satır arası

Kasıktan Varis Ameliyatı Nedir?  Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasıktan varis ameliyatı, varis rahatsızlığına cerrahi olarak müdahale şeklinde olur. Varis sıklıkla vücuttun alt kısımlarında yer alan damar genişlemeleri, kıvrımlı hal almaları ve şekil bozuklukları olarak karşımıza çıkan bir damar hastalığıdır. sağlıklı bireylerde oksijeni azaltan kanı kalbe taşımak için toplardamarlar kullanılır.

Bacak adaleleri ve baldır, ayakta dururken kanın bacaklardan kalbe pompalanmasını sağlar. Toplardamarlar yaşlandıkça veya çeşitli hastalıklar nedeniyle zayıflayabilir. Bacakta toplardamarlar içinde basıncın artması, zamanla bacaklarda varisler, şişme ve deri değişiklikleri ve yaralar görülmeye başlanır. Yıllarca süren bu olay kronik venöz (toplardamar) yetmezliği olarak adlandırılır. Venöz yetmezlik varise neden olur.

Varis oluşumu neticesinde, ilk olarak medikal tedavi seçeneği değerlendirilir. İlaç kullanımının fayda sağlamadığı durumlarda, skleroterapi, lazer kullanımı ve en son olarak da cerrahi yöntemlere baş vurulur. Bu damar deformasyonunun giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi işlem, kasıktan varis ameliyatı nedir sorusunun cevabıdır.

Kasıktan Varis Ameliyatı Nedir?

Kasıktan Varis Ameliyatı Nedir?

Kasıktan varis ameliyatı, kasık bölgesinde oluşan varislerin cerrahi olarak tedavi edilmesidir. Varisler, vücuttun alt kısmında, bacaklarda oluşan genişlemiş ve kıvrılmış damarlar olarak tanımlanır. Kasık bölgesindeki varisler ise testis çevresinde ve kasık bölgesinde bulunan damarların genişlemesi, kirli kanın bu genişleyen damar içerisinde birikmesi, kalbe iletilememesi sonunda oluşur.

Kişide, ilaç tedavisi veya skleroterapi gibi cerrahi işlem gerektirmeden teknikler netice vermediği durumlarda baş vurulur. Kasıktan varis ameliyatı nedir sorusuna, kasık bölgesindeki genişlemiş damarlar cerrahi olarak çıkarılır ya da bağlanır.

Kasıktan varis ameliyatı, kan dolaşımını düzgün bir şekilde yönlendirmek ve zaman içinde damarların elastikiyetini geri kazanması ve normal boyutlarına dönmesini sağlamak amacıyla yapılan cerrahi işlemdir, bilgisi cevap teşkil eder.

Bu işlem de, aksı bir durum söz konusu olmadığı durumlarda lokal anestezi altında yapılır ve hasta birkaç saat içinde hastaneden ayrılabilir. Bu bilgiye ek olarak belirtmek gerekir ki, daha ciddi vakalarda veya istenmeyen bir durum geliştiği hallerde bu operasyon ameliyat öncesi anestezi hazırlığı yapılarak genel anestezi ile gerçekleştirilir ve hastanede birkaç gün yatmayı gerektirir. Bu bilgi kasıktan varis ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabını verir.

Kasıktan Varis ameliyatı nedir sorusuna özet olarak, formu bozulup genişleyen kıvrımlı hal alan kasık bölgesinde bulunan damarın kesilip çıkarılması olarak cevap verilebilir.

Kadınlarda Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda kasıktan varis ameliyatı, inguinal (kasık) bölgede bulunan damarlardaki bozulmanın cerrahi olarak tedavi edilmesidir. Bu ameliyat için kasık bölgesinde “sap” adı verilen bir kesi açılarak gerçekleştirilir. 

Ameliyat öncesinde hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve gerekli kan testleri yapılır.

