken fark etmenize yardımcı olabilir.
Kalp Kası İltihabı Nedir?
Kalp, vücuda kan pompalayan hayati bir organ olup üç ana katmana sahiptir. İç katman endokard, dış katman perikard ve orta katman miyokarddır. Miyokard, kalbin kasılma ve gevşeme işlevlerini yerine getiren kas dokusunu barındırır. Miyokard katmanının düzgün çalışması kalp sağlığı için kritiktir.
Kalp kası iltihab (miyokardit),kalp duvarının orta katmanının ya da kalbin kas dokusunun iltihaplanmasıdır. İltihaplanma çoğu zaman viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıksa da bakteriler, mantarlar, otoimmün hastalıklar, bazı ilaçlar miyokardite yol açabilir. Virüsler, miyokardite neden olan en yaygın etkenler olarak kalp kası hücrelerine saldırarak iltihaplanma yapabilir.
Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıktığı için erken teşhis zordur. Bazı vakalarda hastalık belirti vermeden ilerleyip kendiliğinden iyileşebilir. İleri safhalarda kalp yetmezliği, ani ölüm gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kalp kası hastalıklarının yaklaşık %25'ini oluşturan miyokardit, kalp sağlığı üzerinde son derece etkilidir.
Miyokardit, kalp kası hücrelerinde hasara yol açıp kalbin kan pompalama kapasitesini azaltır. Vücuttaki doku ve organların yeterince oksijenlenememesine yol açarak genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilen hastalık, kalpte ritim bozukluklarına ve elektriksel aktivite düzensizliklerine neden olarak ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kalp hastalıkları, yıllar içinde sessizce ilerleyerek belirti vermeden ciddi seviyelere ulaşabilir. Kalp kası iltihabı yani miyokardit, başlangıçta grip veya zatürre (pnomoni) gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilecek semptomlar gösterebileceğinden dolayı erken teşhisi zorlaştırıp hastalık, ani ve ciddi sorunlara yol açabilir.
40 yaş altı yetişkinlerde ani ölüm nedenleri arasında %20 oranında yer alan miyokardit, belirti göstermeden ilerler. Genel olarak belirtiler, iltihabın şiddetine, süresine ve kişisel faktörlere göre değişebilir. Kas kası iltihabı belirtilerinden bazıları şu şekildedir:
- Ateş
- Titreme
- Göğüs ağrısı
- Kas ve eklem ağrısı
- İştahta azalma
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Kalp ritim bozukluğu
- Mide bulantısı, kusma
- Baygınlık
- Halsizlik
- Ani kilo kaybı
- Bacak ve ayaklarda şişlik
- Solgunluk
- İshal
Kalp Kası İltihabı Nedenleri
Kalp kası iltihaplanmasına neden olan birçok faktör bulunur. Kalp kası iltihabına neden olabilen faktörler arasında şunlar yer alır:
- Virüsler: Kalp kası iltihabının en yaygın nedeni viral enfeksiyonlardır. Grip, soğuk algınlığı, SARS-CoV-2, Coxsackie B virüsleri, sitomegalovirüs, Epstein-Barr virüsü, hepatit B ve C, uçuk virüsleri, HIV, influenza, parvovirus B-19, kızamıkçık ve varisella gibi virüsler miyokardit sebebi olarak görülebilir.
- Bakteriler: Bakteriyel enfeksiyonlar da kalp kası iltihabına yol açabilir. Sifiliz hastalığına neden olan Treponema pallidum, Lyme hastalığına neden olan Borrelia bakterisi, difteri, klamidya, mikoplazma, streptokok, stafilokok gibi bakteriler; miyokarditin bakteriyel nedenleri arasında yer alır.
- Mantarlar: Candida, Aspergillus ve Histoplasma gibi mantarlar da kalp kası iltihabına neden olabilir.
- Parazitler: Toksoplazma gondii ve Trypanosoma cruzi gibi parazitler de miyokardit nedenleri arasında bulunur.
- Otoimmün Hastalıklar: Kelebek hastalığı (lupus), romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar, vücudun kendi dokularına saldırarak kalp kası iltihabına yol açabilir.
- Kimyasallar ve Toksinler: Alkol, kokain ve diğer uyuşturucular, kurşun ve diğer ağır metaller, örümcek ve yılan ısırıkları, karbonmonoksit ve radyasyon gibi toksik maddeler miyokardit hastalığına temel oluşturabilir.
- İlaçlar: Kemoterapi ve radyasyon tedavisi, bazı kalp ilaçları, antidepresanlar, antibiyotikler, kilo kaybı için kullanılan ilaçlar, diüretik ilaçlar, bazı aşılar miyokardite neden olabilir.
- Bağışıklık Sistemi Zayıflığı: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, mikroplarla yeterince etkili bir şekilde savaşmadığı için enfeksiyonların ve dolayısıyla miyokarditin oluşumunu kolaylaştırır.
Geçmeyen Kalp Kası İltihabına Ne İyi Gelir?
Geçmeyen miyokardit vakalarında, belirtileri hafifletip hastalığın ilerlemesini durdurmak için çeşitli önlemler alınabilir. Miyokardit viral enfeksiyonlar sonucu ortaya çıktığı için, enfeksiyonlardan korunmak hayati önem taşır. Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkamak, yüzünüze dokunmaktan kaçınmanın yanı sıra öksürük veya hapşırık sonrası hijyen kurallarına dikkat etmek de önemlidir.
