Vücutta iskelet örgüsünün kendini yenileyemediği durumlarda kemik grefti eklenerek iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Bu cerrahi müdahalenin en çok yapıldığı alan ise çene kısmıdır. Bu sayede dental implantta kemik grefti ameliyatıyla hastanın hem sağlık hem de estetik beklentileri karşılanabilir.
Kemik Grefti Ne Demek?
Kemik grefti, diş implantı sırasında sıklıkla uygulanan cerrahi bir operasyondur. Bu uygulama çene kemiğinde doku kaybının olduğu durumda farklı yöntemlerle tekrar yapıyı oluşturmak için gerçekleştirilir.
Bunun yanında dişin canlılığını kaybetmiş olması iskelet dokusunun eksilmesini doğrudan etkiler.
Kişinin ihtiyaçları doğrultusunda implant tedavisinde böyle bir kayıp varsa kemik grefti zorunlu hale gelir.
Tecrübeli diş hekimleri tarafından yapılan bu işlemde kullanılan materyal türü kişiye göre değişkenlik gösterebilir.
Genel olarak kullanılan materyal hayvansal, sentetik ve kendi vücutta alınarak sağlanabilir.
Bu işlem implantın başarı şansını da yükseltir, ayrıca diş kökünü yeterli genişlik ve uzunluğa ulaştırarak kemiğin şekillenmesini de sağlar.
Kemik Grefti Kimlere Uygulanabilir?
Bu işlemi yaptıracak bireylerde iskelet hücrelerinin onarım gücünde problemler vardır.
Bu nedenle bir bölgede kemik kırıldığında onarım aşaması tam gerçekleşmediği için iyileşme süreci uzayabilir ya da hiç tamamlanamaz.
Bu süreçte doktor cerrahi operasyonla o bölgeye kemik grefti eklemesi yaparak kemiğin kaynamasını tam anlamıyla gerçekleştirebilir.
Tüm bu bilgilerden sonra bu işlemin yapılması gereken hasta grupları aşağıdaki gibi listelenebilir:
Diş eti problemleri: Kişinin diş etlerinde kanama ile beraber çevre dokuları zarara uğrayabilir. Bu durum zamanla çenede doku eksilmesini beraberinde getirebilir ve bu materyalin eklenmesi ile problem çözülebilir.
Diğer koşullar: Vücutta iskelet sistemini etkileyecek travmatik, iltihabik ya da yaralanma gibi durumlar varsa işleme gereksinim duyulabilir.
Dişte yanlış protez tercihleri: Çene ve ağız sağlığına uygun olmayan çene protezlerinin kullanılması ya da uzun süre dişsiz kalınması negatif bir süreci beraberinde getirebilir. Böylece implant tedavisi yapılması gerektiğinde ön koşul olarak bu işlemin yapılması gerekir.
Omurga rahatsızlıkları ve kanser çeşitleri: İskelet sistemi üzerine yerleşen kanser tipleri, omurga eğriliği gibi şekil bozuklukları kişide varsa işlem zorunlu olabilir.
Genetik durumlar: Özellikle genetik olarak çene iskelet yapısının zayıf olması o bölgenin güçlendirilmesini gerektirebilir. Bunun yanında doğuştan çene kemiğinde görülen yapısal bozukluklar ekstra bir desteğe ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.
Bu farklı sebeplerden dolayı diş tedavisinde implant uygulaması öncesi kişinin durumuna göre cerrahi operasyon gerçekleştirilebilir.
Kemik Grefti Çeşitleri Nelerdir?
Bu işlemde doğal ya da sentetik kemik grefti kullanılarak dayanıklılık arttırılabilir.
Diş kemik tozu olarak da bilinen bu malzemeler kişinin kendi vücudundan, hayvandan ya da sentetik kaynaktan elde edilebilir. Bu süreçte kemik grefti çeşitleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
İzojen greftler: Nakil olarak farklı bir canlıdan alınan ve doku uyumu yüksek bir malzemelerdir.
Allojenik greftler: Genetik farklılığı olan ancak aynı türden elde edilen dokulardır, genellikle klinik özellikli genetik bankalarından bulunabilir.
Otojenik greftler: Otojen kemik grefti kişinin farklı bir dokusundan alınan parçayı ifade eder. Bu nedenle materyalin biyo uyumluluğu yüksektir. Bu yöntem genellikle kaburga ya da kalça kemiğinden kemik grefti alınması ile gerçekleştirilebilir. Devamında ise kalçadan kemik grefti alınarak çene bölümüne cerrahi operasyonla yerleştirilebilir.
Xejonik greftler: Bu nakil grubu genelde farklı türden alınan numuneleri kapsar.
Tüm bu çeşitleri göre alınan materyaller çene kemiğinin durumunu, iyileşme zamanını ve implantın başarısını doğrudan etkiler.
Diş kemik grefti ameliyatı sonrasında kişiye özel seçilen materyaller de iyileşme sürecini doğrudan etkiler.
Diş Kemik Grefti Nasıl Yapılır?
Bu işlem yapılmadan önce hekim kişinin diş sağlığını detaylı kontrol ederek röntgen isteyebilir.
Tüm tetkikler yapıldıktan sonra hastaya operasyon hakkında bilgi verilir, sonrasında anestezi türüne göre işlem öncesi 12 saat bir şey yememesi ifade edilebilir.
Ameliyat gününde lokal anestezi yapıldıktan sonra uyuşma tam sağlandığına emin olunur.
Devamında ise diş etine kesik atılarak geriye doğru itilir ve çene bölümü temizlenerek malzemenin konulması için hazırlanır.