Kasıktan varis ameliyatı zor mu sorusuna kasık bölgesinden küçük bir kesi ile varisli damar çıkartılacağı için herhangi bir zorluk bulunmaz yanıtı verilebilir. Varisli damarlar, genellikle cilt altında bulunur ve çıkarılmadan önce bağlantı noktaları kesilerek damar bağımsız hale getirilip çıkarılır. Damarların çıkarılması işlemi tamamlandıktan sonra, kesik bölgeye dikiş atılıp kapatılır.

Kasıktan varis ameliyatı sonrasında hastalar, tekrar varis oluşumunu engellemek için bacakları sıkıştıran özel medikal çoraplar giymek zorundadırlar. Bacaklarını yüksek tutarak dinlenmeleri ve aşırı efor gerektiren aktivitelerden kaçınmaları gerekir. 

Kadınlarda kasıktan varis ameliyatı, başarı oranı çok yüksek bir cerrahi girişimdir. Yine de her ameliyatta olduğu gibi, Kasıktan varis ameliyatı riskleri vardır. Ve bir kısım komplikasyonlar da mevcuttur. Bu nedenle, potansiyel riskleri ve ameliyat sonrası bakım gereksinimleri için doktordan detaylı bilgiler almak ve uygulamak çok önemlidir.

Erkeklerde Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Kasıktan varis ameliyatı, erkeklerde kasıklardaki varislerin tedavi edilmesi için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Erkeklerde varis ameliyatı varisin durumu ve boyutuna bakılarak karar verilmekle birlikte sıklıkla genel anestezi uygulaması ile yapılır. Cerrah, kasık üzerinde küçük bir kesik yaparak bu kesiden varisli damarları vücut dışına çıkarır.

Doktor varisli damarları dikkatli bir şekilde çıkarır ve çevredeki sağlıklı damarlarla bağlantısını keser. Bu işlem, daha iyi bir kan dolaşımı sağlamak ve varislerin yeniden oluşmasını önlemek için yapılır.

Kimi durumlarda da damar çıkarma yapılmaz. Cerrah, varisli damarları bağlar ve kesiyi kapatır. Bu işlem, kan akışının doğru yönde olmasını sağlamak için baş vurulan bir yöntemdir.

Kasıktan varis ameliyatı sonrası hasta, birkaç günlük hastanede yatış yaşayabilir. İyileşme süreci, kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve tedavi edilen varislerin ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. İyileşme sürecinde, cerrahın verdiği talimatlara uygun olarak hareket etmek ve düzenli kontrollere gitmek önemlidir. Erkek hastalar bir an evvel normal iş hayatına dönmek istediklerinden, kasık ameliyatı zor mu? sorusunu sorarlar. Bu işlem sırasında hasta için bir zorluk bulunmaz. Ameliyat sonrası nekahat dönemi, doktor tavsiyeleri ile kolaylıkla geçirilebilir.

Yaşlılarda Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlı hastalarda kasıktan varis ameliyatı, doktorun tespitleri neticesinde nasıl v e hangi ameliyat yöntemiyle yapılacağına karar verilir. Varis sıklıkla yaşla doğru orantılı gelişen bir damar bozukluğudur. Varis oluşumuna ek olarak ileri yaş hastalarında bir kısım kronik hastalıklar bulunabilir.

Bu mevcut rahatsızlıklar da dikkate alınarak ameliyat öncesi ve sonrasındaki nekahet dönemi planlaması yapılır. yaşlarından ötürü genel anestezi almaktan sakınan hastalar, kasıktan varis ameliyatı kaç saat sürer sorusuna sıkça takılırlar.

Ameliyat normal şartlarda maksimim 2 saat içerisinde tamamlanmış olur cevabı, ameliyat öncesi hastada stres oluşumunu engeller.

