Karın zarı iltihabı diğer isimleri ile karın içi enfeksiyonu ya da peritonit olarak da bilinir. Karın zarında iltihabın meydana gelmesi genellikle bakterilere bağlı olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Apandisit patlaması ya da sindirim sisteminde delik olması da yine bu iltihaplanmanın nedenleri arasında yer alır. Peritonit genel olarak karnı, karın zarını ve diğer bazı organları da etkileyen bir durum olarak bilinir.
İltihap hastalıkları kategorisinde yer alan karın zarı iltihabı, periton bölgesinin enfeksiyon kapmasıdır. Periton bölgesinde meydana gelen iltihaplanma bir süre sonra yayılım göstererek karın boşluğuna doğru ilerler. Bu durum iltihaplanmanın ve ağrının şiddetini arttırır. Peritonitin ilk belirtisi ağrı hissidir. Apandisit iltihaplanmasında olduğu gibi bu iltihap türünde de benzer belirtiler ortaya çıkar.
Karın Zarı İltihabı Nedir?
Karın zarı iltihabı en basit tabiriyle enfeksiyon oluşumudur. Bu enfeksiyon oluşumu ise farklı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle bakteri kaynaklı iltihaplanmalar ile daha sık karşılaşılır. Fakat iltihaplanmanın oluşumu sadece bakteri kaynaklı değildir. Kişinin apandisitinin iltihaplanması ile beraber bu iltihap başka organlara ve bölgelere yayılım gösterebilir. Bu yayılımdan karın zarı da etki alır. Aynı zamanda karnın içinde biriken iltihap varsa bu iltihabın karın boşluğuna birikmesi ile de zarda enfeksiyon oluşumu görülebilir.
Kişinin bazı organlarında mantar oluşumu ile de karşı karşıya kalınan durumlar söz konusudur. Mantar oluşumuna bağlı olarak da kişinin karın zarının iltihaplanma riski vardır. Karın zarı iltihaplanması oldukça tehlikeli bir durum olarak kabul edilir. Karın zarının iltihaplandığına dair ortaya çıkan belirtilerden bir tanesinin dahi görülmesi halinde kişinin direkt olarak muayene olması önerilir.
Karın Zarı İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Karın içi enfeksiyonunda kişide bazı belirtiler görülmeye başlanır. Bu belirtiler, vücudun kişiyi uyarma yöntemi olarak düşünülmelidir. Vücut bir problem olduğunu sezdiğinde direkt olarak kişiye uyarılar göndermeye başlar. Bu uyarıların dikkate alınması gerekir. Karın zarı iltihaplanmasında da bazı belirtiler ile kişi uyarılır. Bu uyarılar neticesinde ise en yakın sağlık kuruluşunun ziyaret edilmesinde fayda vardır. Karın zarının iltihaplandığının işareti olarak kabul edilen bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Mide bulantısı
- Kusma
- Yüksek nabız
- Ateş yükselmesi
- Karın bölgesinde hassasiyet oluşumu
- Dehidrasyon
- Şiddetli karın ağrısı
- Nefes almada zorluk çekme
- Karın bölgesinin şişmesi
- İştah kaybı
- İshal ya da kabızlık gibi bağırsak problemleri
- Bacaklarda ödem oluşumu
- Vücutta morarmaların meydana gelmesi
- Yaralanmalarda kanamanın artış göstermesi
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
Karın Zarı İltihabı Nedenleri
Karın zarında iltihap oluşmasının bazı nedenleri vardır. Bu hastalık türü genetik olarak aktarım sağlamaz. Bu nedenle de kişinin direkt olarak genel sağlık durumunun incelenmesi gerekir. Karın zarı iltihabının ortaya çıkmasına neden olabilecek bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ülser, reflü ve gastrit gibi mide yaraları
- Organların delinmesi
- Farklı bir organdaki iltihabın karın bölgesine yayılım göstermesi
- Karın bölgesinde var olan bir kistin patlaması
- Karın bölgesinde tümör oluşumu, tümör yayılımı
- Kronik pankreas iltihabı
- Bakterilere ve mantarlara bağlı olan enfeksiyonlar
- Karın bölgesinden ameliyat olmuş olmak
- Safra kesesinden safranın sızması
- Dış gebelik
- Bulaşıcı pankreatit
- Siroz hastalığı
- Mide küçültme operasyonu
- Crohn hastalığı
- Karın içerisine enjekte edilen ilaçlara bağlı enfeksiyon riski
- Peritoneal diyaliz (kronik böbrek yetmezliği için diyaliz tedavisi)
Geçmeyen Karın Zarı İltihabına Ne İyi Gelir?
