satır arası

Kara Lahana Faydaları Nelerdir?

Kara lahana faydaları ile bilinen ve sıklıkla tüketile bir kış sebzesidir. Karalahananın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller genel sağlık sistemini desteklediği gibi aynı zamanda yüksek oranda life sahip olması da sindirim sisteminin desteklenmesini sağlar.

Karalahana Nedir?

Karalahana, turpgiller familyasının bir üyesidir. Koyu yeşil yapraklı bitkiler arasında yer alan karalahananın bilimsel adı ise ‘brassica oleracea’dır. Bu yeşil yapraklı bitki sonbahar ve kış aylarında yetişir. Genel olarak lahananın birden fazla türü vardır. Ancak en çok tüketimi gerçekleştirilen çeşitlerinin başında karalahana yer alır. Hem çiğ hem de haşlanmış şekilde tüketilebilen karalahananın besleyici özelliğinin yüksek olmasının yanı sıra insan vücudu için şifa deposu olması da bu bitkinin çok sık tüketilmesine neden olur.

Karalahanada Yer Alan Vitamin ve Mineraller

Karalahananın içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral yer alır. Genel vücut sağlığının korunması için insanların günlük olarak belli başlı vitamin ve mineraller ihtiyacı vardır. Bu vitamin ve mineraller vücutta doğal olarak üretilmez ve temin edildiğinde ise depolanmaz. Bu nedenle insanların günlük olarak bu vitamin ve mineralleri içeren besin ögelerini tüketmesi gerekir. Bu besinlerin az tüketilmesi vücut sisteminde bazı sorunların meydana gelmesin neden olacaktır. Aynı zamanda bu besin ögelerinin çok fazla tüketilmesi de yine sağlık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bunun önüne geçmek için kişilerin dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarına sahip olması gerekir. Doğal bir şifa kaynağı olan karalahananın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir;

  • A Vitamini 
  • B Vitamini
  • C Vitamini
  • K Vitamini
  • Lif
  • Antioksidan
  • Omega – 3 Yağ Asidi
  • Kalsiyum
  • Potasyum

Kara Lahana Faydaları Nelerdir?

Karalahana, ülkemizde en çok tüketilen yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alır. Sahip olduğu içeriği ile sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bu sebze, düzenli olarak tüketildiğinde birçok hastalığın meydana gelme riskini de düşürür. Genel olarak kara lahana faydaları arasında şunlar yer alır;

  • Doğal bir antioksidan kaynağıdır
  • Cildi korur ve yaşlanmayı geciktirir
  • Metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Vücuttaki enfeksiyon oluşumunu engeller
  • İçeriğindeki beta karoten ile göz sağlığının korunmasını sağlar
  • Kalsiyum bakımından zengin olan karalahana, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar
  • Yüksek oranda lif içermesi ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorunu tedavi eder
  • Düzenli olarak tüketildiğinde kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
  • Astım, romatizma ve safra kesesi hastalıklarına karşı etkilidir
  • Stresi azaltır
  • Depresyona iyi gelir
  • Kas onarımını hızlandırır ve kasları güçlendirir
  • Kırmız kan hücrelerinin artmasına destek olur
  • Kansızlık sorununa karşı etkilidir
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller

Kara Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Karalahana tüketimi farklı şekillerde tercih edilebilir. Bunlardan biri de karalahananın suyunun tüketilmesidir. Kara lahana suyunun faydaları arasında şunlar yer alır;

  • Saç köklerini besler
  • Cildin beslenmesini sağlar
  • Mide ve bağırsak ülserine iyi gelir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur
  • İdrar söktürücü özelliği vardır
  • Yağ yakımını hızlandırır ve kilo verme sürecine yardımcı olur

Karalahana Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kara lahana suyu hazırlamak için ilk olarak bir litre suyun kaynatılması gerekir. Ardından kaynayan suyun içerisinde sekiz ila on adet karalahana yaprağının atılması ve yedi ila sekiz dakika haşlanmasının beklenmesi gerekir. Hazırlanan karışımın süzüldükten sonra sabah ve akşam olacak şekilde günce iki kez tüketilmelidir. Tüketim aşamasında karalahana suyu soğuk ya da sıcak olarak tercih edilebilir. Ancak günce iki bardaktan fazla tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekir.

Karalahana Nasıl Tüketilir?