Kasıktan Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasıktan varis ameliyatı, kasık bölgesinde oluşan formu bozulmuş damar ya da damarların cerrahi işlemle tedavi edilmesidir. Bu ameliyat için farklı tekniklere baş vurulabilir. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceğine, varisin derecesine, hastanın genel sağlık durumuna bakılarak doktor tarafından belirlenir. Sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında;

  • Kasıkta Klasik Varis Ameliyatı: bu yöntemde, kasık bölgesindeki varisler açık cerrahi yöntemle çıkarılır. Bu durum daha büyük kesik ve iyileşme süresinin uzaması demektir.
  • Kasıkta Miniflebektomi: bu yöntemde, cilt üzerinde açılan küçük kesiler aracılığı ile varisli damarlar çıkarılır. Yöntem minimal invaziv bir işlemdir ve kesi izleri oldukça küçüktür.
  • Kasıkta Radyofrekans Ablasyonu: bu yöntemde, varisli damar içine bir radyofrekans kateteri yerleştirilerek, yüksek frekanslı radyo dalgaları gönderilir ve damarın iç yüzeyini yakarak damarın büzülüp kapanması sağlanır.
  • Kasıkta Endovenöz Lazer Tedavisi (EVLT): bu yöntemde, varisli damar içerisine lazer yansıtılarak, lazer ışığının damarın iç yüzeyini yakarak damarın kapatılması amaçlanır.

Kasıktan Varis Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Doktor tarafından hangi yöntem tercih edilmiş olursa başarı oranı çok yüksek olan bu ameliyatın da her cerrahi işlemde olduğu gibi riskleri vardır. Bazı riskler ve komplikasyonlar arasında, ameliyat sonrası enfeksiyon, kanama, şiddetli ağrı, mide bulantısı, yüksek ateş, kalp çarpıntısı (taşikardi) gibi istenmeyen durumlar sayılabilir. Kasıktan varis ameliyatı sonrası dönemde bölgede rahatsızlık, şişlik ve morluklar gibi geçici yan etkiler oluşabilir, bu gibi durumlarda doktorla temasa geçmekte yarar vardır.

Kasıktan Varis Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Kasıktan Varis Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Kasıktan varis ameliyat sonrası dönemde, hastanın genel durumunu değerlendiren doktor, bir süre hastanede gözlem altında tutmak isteyebilir. İyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürer. Hastaların ağrıları kontrol altına almak için ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kasıktan varis ameliyatı sonrası dönemde doktorun talimatlarına harfiyen uyulması gerekir. Fazla efor istemeyen evde egzersiz uygulamaları ve aktivitelerle iyileşme sürecine katkılı olur. Nefes egzersizleri ve yürüyüşler bu süreçte ihmal edilmemelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalı, söylediği süre boyunca varis çorabı kullanılmalıdır. Vücut sağlığına bir an evvel kavuşmak için beslenmeye dikkat edilmeli, trans yağlı yiyeceklerden, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular?

Venöz Yetmezlik Kasıktan Varis Ameliyatı Gerektirir mi?

Kan dolaşımının düzgün bir şekilde işlemediği bu durumlarda venöz yetmezlik yaşanır. Venöz yetmezlik neticesinde yaşanan varis hastalığı, damarda ağrı, şişme, ağırlık hissi, kaşıntı, yorgunluk ve kozmetik sorunlara neden olabilir. Varis oluşumu, yaşlanma, fazla kilolu olma, hareketsiz yaşam tarzı, hamilelik ve bir takım genetik damar yapısı nedenlerinden dolayı oluşabilir. Damar deformasyonunun ileri aşamalarında hastaya, kasıktan varis ameliyatı gerekli olur.

Kasıktan Varis Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyat yöntemi ve varis durumuna bağlı olmakla birlikte, kimi durumlarda aynı gün taburcu, kimi durumlarda birkaç gün hastane yatışı istenebilir. 7-10 günlük bir dinlenme süresi sonrası normal yaşantısına dönebilir.

Kasıktan Varis Ameliyatı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cerrahi bir işlem olan varisli damarın çıkarılması kalp ve damar cerrahisi uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirilir. Varis şikayeti yaşayan hastalar kalp damar cerrahına baş vurmalıdırlar.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Ahmet Hakan Vural
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Gebze
4675

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.