Karın zarı iltihaplanması acil tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık problemidir. Bu nedenle de karın zarında iltihaplanma olan kişilerin zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına gitmesi ve muayene olması gerekir. Karın zarındaki iltihap vücuda yayılım gösterebilir. Bu nedenle de duruma direkt müdahale edilmelidir. Aksi takdirde kişinin hayati riski ortaya çıkar.
Kısacası karın zarı iltihabının geçmesini beklemek doğru bir davranış değildir. Kişi iltihaplanmayı kendisi geçiremez. Herhangi bir ilaç yardımı ile de iltihabı durdurması mümkün değildir. Ağrı kesici ilaçlar yardımı ile ağrı hissinde azalma meydana gelebilir. Fakat bu çok riskli bir durumdur. Bu nedenle karın zarı iltihabına iyi gelen tek şey tıbbi müdahaledir.
Karın Zarı İltihabı Nasıl Geçer?
Bu tip iltihaplanma hastalıklarında kişilere net bir tanı konulması gerekir. Tanı konulduktan sonrasında ise bölgede iltihap varsa kişiye cerrahi müdahalede bulunulur. Karın zarında iltihaplanma oluşması, iltihabın tüm vücuda yayılım gösterme riskini de ortaya çıkarır. Durum şiddetli değilse antibiyotik tedavisine başvurulma ihtimali vardır. Fakat genellikle kişinin sağlık durumunu riske atmamak adına ameliyata başvurulduğu bilinir. Karın zarı iltihabı nasıl geçer sorusuna sadece cerrahi operasyon yardımı ile iltihaplanmanın geçeceği yanıtını vermek mümkündür.
Karın Zarı İltihabı Tedavisi
Karın zarı iltihabının tedavisi için tanı konulabilmesi oldukça önemlidir. Kişinin farklı organlarında meydana gelen iltihaplanmanın da karın bölgesine sızmış olma ihtimali vardır. İlk olarak hastaların ortaya çıkan belirtiler neticesinde hastanelere başvurması gerekir. İlgili alanlardan randevu alınmalıdır. Daha sonrasında kişiler alanında uzman hekimler tarafından muayene edilir. Fiziki muayene gerçekleştikten sonrasında ise hastadan kan tahlili talep edilir. Sıvı ve idrar testleri yardımı ile de iltihaplanma durumu ile ilgili bilgiler elde edilir.
Bu testler haricinde ise görüntüleme sistemlerine başvurulur. Röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi taramaları çekilmesi talep edilir. Ortaya çıkan bütün sonuçlar neticesinde ise kişinin sağlık durumu incelenir. Kişinin karın zarındaki iltihaplanmanın teşhis edilmesi ile birlikte hasta ameliyata hazırlanır. Cerrahi operasyon yardımı ile karın içerisinde yer alan enfeksiyon temizlenir.
Ameliyat sonrasında ise kişiler bir süre hastanede gözetim altında kalır. Gözetim altında olunan sürede antibiyotik tedavisine başlanır. Kişide ortaya çıkan bu iltihaplanma, vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olur. Kişiye serum tedavisi uygulanır. Gözetim süreci tamamlandıktan sonra ise hasta taburcu edilir. Gerekli olması halinde, taburcu olan kişiye reçeteli ilaçlar yazılır. Ameliyat sonrasında bir süre ilaç kullanımı gerekli olabilir. Kişilerin belirli aralıklar ile doktor kontrolüne gitmesi talep edilebilir.
Karın Zarı İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Karın Zarı İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kişilerin karın bölgesinin içerisinde enfeksiyon oluşması çok tehlikeli bir sağlık problemidir. Vücut içi iltihaplanmalarda, iltihap bir süre sonra bütün vücuda yayılım göstermeye başlayabilir. Bu iltihap yayılımı hayati organlara dahi zarar verebilir ve bu neticede hastada farklı sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başlar. Oluşan iltihaplanmanın tedavi edilmemesi, kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilecek kadar tehlikeli sonuçlar doğurur. Bu nedenle vücutta ve özellikle iç organlarda oluşan iltihaplanmaların göz ardı edilmemesi oldukça önemlidir.
Karın Zarının İltihaplanması Hangi Organlara Zarar Verebilir?
Karın bölgesinde ya da karın zarında iltihaplanma meydana gelebilir. Ortaya çıkan bu iltihaplanma karın bölgesine zarar verdiği gibi farklı organların zarar görmesine de neden olur. İltihaplanma kişinin karaciğerine, bağırsağına ve üreme organlarına yayılım göstererek bu organlara da zarar verir. Bu organlara yayılan iltihap ise bir süre sonra diğer organlara doğru da yayılım göstermeye başlar. Bu süreçte pankreasın ve böbreklerin zarar görme riski de oldukça yüksek kabul edilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Orhan Kocaman
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/FeFrpctv.jpg
Gastroenteroloji
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Gastroenteroloji
12.9.2024
12.9.2024
3933
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.