İleri yaşın risk faktörlerinden birisini oluşturduğu toplardamar hasarı günümüzde kapalı varis ameliyatı ile konforlu bir biçimde tedavi edilebilmektedir.
Kadınlarda erkek bireylere göre daha sık görülen damar hastalığında genetik unsurlar, şişmanlık, hormon tedavileri ile ayakta uzun süre durmayı gerektiren meslekler risk oluşturabilmektedir.
Toplardamarlarda pıhtı atması sonucu da hastalık oluşumu meydana gelebilir.
Estetik açıdan can sıkıcı durumlara neden olması yanı sıra tedavi edilmemesi durumunda hastalık ilerleyerek ağrı, kaşıntı, ayak bileğinde şişme gibi sorunlar oluşturabilir.
Günümüzde ileri teknolojinin dahil edildiği yöntemlerle damar çıkarılmasına gerek kalmadan kapalı varis ameliyatı ile hastalığın tedavisi mümkün olabilmektedir.
Kapalı Varis Ameliyatı Nedir?
Bacak toplardamarlarında oluşan hasarlarda kateter aracılığıyla damara ulaşılarak dikişsiz ve kesi oluşturmadan müdahale edilmesidir açıklaması kapalı varis ameliyatı nedir sorusuna cevap oluşturabilir.
Açık yöntemle yapılan operasyonların yerine konforlu bir seçenek olarak tercih edilen kapalı varis ameliyatı nasıldır, sorusu akıllara takılabilir.
Damar çıkarılmasına gerek duyulmadan lazer, radyo frekans, köpük ve yapıştırıcı yöntemleri ile başarılı müdahaleler gerçekleştirilebildiğini söylemek mümkündür.
Lazer yöntemiyle gerçekleştirilen kapalı varis ameliyatında damar içinin yakılması söz konusudur.
Uygulama üzerinden bir süre geçtikten sonra hasarlı damarın yok olmasıyla hastalık tedavi edilmiş olur.
Çocuklarda Kapalı Varis Ameliyatı Nasıl Olur?
Toplardamar hastalığı varis genellikle orta ve ileri yaş hastalığı olarak bilinse de çocuk ve ergen yaş grubunda görülmesi de olasıdır.
Çocuklarda ve erken yaş dönemlerinde ortaya çıkabilen hastalık genellikle genetik yatkınlıktan kaynaklanabilir.
Genetik öyküsünde böyle bir durum söz konusu ise hastalığın erken yaşlarda görülmesi de olasılıklar dahilindedir.
Çocuklarda yapılacak cerrahi müdahalelerde açık ameliyat yaklaşımı doğru olmaz.
Bu aşamada çocuklarda kapalı varis ameliyatı nasıldır sorusu akıllara gelebilir. Öncelikle genetik bir durumun ya da damar anomalisi sorununun olup olmadığına bakılır.
Bu gibi sebeplerle çocuklarda alanında deneyimli kalp damar cerrahisi uzmanı tarafından detaylı bir tetkik yapılması doğru olur.
Bu aşamada gerekli tetkikler yapıldıktan sonra en uygun kapalı varis ameliyatı seçeneğine karar verilebilir.
Kadınlarda Kapalı Varis Ameliyatı Nasıl Olur?
Varis hastalığının kadınlarda erkek bireylere göre 4 kat yüksek oranda görüldüğü bilinmektedir.
Bunun nedeni olarak hamilelik süreci gibi özel dönemler de sayılabilir. Hastalık oluşumu kadınlarda estetik bakımdan da sıkıntılı süreçler yaşanmasına neden olabilmektedir.
Uzman doktor değerlendirmesiyle kapalı varis ameliyatında uygulanacak yönteme karar verilebilir.
Bu aşamada açık cerrahide olduğu gibi kapalı varis ameliyatı riskli mi sorusu akıllara gelebilir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi bir takım riskler yaşanması az da olsa söz konusu olabilir.
