Kekik suyu faydaları hem kadınlar hem de erkekler için aynı etkilere sahiptir. Ballıbabagiller ailesinin bir üyesi olan kekiğin kendine has bir kokusu ve aroması vardır. Çok yıllık bir bitki olan kekik genel olarak çayırlarda, orman kıyılarında, tarla ve çimenlik alanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Mutfaklarda baharat olarak sıklıkla tercih edilen bu bitki, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Kekik Suyu Ne İşe Yarar?
Kekik genel olarak haziran ayından ekim ayına kadar olan süre içerisinde toplanabilir. Taze olarak salata ve yemeklerde tercih edilen bu bitki, kurutularak da tüketilebilmektedir. Kurutulmuş kekik yapraklarından elde edilen bitki çayı, insanların sıklıkla tercih ettiği doğal şifa kaynakları arasında yer alır. Kekiğin içerisinde yer alan karvakrol ve timol bileşenleri, kekiğin kendine has kokusunun oluşmasını sağlar.
Kekik suyu faydaları arasında, mikroplarla savaşması ilk sırada yer alır. Bunun yanı sıra soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Antimikrobiyal özelliğe sahip olan kekik suyu, genel sağlık üzerine etkilidir.
Kekik Suyu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kekik suyu içmenin faydaları arasında ilk olarak sindirim sistemi sorunları yer alır. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kekik suyu tüketimi tercih edilir. Bunun yanı sıra antibakteriyel ve antispazmodik etkilere sahip olan kekik, bağırsak florasının korunmasını sağlar. Karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarının desteklenmesine yardımcı olur.
Tüm bunların yanı sıra düzenli ve kontrollü bir şekilde kekik suyu içmenin faydaları arasında mide bulantısının giderilmesi ve kabızlık sorunun giderilmesi de yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı olarak gelişen aftların tedavisinde kullanılır. Ağzın iç kısmında çıkan aftlar, genel olarak zayıf bağışıklık sisteminden kaynaklansa da farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Bu ağız yararlı kişilerin yemek yemesini engellerken, su içmesini, konuşmasını ve yutkunmasını da engellemektedir.
Kekik Suyunun Kadınlara Faydaları Nelerdir?
Kekik suyu faydaları hem kadınlar hem de erkekler için geçerlidir. Damıtılmış kekik suyu faydaları ise özellikle kadınlar için oldukça önemlidir. Nitekim kadınların her ay düzenli olarak yaşadığı regl dönemlerinde meydana gelen semptomlar, damıtılmış kekik suyu ile azaltılabilir.
Damıtılmış kekik suyu faydaları arasında; regl öncesi yaşanan krampların etkisi azalır, regl döneminde yaşanan karın ağrısı, bel ağrısı ve bacak ağrıları azalır. Bunların yanı sıra kadınların stres seviyelerinin düşürülmesi ve bu dönemde meydana gelen kasılmaların şiddetinde de azalma meydana gelir.
Kekik Suyu İçmenin Faydaları Nelerdir?
Kekik suyu faydaları nelerdir sorusunun ilk yanıtı, sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde ve kabızlık tedavisi olarak verilebilir. Öte yandan diş ve diş eti sorunlarının giderilmesi için de kekik suyu tüketimi tercih edilebilir. Düzenli olarak kekik suyu tüketimi ile hücrelerin yenilenmesi sağlanabilir.
Aynı zamanda kekik suyunun sahip olduğu antiseptik özellik ile yaraların iyileşme süreci kısalır. Vücudun bakterilere karşı korunmasını sağlayan kekik suyu, farklı cilt sorunları üzerinde de oldukça etkilidir. Yağ yakma konusunda da aktif olarak rol alan kekik suyu, kişilerin kilo verme sürecine destek olur.
Kekik suyu faydaları nelerdir sorusunun yanıtını maddeler halinde vermek gerekir ise:
- Yüksek oranda antioksidan özelliğine sahip olan kekik suyu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendir
- Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller
- Meydana gelen tümörlerin yayılmasının önüne geçer
- Açık yaraların üzerine bulunan mikropların temizlenmesini sağlar
- Ağızdaki bakterilerin yok edilmesini sağlar
- Diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelir
- Sivilce tedavisinde etkin olarak kullanılır
- Cilt ve saç yapılarının sağlığının desteklenmesi için tercih edilir
Kekik Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Genel sağlık üzerinde etkili olan kekik suyunun cilt üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kekik suyu özellikle sivilce sorunlarının giderilmesi için kullanılır
- Duş sonunda durulama suyuna dahil edilen kekik suyu, saç derisindeki kepek oluşumlarının giderilmesini sağlar
- Saç derisindeki pullanma ve kuruluk sorununu tedavi eder
- Anti – aging etkisi ve Thymol bileşeni ile hücre yenilenmesine destek olur
- Cildin yaşlanmasını geciktirir
Kekik Suyu Nasıl Hazırlanır?
