satır arası

Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karın duvarının iç katmanları herhangi bir neden ile zayıflamaya başladığında zayıflayan bölgede yırtılma nedeni ile fıtık oluşur.

Karnın iç astarı zayıflamış bölgeyi iterek balon benzeri bir kese oluşturur. Bu da bağırsak veya karın dokusunun bir kısmının kesenin içine kaymasına neden olarak şiddetli ağrıya ve diğer potansiyel ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kapalı fıtık ameliyatı, fıtık rahatsızlığında kullanılan yenilikçi bir yöntem olup daha az cerrahi müdahale içerir.

Bu yöntemde bir kamera ve ince cerrahi aletler içeren bir tüp yardımıyla fıtığa müdahale edilir. Kapalı fıtık ameliyatı, hastalara minimal doku hasarı ve kısa hastane yatış süresi gibi avantajlar sunabilir.Bu yöntemde hastalar genellikle daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci yaşarlar.

Kapalı Fıtık Ameliyatı Nedir?

Kapalı fıtık ameliyatı (Laparoskopik Fıtık Onarımı) küçük kesiler, teleskoplar ve yama kullanılarak karın duvarındaki fıtık oluşan bölgenin onarılması için yapılan daha az invaziv bir müdahale tekniğidir.

Genellikle karın bölgesinde 3 küçük kesi ile gerçekleştirilir. Bu kesiler cerrahi müdahale aletlerinin ve 'laparoskop' adı verilen mikroçip kameranın yerleştirilmesi için kullanılır. Ayrıca cerrah karın bölgesini karbondioksit gazı ile şişirilerek fıtığın iyi görülebilmesini sağlar.

Kapalı fıtık ameliyatı, geleneksel açık cerrahi yöntemlere kıyasla daha az invaziv bir yaklaşım sunar.

Erkeklerde Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Kapalı Fıtık ameliyatı nasıl yapılır? sorusunun cevabı olarak genel anestezi altında, küçük kesi aracılığıyla bir kamera ve cerrahi aletler ile yapılan bir prosedür olduğu söylenebilir.

Erkeklerde kapalı fıtık ameliyatı, hastanın durumuna özgün olarak uygulanır. Ameliyat öncesinde kan testleri, röntgenler ve diğer görüntüleme yöntemleri ile fıtık detaylı olarak değerlendirilir. Ameliyat aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Fiziki muayene ve Görüntüleme İncelemeleri: Kasık fıtığını teşhisinde genellikle doktor tarafından yapılan fiziksel bir muayene yeterli olur. Fiziki muayenede kasık bölgesinde görülen şişlik teşhis için önemli semptomlardandır. Ayakta durmak ve öksürmek fıtığın daha belirgin görülmesine neden olacağından doktor muhtemelen hastadan ayakta durmasını veya öksürmeni isteyebilir. Bazı durumlarda doktor tarafından kesin tanı için, CT taraması veya MRI gibi bir görüntüleme testi isteyebilir.
  • Cerrahi Müdahale: Prosedür genel anestezi altında yapılır. Doktor karın bölgesinden birkaç küçük kesiden ameliyat yapar. Doktor fıtık oluşan bölgeleri onarmak için laparoskopik veya robotik aletler kullanır. Müdahalede genellikle iç organların daha kolay görünmesini sağlamak amacıyla karnı şişirmek için gaz uygulaması kullanılır. Müdahale sırasında kamera ile donatılmış küçük bir tüp rehberliğinde doktor, sentetik ağ kullanarak kesilerden küçük aletler yerleştirir. Karın duvarındaki zayıflığı ortaya çıkarmak için periton (karnınızın iç zarı) kesilir. Fıtık kesesi çıkarılır veya herniye olan bağırsaklar yerine konur. Peritonun altındaki zayıf bölgeyi sabitlemek için bir ağ yama eklenir. Fıtık onarımı tamamlandıktan sonra kesiler kapatılır.
  • İyileşme Süreci: Hastanın uyandırılmasının ardından, genellikle aynı gün veya bir gece hastanede kalış süresi gerekebilir. İyileşme süreci genellikle hızlıdır ve hasta normal günlük aktivitelerine kısa sürede dönebilir.
  • Kontrol ve Takip: Ameliyat sonrası dönemde, doktorun önerdiği şekilde kontrol ve takip randevularına devam edilir. Bu kontroller, iyileşmenin takibi ve herhangi bir komplikasyonun erken tespiti için önemlidir.

Kadınlarda Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde ve kadınlarda kapalı fıtık ameliyatları,benzer cerrahi müdahaleleri içerir. Ancak bazı farklar bulunabilir.

Kadınların inguinal kanalı daha dar olduğu için, fıtık daha sık olarak kasık bölgesinin üst kısmında ortaya çıkar. Bu anatomik farklılık doktorun ameliyat sırasında dokulara Ayrıca kadınlar genellikle estetik kaygıları daha fazla önemseyebilirler.

