Karın boşluğunda kitle bazen cilt altından hissedilen bazen de travmalar sonucu varlığı tespit edilen şişlikler olarak tanımlanabilir.
Bu kitleler zaman içinde kendiliğinden geçebilir. Geçmeyen, büyüyen veya ağrılı kitleler zaman içinde kişileri tedirgin edebilir.
Endişe duymadan ve ertelemeden alanında uzman bir hekime başvurmak bu aşamada en doğru karar olacaktır.
Karın boşluğunda kitle şüphesi ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi basit sebeplere bağlı olarak da gelişebilir.
Karın Boşluğunda Kitle Çeşitleri Nelerdir?
Karın boşluğunda kitle genellikle abdominal bölgede yer alan ve oluşumunda birçok farklı etkenin bulunduğu kitlelerdir.
Karın içi kitlelerin çeşitleri değerlendirildiğinde bunların genellikle karın bölgesinde bulunan organ ve doku büyümeleri ile geliştiği görülebilir.
Mide, bağırsaklar, karaciğer, dalak gibi pek çok organ sebepli olabilen kitleler iyi huylu ve kötü huylu hücrelerden oluşabilirler.
Bunun yanında bu bölgede bulunan kas ve yağ dokusundan kaynaklanan yumuşak doku kitleleri de meydana gelebilir. Kitlenin bulunduğu yer, hastanın özel durumu ve belirtiler kitle hakkında önemli bilgiler verebilir.
Karın boşluğunda bulunan kitlelerin iyi huylu olması bu kitlelerin yavaş büyümesi ve kanserli hücre içermemesi anlamına gelmektedir. Kötü huylu kitleler ise iyi huylu kitlelere nazaran kontrolsüz çoğalan kanserli hücreleri olarak tanımlanır.
Organ büyümelerinden kaynaklanan kitleler ileriki yaşlardaki erkeklerde öncelikli olarak prostat büyümesini akla getirir. Prostat büyümesiyle birlikte mesanede biriken idrar kişinin karnında ve göbek altında bir şişlik meydana getirebilir.
Kadınlarda ise herhangi bir hamilelik şüphesi yoksa yumurtalık kistleri ya da tümörleri düşünülebilir. Karın boşluğuna yayılmış şekilde ele gelen kitleler ise karın zarına yayılım gösteren bir tümöre ait olabilir.
Bunun yanında çocukluk döneminden beri var olan ve çoğunlukla boyutları değişmeyen kitleler kalıtsaldır ve lipom olarak adlandırılır. Yağ dokuda meydana gelen bu kitleler zararsızdır.
Karın Boşluğunda Kitle Tanısı Nasıl Konulur?
Karın boşluğunda kitle oluşum nedenleri birçok nedene bağlanabilir. İyi huylu kitlelerin oluşum nedenleriyle ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte lipom olarak gelişen yağ dolu kitlelerin genellikle beslenme şekli ve genetik faktörlere dayandığı bilinmektedir.
Bu tip kitlelerde genellikle yaşam şeklinin değiştirilmesi ile küçülme gözlemlenebilir.
Kötü huylu kitlelerin oluşumları ise daha karmaşıktır.
Kanserli hücrelerin gelişiminin temel sebebi sigara kullanımı, sağlıksız yaşam koşulları olarak değerlendirilmektedir. Karaciğer ve safra yollarında meydana gelen kitleler ise alkol kullanımı ile yakından ilişkilidir.
Uzun süreler mesleği gereğiyle radyasyona maruz kalan kişilerde de karın boşluğu kitlelerinin gelişi hızlanabilir.
Karın boşluğunda kitle tespiti için alanında uzman doktorun yaptığı fiziksel muayenenin ardından kesin tanı koyabilmek adına görüntüleme yöntemleri uygulanmaktadır.
Burada kitle vücut içinde olduğu için riskli bir durum olsun veya olmasın mutlaka ultrasonik bir işlemle kitlenin yeri boyutları ve türü görüntülenmelidir.
Kitlenin habis bir özellikte olması durumunda iste ileri tetkikler istenerek kesin tanı belirlenir.
Karın boşluğunda kitle tespiti doktorunuzun gerekli gördüğü kan tetkiklerinin yanında ayrıca MRI, röntgen, BT taraması gibi görüntüleme yöntemleri ile gerçekleştirilir. Kitlenin kötü huylu olabileceği durumlarda tanının netleşmesi için mutlaka patolojik bir inceleme yapılması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra kitlenin kötü huylu olduğunun netleştiği durumlarda PET ( pozitron emisyon tomografisi ) çekimi yapılarak çevre dokularda ya da kitleye uzak dokularda kanserli hücre olup olmadığı tespit edilir.
Kitlenin iyi huylu olduğu hastalarda herhangi bir bası, ağrı ya da rahatsızlık veren başka bir durum yoksa, cerrahi bir işleme gerek kalmadan belirli aralıklarla kitlelerin takibinin yapılması yeterli olacaktır.
Kötü huylu bazı kitlelerin tespit edilmesinin uzman bakışı gerektirdiği ve erken teşhisin çok önemli olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle düzenli olarak gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılması büyük bir önem arz eder.
Karın Boşluğunda Kitle Nasıl Tedavi Edilir?