Grip ve diğer dönemsel aşılarınızı yaptırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Aşılar, bağışıklık sisteminizi güçlendirip vücudunuzun virüslere karşı etkili şekilde savaşmasına imkan tanır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, yeterli uyku almak, düzenli egzersiz yapmak da bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Güçlü bağışıklık sistemi, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma kapasitesini artırıp miyokardit riskini azaltır. Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir diyet uygulayarak da bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz
Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek bağışıklık sisteminizi zayıflatıp enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Zararlı alışkanlıklar, kalp kası iltihabının oluşumunu kolaylaştırırken tedavi sürecini de zorlaştırır. Boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk gibi enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız bir doktora başvurup tedavi olmanız tavsiye edilir. Enfeksiyonların erken teşhis ve tedavisi, kalp kası iltihabı (miyokardit) gelişme riskini azaltır.
Kalp Kası İltihabı Nasıl Geçer?
Hastalığın tedavisi ve iyileşme süreci, iltihabın nedeni, şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Miyokardit tedavisinin ilk aşaması ilaç tedavisidir. Eğer kalp kası iltihabı enfeksiyona bağlı olarak gelişmişse antibiyotikler veya antiviral ilaçlar kullanılabilir. Kalp kası fonksiyonunu destekleyip ritim bozukluklarını önlemeye yardımcı olan ilaçlar da reçete edilebilir.
Doktorlar, hastaların aşırı efor sarf etmemelerini, stres seviyelerini düşük tutmalarını önerir. Ağır miyokardit vakalarında hastanede yatış gerekebilir. Hastaneye yatan hastalar, damar yoluyla verilen ilaçlarla tedavi edilir. Verilen ilaçlar, kalbe hızlı bir şekilde ulaşarak tedavi sürecini hızlandırır.
Hastanede tedavi gören hastalara, vücutta ödemin azalması ve idrar atılımının kolaylaştırılması amacıyla diüretik ilaçlar da verilebilir. Ciddi vakalarda ventriküler destek cihazları veya aort pompası gibi ileri tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Miyokardit şiddetli olduğunda, ventriküler destek cihazları ve intraaortik balon pompası gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Kalp Kası İltihabı Tedavisi
Kalp kası iltihabının tedavisi, hastalığın derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Miyokardit tedavisinde hastalığa neden olan enfeksiyonun kontrol altına alınması gerekir. Viral enfeksiyonlarda antiviral ilaçlar, bakteriyel enfeksiyonlarda ise antibiyotikler kullanılır.
ACE inhibitörleri ve beta blokerler da kalbin yükünü azaltarak iyileşme sürecini destekler. Kortikosteroidler, kalpteki iltihabın giderilmesine yardımcı olurken diüretikler vücutta biriken sıvıyı azaltır. İntravenöz immünoglobulinler ise enfeksiyonlarla mücadele eden proteinler olup bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Miyokardit tedavisinde doktor kontrolleri ve takip testleri büyük önem taşır. Hastaların, doktorlarının önerdiği dozajda ve aralıklarda ilaçlarını kullanmaları, düzenli kontrollerini aksatmamaları ve gerektiğinde takip testlerini yaptırmaları gerekir.
Kalp kası iltihabının tedavisi, hastalığın ciddiyetine ve hastanın bireysel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Erken tanı ve doğru tedavi, miyokarditin başarıyla yönetilip iyileşme sürecinin hızlanması için hayati önem taşıdığı için miyokardit belirtileri gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrolleri yaptırmaları gerekir.
Kalp Kası İltihabı Sıkça Sorulan Sorular
Kalp Kası İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kalp kası iltihabı tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Kalp kasının hasarına bağlı olarak mutlaka ilaç tedavisi başlatılması gereklidir. Tedavi edilmezse, kalp yetmezliği ve ritim bozuklukları gibi ciddi kalp sorunları gelişebilir. Ağır hastalarda, durum ölümcül olabileceğinden hastaların sürekli tıbbi gözetim altında tutulması zorunludur.
Çocuklarda Kalp Kası İltihabı Olma Sebepleri Nelerdir?
Çocuklarda kalp kası iltihabı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Çocuklarda kalp kası iltihabına yol açan sebepler arasında enfeksiyonlar, ilaçlar, kimyasallar, radyasyon, vücudun farklı organlarında iltihaplanmaya neden olan bazı hastalıklar yer alır. Viral enfeksiyonlar, örneğin grip, adenovirüs, kızamıkçık gibi virüsler de çocuklarda kalp kası iltihabına yol açabilir.
Kalp Kası İltihabı Tamamen İyileşir mi?
Kalp kası iltihabı, çoğu hastada tamamen iyileşebilse de bazı hastalarda hastalığa bağlı olarak kalıcı kalp sorunları gelişebilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda hastalık ağır seyredebileceğinden kalpte kalıcı hasarlar bırakma olasılığı yüksektir. Yetişkinlerde de kalıcı kalp hasarları ve ritim bozuklukları gibi komplikasyonlar gelişebilir. Riskleri azaltmak için kalp kası iltihabı tanısı konulan hastaların düzenli olarak izlenip gerekli tedavi süreçlerinin takip edilmesi büyük önem taşır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Batuhan Özay
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/dBmTuG6C.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
9.9.2024
9.9.2024
161
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.