Kanola yağı uzun yıllar insan sağlığı için zararlı olduğu düşünülerek endüstride motor parçalarının yağlanması için tercih edilmiştir. Zararlı içerikler barındırmayan yeni bir tür üretildiğinde insanlar tarafından yemeklik yağ olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanola yağı üzerine yapılan araştırmalarda diğer yemeklik yağlara göre daha az doymuş yağ içeriği sayesinde kalp damar hastalıklarına faydalı olduğu bulunmuştur. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu için kızartma ve derin yağ için kullanılabilmektedir.
Kanola yağı antioksidan özelliktedir. Kolesterol hastalarında kullanımı diğer yağlara göre daha güvenlidir. Diyabet hastalarında şeker düzeylerini iyileştirebildiği için obezite tedavisinde de faydalıdır. Kas ve iskelet ağrılarının giderilmesi için tercih edilebilir. Kozmetik sektöründe, ruj ve dudak bakım ürünlerinin içeriğinde kullanılmaktadır.
Kanola Yağı Nedir?
Kanola İngiltere, Pakistan, Kanada ve Çin’de bolca üretilen sarı çiçekli, yağlı bir bitkidir. Kanola yağı Hardal familyasından bir tür olan kanola bitkisinin tohumları sıkılarak elde edilir. Kanola bitkisi sarı küçük çiçeklere sahiptir.Yağca zengin küçük siyah tohumlara sahiptir. İsmini ilk yetiştirdiği yer olan Kanada’nın ingilizce isminden almıştır. Kanola yağı yemeklik yağ, gıda maddesi,yakıt hammaddesi ve hayvan yemine katkı olarak kullanılır.
Kanola yağı içerdiği omega-3, omega-6, e vitamini, oleik asit, linoleik asit sayesinde oldukça besleyici ve sağlığa yararlıdır. Yapılan çalışmalarda kalp, böbrek, mide ve bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Diyabetin iyileştirilmesinde faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Kanola yağı belirgin bir tada sahip olmadığı için yemeklere, salatalara rahatlıkla eklenebilir. Kızartmalarda, fırın yemeklerinde kullanmaya uygundur ve kolaylıkla depolanıp saklanabilir. Işık almayan, serin bir yerde 1 yıl bozulmadan depolanabilir. Yemeklik yağların çoğunluğu benzer saklanma sürelerine sahiptir.
Kanola Yağı Ne İşe Yarar?
Kanola yağı içerisinde pek çok faydalı içerik barındırır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Kanola yağı antikanser özelliktedir. Bu özelliğiyle hasarlı hücrelerin ortadan kaldırılması ve yeni hücrelerin oluşturulmasına yardımcıdır. Yaşlanmayla birlikte vücutta gelişen hasarların en aza indirgenmesini sağlar. Eklem ve kaslardaki hassasiyet, ağrı, zorlanma gibi sorunların önüne geçerek daha kaliteli yaş almaya yardımcı olur.
Kanola yağı rutin beslenmeye eklenerek kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır. Diyabet, böbrek yetmezliği, mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kolesterolü diğer yemeklik yağlara oranla daha az arttırmaktadır. İçeriğinde sindirim sisteminden kolesterolün emilimini kısıtlayan fitostreller içerir.
Kanola yağı, badem yağı, biberiye yağı gibi bazı yağlarla karıştırılarak duşta ıslak saça uygulanır. 10-15 dakika bekletilir ve durulanır. Saçı besleyerek uzamasını hızlandırır. Saç ve saç derisini nemlendirir. Saç diplerindeki kuruluğu ve pul pul dökülmeyi azaltmaya yardımcıdır.
Kanola Yağı Faydaları
Kanola yağı besleyici ve sağlıklı içeriğiyle oldukça faydalıdır ve pek çok alanda tıbbi faydaları için tercih edilir. Kanola yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek kolesterol hem obezite hem de kalp damar hastalıkları için bir risk faktörüdür. Kanola yağı düşük kolesterol içerdiğinden kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Obezite hastalarının beslenmelerinde güvenle tercih edilebilir.
- Karaciğer hastalıklarının iyileşmesine yardımcıdır ve karaciğeri korur.
- Kanola yağı insülin direncinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Diyabet hastalarının şeker düzeylerinin dengelenmesini sağlar.
- Obezite kilo artışı sebebiyle vücuttaki organların yağlanması şeklinde ilerler. Kanola yağı kolesterol arttırmayan ve kolesterol emilimini azaltan bileşikler içeren bir yağ olduğu için diyetlerde tercih edilebilir.
- Kanola yağı içeriğindeki omega-3 sayesinde beyin işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Barındırdığı E ve K vitamini yaşlanmanın oluşturduğu kötü etkilerin hafifletilmesine faydalıdır.
- Eklemlerdeki zorlanma, kireçlenme, hareketlerin kısıtlanması gibi problemlerin çözümüne yardımcıdır.