Kekik suyu faydaları, bu suyun düzenli olarak tüketilmesi ile elde edilebilir. Bunun için ilk olarak suyun doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Kekik suyu hazırlamak için kurutulmuş kekiğe ve suya ihtiyaç vardır. İki bardak su kaynatıldıktan sonra üzerine iki tatlı kaşığı kıyılmış kekik kurusu eklenir. On beş dakika kadar demlenmesi beklenen çay daha sonra süzülerek tüketilebilir.
Kurutulmuş kekikten elde edilen bu çay, soğutulduktan sonra cilt ve saç üzerinde de kullanılabilir. Kekik suyunun tüketilmesi için önerilen miktar ise günde en fazla iki bardaktır. Her gün iki bardak kekik suyu, bir hafta boyunca tüketilmelidir. Ardından on beş gün süre ile ara verilmelidir.
Kekik Suyunun Zararları?
Kekik suyu faydaları ile ön plana çıksa da yanlış ve fazla miktarda tüketilmesi ile bazı yan etkilerin meydana gelmesine de neden olabilmektedir. Bu nedenle önerilen tüketim şeklinin baz alınmasında fayda olacaktır.
Kekik suyunun bilinen yan etkileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çok fazla tüketildiğinde baş dönmesi, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısına neden olur
- Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların kekik suyu tüketmesi önerilmez
- Tansiyonun düşmesine neden olacağı için tansiyon hastalarının kekik suyu tüketmemesi gerekir
- Kan pıhtı hızını yavaşlatma özelliğinden dolayı ameliyat hastalarının da kekik suyu tüketmemesi gerekir
Sıkça Sorulan Sorular
Kekik Suyu Zayıflatır mı?
Kekik suyunun zayıflatıp zayıflatmadığı en çok araştırılan konuların başında yer alır. İçerisindeki antioksidan sayesinde vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlayan kekik suyu, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Bu da kilo vermek isteyen kişilerin işini kolaylaştırır.
Kekik suyu tek başına zayıflama konusunda etkili değildir. Bunun yanı sıra kişilerin düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir. Öte yandan düzenli bir egzersiz programına da uyulması gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak kekik suyu tüketilebilir ve bu doğal şifa kaynağının zayıflama konusundaki desteğinden yararlanılabilir.
Kekik Suyu Diş Hastalıklarını Geçirir mi?
Kekik suyunun antiseptik özelliğe sahip olması, diş ve diş eti sorunlarında etkili olmasını sağlar. Kekik suyu ile gargara yapılması, ağız içerisindeki mikropların temizlenmesini ve diş eti çekilmelerinin giderilmesini sağlar. Aynı zamanda kekik suyu, düzenli olarak ağız bakım rutinlerine dahil edilebileceği için diş ve diş eti sorunlarının yinelenmesini de büyük ölçüde engeller.
Diş ve diş eti hastalıkları için kullanılacak olan kekik suyu, altmış gün süre ile düzenli olarak kullanılmalıdır. Günde üç kere diş fırçalarken kekik suyu ile ağzın çalkalanması ya da gargara yapılması tercih edilir. Bu kürün hazırlanması için ise bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş kekiğin ilave edilmesi yeterlidir.
Kekik Suyunda Bulunan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Kekik, kendi başına insan sağlığı için oldukça faydalı bitkiler arasında yer alır. Çiğ olarak salatalara ve sandviçlere eklenerek tüketilebilen bu bitki, özellikle çay formunda da sıklıkla tercih edilmektedir. Kekik suyunun içerisinde yer alan vitamin ve mineraller genel sağlık durumu üzerinde etkili olduğu gibi saç ve cilt bakımı üzerinde de etkilidir.
Bu etkileri sağlayan ve kekik suyunda bulunan vitamin ile mineraller ise şunlardır:
- A vitamini
- C vitamini
- Demir
- Lif
- Manganez
- Bakır
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Cansu Özçelik
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/6G6id0eL.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Medical Park Pendik
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
25.4.2024
25.4.2024
45875
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.