satır arası

👨‍⚕️ Kapalı Ameliyat Nedir? Kapalı Ameliyat Fiyatları 2024

Kapalı ameliyat, bir diğer adı ile laparoskopik cerrahi cilt üzerinde küçük bir kesi oluşturularak yapılan operasyondur. Bu operasyonda hasta açık ameliyata göre daha kolay bir ameliyattır. Hastanın iyileşme süreci ise daha hızlıdır. Hasta bu operasyonda daha az ağrı hisseder.

Kapalı Ameliyat Nedir?

Kapalı ameliyat nedir sorusu için, genellikle karın ve göğüs bölgesi için başvurulan yollardan biridir, şeklinde açıklama yapılabilir. Küçük bir kesi ile hasta içerisine bir kamera yerleştirilir.

Bu kamera ile cerrah ilgili bölgeyi görür ve yapılacak işlemi belirler. Çeşitli hastalıkların tedavisinde laparoskopik cerrahiye başvurulur. Açık ameliyata göre çeşitli avantajları vardır. 

Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Kapalı ameliyat zor mu, sorusunun cevabı operasyona göre değişiklik gösterir. Fakat açık ameliyata göre daha kolay bir operasyondur. Bu işlem için cerrah hastaya yaklaşık 1 cm kesik açılır.

Bu kesi ile hasta içerisine bir kamera gönderir. Kamera sayesinde cerrah işlemin yapılacağı yeri kameradan takip edebilir. Hastanın içerisindeki bölge daha net görüldüğü için cerrah yapılması gereken işlemi belirler.

Duruma göre hastaya tekrar kesi atılır. Bu kesiler yardımı ile içeriye cerrahi aletler girebilir. Kapalı Ameliyat zor mu sorusunun yanıtı da bu bağlamda daha çok operasyona ve hastanın durumuna göre değişmektedir.   

Kapalı Ameliyatın Avantajları Nelerdir?

Kapalı Ameliyatın Avantajları Nelerdir?

Kapalı ameliyat çeşitli birçok yönden açık ameliyata göre daha avantajlıdır. Özellikle ameliyat sonrası süreç hasta açısından daha kolay geçer. Kapalı ameliyatın avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Kapalı ameliyat sayesinde karında veya ilgili bölgede büyük bir kesi oluşturulması gerekmez. 
  • Yara izi oluşmayacağı için estetik açıdan daha avantajlı bir operasyondur. Açılan küçük kesiler kısa sürede iyileşir. Ameliyat sonrası kalıcı izler oluşmaz.
  • Hastada daha az kanama gerçekleşir. Bu sayede enfeksiyon riski de daha az olur. Enfeksiyon ve kanama riski az olduğu için komplikasyon oluşma ihtimali azdır.
  • Ameliyat sonrası yara açılması gibi risk ihtimalleri daha azdır.
  • Kapalı ameliyat sonrası süreç daha ağrısızdır. İyileşme süreci daha hızlıdır. 
  • Hasta daha hızlı bir şekilde normal hayatına dönebilir.

Laparoskopik cerrahi çeşitli birçok yönden avantaja sahiptir. Hasta için tedavi süreci daha rahat geçer. 

Hangi Hastalıklarda Kapalı Ameliyat Kullanılır?

Laparoskopik cerrahi çeşitli birçok hastalığın tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Genellikle karın ve göğüs bölgesinde uygulandığı için bu bölgede meydana gelen hastalıklarda daha yaygın kullanılır. 

  • Laparoskopik operasyonun kullanıldığı en yaygın hastalıklardan biri apandisit ameliyatıdır.Apandisit tedavisinde açık veya kapalı ameliyat tercih edilebilir.
  • Obezite cerrahisinin başvurduğu yöntemlerden biri laparoskopik operasyonlardır. 
  • Safra kesesi ameliyatlarında kapalı ameliyat tercih edilir. Bu ameliyatta kamera yardımı ile safra kesesi, karaciğer ve diğer organlar ekrandan izlenir. Safra kesesi ameliyatında geniş bir bölgede çalışılır. Kapalı ameliyat sayesinde geniş besime ihtiyaç duyulmaz. 
  • Kapalı ameliyatların kullanıldığı bir diğer ameliyat ise karın fıtığı operasyonlarıdır. Karın fıtığı aynı zamanda göbek fıtığ ıolarak da adlandırılır.
  • Kolon kanseri tedavisi için gerçekleşen operasyonlarda kapalı ameliyattan faydalanılır. Mide ve bağırsakta meydana gelen problemler için yapılacak işlemler de genellikle kapalı ameliyatlardır. 

Açık ve Kapalı Ameliyat Farkı Nedir?

Açık ve Kapalı Ameliyat Farkı Nedir?

Açık ve kapalı ameliyatlar arasında ciddi farklar vardır. Açık ameliyat kapalı ameliyata göre daha uzun ve zor operasyonlardır. bu iki operasyon arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Açık operasyonlarda hastaya büyük bir kesik açılır. Kapalı olanlarda ise küçük birkaç kesi yeterlidir.
  • Açık ameliyatlarda yara izi oluşurken diğerinde olmaz. 
  • Açık ameliyatlarda iyileşme daha uzun süre alır. 
  • Kapalı operasyonlarda iyileşme süresi daha kısadır. Açık operasyonlarda ise yara ve ameliyat bölgesinin iyileşmesi zaman alır.

Genel olarak bakıldığında bu iki operasyon arasındaki en büyük fark birinde işlem ekrandan izlenerek küçük tıbbi aletler yardımı ile yapılırken diğerinde hastanın direkt olarak ameliyat bölgesi açılır. 