- Cilt bakımında besleyici ve nemlendirici özellikleri sebebiyle kullanılabilir.
- Kanola yağı içeriğindeki omega-6 sayesinde hücrelere enerji verir. Hücredeki metabolik faaliyetlerin sürdürülmesini sağlar.
- Polikistik over(PCOS) sendromuna sahip kadınların hastalık sebebiyle maruz kaldığı kötü etkilerin azaltılmasında etkilidir.
Kanola Yağı Nasıl Kullanılır?
Kanola yağı günlük hayatta kullandığımız yağların yerine geçebilir. Kanola yağının kullanılabileceği alanlar şöyle sıralanabilir:
- Salata ve soğuk mezelere çiğ olarak eklenebilir.
- Kızartma ve derin yağ işlemlerinde güvenle tercih edilebilir.
- Fırınlama için yemeklerde kullanılabilir.
- Saç bakım maskesi olarak farklı yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
- Kanola yağı nemlendirici özelliği nedeniyle dudak bakım yağı olarak veya ölü derilerin atılması için peeling yapımında tercih edilebilir.
- Vejeteryan ve vegan beslenmeyi tercih eden kişiler için omega-3 kaynağı olarak seçilebilir.
- Direkt olarak takviye ürün şeklinde tercih edilebilir ancak bu tarz kullanımlar için uzman bir doktordan fikir almak daha uygun olacaktır.
Kanola Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüketilen tüm gıda ve ürünlerin bizlere faydası olabildiği gibi yanlış kullanımla zararları olabilmektedir. Doğal ürünlerde bu durumun farklı olduğu düşünülse de her şeyin fazlası zararlı olabilir. Kanola yağının dikkatli kullanılması gereken durumlar şunlardır:
- Kanola yağının yan ürünü olan hardal gazı yüksek miktarda kullanımlarda zehir etkisi gösterebilir.
- Zihinsel ve psikolojik sorunları olan kişilerde günlük olarak kanola yağı tüketilmesi bilişsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Vücuda alınan yüksek miktarda omega-3 pıhtılaşma problemlerine ve kanamaların daha uzun sürmesine neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan kullanması tehlikeli olabilir.
- Kanola yağı az miktarda erüsik asit içerir. Küçük miktarlarda herhangi bir zararı olmasa da yüksek miktarlarda tüketilmesi büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Ergenlik dönemindeki gençlerde ve çocuklarda tüketimi kısıtlanmalıdır.
- Kanola yağının yüksek miktarlarda kullanılması damar tıkanıklığına yol açabileceğinden özellikle kalp hastaları tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce uzman bir doktora danışmak uygun olacaktır.
- Kanola yağının yüksek miktarlarda tüketilmesi kabızlık, gaz şikayetleri gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir.
- Böbrek ve karaciğer problemleri yaşayan kişiler tükettiği gıda ve ilaçların zararlı kısımlarını sağlıklı insanlar kadar kolay vücuttan atamaz. Bu sebeple kanola yağı kullanmadan önce doktorlarına danışmaları daha doğru olacaktır.
Kanola Yağı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Hamileler ve Emziren Anneler Kanola Yağı Kullanabilir mi?
Hamilelerin tükettiği tüm besinler ve ilaçlar göbek kordonu aracılığıyla büyük oranda bebeğe geçer. Emziren annelerin de tükettikleri süt yoluyla bebeğin vücuduna giriş yapar. Kanola yağı büyüme geriliğine neden olabileceğinden hamile ve emziren annelerin kullanımı uygun değildir.
Kanola Yağı Nerelerde Kullanılır?
Kanola yağı yemeklik yağ olarak kullanılabildiği gibi mum ve mürekkep yapımı gibi hobi alanlarında kullanılabilmektedir. Kanola yağı ruj ve dudak nemlendirici ürünlerin yapımında tercih edilir.
Kanola Yağının Türkiye’de Üretilmesi ve Satılması Yasak mı?
Kanola yağı yüksek erusik asit miktarı ve küspesinde hayvanlara zararlı bileşikler bulunması sebebiyle 1979 yılında yasaklanmıştır. İlerleyen yıllarda erusik asit miktarı daha düşük bir Kanola türünün ıslah edilmesiyle yeniden ekilmeye ve üretilmeye başlanmıştır.
Kanola Yağı Genetiği Değiştirilmiş(GDO) Bir Ürün müdür?
Kanola bitkisi henüz genetik değiştirme tekniklerinin 21. yüzyıldaki kadar gelişmiş olmadığı 1960’lı ve 1970’li yıllarda istenen özelliklere sahip bitkilerin birbirleriyle melezlenmesi şeklinde uygulanan geleneksel bitki ıslahı ile üretilmiştir. Üreticiler tarafından seçilen türlerin birkaç nesil boyunca melezlenmesiyle içerisinde zararlı olan bileşiklerin miktarı daha az olan kanola türü elde edilmiştir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Beslenme ve Diyet
24.11.2023
24.11.2023
58279
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.