Doktorlar tarafından dikiş yeri ve iz bırakma konusundaki estetik beklentiler de göz önüne alınmalıdır.

Çocuklarda Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda kapalı fıtık ameliyatları, yetişkinlerle yapılan ameliyatla bazı farklılıklar bulunabilir. Çocukların büyüme ve gelişme süreçleri devam ettiği için anatomik yapıları erişkinlerden farklıdır.

Karın bölgesindeki dokuların gelişimi, dikkate alması gereken önemli bir faktördür. Çocuklarda kapalı fıtık ameliyatında kullanılan kesiler, çocuğun yaşına, cinsiyetine ve fıtık yerleşimine göre belirlenir.

Çocuklarda kesiler yetişkinlere nazaran daha küçük olabilir ve bu avantaj iyileşme sürecini dahada hızlandırabilir.

Yaşlılarda Kapalı Fıtık Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda kapalı fıtık ameliyatlarında dikkate alınması gereken bazı özel durumlar bulunabilir. Yaşlılar ilerlemiş yaşları nedeni ile yetişkinlere nazaran başka sağlık sorunlarına sahip olabilirler.

Olası rahatsızlıklar için ameliyat öncesi doktor tarafından ekstra dikkat gerektirebilir. Ayrıca yaşlıların düzenli olarak kullandıkları bazı ilaçlar olabilir. Bu nedenle ilaçların ameliyat üzerindeki etkileri dikkate alınmalıdır.

Yaşlılarda dokulardaki esnek yapı zamanla azalmış olabilir. Bu durum iyileşme sürecinde dikkatli bir takip gerektirebilir.

Yaşlı hastalarda anestezi kullanımı yetişkinlere göre bazı ek riskleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle anestezi seçimi ve yönteminde ,doktorların daha dikkatli planlama yapması gerekebilir.

Kapalı Fıtık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kapalı fıtık ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. Kanama ve genel anesteziyle ilgili sorunlar gibi ameliyat risklerine ek olarak kapalı fıtık ameliyatı riskleri şunları içerebilir:

  • Ameliyat bölgesinde enfeksiyon
  • Kan damarı problemleri
  • Testislerde ağrı
  • Mesane boşaltmada sorunlar
  • Skar dokusu oluşumu
  • Göbek organlarında, kan damarlarında ve sinirlerde yaralanma
  • Fıtık tekrarı

Kapalı Fıtık Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kapalı Fıtık Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Ameliyat sonrasında ağrı yaygın karşılaşılan bir durumdur. Ağrı kesici ilaçların doktorun önerdiği şekilde alınması gerekir. Bu süreçte hastaların dikkat etmesi gereken bazı faktörler şunlardır:

  • Doktorun talimatlarına uymak
  • Yara bölgesini temiz tutmak
  • İlk birkaç hafta koşmak veya ağır kaldırmak gibi aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmak
  • Sağlıklı beslenmek (Kabızlıktan kaçınmak için doktorun önerdiği şekilde beslenme diyetine lifli gıdalar eklemek)

Ayrıca ateş, titreme, zamanla artan ağrı, idrara çıkamama, mide bulantısı hissetmeden yemek yiyememe veya kesilerden kızarıklık veya irin akması durumunda doktor kontrolü gerekir.

Kapalı Fıtık Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı Fıtık Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Prosedürün iyileşme süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Kapalı fıtık onarımı ameliyatı geçiren kişilerin çoğu aynı gün veya bazı durumlarda birkaç gün içerisinde eve dönebilmektedirler.

İyileşme süresi yaklaşık 1 ila 2 hafta sürebilir. Ağır egzersizler için daha uzun bir iyileşme süresi gerekebilir.

Ancak, her hastanın durumu farklı olup iyileşme süreci kişisel faktörlere göre değişebilir. Doktorun tavsiyelerine uyma ve kontrol muayeneleri hastanın sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmesi için önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Kapalı Fıtık Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bu tür ameliyatlar çoğunlukla, tek taraflı fıtık rahatsızlığında yaklaşık bir saat çift taraflı fıtık durumunda birkaç saat sürebilir. Ancak bu süre hastanın genel sağlığına ve fıtığın durumuna göre değişebilir.

Kapalı Fıtık Ameliyatı Riskli mi?

Bu yenilikçi prosedür çoğunlukla düşük risklidir. Ancak, her cerrahi müdahalede olduğu gibi, bazı riskler bulunabilir. Bununla birlikte, genellikle deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında, bu riskler minimal düzeyde tutulabilir.

Karın bölgesinde meydana gelen fıtık rahatsızlığında genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Kapalı fıtık ameliyatı minimal invivaz olması, çoğunlukla hastanede kalış ve iyileşme süresinin daha kısa sürmesi nedeni ile yenilikçi bir prosedürdür. Fıtık rahatsızlık belirtileri bulunan kişiler hastanelerin genel cerrahi polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Hakan Kına
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
5404

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.