Tüm kitlelerde olduğu gibi karın boşluğunda kitle oluşumunda da tedavi yöntemleri kitlenin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Kitlenin iyi huylu kötü huylu olması, oluşum gösterdiği yer, eğer kötü huyluysa yayılım gösterdiği doku olup olmadığı gibi durumlar tedavinin planlanması üzerinde etkilidir.
Genel olarak karın boşluğunda kitle tedavisi için şu yöntemler kullanılabilir;
- Cerrahi olarak kitleyi çıkarmak. Eğer kitle tamamı veya bir kısmı alınabilecek bir bölgedeyse uygun görülmesi halinde ameliyat öngörülebilir. Bu işlem hem kötü huylu hem de iyi huylu ancak büyüyen ve estetik açıdan da rahatsızlık yaratan kitleler için tercih edilebilir.
- Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi, ışın tedavisi gibi yöntemlerle kötü huylu kitlelerin küçültülmesi sağlanabilir.
- Kötü huylu kitlelerde kanserli hücrelerin yayılımının kontrol altına alınabilmesi için bağışıklık son derece önemlidir. Bağışıklığın güçlü tutulabilmesi için uygun görülen hastalara immünoterapi uygulamaları uygulanabilir.
- Her hasta kendi özelinde değerlendirilmelidir. Bu sebeple özellikle kötü huylu kitlelerin varlığında kanserli hücrelerin yayılımını ve büyümesini durdurmak için hastaya özel tedaviler tercih edilebilir.
Karın Boşluğunda Kitle Ameliyatı
Karın boşluğunda kitle varlığında bu bölge çok karmaşık ve birden çok organın yer aldığı bir bölge olduğu için genellikle kemoterapi ve diğer radyolojik tedaviler uygulanmaktaydı.
Günümüzde gelişen teknoloji ve ilerleyen tedavi yöntemleri ile birlikte karın boşluğu kitlelerine sıklıkla cerrahi yöntemler de uygulanmaktadır.
Cerrahi işlem uygulamaları için hastanın ameliyata uygun olup olmaması son derece önemlidir. Bu aşamada eğer hastanın kitlesinin ameliyatla çıkarılmaya uygun olduğu karar verilmişse uygulama yapılabilir.
Kitlenin karın boşluğunda bulunduğu organa veya bölgeye göre tamamı ya da bir kısmı ameliyatla alınabilir. Cerrahi işlemle kitlesi alınan hastaların çoğunda yaşam kalitesi ve süresi artmaktadır.
Karın Boşluğunda Kitle Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi karın boşluğunda kitle ameliyatlarından sonra da hasta bakımı son derece önemlidir. Hasta mevcut durumuna ve geçirdiği ameliyatın büyüklüğüne göre 3 ila 7 gün arasında hastanede kalabilir.
Bu kalış süresi ameliyatın açık veya kapalı yapılmasına göre değişiklik gösterir.
Doktorun belirlediği şekilde hareket etmek, gerekli egzersizlerin yapılması ve ameliyatlı bölgenin hijyenine dikkat etmek gerekmektedir.
Bu durum iyileşme sürecini destekleyecektir. Ayrıca ağrı yönetiminin sağlanması da hastanın rahat etmesini sağlayacağından iyileşme süreci daha kolay olacaktır.
Karın Boşluğunda Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Karın Boşluğunda Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?
Karın boşluğunda meydana gelen herhangi bir rahatsızlık durumunda gastroenteroloji bölümüne gidilmesi gerekir. Karın içi organlarda bulunan kitleden şüphelenilmesi durumunda bu dalda uzmanlaşmış hekim gerekli inceleme ve tetkikleri yaparak gerekli gördüğü durumlarda sizi genel cerrahi bölümüne ya da onkoloji hekimlerine yönlendirebilir.
Karın Boşluğunda Kitle Tehlikeli mi?
Karın boşluğu kitlelerinin hepsi tehlikeli değildir. Birçok organın yer aldığı kompleks bir bölge olan karın bölgesi çeşitli sebeplerden bu kitlelerin oluşumuna neden olabilir. Bu durumda kitleye tehlikeli demek için kitlenin alanında uzman biri tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu kitleler iyi huylu basit kitleler olabileceği gibi kötü huylu kanserli kitleler de olabilirler. İleri düzeye ulaşmış kitleler çeşitli komplikasyonlara sebep olabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi edilmediği durumlarda kişinin hayatını tehlikeye sokabilecek durumlar oluşabilir.
Karın Boşluğunda Kitle Kanserli midir?
Karın boşluğunda kitle her zaman kanserli değildir. Yumurtalık kistleri, yağ bezeleri, prostat büyümesi gibi birçok farklı sebebi de olabilir. Tam teşhis ve tanı için mutlaka alanında uzman bir hekimle görüşmeniz tavsiye edilmektedir.
Karın Boşluğunda Kitle Nasıl Temizlenir?
Karın boşluğunda kitle cerrahi açık veya kapalı işlemlerle temizlenebilir. Gerekli görülmesi halinde tedavinin ameliyat sonrasında da devamına karar verilebilir. Bazı kitleler ameliyat ile temizlenecek bölgede olmayabilir. Bu gibi durumlarda radyasyona dayanan işlemler ile kitlenin temizlenmesi hedeflenebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Doç. Dr.
Fuat Ekiz
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/nymKIrCz.jpg
Gastroenteroloji
Medical Park Ordu
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Gastroenteroloji
30.9.2024
30.9.2024
378
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.