Kaybetme korkusu hastanın kişi, nesne veya alışkanlık gibi bağlılık içinde olduğu ve değer verdiği şeyleri kaybetme ihtimalini sürekli düşünmesi ile ortaya çıkar.
Devamlı kaybetme korkusu yaşayan kişilerde bu sorun ciddi bir hâl alır ve kişinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilenebilir.
Bu hastalıkla başa çıkmak için profesyonel destek almak “kaybetme korkusu nasıl yenilir?” sorusuna cevap niteliğindedir.
Kaybetme Korkusu Nedir?
Kaybetme korkusu kişinin sevdiklerini ve değer verdiği unsurları kaybetme olasılığı veya düşüncesiyle ortaya çıkan bir kaygı bozukluğudur.
Sevdiklerini kaybetme korkusu herkesin zaman zaman yaşayabileceği bir durumdur. Ancak sevdiklerinin hayatına ilişkin somut bir tehdit olmamasına rağmen sürekli bu korkuyla yaşamak bir kaybetme fobisine işaret edebilir.
Kaybetme Korkusu Neden Olur?
Kaybetme korkusu kişinin önem verdiği şeyleri kaybetme ihtimali durumunda ortaya çıkan bir kaygı bozukluğudur. Aşağıda verilen maddeler “Kaybetme korkusu neden olur?” sorusuna cevap arayanlara yardımcı olabilir:
- Duygusal bağımlılık: Kişinin bir ilişkiye, unsura veya alışkanlığına aşırı bağımlı olması kaybetme korkusunu tetikleyebilir. Sevdiklerini kaybetme korkusu ile ilgili düşüncelere sahip olmak kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir.
- Travmalar: Geçmişte yaşanmış travmatik olaylar kaybetme fobisine yol açabilir. Yakınlarını kaybetme korkusu hastalığı, kişinin değer verdiği birinin ölmesine veya ağır bir hastalığa yakalanmasına şahit olmasıyla ortaya çıkabilir.
- Yetiştirilme Tarzı: aşırı otoriter ve koruyucu yetiştirme tarzıyla büyüyen çocuklarda özsaygı duygusu düşük olabilir. Kendi başlarına problem çözmeyi öğrenemedikleri için kaybetme korkusu tetiklenebilir.
- Bağlanma stilleri: İlişkilerde duygusal ve aşırı bağımlılıktan kaçınan bağlanma stillerine sahip kişilerde kaybetme fobisi görülebilir.
- Gelecek Kaygısı: Kişi kafasında gelecekle ilgili olumsuz senaryolar kurarak kaybetme korkusu yaşayabilir. Örneğin ilişkisini kaybetmiş veya terkedilmiş biri gelecekte kaybedecekleri şeyler üzerine odaklanarak yalnız kalma korkusu yaşayabilir.
Kaybetme Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Kaybetme fobisi yaşayan kişinin aklına kaybetme korkusuyla ilgili düşünceler geldiğinde çeşitli fizyolojik ve psikolojik semptomlar ortaya çıkabilir.
Kaybetme korkusu belirtileri hastanın kişilik yapısına, yaşadığı olayın şiddetine ve stres tepkisine göre değişebilir. Vücut stres hormonları salgılayarak kaybetme korkusuyla başa çıkmaya çalışır.
Fizyolojik belirtiler:
- Nefes alıp vermede güçlük
- Taşikardi (kalp çarpıntısı)
- Terleme
- Titreme
- Mide bulantısı ve karın ağrısı gibi gastrointestinal problemler
- Uyku sorunları (uykuya geçememe)
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kronik yorgunluk
- Kas gerginliği
- Yeme bozuklukları
Psikolojik belirtiler:
- Panik atak
- Aşırı kaygı ve endişe
- Başarısızlık korkusu
- Yaşamdan zevk alamama
- Kontrol kaybı hissi
- Sosyal izolasyon
- Obsesif düşünceler
Kaybetme Korkusuyla İlişkilendirilen Kayıp Türleri Nelerdir?
Kaybetme fobisine sahip kişilerin tepki verdikleri kayıp türleri kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi herkesin yaşamında farklı düzeylerde etkiler yaratabilir. Kaybetme korkusu aşağıdaki verilen kayıp türleri ile ilişkilendirilebilir:
- Sevdiklerini kaybetme korkusu: kişinin ailesi veya arkadaşlarını kaybetme endişesi sevdiklerini kaybetme korkusu olarak tanımlanabilir.
- Kimlik kaybı korkusu: Kişinin kendini tanımladığı özellikler, değerler ve inanç gibi unsurları kaybetme kaygısı olarak tanımlanabilir.
- Değersizlik korkusu: Kişinin başkaları tarafından yeterince önemsenmemesi olarak ifade edilebilir.
- İşini kaybetme korkusu: İşyerindeki belirsizlikler ve performans düşüklüğü işini kaybetme fobisine neden olabilir.
- Güvenliğini kaybetme korkusu: Kişinin veya sevdiklerinin güvenliğinin tehlikede olması durumunda ortaya çıkabilir.
Başarı, itibar, kontrol, bağımsızlık ve maddi varlığını kaybetme gibi durumların yanı sıra sağlığını, yaşamını kaybetme korkusu da fobiye dönüşebilir.
Kaybetme Korkusunun İlişkilere Etkisi
Bir kişinin partnerine veya diğer sevdiklerine karşı aşırı bağımlı olması kaybetme korkusunu tetikleyebilir. Kaybetme fobisine sahip olan kişiler ilişkideki dengeyi korumak için aşırı kontrolcü davranışlar sergileyebilir. Bu durum partneri rahatsız ederek anlaşmazlıklara yol açabilir. Kaybetme korkusu olan kişinin psikolojik destek alması sağlıklı bir ilişki kurması ve sürdürebilmesi açısından oldukça önem taşır.