Karalahana, ülkemizde özellikle Karadeniz mutfağında tercih edilir. Hatta bu koyu yeşil yapraklı sebze, Karadeniz mutfağının temel besinlerinden biri olarak kabul edilir. Yöresel yemek yapımlarında sıklıkla tercih edilen karalahana tazeyken toplandığında zeytinyağlı dolma olarak sofralarda yerini alır. Bunun yanı sıra mısır unu ve barbunya ile çorbası hazırlanır. 

Soğan ve et ile birlikte karalahana kavurması da Karadeniz mutfağında sıklıkla tercih edilir. Sıcak suyun içerisinde bekletilen karalahana yapraklarından salata ve pide hazırlanabilir. Bunların yanı sıra haşlandıktan sonra mikserden geçirilen karalahana püre haline getirilerek et yemeklerinin yanında servis edilebilir. Karalahana turşusu da beğenilen lezzetler arasında yer alır. 

Kara Lahana Turşusunun Faydaları

Karalahana farklı birçok şekilde hazırlanarak tüketilebilme özelliğine sahiptir. Bunlardan biri de karalahana turşusudur. Türk mutfağında ayrı bir yere sahip olan turşu çeşitleri, farklı yemeklerin yanında tercih edilerek tüketilir. Karalahana turşusu da sofralarda en çok tercih edilen turşu türleri arasında yer alır. Karalahananın kendisi kadar faydalı olan karalahana turşusu faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Probiyotik etkiye sahip olan karalahana turşusu, sindirim sorunlarının giderilmesini sağlar
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Kalp hastalıklarının meydana gelme riskini en aza indirir
  • Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır
  • C vitamini ve mineraller ile soğuk algınlığının semptomlarının hafiflemesini sağlar
  • Turşu fermantasyon aşamasında antioksidan fitokimyasallar üretir. Bu da vücutta detoks etkisi yaratır
  • Karaciğer yağlanmasına karşı koruma sağlar
  • Alzheimer hastalığa karşı beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir

Karalahananın Zararları Nelerdir?

Kara lahana faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunur. Öncelikle diğer tüm besin ögelerinde olduğu gibi karalahananın da fazla tüketilmesinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun bilinmesi gerekir. Aynı zamanda karalahananın bilinen zararları arasında şunlar yer alır;

  • Karalahana,pestisit oranı en yüksek olan üçüncü sebze olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle karalahana tüketilmeden önce iyi bir şekilde yıkanmalıdır
  • Karalahana, içerdiği yüksek potasyum nedeni ile beta bloker kullanan kişilerde ve böbrek hastalarında, kandaki potasyum seviyesinin artmasına neden olur
  • Yüksek oranda K vitamini içermesinden dolayı kan sulandırıcı ilaçlar ile etkileşime girerek, bu ilaçları kullanan kişilerde farklı sağlık sorunlarına neden olabilir
  • Karalahananın çok fazla tüketilmesi, tiroid bezinin çalışma ritmini bozar. Bu nedenle guatr hastalığına da neden olabileceği bilinmektedir
  • Karalahananın çok fazla tüketilmesi, vücuttaki iyot emilimini azaltabilir

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelik Döneminde Karalahana Tüketilebilir mi? 

Hamilelik döneminde kadınların tüketeceği besinlere normalden daha fazla dikkat etmesi gerekir. Nitekim bu dönemde tüketilen besinler hem annenin hem bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynın zamanda bebeğinin sağlıklı gelişimine engel olarak, bebeğin dünyaya gelmesinin dahi önüne geçebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde doktorların önerdiği besin listesinin dışına çıkılmamasında fayda olacaktır. 

Karalahana tüketimi ise genel olarak hamilelik döneminde önerilmemektedir. Bunun nedeni ise hamilelik döneminde ya da emzirme döneminde tüketilen karalahananın, bebeklerde bağırsak iltihaplanmalarına neden olabilme potansiyelinin olmasıdır.

Kimler Karalahana Tüketmemelidir?

Karalahana genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olsa da özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar için oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullananların karalahana içeren herhangi bir besin tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekir. 

Tiroid hastalarının da karalahana tüketiminden uzak durması ya da belirli dozlarda tüketmesi gerekir. Nitekim karalahana tüketmek, tiroid hormonun salgılanmasını etkiler. Bu da halihazırda tiroid hastası olan kişilerin atak geçirmesine ve istenmeyen sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebebiyet verir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dyt.
Fatma Gizem Bahadır
Beslenme ve Diyet
Medical Park Medical Park Göztepe
21790

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.