Ancak kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda iyileşme süreci daha hızlıdır.
Kapalı varis ameliyatı sonrası ağrının daha düşük seviyede yaşanması hastaların iyileşme sürecini konforlu geçirmelerini sağlar.
Erkeklerde Kapalı Varis Ameliyatı Nasıl Olur?
Orta yaş ve üzeri kadınlarda sıklıkla rastlansa da yaşla birlikte erkek hastalarda da görülebilmektedir.
Yaş faktörünün yanı sıra genetik yatkınlık, travma ya da geçirilen enfeksiyonlar sonucunda erkek bireylerde de varis ortaya çıkabilmektedir.
Estetik kaygıların yanı sıra ağrı nedeniyle de hastalar uzman doktorun kapısını çalabilir.
Varis hastalığından muzdarip erkek hastalarda da kadınlarda olduğu gibi kapalı ameliyat yöntemlerinden uygun olanı tercih edilebilir.
Bu noktada lazer, köpük ya da yapıştırıcı yöntemleri kullanılabilir. İnce varisler için radyo frekans yöntemi başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Geniş varisler söz konusu olduğunda ise damarın iç yüzeyinde oluşturulan köpükler aracılığıyla sorunlu damarların kapatılması sağlanabilmektedir açıklaması kapalı varis ameliyatı nedir sorusunun cevaplarından birisi olabilir.
Yaşlılarda Kapalı Varis Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılığın risk faktörleri arasında yer aldığı hastalık tedavi edilmediği durumlarda yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir.
Bu aşamada hastanın şikayetleri ve uzman doktor değerlendirilmesi sonucunda kapalı ameliyat yöntemine karar verilebilir.
Ağrı, sıklıkla yaşanabilen kramplar hastalığın artık cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerektiğini gösterir.
Lazer tedavisi damar hastalığı olan varisin kapalı yöntemle uygulanabildiği ve etkili sonuçlar alınabildiği bir yöntemdir.
Hastanın kapalı varis ameliyatı sonrası kısa sürede günlük yaşam rutinlerine dönmesi kolaydır.
Kapalı Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı yöntemle gerçekleştirilen varis ameliyatları damar çıkarılmasına gerek kalmadan konforlu bir biçimde hasarlı damarın yok edilmesi prensibine dayanır.
Bu noktada hastalığın durumu, hastanın yaşı gibi unsurlara bağlı olarak lazer, köpük, yapıştırıcı ve radyo frekans yöntemleri uygulanabilir.
Farklı yöntemler uygulansa da temelde iğne deliği gibi küçük bir noktadan girilerek damara müdahale edilmesi söz konusudur.
Lazer yönteminde damar içinin yakılarak hastalığın tedavi edilmesi hedeflenir. Radyo frekans yöntemi için de aynı yol izlenir.
Yapıştırıcı kullanılan kapalı varis ameliyatında ise damarın içerisindeki boşlukların yok edilerek kan akımının engellenmesi sağlanır.
İleri teknoloji sayesinde gerçekleştirilen kapalı cerrahilerin kesi ve dikiş gerektirmemesi kapalı varis ameliyatı sonrası hastanın yaşam konforunu yükseltir.
Kapalı yöntemle gerçekleştirilen operasyonlarda izlenen işlem sırası ise şöyle sıralanabilir:
- İşlem öncesi genel anestezi genellikle tercih edilmez. Sıklıkla belden aşağısını uyuşturma yöntemi ya da yüzeysel hafif uyku sedasyon uygulanabilmektedir.
- Ultrasonografi aracılığıyla diz altı ya da üstünden iğne ile müdahale edilerek damara ulaşılır.
- Kateter yoluyla hasarlı damara ulaşılarak lazer, köpük, radyo frekans ya da yapıştırıcı yöntemiyle gereken müdahalede bulunulur.
- Ardından dikişsiz olarak müdahale edilen nokta kapatılır.