Çocuklarda Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi göbek ve göğüs bölgesi için laparoskopik cerrahiye başvurulur. Kapalı safra kesesi ameliyatı ve apandisit gibi bu bölgelerde bulunan problemler için çocuklarda laparoskopik operasyon uygulanır.

İyileşme süreci daha hızlı olduğu için çocuklar için daha uygun yöntemlerden biridir. Açık operasyonlarda yara geç iyileşir ve enfeksiyon riskleri vardır.

Çocuklar, yetişkinlere göre daha hareketli ve bilinçsiz olabilir. Bundan dolayı daha hızlı iyileşen laparoskopik işlemler çocuklar için oldukça avantajlıdır. 

Kadınlarda Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Kapalı ameliyat kadınlarda vücuda küçük bir kesi açılarak yapılır. Bu kesi sayesinde kamera yerleştirilir. Kamera sayesinde cerrah ekrandan izleyerek operasyonu tamamlayabilir.   

Erkeklerde Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Erkeklerde kapalı ameliyat, kadın hastalar ile farklı değildir. Kapalı ameliyatta farklılık gösteren faktörler cinsiyetten daha çok hastanın durumu ve ameliyat edilecek bölgedir. 

Yaşlılarda Kapalı Ameliyat Nasıl Olur?

Yaşlılarda kapalı ameliyat genç hastalara göre daha zorlu olabilir. Fakat açık ameliyata göre daha az risksiz olduğu için süreç yaşlı hastalar için daha kolaydır. Yaşlılarda yapılacak herhangi bir operasyon genç hastalara göre daha fazla risk taşır. Kapalı ameliyatta daha az yara açılma ve enfeksiyon riski olduğu için yaşlılar için daha avantajlıdır. 

Kapalı Ameliyat Nasıl Yapılır?

Kapalı Ameliyat Nasıl Yapılır?

Laparoskopi operasyon halk arasında bıçaksız ameliyat olarak da bilinir. Büyük kesikler oluşturulmadan yarım cm'lik delikler yardımı ile işlem gerçekleştirilir. Bundan dolayı halk arasında bıçaksız ve kansız ameliyat olarak bilinir.

Hastaya karbondioksit gazı verilerek bölgenin şişmesi sağlanır. Ameliyat bölgesi şiştiği için cerrah bölgeyi ekrandan daha net görür. Hastada açılacak kesilerin sayısı ve boyutu yapılacak işleme göre değişiklik gösterir. 

Kapalı Ameliyat Riskleri Nelerdir?

Kapalı ameliyat riskleri arasında her ameliyatta görülebilecek enfeksiyon ve genel anestezi riskleri vardır. Enfeksiyon riski diğer operasyonlara göre daha azdır. Genel anestezi riskleri ise her operasyonda oluşabilecek riskler arasındadır.

En önemli risklerinden biri ise karın içini şişirmek için kullanılan karbondioksit gazıdır. Bu gaza bağlı olarak karın içinde basınç artabilir. Basınç artışı ise hastada tansiyon düşmesine ve gaz embolisi oluşmasına neden olabilir. Tecrübeli anestezi ve cerrah ekibi ile bu risk oldukça nadir görülen bir durumdur. 

Kapalı Ameliyat Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kapalı ameliyat sonrası iyileşme süreci çok hızlı olduğu için hastadan beklenenler daha azdır. Yine de hasta ameliyat bölgesine akabilecek fiziksel darbelerden kaçınmalıdır. Kapalı ameliyat sonrası taburcu süresi oldukça kısadır.

Ameliyat sonrasında kesi yerlerinden sıvı gelebilir. Böyle bir sıvı ile karşılaşılırsa pansumanın değiştirilmesi yeterli olur. İlk 48 saat içerisinde banyo yapmamak gerekir. Laparoskopi operasyonlarda gizli dikiş uygulaması yapılır.

Bu sayede dikiş alınmasına gerek kalmaz. Bu tarz dikişler hastada kendiliğinden erir. Cerrahın belirlediği süre boyunca ağır yük taşımaktan kaçınmak gerekir. Özel bir durum oluşmadığı sürece hasta günlük hayatına kısa sürede dönebilir.

Günlük rutinindeki işlemlerini yapmaya devam edebilir. Hafif ağrılar hissedilebilir fakat geçmeyen ağrı, kanama, şişlik, idrar yapmakta zorlanma, kusma ve bulantı gibi yan etkilerde hızlı bir şekilde doktora başvurulmalıdır. 

Kapalı Ameliyat Kaç Günde İyileşir?

Laparoskopi operasyondan sonra hasta birkaç gün içinde iyileşir. Bu kapalı ameliyat zor mu yanıtının cevabının en net cevabıdır. Laparoskopi operasyon sırasında verilen karbondioksit gazı ameliyat sonunda hastadan boşaltılır.

Fakat az seviyede kalan gaz hastada birkaç gün ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı genellikle omuzlarda hissedilir. Operasyon sonrası kullanılan bandajlar takriben 48 saat içerisinde çıkarılır. İyileşme süresi kısa olsa da bu zaman dilimi operasyondan operasyona değişiklik gösterebilir.

Bu durumda cerrahın direktiflerine uymak oldukça önemlidir. İlk 12 saatten sonra hasta sıvı gıdaya geçebilir fakat doktor daha uzun bir süre belirtiyorsa dikkat etmek gerekir.

Kapalı Ameliyat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kapalı Ameliyat Kaç Saat Sürer?

 Genel olarak süre hastalığın türüne ve hastanın sağlık durumuna bağlıdır. Kalp ameliyatı 3-4 saat sürerken, kist ameliyatı 1 saatte bitebilir. Kapalı ameliyat kaç saat sürer, konusunda net bir yanıt için, doktorunuza başvurabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Hüseyin Soydemir
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Samsun
18890

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.