Önceden alınan malzeme iki kemiğin arasına yerleştirerek orada büyümesi kritik bir aşamadır.
Bölgeye yerleştirilen bu materyalin özel olarak sabitlenmesi de önemlidir. Başlangıçta kaldırılan diş eti işlem sonrası tekrardan yerine koyulur ve kesi atılan bölüm dikilir.
Ameliyat sonrası bazı özel durumlarda hasta klinikte müşahede altına alınması gerekebilir. Tüm uygulamalar üç farklı şekilde hastaya uygulanabilir ve bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Soket işlemi: En çok kullanılan yöntemlerdendir ve özellikle diş çekimi yapılacak ise doku hasarının minimum düzeyde olması için gerçekleştirilir.
Blok işlemi: Blok kemik grefti daha çok çene bölümünün ciddi hasara uğradı durumlarda yapılır. Bu işlem sırasında 20'lik diş kısmından alınan iskelet örgüsünden materyal temin edilir. Ek olarak yapılan çalışmalar doğrultusunda bu işlemin başarı şansının ön çene bölümünde fazla olduğu gözlemlenir.
Sinüs kaldırma yöntemi: Bu işlem üst çene kısmında implant yapılacak ve yeterli kemik dokusu bulunmadığında tercih edilir. İşlemin diğer bir adı sinüs liftingdir. Bu süreçte diş hekimi tarafından sinüsün membranı yukarı doğru çekilir ve oluşturulan alana materyal koyulur. Son aşamada bu bölgeye konulan materyal tozuyla çene kemiği bütünlenir.
Diş Kemiği Grefti Tedavisi Ağrılı Bir Operasyon mudur?
Bu işlem cerrahi operasyonla gerçekleştiği için ameliyat sonrasında bazı endikasyonlar ve yan etkiler görülebilir.
Genel olarak müdahale edilen bölgede şişkinlik, ödem ve hafif kanamalar gözlemlenebilir. Bu süreçte diş hekiminin reçete edeceği bazı ilaçlar bu semptomları azaltabilir.
Bunun yanında bölgesel olarak düşük düzeyli ağrıyı da hasta hissedebilir. Hastanın hissettiği ağrı düzeyi ise ameliyattaki duyarlılığı ve uygulamanın alan yüzeyine göre değişkenlik gösterebilir.
Tüm bu bilgilerden sonra işlem sonrası kişinin ağrı durumunu belirleyen aşamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Ameliyat öncesi anestezi yapılması: Cerrahi operasyona başlamadan önce lokal olarak bölge uyuşturulur ve bu sayede operasyon sırasında kişi ağrı hissetmez. Enjeksiyon yardımıyla damak ve çene bölümüne iğne yapılırken çok az ağrı hissedilebilir.
İşlemden sonra rahatsızlık hissi: İşlemin yapıldığı ilk birkaç gün orta seviyeli ağrı ve diğer semptomlar yaşanabilir. Bu belirtiler operasyonun yoğunluğuna, eklenen iskelet dokusu oranına ve kişinin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Operasyon sonrası ilaç kullanımı: Ağrının hafifletilmesi ve yaşam kalitesini arttırmak adına enfeksiyon kurutucu ilaçlar hekim tarafından verilebilir.
İyileşme süreci: İyileşme süreci uzun sürmemek ile beraber kişinin sağlık profiline, yaşına, vücut değerlerine göre değişebilir. Ağrı durumu genel olarak 1 hafta süre sonra tamamen sonlanabilir.
Diş Kemik Grefti Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Diş kemik grefti iyileşme süresi hastadan hastaya büyük farklılık gösterebilir.
Bunun temel kaynağında ise greft çeşidi ve yerleştirilen alanın büyüklüğü vardır. Bu nedenle diş kemik grefti ameliyat sonrası işlem yapılan bölgenin tamamen iyileşmesi bireysel özellikleri ile ilişkilidir.
Aynı zamanda iyileşme süreci ilaç ve beslenme şeklinin düzenlemesi ile desteklenebilir.
Yapılan işlemin verimliliği orta vadede görülmeye başlar. Genel anlamda çene bölümünde greft malzemesinin uyumu bir hafta ile bir kaç ay arasında görülebilir.
Tam anlamıyla iyileşme kişilerde birkaç ayı geçtikten sonra test edilebilir.
Devamında da 4-5 aylık süreç takip edilerek implant tedavisine diş hekimi uygun görülürse geçilebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kemik Grefti Ameliyatı Nedir?
Hayvansal, sentetik ya da kendi dokusunda alınan kemik materyali başta çene cerrahisi olmak üzere diğer iskelet birimlerine eklendiği operasyona kemik grefti ameliyatı denilir. Cerrahi operasyon sonrası iyileşme süreci hastada takip edilir. Sonrasında kemik tozu eklenen bu bölgeye implant tedavisi yapılabilir.
Sentetik Kemik Grefti Nedir?
Kemik grefti yaptıranlar yorumlarına bakıldığında sentetik materyalin de sıklıkla tercih edildiği görülür. Bu materyal laboratuvar koşullarında sentezlenen iskelet dokusunun prototipi olan yapılardır. Bu malzemeler fiyat aralığı açısından doğal kaynaklara göre daha uygun bir protokole sahiptir.
Kemik Grefti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi normal koşullarda 1 saatlik bir süreyi kapsar. Ancak bazı kişilerde ekstrem koşullar oluştuğunda ameliyat süresi uzayabilir. Hatta ameliyat sonrasında bazı ağır vakalarda 1-2 gün hastanede yatış gerekebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Ağız ve Diş Sağlığı
20.11.2024
20.11.2024
3686
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.