Kapalı Varis Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Hastalıklı damarın tedavi edilmesinde konfor sunan yönteme ilişkin kapalı varis ameliyatı riskli mi sorusu akıllara takılabilir.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi kapalı cerrahide de birtakım risklerin ortaya çıkması olasıdır.
- Operasyon sonrasında bir miktar ağrı görülebilir.
- Enfeksiyon oluşumu söz konusu olabilir.
- Anormal kanama oluşumu da riskler arasındadır.
- Müdahale sonrasında solunum sorunları da yaşanabilir.
- Ayak bileğinde morluk, his kaybı gibi sorunlar da ameliyat sonrası oluşabilmektedir.
Kapalı Varis Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Diğer cerrahi müdahalelerde olduğu gibi kapalı yöntemle yapılan varis ameliyatları da iyileşme sürecinde bazı noktalara dikkat edilmesini gerektirir.
Müdahale sonrası dikkat edilmesi gereken başlıklar şöyle sıralanabilir:
- İşlemden hemen sonra bacaklarınızı bir miktar yüksekte tutmanız tavsiye edilir. Bunun yanı sıra birkaç gün süresince ağır iş yapmamak ve dinlenmek gerekir.
- Doktorun önerdiği ilaçlar ağrı kesici ve diğerleri düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Doktor önerisi doğrultusunda bacakların sıkı şekilde bandajlanması ya da varis çorabı giymek önemlidir.
- Beslenmede sağlıklı bir program izlemek iyileşme sürecinde konfor yaratabilir.
- Ameliyat sonrası doktorun tavsiye ettiği hafif düzeydeki egzersizler uygulanabilir, ancak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
- İyileşme sürecinde olası komplikasyonların gelişmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle takip randevularını atlamamak ve düzenli kontrolleri yaptırmak gerekir.
Kapalı Varis Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Varis ameliyatında tedavi şekli ve hastalığın durumuna göre iyileşme süreci farklılaşabilse de ortalama 2 ile 3 hafta arası sürebilir. Büyük varislerde uygulanan lazer tedavilerinden sonra yaklaşık iki hafta süreyle ağrı yaşanabilmesi normaldir. Orta seviyedeki varislerde uygulanan köpük tedavisinde ise iyileşme süreci daha kısa sürebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kapalı Yöntemle Ameliyat Sonrası İşe Başlama Süresi Ne Kadardır?
Ameliyat sonrasında bir süre ayakların yüksekte tutularak istirahat edilmesi doğru olur. Doktor tavsiyelerine uyularak günlük aktiviteler yerine getirilebilir. Ancak iyileşme sürecinin daha hızlı ve konforlu olması için 2 ile 3 hafta arasında değişen sürelerde ağır işlerden kaçınılması doğru olur.
Varis Ameliyatından Kaç Gün Sonra Yürüyüş Yapılır?
Hastaların işlem sonrasında 1-2 gün arası istirahat etmeleri uygun olur. Bu esnada çok fazla yorulmadan kısa periyotlarla yürüyüşler yapılabilir. Ancak doktor tavsiyesi doğrultusunda belirlenen süre boyunca varis çorabı kullanımının da ihmal edilmemesi gerekir.
Kapalı Varis Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Banyo Yapılabilir?
Kapalı cerrahilerin uygulanabilmesi için küçük bir iğne deliğinden hasarlı damara müdahale edilmesi söz konusu olur. İşlemden hemen sonra enfeksiyon riski oluşabilmesi olasılıklar dahilindedir. Enfeksiyon oluşumu riskini göz önünde bulundurarak ilk gün banyo yapmaktan kaçınmak doğru olur.
Bir gün sonra hijyen kurallarına dikkat ederek banyo yapılması mümkün olabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Ali Civelek
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/ymM4ebpT.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Florya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Kalp ve Damar Cerrahisi
25.7.2024
25.7.2024
703
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.