Kaybetme Korkusu İlişkilendirilen Hastalık ve Fobiler
Psikolojik bir hastalık olan kaybetme fobisi çeşitli hastalık veya fobi türlerini tetikleyebilir. Kaybetme korkusuyla ilişkilendirilebilen hastalık ve fobiler şu şekildedir:
- Obsesif kompulsif bozukluk: Kaybetme kaygısı yaşayan kişiler sürekli olarak sevdiği şeylerle ilgili obsesif düşünceler yaşayabilir. Kişi bu korkuları kontrol etmek için kompulsif davranışlar geliştirebilir.
- Sosyal anksiyete bozukluğu: Kaybetme korkusu yaşayan kişiler sosyal ilişkilerde veya toplumda değer verdiği bir şeyi kaybetme korkusuyla sosyal ortamlardan ve etkileşimlerden kendilerini izole edebilirler.
- Depresyon: Kaybetme korkusu negatif düşünceler, değersizlik hissi ve geleceğe dair umutsuzluk duygularını tetikleyebilir. Bu duyguların yönetilememesi ise depresyon riskini artırabilir.
- Agorafobi: Kalabalık veya açık alanlarda yoğun korku yaşayan kişilerde kontrolü kaybetme korkusu da ortaya çıkabilir.
- Tanatofobi: Kaybetme korkusu yaşayan kişilerin ölüm korkusu olarak bilinen tanatofobiyi yaşama olanakları oldukça yüksektir. Bu kişiler kendisinin veya değer verdiği kişilerin ölümünden yoğun korku duyabilirler.
Kaybetme Korkusu Nasıl Yenilir?
“Kaybetme korkusu nasıl yenilir?” sorusuna cevap arayanlar için şu stratejiler yol gösterici olabilir:
- Korkularınızı bastırmak yerine onu tanımak ve kabul etmek korkuların üstesinden gelmek için ilk ve önemli bir adım olabilir.
- Duygularınızı ifade etmek ve başkalarıyla paylaşmak korkularınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
- Meditasyon ve yoga ve derin nefes egzersizleri kaygıyı azaltmaya ve zihni sakinleştirmeye olanak tanır.
- Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku korkuları yönetme konusunda yardımcı olabilir.
- Kaybetme korkusu semptomları yoğunsa ve günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa profesyonel destek alınabilir.
- Öz saygıyı artırmak ve sağlıklı olmayan ilişkilerden uzak durmak kaybetme korkusuyla etkili bir şekilde başa çıkmanıza olanak tanır.
- Yeni hobiler edinmek ve sosyal etkinliklere katılmak kaybetme korkunuzu azaltabilir.
Kaybetme Korkusu Tedavisi
Kaybetme korkusuyla başa çıkmanıza olanak tanıyan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Doktorunuz yaşadığınız semptomları göz önünde bulundurarak aşağıdaki tedavi yöntemlerini uygulayabilir:
- Bilişsel davranışçı terapi: Bilişsel davranışçı terapi alan kişilerin ruh sağlığını olumsuz etkileyen düşünce ve tepkilerden uzaklaşması ve korkularıyla başa çıkması kolaylaşır.
- Kognitif davranışçı terapi: Yakınlarını kaybetme korkusu hastalığı olanlar bu terapi yöntemiyle kaygı ve panik atak gibi tepkileri yönetmeyi öğrenebilir.
- Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme: Hastanın travmatik deneyimlerini hatırlaması bu terapi yöntemi iyileşme sürecini destekleyebilir.
- İlaç tedavisi: Antidepresan ve anksiyolitik ilaç tedavileri hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan semptomları hafifletmeye ve yönetmeye yardımcı olabilir. Beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek tedavi sürecini hızlandırabilir.
Kaybetme Korkusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kaybetme Korkusu Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Sürekli olarak kaybetme korkusu kişide semptomların ağırlaşmasına ve farklı psikolojik sorunlar ve hastalıklar başlamasına yola açabilir. Kaybetme korkusuyla sağlıklı bir şekilde baş etmek için uzman bir psikolog veya psikiyatristten destek almak önem taşır. Kaybetme korkusu hastalığı tedavisi psikiyatri kliniklerinde kişinin ihtiyaçlarına uygun yöntemler belirlenerek yapılır.
Kaybetme Korkusu İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Kaybetme korkusu kaygı ve endişeye neden olduğu gibi yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürebilir. Kaybetme korkusu belirtilerine sahipseniz ve bu durum hayatınızı olumsuz etkiliyorsa bu alanda uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Tedaviye erken başlamak belirtilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Kaybetme Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapmalıyım?
Duygularınızı paylaşmak ve geleceğe olumlu bakmak “anneyi kaybetme korkusu nasıl yenilir? sorusunun cevabı olabilir. Bunun yanı sıra uzman bir terapistten destek alınabilir. Terapist kaygılarınızın altında yatan nedenlerle ve geçmiş travmalarınızla yüzleşmenizi sağlayarak bunlarla başa çıkmanızı kolaylaştıracak tedavi süreci oluşturabilir. Kaybetme korkusu hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa hekiminize başvurabilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Klnk. Psk.
Ceren Kaya
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/bQJyN82Z.jpg
Psikoloji
Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Psikoloji
9.4.2024
9.4.2024
14538
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.